Bodyshaming:

Gravid værmelder ble bodyshamet etter TV-opptreden

- Det var noen som sa at magen min dekket til temperaturene på værkartet under sendingen.

HETSET: Den amerikanske værmelderen Ashlee Baracy har opplevd å få hets for graviditeten, etter å ha vært på TV-skjermen med babymagen. FOTO: Skjermdump // Facebook
HETSET: Den amerikanske værmelderen Ashlee Baracy har opplevd å få hets for graviditeten, etter å ha vært på TV-skjermen med babymagen. FOTO: Skjermdump // Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at den amerikanske værmelderen Ashlee Baracy (34) i februar annonserte at hun skulle bli mor, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

De fleste har vært av det hyggelige slaget - der folk har gratulert henne og ønsket henne lykke til i den nye fasen i livet - men det er også enkelte som har gått så langt at de har bodyshamet 34-åringen etter at hun har opptrådt på TV. Hun er ansatt på den lokale TV-stasjonen WBNS i Ohio.

- Det startet med kommentarer som: «Ja, jeg syntes at ansiktet ditt hadde blitt rundere». Mens andre advarte meg mot å legge på meg for mye, og at jeg måtte passe på hjertet mitt. Det var også noen som sa at magen min dekket til temperaturene på værkartet under sendingen, forklarer Ashlee Baracy til Today.

Til nettstedet forteller hun at hun generelt sett er veldig hardhudet, og ikke lar slike kommentarer gå innpå seg, men at det enkelte dager er vanskelig å takle de negative kommentarene.

- Det er noen dager, spesielt når man er gravid og man er hormonell, at man ikke føler seg så bra. Det har hent at jeg har kommet gråtende hjem, men for det meste har jeg vært sterk, sier den vordende moren til Today.

Hun har selv «tatt tilbake» på nettrollene i sosiale medier, og i juni la hun ut et skjermdump av en av de mange meldingene hun har fått i innboksen sin.

En som utgir seg for å hete Clay Walker skriver: «Ashlee, nå har du virkelig lagt på deg mye vekt. Pass på hjertet ditt.»

Til meldingen skriver Ashlee tilbake: «Det beste er når noen som «Clay Walker» sender meg hatmail med en ugyldig epostadresse eller skjult telefonnummer. Vekten min er normal og blodtrykket mitt er perfekt. Velsigne deg, «Clay», for Herren vet at du trenger alle de velsignelsene du kan få, når du en dag møter Herren ved perleporten».

I kommentarfeltet til Ashlees innlegg er det flere som uttrykker støtte og sympati med den gravide 34-åringen. Hun og ektemannen Jeff Kunkel venter en sønn i august.

- Det var mange som påpekte at det var uansvarlig av meg å bruke hæler

Ashlee er ikke den eneste værmelderen som har opplevd hets på grunn av svangerskap. I mars 2015 skrev den kanadiske værmelderen Kristi Gordon et innlegg på bloggen sin, hvor hun tok et oppgjør med kritikerne:

«Da jeg avslørte graviditeten i januar var jeg ganske redd for hva reaksjonene kom til å bli. Mye på grunn av erfaringene jeg hadde fra min første graviditet. Jeg tenkte at det bare var et spørsmål om tid før de negative kommentarene kom til å komme. Forrige gang fikk jeg eposter fra folk som ba meg om å dekke meg til, være mer profesjonell og ikke bruke horisontale striper. Det var også mange som påpekte at det var uansvarlig av meg å bruke hæler.».

Videre i innlegget forteller hun at det tok lang tid før hatmeldingene kom, og at hun dermed trodde at samfunnet hadde endret seg. Men nei da, hatmeldingene - de kom, de.

«Det var rett og slett det at jeg ikke var stor nok ennå. Så fort magen min ble større, kom epostene inn i innboksen. (...) Jeg begynte å tenke:« Har de rett? Burde jeg dekke meg til og ta pause fra skjermen?». Absolutt ikke! Men det ble en lærepenge. Uansett hvor rasjonell og selvsikker man er, de slemme tingene folk sier påvirker en. De negative kommentarene går innpå deg, selv når du ikke en gang er klar over det. Selv en liten spøk kan gjøre stor skade. Forhåpentligvis kan dette hjelpe oss å bli mer bevisst på påvirkningen vi har på andre.».

Også her hjemme har værmeldere opplevd hets

Her hjemme har også flere værmeldere vist gravidmagen på skjermen, og blant dem er værmelder-legenden Eli Kari Gjengedal (48). Til KK sier hun at hun riktig nok aldri har opplevd å få hets på grunn av graviditeten, men spesielt i starten fikk hun mange negative tilbakemeldinger.

KOMMENTARER: Også den norske værmelderen Eli Kari Gjengedal opplevde å få negative kommentarer da hun var på skjermen. FOTO: NTB Scanpix
KOMMENTARER: Også den norske værmelderen Eli Kari Gjengedal opplevde å få negative kommentarer da hun var på skjermen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har fått mange stygge kommentarer om utseende, dialekt, stemme og lignende, og det spesielt i starten av karrieren, men ikke direkte på at jeg var gravid.

Til TV 2 har hun tidligere gått ut og forsvart den amerikanske værmelderen Katie Fehlinger (45) som ble hetset da hun meldte været samtidig som hun var gravid med tvillinger i åttende måned.

- Jeg har selv fått mange negative tilbakemeldinger av seere, og det gjør selvfølgelig vondt uansett, men svir nok litt ekstra når du er gravid. De fleste seerne hadde fulgt graviditeten min på skjermen, så jeg fikk hovedsakelig positive tilbakemeldinger og hjemmestrikkede luer og sokker i posten da jeg ikke var på jobb lenger, sa Eli Kari til TV 2.no i 2015.

Til KK sier hun i dag at hun ikke kan huske at hun fikk noen negative tilbakemeldinger som gikk spesielt på det at hun var gravid på TV.

- Tvert imot fulgte seerne med på at magen vokste. Jeg fødte bare fem dager etter siste sending. Min sønn Nikolai ble overøst med gaver fra seerne som gledet seg på mine vegne. Små strikkesokker, luer, babybøker og lignende. Tenk at folk satt å strikket til en baby de ikke hadde noe forhold til. Jeg synes det var veldig rørende!

Eli Kari tror at det at handler om vår kultur, og at vi er mer åpent synlig gravide, som gjør at hetsen mot norske værmeldere er laber sammenlignet med utlandet.

- Kanskje det rett og slett er slik at vi i Norge har en mer åpen kultur for det å jobbe og være synlig når en er gravid, sier hun til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer