Engasjert prinsesse

Fyrstinne Charlène trår til for hjemlandet

Hennes engasjement for hjemlandet Sør-Afrika går nye veier.

AKTIV: Charlène deltok på svømmelaget for Sør-Afrika som kom på femteplass i OL i 2010. I dag viser hun engasjement for hjemlandet på andre måter. FOTO: Skjermdump instagram@hshprincesscharlene/Christian Sperka
AKTIV: Charlène deltok på svømmelaget for Sør-Afrika som kom på femteplass i OL i 2010. I dag viser hun engasjement for hjemlandet på andre måter. FOTO: Skjermdump instagram@hshprincesscharlene/Christian Sperka Vis mer
Publisert

Da svømmeren Charlène Wittstock fra giftet seg med prins Albert av Monaco i 2010, fikk hun tittelen «Hennes høyvelbårenhet fyrstinne Charlène av Monaco». Sammen har paret tvillingene Gabriella og Jaques. KK har tidligere skrevet om lille Jaques slående likhet med bestefar, nå avdøde fyrst Rainier av Monaco.

Charlène fikk snart skryt for sin klassiske stil da hun giftet seg inn i den monegaskiske fyrstefamilien. Enkelte har til og med sammenlignet henne med Alberts mor, den legendariske skjønnheten Grace Kelly, som var filmstjerne før hun giftet seg med fyrst Rainier av Monaco – i det som best kan beskrives som et eventyrbryllup.

Grace døde senere i en bilulykke, der også datteren Stephanie var med, og det har vært mange spekulasjoner rundt årsaken.

Rocka

Men også Charlène har skapt overskrifter. Da fyrstinnen julen 2020 bisto julenissen i å dele ut leker og godteri til barna i Monaco, var det ikke engasjementet henne som vakte oppsikt. Nei, det som virkelig skapte overskrifter var fyrstinnens frisyre.

Der hennes avdøde svigermor var kjent for sine blonde håroppsatser, gjerne med stor knute i nakken, hadde Charlène i anledning julen valgt seg en rocka sveis man neppe har sett maken til i kongelige kretser. Den 42- år gamle fyrstinnen hadde klippet seg i en asymmetrisk frisyre. Ja ikke bare klippet. Deler av håret var faktisk barbert bort.

Vant med det uortodokse

Monegaskerne er vant med at landets prinser og prinsesser ikke oppfører seg helt etter boka. Albert var lenge ungkar, og er far til to barn født utenfor ekteskap.

Hadde arveloven vært annerledes i lilleputtstaten ville en jente ved navn Jazmin Grace Rotolo, som Albert fikk etter en affære med en amerikansk servitrise i 1992, vært rettmessig arving til tronen. Nummer to i arverekken ville vært Alexandre Coste, sønnen Albert fikk med sin tidligere kjæreste Nicole Coste, en flyvertinne fra Togo. Gutten ble født i 2003, og Albert skal ha vedkjent seg farskapet først to år senere.

Søsteren hans Caroline skapte overskrifter da hun 21 år gammel giftet seg med den 17 år eldre Phillippe Junot, en mann som hadde rykte på seg for å ha en appetitt på kvinner. Bare to år senere ble ekteskapet annullert av Vatikanet.

KORT EKTESKAP: Caroline av Monaco med sin daværende forlovede Phillippe Junot i 1978. Paret skilte seg etter bare to år ekteskap. FOTO: NTB
KORT EKTESKAP: Caroline av Monaco med sin daværende forlovede Phillippe Junot i 1978. Paret skilte seg etter bare to år ekteskap. FOTO: NTB Vis mer

Caroline ble senere enke, da hennes nye ektemann Stephan Casiraghi omkom under et båtrace utenfor kysten av Monaco i 1990, og etterlot henne med parets tre barn. Hun er i dag gift med den tyske aristokraten Ernst August av Hannover og har en datter, og også der har overskriftene vært mange, og ikke alltid like pene.

Rømte med sirkus

Men også søsteren Stéphanie har levd et høyst uvanlig liv, selv til kongelig å være. For hvilken annen prinsesse har gitt ut popsingel som soloartist, sunget med Michael Jackson, vært fotomodell, designet egen badedraktkolleksjon, fått tre barn med to av livvaktene sine, rømt med et sirkus og bodd i campingvogn med sirkusdirektøren og sine tre barn?

KREATIV: Prinsesse Stephanie legger siste hånd på verket på en av badedraktene hun designet i sine yngre dager. FOTO: NTB
KREATIV: Prinsesse Stephanie legger siste hånd på verket på en av badedraktene hun designet i sine yngre dager. FOTO: NTB Vis mer

Til hjemlandet

Selv ble Charlène ble født i Zimbabwe i 1978, og familien emigrerte til Sør-Afrika da hun var 12 år. I rollen som fyrstinne av Monaco har hun vært fremme i mediene, men gått klar av de store skandalene. Riktignok måtte hun i tiden rundt bryllupet tåle en del rykter, blant annet at hun skal ha villet forlate Monaco da hun fant ut om Alberts to barn, og at hun og ektemannen ikke skal ha bodd på samme hotell på bryllupsreisen.

TROSSET RYKTER: Charlene og Albert ett år etter bryllupet, under et besøk i Charlenes hjemland Sør-Afrika. FOTO: Rajesh Jantilal/NTB
TROSSET RYKTER: Charlene og Albert ett år etter bryllupet, under et besøk i Charlenes hjemland Sør-Afrika. FOTO: Rajesh Jantilal/NTB Vis mer

Engasjert

11 år senere er paret imidlertid fortsatt gift. I juni 2021 besøkte familien hjemlandet hennes Sør-Afrika. I et innlegg på Instagram poserer fyrstinnen med en gruppe bevæpnede vakter, alle kledd i kamuflasje.

Gruppen er del av et anti-krypskytterteam, og under bildet roser Charlène vaktenes innsats i kampen mot krypskyttere. Gjennom hashtagene #stoprhinopoaching og #savetherhino ønsker hun å rette søkelyset mot krypskyttere, som truer neshornets eksistens, og hun har postet flere bilder av de utrydningstruede dyrene.

Godordene har ikke latt vente på seg i kommentarfeltet, og fansen takker Charlene for å bry seg om neshornenes skjebne og for å engasjere seg.

Andre igjen bruker sin stemme i kommentarfeltet til å påpeke at frisyren hennes ikke er passende for en prinsesse.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer