Dolph Lundgrens ukjente fortid

Hadde gruppesex med Grace Jones

Og vi som trodde ingeniørutdannelsen var det mest oppsiktsvekkende ved den svenske Hollywood-stjerna Dolph Lundgren.

VILLE OG VAKRE: Svenske Dolph Lundgren og sangeren Grace Jones var en av 80-tallets mest profilerte par. På hjemmbane kunne det gå både vilt og hett for seg, ifølge Dolph Lundgren. FOTO: NTB Scanpix
VILLE OG VAKRE: Svenske Dolph Lundgren og sangeren Grace Jones var en av 80-tallets mest profilerte par. På hjemmbane kunne det gå både vilt og hett for seg, ifølge Dolph Lundgren. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da 26 år gamle Dolph Lundgren flyttet til USA i 1983, var det i utgangspunktet ikke for å bli skuespiller.

Den svenske muskelbunten likte riktignok å holde seg i form og hadde et utseende som skapt for Hollywood, men da han ankom University of Massachusetts med det prestisjetunge Fulbright-stipendet i lomma, hadde han bak seg kjemiingeniøreksamen fra Kungliga Tekniska Høgskolen i Stockholm, og en master som kjemiingeniør fra universitetet i Sydney.

KLAR FOR AUDITION: Da Dolph Lundgren fikk høre at det skulle være audition for «Rocky IV» skyndet han seg å ta boksebilder til mappa si. FOTO: NTB Scanpix
KLAR FOR AUDITION: Da Dolph Lundgren fikk høre at det skulle være audition for «Rocky IV» skyndet han seg å ta boksebilder til mappa si. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Verdens barskeste ingeniør?

Unge Dolph hadde altså lagt et heller tradisjonelt karriereløp, men det var før artisten Grace Jones hyrte ham som bodyguard, og senere rådet ham til å bli med henne til New York for å gjøre audition for «James Bond»-filmen «A view to a kill».

IKONISK KJÆRESTE: Ser han ikke litt engstelig ut, Roger Moore, stilt overfor Grace Jones' skurkaktige lange ben? FOTO: NTBScanpix.
IKONISK KJÆRESTE: Ser han ikke litt engstelig ut, Roger Moore, stilt overfor Grace Jones' skurkaktige lange ben? FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Vel var den androgyne sangeren Grace Jones iøynefallende nok og kapret selv en rolle i filmen, men den nesten to meter høye blonde svensken lot seg heller ikke overse. Med Dolphs skarpt skårete kjakeparti, høye kinnben og smidige kampsportferdigheter var rollen som skurk i «A view to a kill» snart et faktum.

Riktignok var svensken bare på lerretet i noen korte scener, men sekundene sulle vise seg å bli avgjørende. Noen måneder senere fikk Dolph Lundgren sitt gjennombrudd som russeren Ivan Drago mot Sylvester Stallone i «Rocky IV», i konkurranse mot 5000 andre håpefulle. De totalt ni replikkene hans var nok til å plasserte Dolph oppe blant stjernene, og han har siden spilt i om lag 40 Hollywood-filmer.

SPENSTIG SVENSKE: Dolph Lundgren må kanskje sies å være ingeniøren verden tapte, men skuespilleren Hollywood vant. FOTO: NTBScanpix.
SPENSTIG SVENSKE: Dolph Lundgren må kanskje sies å være ingeniøren verden tapte, men skuespilleren Hollywood vant. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

LES OGSÅ: Slik gikk det med «norske» Lance fra Falcon Crest

Dolphs ukjente vitnemål

Hans Lundgren ble født i Spånga utenfor Stockholm i 1957. Moren Sigrid var språklærer og faren Karl økonom og ingeniør. Eplet falt derfor ikke langt fra stammen da unge Hans satte seg på skolebenken på Kungliga Tekniska Institutet. Karakterene hans var gode, og da det svenske bransjebladet Ny Teknik spadde opp Hollywoodstjernens gamle vitnemål, viste karakterutskriften et snitt på hele 4,2.

Dolph var dermed ikke bare velsignet med en kraftig kropp og firskåren hake, og var europeisk tungvektsmester i karate, men hadde i tillegg et over middels godt hode. Da studenten Dolph i 1983 tok mot til seg og fortalte faren at han aktet å hoppe av studiene og si fra seg stipendet, til fordel for en karriere i Hollywood, møtte han ikke uventet en viss motstand, for å si det mildt:

– Faren min kalte det en katastrofal avgjørelse, sa Dolph i et intervju med Irishtimes.com.

18 ÅR GAMMEL. På istagramkontoen sin forteller Dolph Lundgren at han har barndomstraumer, og at det er takket være hans mentorer at gikk ut som beste elev på skolen, og fikk Fulbright-stipendet. FOTO: Skjermdump Instagram.
18 ÅR GAMMEL. På istagramkontoen sin forteller Dolph Lundgren at han har barndomstraumer, og at det er takket være hans mentorer at gikk ut som beste elev på skolen, og fikk Fulbright-stipendet. FOTO: Skjermdump Instagram. Vis mer

– Jeg mener, å gi avkall på det stipendet, for å bli en sultende skuespiller. Det er jo galskap når jeg tenker på det.

Han la til:

– Men jeg hadde en følelse av at jeg ikke ville bli kjemisk ingeniør. Det ville ikke vært nok for meg. Jeg ville kjedet meg. Og så, en måned senere spilte jeg i «Rocky».

Kjæresten var et homseikon

Dolph Lundgren og Grace Jones ble fort en del av det eklatante klubblivet i New York på 80-tallet, og var stamgjester både på «Studio 54» og «The Factory».

– Det var uten tvil et sjokk for en ung ingeniørstudent, sa Dolph i intervjuet med irishtimes.com.

– Jeg er glad for å ha vært en del av det. Det var rett før Aids og klubblivet var hardcore. Og kjæresten min Grace var et homseikon, så vi gikk på mange av disse klubbene. Vi kjente Andy (Warhol. red. anm.) og alle designerne og Michael Jackson og David Bowie. Det var på mange måter enklere på den tiden. Og morsomt.

UTILNÆRMELIG: Grace Jones hadde en stil som på mange måter definerte 80-tallet. Og blikket hennes kunne skremme vannet av noen hver. FOTO: NTBScanix.
UTILNÆRMELIG: Grace Jones hadde en stil som på mange måter definerte 80-tallet. Og blikket hennes kunne skremme vannet av noen hver. FOTO: NTBScanix. Vis mer

Han la til.

– Mange jeg kjente på den tiden lever ikke i dag. Du vet, Aids eller narkotika eller en kombinasjon av begge. Jeg ser tilbake på det med blandede følelser. Selv Andy. Jeg syntes han var en gammel mann på den tiden, men han døde jo mens han var i 50-årene.

LES OGSÅ: Den norske Hollywoodtsjerna Jon Erik Hexum skjøt og drepte seg ved en feil

Gruppesex

Mellom lakenene skal det ikke ha gått mindre vilt for seg. I et intervju med The Sun fortalte Dolph om parets heller frilynte livsstil, med blant annet gruppesex:

– Det skjedde iblant, med eller uten Grace. Noen ganger tok hun med seg en jente hjem, og jeg skulle jo opp neste dag og sånne ting. Jeg vil si at det på det meste kunne være fire-fem jenter, kanskje.

Han la til:

UNG USKYLD? Ifølge Dolph Lundgren bedrev han og hans daværende kjæreste Grace Jones gruppesex med opptil fire-fem jenter. NTBScanpix.
UNG USKYLD? Ifølge Dolph Lundgren bedrev han og hans daværende kjæreste Grace Jones gruppesex med opptil fire-fem jenter. NTBScanpix. Vis mer

– Det er jo flott i teorien, men når du skal opp grytidlig dagen etter for å slåss mot Sylvester Stallone er det ikke like bra.

Forholdet til Grace Jones skal ha begynte å gå nedover etterhvert som Dolphs karriere skjøt fart. Om premieren på «A view to a kill» sa Dolph i et intervju med Dailymail.com

– Jeg gikk inn på kinoen som kjæresten hennes, mens folk prøvde å føyse meg unna for å ta bilder av henne, og da jeg gikk ut 90 minutter senere ville folk ta bilder av meg istedenfor.

Han la til:

– Det var en av de tingene som skjer i Hollywood innimellom, at en helt ukjent blir berømt over natten.

Ifølge Lundgren skal sjalusi ha vært en av grunnen til at forholdet tok slutt:

– Andre kvinner oppsøkte meg, og hun ble sjalu og taklet det ikke. Folk ville at jeg skulle gå på premierer. Det var en stor påkjenning for forholdet og i løpet av seks måneder var det over, sa Dolp til Dailymail.com.

MEMOARER: Da Grace Jones utga sine memoarer i 2015, fortalte hun også om forholdet til Dolph Lundgren, og hvordan hun valgte å avslutte det med en pistol i hånden. FOTONTBScanpix.
MEMOARER: Da Grace Jones utga sine memoarer i 2015, fortalte hun også om forholdet til Dolph Lundgren, og hvordan hun valgte å avslutte det med en pistol i hånden. FOTONTBScanpix. Vis mer

Brant opp klærne hans

Da Dolph medvirket på Svensk TV4 i 2012 sa han om sin ekskjæreste Grace Jones:

– Vi hadde en veldig fysisk tiltrekning til hverandre.

Han fremholdt dog at krangling snart tok overhånd:

– Hun begynte å brenne opp noen av klærne mine og knuse tingene mine hjemme. Da jeg kom hjem var det bare en stor jævla haug med aske igjen i peisen.

Dolph fortalte videre at en skinnjakke han hadde fått av Gianni Versace var et av plaggene som ble flammenes rov.

– Da begynte jeg vel å tanke at denne dama kanskje ikke var helt den rette for meg.

Slo opp med pistol

Grace Jones på sin side skriver i sine memoarer «I’ll never write my memoirs» fra 2015:

«Jeg var den optimale spesialisten i jakten på min umettelig appetitt og mine skammelige lyster. Jeg var det villeste partydyret. Jeg drev med selv til randen, og begynte derfra»

I boken beskriver hun et fotoopptak med den kjente fotografen Helmut Newton:

«Opptaket sluttet med at Dolph og jeg var nakne. Jeg red ham hud mot hud som om han var et slags mytisk, muskuløst svensk villdyr».

Bruddet med Dolph Lundgren beskriver hun i boken slik:

«Forholdet vårt tok slutt da jeg dukket opp på hotellrommet hans i Los Angeles med i pistol i hånden».

LYKKEN BRAST: Dolph Lundgren og ekskona Anette Quiberg, som han har to døtre med. FOTO: NTBScanpix
LYKKEN BRAST: Dolph Lundgren og ekskona Anette Quiberg, som han har to døtre med. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Gift med svenske

Dolph Lundgren giftet seg i 1994 med den svenske smykkedesigneren og stylisten Anette Quiberg. Sammen fikk de døtrene med de svenskklingende navnene Ida Sigrid og Greta Eveline, begge født i Stockholm.

I 2011 gikk paret hver til sitt. Dolph kjøpte i 2018 en luksusvilla for drøy 30 millioner i West Hollywood og ifølge Dailymail.com kan han her både pumpe jern, se på kino og nyte bassenglivet i den modernistiske villaen.

STOLT FAR: Dolph Lundgren under premieren på «Aquaman» i 2018, flankert av sine to døtre. FOTO: Skjermduft Instagram.
STOLT FAR: Dolph Lundgren under premieren på «Aquaman» i 2018, flankert av sine to døtre. FOTO: Skjermduft Instagram. Vis mer

Takket nei til «Gladiator»

For noen år siden tok Dolph et valg han senere skulle komme til å angre mye på: han takket nei til hovedrollen i «Gladiator». Rollen gikk siden til Russell Crowe og filmen ble en gigantsuksess på kinoer verden over. Til Esquire sa Dolph i 2015:

– Jeg syntes det (manuset. Red. anm.) var noe dritt. Det hadde ikke noe action. Dette var jo før Russell Crowe og regissør Ridley Scott ble med på laget. Jeg husker ikke helt hva som skjedde, men jeg husker at jeg ikke likte det. Stor bommert. Men enda et lettkledd antrekk?

EN MANN FOR SIN TANGA: Dolph Lundgren i en av sine mange actionroller i Hollywood. FOTO: NTBScanpix.
EN MANN FOR SIN TANGA: Dolph Lundgren i en av sine mange actionroller i Hollywood. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Karrieremessig har Dolph Lundgren de siste årene vært å se i en rekke filmer, som «Sharknado», «Diamond Dogs», The Expendables» og «Aquaman».

Sendte Stallone på sykehus

I 2018 spilte han mot Sylvester Stallone i filmen «Creed II», en fortsettelse av Rocky-universet. Lundgren og Sylvester Stallone har så langt spilt i seks filmer sammen.

GJENFORENT: Dolph Lundgren og Sylvester Stallone sammen i filmen «Creed II» som bygger videre på Rocky-universet. - FOTO: NTBScanpix.
GJENFORENT: Dolph Lundgren og Sylvester Stallone sammen i filmen «Creed II» som bygger videre på Rocky-universet. - FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Under prøvene til «Rocky IV» i ba Stallone Lundgren om å slå ham stadig hardere i brystet. Lundgren, som har flere belter innen kampsport, gjorde som han ble bedt om, med det sørgelige resultat av Stallones hjerte begynte å utvide seg, og han ble fløyet til sykehuset for en ukes intensiv behandling.

Likevel, det profesjonelle forholdet til Sylvester Stallone har bestått, og det fortsetter i «Expandables 4» som etter alt å dømme er forventet å komme på kino i 2020.

Gråter ofte

Årene har gått siden en ung student kom på stipend fra Sverige til USA. Til syvende og sist må en mildt sagt driftig Grace Jones ta sin del av skylden for at Dolph Lundgren aldri rakk å virke som kjemiingeniør. Selv har Dolph aldri angret på at han hoppet av en teknologisk løpebane. I et intervju med Dagbladet har han sagt:

I FARTA: Dolph Lundgren er fortsatt opptatt av å holde seg i form. Her på vei hjem fra treninga i 2018. FOTO: NTBScanpix.
I FARTA: Dolph Lundgren er fortsatt opptatt av å holde seg i form. Her på vei hjem fra treninga i 2018. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

– Det er nok begrenset hvor mye bruk jeg har hatt for ingeniørstudiene. Jeg har vært mer den kunstneriske typen. Allerede som 8-9-åring spilte jeg skoleteater. Og jeg spilte i et poprock-band. Rolling Stones var forbildene mine.

MYK SVENSKE: Tobarnsfaren Dolph Lundgren legger stadig ut bilde av døtrene sine på sosiale medier, og forteller hvor stolt han er over dem. FOTO: NTBScanpix.
MYK SVENSKE: Tobarnsfaren Dolph Lundgren legger stadig ut bilde av døtrene sine på sosiale medier, og forteller hvor stolt han er over dem. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Til tross for sitt hardtslående image mener Dolph han innerst inne er en myk mann. I et intervju med The Guardian sa han:

– Jeg gråter mye. Faktisk felte jeg noen tårer i morges. Det ble utløst av en følelse av tap og det å ikke ha familien min rundt meg.

Kilder: Dailymail.com, Irishtimes, tu.no, wikipedia, Nyteknik.se, theguardian.com, The Sun, The Internet Movie Database

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer