Greta Thunberg:

Greta Thunberg fikk royalt selskap over Atlanteren

Både Pierre Casirahgi av Monaco og hertuginne Meghan støtter 16-åringens miljøengasjement.

OVER ATLANTEREN: Det tok 15 dager for den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg og mannskapet Team Malizia å ankomme New York. Pierre Casiragi av Monaco (bak t.v.) stilte seilbåten Malizia II til disposisjon. FOTO: NTB Scanpix
OVER ATLANTEREN: Det tok 15 dager for den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg og mannskapet Team Malizia å ankomme New York. Pierre Casiragi av Monaco (bak t.v.) stilte seilbåten Malizia II til disposisjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hele begynte som en streik i det stille. Den da 15 år gamle svenske jenta Greta Thunberg skulket skolen hver fredag, satte seg utenfor Riksdagshuset i Stockholm og demonstrerte for klimasaken.

Etter hvert begynte snøballen å rulle, og tusenvis av ungdommer verden over gikk i Gretas fotspor, og begynte å streike for klimasaken. Høsten 2018 var det flere skoleelever i Norge som gikk ut i streik for klimaet, og i mars 2019 var den store massestreiken foran Stortinget i solidaritet med Greta. I dag er det på nytt streik og duket for det store klimabrølet.

- Vi sier som Greta Thunberg: ettersom de voksne driter i framtida vår, så gjør vi det også! Vi oppfordrer unge til å streike fra skolen for å få politikerne til å ta klimakrisa på alvor, sa Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom, til Dagsavisen i september 2018.

KLIMASTREIK: Fredag 30. august 2019 var det duket for en ny klimastreik foran Stortinget i Oslo. Blant de fremmøtte var mange skoleelever. FOTO: NTB Scanpix
KLIMASTREIK: Fredag 30. august 2019 var det duket for en ny klimastreik foran Stortinget i Oslo. Blant de fremmøtte var mange skoleelever. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er her for å forandre måten vi ser klimakrisen på

Siden den gang har navnet Greta Thunberg blitt kjent over hele verden - og da hertuginne Meghan var gjesteredaktør i britiske Vogue denne høsten, var nettopp den svenske 16-åringen et av navnene som ble trukket frem. Hun var én av 15 som fikk pryde Vogue-coveret.

- Jeg er her for å forandre måten vi ser klimakrisen på, slik at vi sammen kan legge press på de som har makt for å oppnå forandring, sier Greta i Vogue-intervjuet.

FORBILDE: Greta Thunberg har uten tvil bidratt til en global bevisstgjøring hva gjelder klima og miljø. Her om bord på seilbåten Malizia II i august. FOTO: NTB Scanpix
FORBILDE: Greta Thunberg har uten tvil bidratt til en global bevisstgjøring hva gjelder klima og miljø. Her om bord på seilbåten Malizia II i august. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Som et ledd i denne prosessen har Greta bestemt seg for å ta et friår, slik at hun kan fokusere på klima-arbeidet på heltid. Denne høsten står flere klimamøter på agendaen, og ifølge sin egen Twitter-konto deltar hun både på en klimakonferansen UN Climate Action Summit i New York 23. september og COP25 i Santiago i Chile i desember. Hun planlegger også besøk i Mexico og Canada.

Og for å komme seg over Atlanteren med god klimasamvittighet, valgte hun å droppe fly til fordel for seilbåt. Den 15 dager lange turen ble godt dekket på Gretas Twitter-konto, og her avslørte hun også at hun hadde fått haik med Pierre Casiraghi (31) - sønnen til prinsesse Caroline (62) av Monaco.

Han stilte nemlig seilbåten Malizia II til disposisjon, og turen gikk fra Plymouth i Sørvest-England til New York i Amerika. Mannskapet, som går under det klingende kallenavnet Team Malizia, besto av Greta, Pierre, Gretas far Svante Thunberg, den tyske kapteinen Boris Herrmann og filmskaper Nathan Grossman.

hjemmesiden sin har kaptein Boris Herrmann skrevet at han og mannskapet kommer seg over Atlanteren med en seilbåt som ble bygget i 2015 - en såkalt zero-carbon racerbåt med solcellepanel og undervannsturbiner som sørger for elektrisitet om bord.

Pierre Casiraghi er glad i fart og spenning, og i tillegg til seilerinteressen har han også gjort suksess som rallysjåfør. Dag 12 av reisen til New York delte Greta en video av seg selv og Pierre, mens han styrte seilbåten med stø hånd i rufsete farvann.

Om bord på Malizia II kunne 16-åringen også feire at det var ett år siden hun begynte klimastreikingen - som har gjort mennesker verden over bevisst på at man må ta grep for å redde kloden og fremtiden.

«For ett år siden startet jeg skolestreikingen for klimaet utenfor Riksdagshuset, rett og slett fordi noe måtte gjøres. Siden da har jeg fortsatt med dette hver fredag, sammen med millioner av andre. Og vi kommer til å fortsette så lenge det er nødvendig».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer