GREVINNEN OG HOVMESTEREN PÅ LILLE JULAFTEN: Her hjemme er Grevinnen og hovmesteren en stor lille julaften-tradisjon for mange. I andre land sendes den imidlertid på nyttårsaften.  Foto: NTB scanpix
GREVINNEN OG HOVMESTEREN PÅ LILLE JULAFTEN: Her hjemme er Grevinnen og hovmesteren en stor lille julaften-tradisjon for mange. I andre land sendes den imidlertid på nyttårsaften. Foto: NTB scanpix Vis mer

Grevinnen Og Hovmesteren

«Grevinnen og hovmesteren»: Dette visste du kanskje ikke om den ikoniske sketsjen

I andre land vises den på en helt annen dato, og hovedrolleinnehaveren var avholdsmann.

Publisert

For svært mange av oss markeres starten på jula på tradisjonelt vis - med en liten svipptur innom NRK1 og sendingen «Kvelden før kvelden», hvor «Grevinnen og hovmesteren» fortsatt er det desidert mest populære innslaget. Faktisk så populært at over 2 millioner nordmenn ser det, nesten hvert år (Pst. sjekk hvilke julefilmer som er garantert å gi deg julestemning på 1-2-3!).

BUTLER JAMES OG GREVINNE MISS SOPHIE: Ble spilt av henholdsvis Freddie Frinton, som var komiker, og May Warden, som var skuespiller. Ingen av de to ble kjente navn i hjemlandet England, men er blitt ikoner i blant annet Tyskland og her hjemme i Norge.  Foto: Scanpix Norway
BUTLER JAMES OG GREVINNE MISS SOPHIE: Ble spilt av henholdsvis Freddie Frinton, som var komiker, og May Warden, som var skuespiller. Ingen av de to ble kjente navn i hjemlandet England, men er blitt ikoner i blant annet Tyskland og her hjemme i Norge. Foto: Scanpix Norway Vis mer

Filmversjonen av sketsjen kom opprinnelig ut i 1963, og har blitt vist på NRK hver eneste lille julaften siden 1980. I 1992 måtte til og med kanalen sende den TO ganger, da de viste den et kvarter for tidlig, noe som skapte seerstorm.

Same procedure as last year, Miss Sophie?

- Butler James (Freddie Frinton)

Det er komiker Freddie Frinton som spiller rollen som butleren James, som ender opp sørpe full etter å ha servert (og vært eneste gjest) i sin frue og sjef - grevinnen Miss Sophies (spilt av May Warden), bursdag. Handlingen foregår nemlig ikke på lille julaften, og heller ikke på nyttårsaften - slik mange tror («Happy New Year miss Sophie» er jo en gjenganger), men på Sophies 90-årsdag, har Seoghør.no tidligere skrevet. Likevel er det faktisk slik at sketsjen vises på nyttårsaften i de fleste andre land (vises blant annet i Sverige, Tyskland, Sveits, Estland og Sør-Afrika), mens det kun er her i Norge lille julaften har blitt en tradisjon. 

LES OGSÅ: «Love Actually»-stjernen har blitt voksen

Ifølge NRK.no har stykket heller aldri blitt noe særlig populært i hjemlandet England, mens i Tyskland (hvor det har blitt vist siden 1972) er det en like stor juletradisjon som her hjemme. Visste du forresten at NRK i 2001 holdt en egen avstemning på om vi fortsatt ville se sketsjen i svart-hvitt, eller om vi ville gå over til farget, men at forslaget ble klart nedstemt?

Flere «fun facts» om «Grevinnen og hovmesteren» får du nedenfor:

- Opprinnelig var «Grevinnen og hovmesteren» et britisk teaterstykke ved navn «Dinner for One», som stammer tilbake til 1920-tallet. Frinton spilte rollen som James fra 1945, og ifølge NRK.no «slet» han ut tre grevinner i løpet av sine nærmere 20 år i rollen. 

- Ifølge The Guardian var Frinton egentlig avholdsmann, men ble berømt utenfor England nettopp fordi han klarte å spille full så utrolig realistisk. 

TIGERTEPPET: Opprinnelig var ikke tigerteppet - som utgjør en stor del av handlingen, med i sketsjen, inntil Freddie Finton faktisk snublet over det under en opptreden og publikum lo så fælt at produsentene bestemte seg for å gjøre det til en del av handlingen.  Foto: akg-images
TIGERTEPPET: Opprinnelig var ikke tigerteppet - som utgjør en stor del av handlingen, med i sketsjen, inntil Freddie Finton faktisk snublet over det under en opptreden og publikum lo så fælt at produsentene bestemte seg for å gjøre det til en del av handlingen. Foto: akg-images Vis mer

LES OGSÅ: Slik ser lille Lucy fra «Legenden om Narnia» ut i dag

- Opprinnelig var ikke tigerteppet, som butleren snubler over 11 ganger i den 11 minutter lange opptrednen, tiltenkt en «rolle»  i teateroppsetningen. Under én av forestillingene snublet imidlertid Frinton over det ved en feil, og reaksjonen fra publikum førte til at det ble med videre.

- I 1968 ble det avgjort at det skulle spilles inn en ny versjon av sketsjen. Denne gangen i farger. Men kun noen få uker før innspillingen skulle starte, døde Frinton, har Seoghør.no skrevet.

- Rollen som grevinnen ble spilt av May Warden. Hun var en småkjent skuespillerinne, og hadde blant annet en liten rolle i Stanley Kubricks ikoniske «A Clockwork Orange». Hun giftet seg i 1915, og fikk fire barn med ektemannen Silvester. Warden døde i 1973, skriver Trd.by.

- I tillegg til to tyske innspillinger på 18 minutter, én med publikum og én uten, finnes det en 11 minutters versjon av sketsjen spilt inn av den sveitsiske TV-kanalen DRS, ifølge Nettavisen.

Synes du originalversjonen - som sendes lille julaften på NRK1 klokken 21.00 (presis!), er litt tørr, kan kanskje P3-versjonen, laget i forbindelse med P3-aksjonen 2015, være noe for deg? ;)

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer