Lena Dunham

«Girls»-stjernene med rørende hyllest til Stanford-voldtektsoffer

- Hvorfor er det sånn at standardreaksjonen er å ikke tro på det som blir sagt?

GIRLS: Zosia Mamet, Jemima Kirke, Allison Williams og Lena Dunham forteller i en video de har publisert på sosiale medier at de støtter Stanford-offeret som sto fram i retten med et svært personlig brev om voldtekten hun opplevde under en studenfest i California i januar i fjor. Se videoen i saken! Foto: NTB Scanpix
GIRLS: Zosia Mamet, Jemima Kirke, Allison Williams og Lena Dunham forteller i en video de har publisert på sosiale medier at de støtter Stanford-offeret som sto fram i retten med et svært personlig brev om voldtekten hun opplevde under en studenfest i California i januar i fjor. Se videoen i saken! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken ble det kjent at overgripsmannen i den mye omtalte Stanford-saken, Brock Allen Turner (20), er blitt dømt til seks måneders fengsel, hvorav tre måneder er betinget. Dette har sendt sjokkbølger gjennom USA - og også over landegrensene. 

Offeret, som ble reddet av de to snarrådige svenske guttene Carl-Fredrik Arndt (28) og Peter Jonsson, leste i retten opp et svært personlig brev hun hadde skrevet om hendelsen og tiden etter den brutale voldtekten, og dette har nå fått kvinner og menn verden over til å engasjere seg for å rette fokus mot det viktige temaet. I brevet skriver den 23 år gamle amerikanske kvinnen at hun blant annen håper at hennes åpenhet kan hjelpe andre jenter og kvinner der ute som har opplevd det samme som henne, til å snakke høyt og få den hjelpen de trenger.

Stjernene i den populære HBO-serien «Girls», Lena Dunham (30), Zosia Mamet (28), Jemima Kirke (31) og Allison Williams (28), er blant dem som nå har engasjert seg offentlig for å vise offeret støtte - og for å påpeke viktigheten med å være åpen, si at man trenger hjelp og ikke minst være der for hverandre. 

Samme uke som dommen ble kjent la manusforfatter og hovedrolleinnehaver Lena Dunham ut en video hvor «Girls»-jentene viser sin støtte og sitt engasjement.

«Jeg dediserer denne videoen til det modige offeret i Stanford-saken, som har gitt så mye til å endre den viktige samtalen», skriver Dunham til videoen. 

Kritikken har haglet mot gjerningsmannen Turner, som på den tiden hendelsen fant sted var proffsvømmer ved Stanford Universitet i California, ettersom han kun har fått seks måneders fengsel - og dersom god oppførsel finner sted har han mulighet til å slippe ut etter bare tre måneders soning.

Ifølge Daily Mail skal 20-åringen ha løyet under arrestasjonen om at offeret var bevisstløs mens den groteske handlingen fant sted, og han skal også ha gått så langt at han hevdet at hun hadde gitt sitt samtykke til at han kunne utføre den seksuelle handlingen på henne. De to svenske guttene, som fant kvinnen bak en søppelcontainer på studentområdet i Palo Alto natt til 18. januar 2015, har på sin side avlagt ed på at hun ikke var ved bevissthet da de fant henne - og at hun mest sannsynlig måtte ha blitt dopet ned. 

DØMT - MEN FOR MILD STRAFF?: Dette mugshotet er tatt kort tid etter at student Brock Allan Turner ble arrestert av politiet i Palo Alto i California. Han er blitt dømt til seks måneders fengsel, hvorav tre måneder er betinget. Dette betyr at 20-åringen er en fri mann i begynnelsen av september. Han har til tross for bevisets tilstand hevdet sin uskyld. Det er foreløpig ikke kjent om han anker dommen. Foto: NTB Scanpix
DØMT - MEN FOR MILD STRAFF?: Dette mugshotet er tatt kort tid etter at student Brock Allan Turner ble arrestert av politiet i Palo Alto i California. Han er blitt dømt til seks måneders fengsel, hvorav tre måneder er betinget. Dette betyr at 20-åringen er en fri mann i begynnelsen av september. Han har til tross for bevisets tilstand hevdet sin uskyld. Det er foreløpig ikke kjent om han anker dommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ingen ord for de følelsene jeg satt igjen med

I retten skal Turner ha sagt under ed: «Det var ikke på ett tidspunkt at jeg følte at hun ikke responderte. Dersom det på noe tidspunkt hadde vært slik at jeg følte at hun ikke hadde respondert hadde jeg stoppet umiddelbart». I det sterke brevet som 23-åringen leste høyt i retten beskriver hun hvor maktesløs hun ble da hun hørte hvordan gjerningsmannen hadde beskrevet hendelsen.   

«Han hadde tatt av meg undertøyet, hans fingre hadde vært i meg. Jeg kjenner ikke engang denne personen. Jeg kjenner fremdeles ikke denne personen. Da jeg leste om det på denne måten trodde jeg ikke på at det kunne omhandle meg. Jeg sa: «det kan ikke være meg, det kan ikke være meg». Jeg klarte ikke ta til meg informasjonen, ei heller akseptere det. Jeg klarte ikke forestille meg familien min lese om dette på nettet. Jeg fortsatte å lese, og så kom jeg over noe jeg aldri kommer til å tilgi. Ifølge ham likte jeg det. Jeg likte det. Jeg likte det. Igjen - jeg har ingen ord for de følelsene jeg satt igjen med».

I videoen opplyser «Girls»-jentene om at statistikk viser at 1 av 4 jenter kommer til å bli seksuelt misbrukt før fylte 18 år. 

- Dette er ingen hemmelighet. Det er realiteten. Så hvorfor er det sånn at samfunnets standardreaksjon på dette er å ikke tro på det som blir sagt. Eller å holde tyst om det. Eller å rette skam mot personen. 

- Hva om vi heller valgte å stå sammen med de som trenger det, i stedet for å snu oss mot dem. Lytte og støtte dem. Du har valget til å gjøre ting bedre. Det kan være noe så simpelt som å ta en telefonsamtale, tilby deg å ta med personen til sykehuset eller terapi, eller det kan være så enkelt som å lytte. Ikke unngå den vanskelige samtalen. Bare å være til stede gjør det bedre.

Dunham åpen om overgrep

Lena Dunham har selv vært åpen om at hun har vært utsatt for seksuelt misbruk i boken «Not That Kind of Girl: A Young Woman Tells You What She's "Learned"» - det kom riktignok mange år etter overgrepet ettersom det til å begynne med ikke gikk opp for henne at hun faktisk hadde blitt seksuelt misbrukt - og voldtatt. I boken beskriver hun at en bekjent ved navn Barry utnyttet at hun ikke hadde full kontroll over seg selv etter å ha inntatt en blanding av alkohol og narkotiske stoffer

«Barry tar meg med til en parkeringsplass. Jeg ber ham om å snu seg den andre veien. Jeg trekker ned buksene mine for å tisse, og han fører et par fingre opp i meg, som om han prøver å klogge meg opp. Jeg er ikke sikker på om jeg kan stoppe det, eller om jeg ikke vil», skriver hun i boken ifølge The Times.

Dunham har de siste årene gått svært aktivt inn for å rette fokus mot overgrep, og har ved flere anledninger også fått flettet dette budskapet inn i den populære «Girls»-serien og i statements på sosiale medier.

Har du eller noen du kjenner vært utsatt for vold eller overgrep? Kontakt Nasjonal Veiviser ved vold og overgrep - DinUtvei.no - for å få den nødvendige hjelpen du trenger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer