John Hammersmark:

- Grenser til egoisme

«Kompani Lauritzen»-profilen reagerer på NRKs avsløringer om Forsvaret.

KRITISK: Kaptein i «Kompani Lauritzen» John Hammersmark (til høyre) mener dyrkingen av individualisme i oppveksten har mye av skylden for tilfellene av mobbing, trakassering og overgrep i Forsvaret de siste årene. Til venstre: Kristian Ødegård. Foto: Matti Bernitz / TV 2
KRITISK: Kaptein i «Kompani Lauritzen» John Hammersmark (til høyre) mener dyrkingen av individualisme i oppveksten har mye av skylden for tilfellene av mobbing, trakassering og overgrep i Forsvaret de siste årene. Til venstre: Kristian Ødegård. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer
Publisert

I februar kunne NRK avsløre en rekke tilfeller av mobbing, trakassering og overgrep i det norske Forsvaret.

I saken beskrives en rekke tilfeller av uønsket seksuell oppmerksomhet, både fysisk og verbalt - flere av dem varslingssaker.

- Jeg mener at premisset om å si at det er en ukultur basert på enkeltstående hendelser blir feil. Vi jobber aktivt for å skape trivsel og en trygg hverdag. Det er noe vi tar på største alvor og som også tas på største alvor fra toppledelsen i Forsvaret og ned til laveste nivå i min avdeling, forklarte bataljonssjef Nina-Sofie Berg i Stridstrenbataljonen til NRK.

Berg bekreftet samtidig at bataljonen opplevde en del enkelthendelser som var knyttet til mobbing og seksuell trakassering i 2021, og at de mest alvorlige hendelsene ble anmeldt til politiet.

- Hører ingen sted hjemme

I forrige uke var det premiere på den fjerde sesongen av «Kompani Lauritzen» på TV 2, der 14 nye deltakere skal kjempe seg gjennom flere uker under oberst Dag Otto Lauritzen (66) og hans undersåtter.

Én av dem er kaptein John Hammersmark, som har mer enn 23 års fartstid i nettopp Forsvaret.

Hammersmark mener NRKs avsløringer, og hva man kan gjøre med problemet, er sammensatt.

- Jeg tenker at det som nå er avdekket gjennom NRK - det hører ingen sted hjemme. Vi kan ikke oppføre oss sånn uansett hvilken arbeidsplass vi snakker om. Samtidig må man være varsomme med å konkludere for bastant, sier han til Se og Hør.

Han fortsetter:

- Det er alltid to sider av en sak, og i de fleste av disse sakene er det bare den ene siden som sier noe.

SVETT HVERDAG: 14 nye deltakere har nettopp tatt fatt på «Kompani Lauritzen»-eventyret. I forgrunnen: Fenrik Geir Aker. Foto: Matti Bernitz / TV 2
SVETT HVERDAG: 14 nye deltakere har nettopp tatt fatt på «Kompani Lauritzen»-eventyret. I forgrunnen: Fenrik Geir Aker. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Må håndteres bedre

Geir Aker (47), for TV-seerne aller best kjent som «fenriken», understreker at Forsvaret først og fremst er mottakere av unge som allerede har fotfeste i samfunnet.

- Så jeg synes det er veldig, veldig bra at Forsvaret jobber så målrettet som de gjør. De kunne sikkert gjort mye mer på et tidligere tidspunkt, men jeg lurer på om dette ikke bør være Forsvarets ansvar alene, bedyrer han overfor Se og Hør, før han legger til:

- Disse unge menneskene har jo vært et sted før de reiste inn i Forsvaret. Det er en viktig debatt, for vi må sørge for at folk har det bra, og at de ikke minst har det bra sammen.

Hammersmark er enig med sin kollega.

- Min konklusjon er den samme som Geirs, at dette ikke er Forsvarets problem alene. Ja, Forsvaret må lære seg til å unngå at sånt skjer, og når det skjer - håndtere det bedre. Men dette er et samfunnsproblem.

Kritisk til utviklingen

TV-profilen er klar i sin tale på at noe er nødt til å skje i opplæringen av barn og unge.

- Dette er våre unge menn og kvinner, som kommer rett fra russetiden. Det er folk som ikke har lært å oppføre seg mot hverandre. Det er rett og slett ikke greit!, sier Hammersmark, og fortsetter:

- Og jeg tror én av grunnene til det, er at vi har tatt oss råd til å dyrke individualisme i så sterk grad i tiår her til lands. Det grenser til egoisme. Og det er ingen land eller grupper som lykkes om egoisme får fotfeste.

- Hva mener du at Forsvaret bør gjøre?

- De må gjøre akkurat det de gjør nå. Dette er en voldsom debatt som går hele tiden på enhver arbeidsplass i Forsvaret. Hvordan man kan forbedre verdier og holdninger blant de vi har inne. Og så er det åpenbart at vi har offiserer, både menn og kvinner, som har håndtert ting feil - og som det også er varslet om. Men en veldig stor del av statistikken omhandler vernepliktige.

Pressekontakt i Forsvaret, oberstløytnant Per Espen Strande, er klar på at denne debatten bidrar til at Forsvaret etter hvert vil bli et bedre sted å jobbe og å tjenestegjøre i.

Han er forelagt alle sitater i denne saken.

- Forsvaret jobber med en rekke tiltak og flere kommer. Aker og Hammersmark har gode betraktninger og refleksjoner rundt utfordringene Forsvaret står i. De har mange års erfaring både i og utenfor Forsvaret, sier Strande til Se og Hør.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer