Full hovmester og en dubbet Askepott - slik ble julas TV-tradisjoner til

For 54 år siden sang Sølvguttene jula inn på tv for aller første gang. Det var begynnelsen på en tradisjon med julesendinger som fremdeles holder stand.

KULTSTATUS: Det er bare i Norge at «Grevinnen og hovmesteren» sendes lille julaften, andre steder går den på nyttårsaften. Foto: NTB
KULTSTATUS: Det er bare i Norge at «Grevinnen og hovmesteren» sendes lille julaften, andre steder går den på nyttårsaften. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fjernsynets inntog i 1960 fikk også følger for julefeiringen i de tusen hjem. De aller første julesendingene besto av gudstjenester og konserter. Og en amerikansk familieopera, «Amahl og de nattlige besøkende», en enakter skrevet for spesielt for NBC.

Siden da har en vrimmel av tv-kanaler og konsepter funnet sin plass i forbindelse med jula. Men i mange år hadde Norge bare én kanal, og det var NRK. Der inntok tidlig Erik Bye skjermen på julaften med «Vi går om bord» fra Store Studio. Programmet var blitt sendt i radio siden 1959, men kom nå også på tv. Blant gjestene i den første sendingen julaften 1963 var seks sølvbrudepar. Best av dem huskes nok fru Espegren, som ble gjenforent med sin mann, misjonærkjempen Agnar Espegren, som i all hemmelighet hadde reist hjem fra Hongkong for anledningen og møtte sin kone forkledd som julenissen.

I 1966 sang Sølvguttene jula inn på NRK før første gang. Siden har det vært fast innslag på julaften, og for mange er det idet koret synger «Deilig er jorden» at selve jula ringes inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer