«Friends»:

Friends-skaper: - Mange har vært sinte på oss fordi vi kalte den transseksuelle karakteren «Chandlers far»

Marta Kauffman avslører hemmeligheter bak den populære TV-serien.

GODGJENGEN FRA 90-TALLET: «Friends» utgjorde sekserbanden Ross Geller (David Schwimmer), Rachel Green (Jennifer Aniston), Monica Geller (Courteney Cox), Chandler Bing (Matthew Perry), Phoebe Buffay (Lisa Kudrow) og Joey Tribbiani (Matt LeBlanc). Serien gikk sin seiersgang fra 1994 til 2004. FOTO: NTB Scanpix
GODGJENGEN FRA 90-TALLET: «Friends» utgjorde sekserbanden Ross Geller (David Schwimmer), Rachel Green (Jennifer Aniston), Monica Geller (Courteney Cox), Chandler Bing (Matthew Perry), Phoebe Buffay (Lisa Kudrow) og Joey Tribbiani (Matt LeBlanc). Serien gikk sin seiersgang fra 1994 til 2004. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

22. september 1994 kom den aller første episode av sitcom-serien «Friends» ut på amerikansk TV. I serien var vi flue på veggen i hverdagslivet til noen-og-tyve-åringene Rachel, Ross, Monica, Phoebe, Chandler og Joey, som (tidvis) bodde under samme tak i storbyen New York. Mye av handlingen foregikk på den lokale kafeen Central Perk.

I slutten av september gjestet Marta Kauffman (62), én av to manusforfattere (David Crane var den andre), Nordiske Seriedager i Oslo. I samtale med komiker og «Helt perfekt»-skaper Thomas Giertsen (47) åpnet hun opp om arbeidet med karakterutvikling.

- Alltid, når man skriver noe, så kommer karakterene ut av deg. De er automatisk en del av deg, en del av de menneskene du omgåes med, eller en kombinasjon av deg og den du skriver sammen med. Jeg har alltid sagt at jeg har mye av Monicas kontrollbehov og Phoebes litt svevende væremåte i meg. David (Crane, journ.anm.) hadde mye av Chandler og litt av Ross i seg.

SERIESKAPER: Sammen med David Crane skapte Marta Kauffman en av verdens mest sette serier. I nesten 10 år jobbet hun med TV-serien «Friends». FOTO: NTB Scanpix
SERIESKAPER: Sammen med David Crane skapte Marta Kauffman en av verdens mest sette serier. I nesten 10 år jobbet hun med TV-serien «Friends». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Til Giertsen og publikum fortalte Kauffman at man som manusforfatter starter med ett utgangspunkt, men det er ikke før en skuespiller puster liv i karakteren, at man virkelig vet hvem den er.

- Et eksempel på det er Joey. Vi skrev aldri at han skulle være litt enkel, men Matt LeBlanc spilte dum så bra at vi måtte skrive det inn, fortalte hun til latter fra publikum.

Hun kunne også avsløre at de fra starten av hadde en helt annen tanke om to av karakterene enn det som ble realiteten i TV-serien.

- Vi forestilte oss også at Joey og Monica kom til å bli sammen!

LES OGSÅ: 10 ting du kanskje ikke visste om «Friends»!

Tror mye ved serien hadde vært annerledes i dag

«Friends», som utgjør hele 236 episoder, gikk sin seiersgang på amerikansk TV fra høsten 1994 til våren 2004. Serien ble også en stor hit i Norge, og den dag i dag sendes det gamle episoder på norsk TV.

- Den røde tråden gjennom serien handlet om den tiden i livet da vennene dine er familien din, det endret seg aldri. Men en serie vokser også opp. Det er ikke så lenge siden jeg så piloten igjen, og jeg husker at jeg tenkte at jeg syntes den bar preg av å være så uskyldig, forklarte Kauffman under Nordiske Seriedager-arrangementet.

Ettersom årene gikk, følte serieskaperen at serien ble mindre og mindre uskyldig, og at den på et vis fant seg selv.

- Man kan nesten sammenligne det med å føde. Man får en baby, og de første årene har man utrolig mye innflytelse overfor barnet sitt. Etter hvert kommer det inn innflytelse fra andre områder, og så vokser barnet opp. Man kan ikke hindre det. Jeg føler det samme med serien. Den vokste opp.

DEN GANG DA: «Friends»-gjengen Matt Le Blanc, David Schwimmer, Courteney Cox, Matthew Perry og Jennifer Aniston fotografert i 1998. FOTO: NTB Scanpix
DEN GANG DA: «Friends»-gjengen Matt Le Blanc, David Schwimmer, Courteney Cox, Matthew Perry og Jennifer Aniston fotografert i 1998. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dersom «Friends» skulle ha blitt spilt inn i dag tror Marta Kauffman at mye hadde vært annerledes.

- Bevissthet hadde vært mye mer i fokus. Nylig fikk vi noen klager på karakteren Charles Bing. Han var en transseksuell karakter, og mange har vært sinte på oss fordi vi refererer til karakteren som «Chandlers far». Det ville jeg ha gjort annerledes i dag. Men det var før det var noe jeg egentlig tenkte over og var bevisst om, forklarer hun.

Den transseksuelle karakteren gikk under navnene Charles Bing og Helena Handbasket, og ble portrettert av skuespilleren Kathleen Turner (64).

LES OGSÅ: Smoothien Jennifer Aniston drikker HVER morgen!

- Vi kunne ikke en gang si ordet brystvorte, nå kan vi se dem

Men Kauffman merket også at klimaet endret seg gradvis underveis mens de spilte inn serien.

- Vi skulle filme en episode om «Det siste kondomet», og politisk var det en veldig reaksjonær tid. De nektet oss derfor å vise frem kondompakken, den måtte ligge i en eske. Så ting har definitivt endret seg. I dag kan man jo ta den ut av pakken, blåse den opp og veive med den foran kamera. Vi hadde veldig strikte regler å forholde oss til. Vi kunne ikke en gang si ordet brystvorte, nå kan vi se dem.

Torsdag 6. mai 2004 markerte enden på en nesten 10 år lang æra. Da gikk siste «Friends»-episode på amerikansk TV. Da hadde manusforfatterne konkludert med at serien ikke lenger var mulig å fortsette.

- Som sagt var dette en serie om den tiden da vennene dine var familien din, men når de etter hvert begynte å få sin egen familie så endret ting seg. Forholdene dem i mellom endret seg. Tiden var inne for å avslutte serien. Man kan ikke være i 20-årene for alltid, sa Kauffman under Nordiske Seriedager.

VENNER FOR LIVET: Skuespillerne Jennifer Aniston og Courtney Cox ble i løpet av de 10 årene de jobbet på TV-serien også gode venner privat. Dette bildet er tatt sommeren 2018. FOTO: NTB Scanpix
VENNER FOR LIVET: Skuespillerne Jennifer Aniston og Courtney Cox ble i løpet av de 10 årene de jobbet på TV-serien også gode venner privat. Dette bildet er tatt sommeren 2018. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mange «Friends»-fans har spekulert i - og drømt om - at serieskaperne skal lage en oppfølger av serien, men skal vi tro Kauffman og Crane kommer det aldri til å skje.

- Det kommer aldri til å skje, men det virker som at ingen tror på meg, sa Kauffman i et intervju med Hollywood Reporter i 2016.

- Vi avsluttet serien akkurat da vi ønsket å avslutte den. Å besøke karakterene nå føles som en dårlig idé - du vil ikke se dem henge rundt i kafeen nå. Og den gode nyheten er jo at du kan se på serien akkurat når du ønsker. Den lever videre med en forbløffende kraft, sa David Crane i det samme Hollywood Reporter-intervjuet.

LES OGSÅ: Her er de norske kjendisenes favorittøyeblikk fra «Friends» - og dette er deres favorittkarakter!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer