Karen Marie Ellefsen

Gjør TV-comeback i et program hun sa plent nei til å stille opp i selv

- Det virker så utrolig skummelt! sier pensjonist Karen Marie Ellefsen (71) til KK.

KAREN MARIE ELLEFSEN: Den folkekjære TV-profilen er endelig å se på skjermen igjen! FOTO: Astrid Waller
KAREN MARIE ELLEFSEN: Den folkekjære TV-profilen er endelig å se på skjermen igjen! FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Høsten 2020 gikk den folkekjære sportskommentatoren Karen Marie Ellefsen (71) av som pensjonist - riktignok noe ufrivillig. Statskanalen NRK har en regel som sier at man kan bli til man fyller 70 år, uavhengig av helsetilstand.

Karen Marie sier til KK at hun gjerne skulle ha blitt lenger.

- Jeg savner jobben som sportskommentator. Det er klart jeg gjør det. Særlig nå i sommer, og spesielt friidretten. Jeg ser nesten ikke på sportssendinger, og så veldig lite på Sommer-OL. Det blir rett og slett for vanskelig og for nært, sier Karen Marie til KK.

SPORTSIKON: Slik har vi vært vant til å se Karen Marie Ellefsen - som NRK-sportens ankerkvinne. Her fra da hun intervjuet hopper Daniel Andre Tande etter hoppuka i Oberstdorf i 2016. FOTO: Terje Bendiksby / NTB
SPORTSIKON: Slik har vi vært vant til å se Karen Marie Ellefsen - som NRK-sportens ankerkvinne. Her fra da hun intervjuet hopper Daniel Andre Tande etter hoppuka i Oberstdorf i 2016. FOTO: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Hun legger ikke skjul på at hun gjerne kunne ha blitt lenger om NRK hadde tillatt det.

- Man kan bli valgt inn som president i USA som åttiåring, men å kommentere sport på NRK etter fylte 70, det går ikke! sier hun en smule ironisk.

- Men nå er det nå en gang sånn at jeg er ferdig i NRK, og det frigjør meg til andre prosjekter.

For nå som hun er blitt frilanser kan hun velge de prosjektene hun selv vil jobbe med, og da hun fikk en telefon med forespørsel om hun kunne tenke seg en jobb i Viaplays nye satsning Fangene på fortet takket hun sporenstreks ja.

- De fortalte meg hva oppgaven gikk ut på, og spurte om jeg ville være med, og det sa jeg ja til uten betenkningstid.

FORT BOYARD: Fangene på fortet spilles inn på den gamle festningen Fort Boyard i Frankrike. FOTO: NTB
FORT BOYARD: Fangene på fortet spilles inn på den gamle festningen Fort Boyard i Frankrike. FOTO: NTB Vis mer

Innspillingen foregikk i sommer på den ikoniske festningen Fort Boyard ved La Rochelle i Frankrike.

Hun har fått oppgaven med å være den vise mannen i tårnet - i dette tilfellet den vise kvinnen i tårnet - en rolle som skuespillerne Helge Reiss, Toralv Maurstad, Lars Andreas Larssen og Trond Brænne har hatt før henne. I den nye sesongen heter rollen gåtemester.

Trodde ikke kvinner kunne være interessert i sport

Det er ikke første gang Karen Marie Ellefsen har brøytet vei på et mannsdominert område. Da hun ble ansatt i sportsavdelingen i NRK i 1979 var det ingen kvinne som hadde hatt jobben før henne, og mange som rynket på nesen over å se en kvinne kommentere sport.

- Det at jeg viste andre jenter at dette var noe også jenter kunne gjøre, det var stas. Mange av de mennene som jeg begynte å jobbe sammen med trodde ikke helt på at en jente kunne være så interessert i sport som jeg var. Jeg var ekstremt interessert i sport.

- For noen fordommer!

- Det kan du si. Jeg syntes jo egentlig at det var veldig rart, for det var på en tid da Grete Waitz var en av verdens beste langdistanseløpere. For ikke å glemme de norske langrennsjentene som hadde begynt å markere seg. Derfor var det rart at mange ikke trodde at vi kunne interessere oss for sport i likhet med gutta.

PIONÉR: Karen Marie Ellefsen intervjuer sprinter Mona Evjen som vant 100 m og 200 m under NM i friidrett i 1982. FOTO: Henrik Laurvik / NTB .
PIONÉR: Karen Marie Ellefsen intervjuer sprinter Mona Evjen som vant 100 m og 200 m under NM i friidrett i 1982. FOTO: Henrik Laurvik / NTB . Vis mer

Karen Marie Ellefsen ble pensjonist midt under den verste fasen av koronapandemien, og innrømmer at det var tøft å ikke ha en jobb å gå til da restriksjoner gjorde at sosialt samvær var minimalt.

- Det har vært ekstra kjipt fordi jeg måtte slutte i jobben, og så kom pandemien. Det er mange andre som har hatt det mye verre enn meg under pandemien, men det viktigste for meg har vært å ikke bli syk. Og det har jeg ikke blitt - bank i bordet, sier hun slår knyttneven mot bordflaten.

- Jeg må passe på sånn at jeg ikke klager for mye, men det har vært veldig lite bevegelsesfrihet. Det ble en ekstra belastning fordi jeg ikke hadde en jobb å gå til, sier hun ærlig.

Nektet plent å være deltaker

71-åringen har vekslet på å fokusere på strikking, husarbeid og TV-titting. Og har også benyttet anledningen til å kjøre hjemmetreningsprogram regelmessig.

Men i sommer fikk hun altså et avbrekk under innspillingen av Fangene på fortet.

- Kunne du tenke deg å stille opp som deltaker på Fangene på fortet selv, Karen Marie?

- For mange år siden ble jeg faktisk spurt om å være deltaker, men jeg sa kontant nei! Det virket så utrolig skummelt, og det hadde jeg aldri turt. Før kunne man risikere å bli konfrontert med slanger og andre skumle dyr. Men det har de heldigvis sluttet med, forteller hun.

Årets programledere er den tidligere sportsankeren Julie Strømsvåg (40), som tidligere i år meldte overgang fra TV 2 Sporten og til konkurrenten NENT, og tidligere fotballspiller Bernt Hulsker (43).

PROGRAMLEDERE: Julie Strømsvåg og Bernt Hulsker er årets Fangene på fortet-programledere. FOTO: NTB
PROGRAMLEDERE: Julie Strømsvåg og Bernt Hulsker er årets Fangene på fortet-programledere. FOTO: NTB Vis mer

Han var med som deltaker i forrige sesong av den populære TV-konkurransen Kompani Lauritzen. Han måtte trekke seg på grunn av en skade i armen.

Fangene på fortet gikk sin seiersgang på TV3 i perioden 1993-1996, fra 1999 til 2000 og på nytt fra 2010 til 2011.

Blant årets deltakere finner vi blant andre veterinær Trude Mostue (53), «Vil du bli millionær?»-programleder Fridtjof Wilborn (59), TV-profil Leif Einar «Lothepus» Lothe (51), Farmen kjendis-vinner Lasse Matberg (36), influenser Kristin Gjelsvik (35) og kjendissamboeren Dennis Poppe (30) og MMA-utøver Emil Meek (33).

Det er totalt 48 deltakere i årets Fangene på fortet.

TV-konkurransen Fangene på fortet har premiere på Viaplay og TV3 til høsten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer