Ingeborg Sundrehagen Raustøl

Gikk gjennom tøffe forberedelser til rollen som befal

- Jeg hadde ikke fått trent meg så veldig opp etter fødselen. Jeg løp ganske mye, og fokuserte på utholdenhetstrening og styrke, sier skuespiller Ingeborg Sundrehagen Raustøl til KK.no.

ELVEN: Ingeborg Sundrehagen Raustøl spiller befal Mia Holt i den nye thriller-serien «Elven» på TV3.  Foto: Privat
ELVEN: Ingeborg Sundrehagen Raustøl spiller befal Mia Holt i den nye thriller-serien «Elven» på TV3. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av mars hadde TV3 premiere på den nye thriller-serien «Elven», hvor blant andre Thomas Hayes (20) kjent fra «Skam», Dennis Storhøi (56), Espen Reboli Bjerke (43) og Ingeborg Sundrehagen Raustøl (37) har kapret noen av rollene.

Vi tok en prat med sistnevnte skuespiller, Ingeborg, om hvordan hun forberedte seg til rollen som den ambisiøse karrierebefalen Mia Holt. Til KK.no forteller hun at det til tider var tøft og at hun blant annet fikk førstehåndserfaring fra Nettverk for Kvinnelig Befal (NvKB).

- Det var ikke tid til å trene såpass systematisk med jenter i Forsvaret som jeg hadde lyst til å gjøre. Vi operer jo med korte tidsfrister i denne bransjen og det ble bevilget penger ganske seint i prosessen, men jeg trente hardt i oppkjøringen mot innspillingen på egenhånd. I tillegg har Miriam Weierud, min coach fra NvKB, pisket meg godt underveis. Mye av det man blir utsatt for i militæret kan man jo gjøre selv hvis man orker. Forskjellen er jo at du ikke har noe valg da, forklarer hun.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om «bootcamp»-trening

HARDTRENING: Nettverk for kvinnelig befal coachet Ingeborg Sundrehagen Raustøl før innspilling av TV-serien «Elven». Foto:  Foto: Skjermdump fra Nettverk for kvinnelig befal // Facebook
HARDTRENING: Nettverk for kvinnelig befal coachet Ingeborg Sundrehagen Raustøl før innspilling av TV-serien «Elven». Foto: Foto: Skjermdump fra Nettverk for kvinnelig befal // Facebook Vis mer

Treningsprosessen til «Elven» startet drøyt et år etter at Ingeborg ble mor for første gang.

- Jeg hadde ikke fått trent meg så veldig opp etter det. Jeg løp ganske mye, og fokuserte på utholdenhetstrening og styrke. Fordi jeg har han lille ble det også tidsbesparende å gå på gruppetimer på treningssenteret. Det handler som nevnt mye om innstillingen. Man tror man ikke orker mer, men så gjør man jo det, forklarer hun, og legger til:

- Fordi det var den type rolle, og den type dame, tenkte jeg at det er her jeg må lete. Mia Holt er ikke en dame som gir seg. Så treningen ble ikke bare for å få den fysiske styrken hennes, men jeg fikk gjort research på hva det vil si å ikke gi seg. Når man først har bestemt seg så gir man seg ikke - og litt til. 

- Merket du noen forandring på kroppen?

- Ja, jeg ble jo sterkere. Og heldigvis for det, for det var ganske lange dager og til tider mye løping, og de er ganske tunge de uniformene i seg selv. Jeg ville jo helst få det til å se ut som at det var dagligdags for meg å bære uniformen. Man kan ikke bare kle den på seg, og «leke» det. Det er jeg ikke fan av. Man må eie det.

LES OGSÅ: Få bedre effekt av styrketreningen

- Sønnen min er såpass liten og jeg følte at det ble for lenge å være borte fra ham

Innspillingen foregikk i Målselv i Troms, og Ingeborg tilbrakte hele november og desember i kalde nord. Da merket hun på kroppen at det var godt å ha forberedt seg fysisk i forkant av innspillingen.

- Det var veldig mye snø etter hvert, og i en scene gikk jeg i snø til livet. Det var utrolig tungt, og så skal man levere en dialog etterpå og da må man ha kondisen oppe, så sånn sett fikk jeg mye gratis igjen for det rent praktisk. Det gir en sånn stringens og sikkerhet på at du vet at du mestrer en del ting som jeg tror ga henne en litt sterkere ryggrad enn om jeg ikke hadde gjort det, forklarer hun.

VINTERLANDSKAP: Ingeborg Sundrehagen Raustøl forteller til KK.no at det var oppmot 26 minusgrader under innspillingen i Målselv i Nord-Norge. Foto:  Foto: Privat
VINTERLANDSKAP: Ingeborg Sundrehagen Raustøl forteller til KK.no at det var oppmot 26 minusgrader under innspillingen i Målselv i Nord-Norge. Foto: Foto: Privat Vis mer

Med seg på lasset hadde Ingeborg fått med seg psykolog-ektemannen Kjetil Bremer og sønnen Syver (som da var rundt ett år). Til sammen tilbrakte de rundt to måneder på en hytte midt under mørketiden og i minus 26 grader på det meste. 

FAMILIEHYGGE: Sønnen Syver og ektemannen Kjetil var med Ingeborg Sundrehagen Raustøl til innspillingen i Nord-Norge. Familien på tre bodde sammen i en hytte Foto:  Foto: Privat
FAMILIEHYGGE: Sønnen Syver og ektemannen Kjetil var med Ingeborg Sundrehagen Raustøl til innspillingen i Nord-Norge. Familien på tre bodde sammen i en hytte Foto: Foto: Privat Vis mer

- Sønnen min er såpass liten og jeg følte at det ble for lenge å være borte fra ham. Det var tøft, for han sov ikke på natten og pappaen var alene med ham i vintermørket på dagtid. Det er ikke bare-bare å være alene med en ettåring som akkurat har lært seg å gå og ikke kan sitte i ro, så jeg tenkte mye på dem da jeg var ute i skogen og lekte yrkesmilitær. Jeg hadde det veldig gøy på jobb, men jeg kjente at etter det siste strekket som var på fire sammenhengende uker, så skulle det bli godt å komme hjem også. 

Men det var ikke bare en aktiv sønn som ba på utfordringer for foreldrene, også praktiske ting som at Ingeborg ikke har lappen og store mengder med snø gjorde hverdagen ekstra spennende for familien på tre.

- Jeg har ikke lappen, så det at vi valgte å bo et stykke unna film-campen ga noen logistikkutfordringer. Vi ble også innesnødd et par ganger fordi naboen glemte å måke. Det var nesten ikke dekning heller. Men det var jo veldig spennende og gjorde det veldig sammensveisende også. Jeg tenkte: «hvis vi klarer det her, da klarer vi hva som helst!». Så ære være mannen min som tok seg ekstra permisjon for å bli med meg opp dit for at jeg skulle kunne gjøre det. Det var et eventyr! sier Ingeborg til KK.no med et smil.

LES OGSÅ: Danica Curcic skulle egentlig ha snakket norsk i «Nobel»

PÅ OPPTAK: Sønnen Syver fikk også bli med mamma Ingeborg på innspilling.  Foto:  Foto: Privat
PÅ OPPTAK: Sønnen Syver fikk også bli med mamma Ingeborg på innspilling. Foto: Foto: Privat Vis mer

Skryter av skuespillerkollega Thomas Hayes

- Hvordan var det å spille mot den unge skuespilleren Thomas Hayes, kjent som «Skam»-William, kort tid etter at han ble «allemannseie»?

- Jeg vet jo ikke hvordan han var før, så jeg kan bare snakke om mitt møte med ham, som var utrolig fint. Han er en veldig imøtekommende og ydmyk fyr. Lyttende og flink. Han var veldig fin å jobbe med. Det at han er blitt superstjerne, både her hjemme og i utlandet, merket ikke jeg noe til da jeg jobbet sammen med ham. Men det er klart, det hang jo en del jenter på Prix'en der som håpet at de skulle få ta bilde med ham. Så man merker jo at det er noe som skjer når folk ser han. 

- Det har vært veldig viktig for ham å komme seg videre fra Skam-stemplet, og det synes jeg at han gjør med stor integritet. Han jobber hardt og nøye, og er veldig klar på at det er dette han har lyst til å gjøre videre - uten at jeg skal legge ord i munnen på ham. Jeg skulle ønske at vi hadde spilt mer sammen, for vi hadde ikke så mange scener sammen, men det var en glede å bli kjent med ham.

Også Thomas Hayes skryter av «Elven»-kollegaen Ingeborg, og forteller til KK.no at han lærte mye av den erfarne skuespilleren på settet. 

- Det var veldig morsomt og lærerikt å jobbe med henne! Vi hadde mange timer og dager sammen, og jeg har erfart at hun er en veldig dyktig og fin person. Hun har lært meg alt fra hvordan man øver i forkant av innspillingen, og hvordan man kommer inn i karakteren under opptak. 

SKRYTER AV HVERANDRE: Ingeborg Sundrehagen Raustøl og Thomas Hayes spiller mot hverandre i TV3-serien «Elven». Foto:  Foto: Malini Gaare Bjørnstad
SKRYTER AV HVERANDRE: Ingeborg Sundrehagen Raustøl og Thomas Hayes spiller mot hverandre i TV3-serien «Elven». Foto: Foto: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

LES OGSÅ: Ingeborg Sundrehagen Raustøl: - Jeg var så redd for å bli ledd av

- Jeg tror vi alle har sånne tøffe damer inni oss

Ifølge Ingeborg er Mia Holt er en proaktiv og ambisiøs befal som etter hvert roter seg inn i en drapsgåte som viser seg å ha forgreininger langt tilbake i tid, og som omhandler ting som har vært dysset ned lenge. 

- Hvordan var det å spille en så tøff dame?

- Jeg tror vi alle har sånne tøffe damer inni oss, så det var kanskje ikke det vanskeligste. Det å sette seg inn i hvordan det er å jobbe i et mannsdominert samfunn eller yrkesfellesskap, som jo det militære i stor grad fortsatt er, var interessant. Selv om det er noen veldig tøffe og kule damer som også går den veien.

Som en del av forberedelsen fulgte Ingeborg også en kvinne på Huseby leir, og fulgte hennes tropp gjennom en såkalt nærkampløype.

- Det vil si at de løper gjennom en ukjent løype og møter på ukjente farer som de må ta på strak arm. Det var spennende å se hvor forskjellig de var, både fysisk og psykisk, og hvordan de løste det på ulike måter. Hvordan det å ha forskjellig type kropp og mindset gir ulike styrker og svakheter. Det tenkte jeg mye på da jeg skulle lage Mia, at man kanskje ikke har den fysiske styrken man har som mann, men da finner man heller en annen måte å bruke sin styrke på - både fysisk og mentalt.  

«Elven»​ går på TV3 torsdager klokken 21.30!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer