Torstein Raaby

- Han er blitt en besettelse for meg

Filmskaper Stian Indrevoll har viet 27 år av livet sitt på å jakte på «den glemte motstandsmann» Torstein Raaby.

TORSTEIN RAABY: Krigshelten falt for Oslojenta Solveig i 1946. De to giftet seg, men gikk etter hvert hvert til sitt. Kvinnen til høyre er Sigrun Petersen, som siden ble gift med Torsteins kullkamerat på Krigsskolen, Asbjørn Ellingsen. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll
TORSTEIN RAABY: Krigshelten falt for Oslojenta Solveig i 1946. De to giftet seg, men gikk etter hvert hvert til sitt. Kvinnen til høyre er Sigrun Petersen, som siden ble gift med Torsteins kullkamerat på Krigsskolen, Asbjørn Ellingsen. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll Vis mer
Publisert

Åtteåringen knuger den myke, rynkete hånden han har holdt i så mange ganger før. Bestemoren geleider ham mellom gravstøttene, og med ett stopper de opp ved en høyreist stein med kors og tre korte linjer.

«Torstein Raaby. Født 1918 i Dverberg. Død i Canada i 1964», leser hun.

Gutten ser opp på bestemoren, mens den velkjente, varme røsten forteller om den glemte krigshelten fra Andøya i Nordland – der han selv har levd sine første åtte år.

UNGE RAABY: Torstein Pettersen, som han ble døpt, fotografert i forbindelse med skoleoppholdet i Frankrike. FOTO: Lånt ut av Stian Indrevoll
UNGE RAABY: Torstein Pettersen, som han ble døpt, fotografert i forbindelse med skoleoppholdet i Frankrike. FOTO: Lånt ut av Stian Indrevoll Vis mer

I dette øyeblikket blir det sådd et lite frø i guttungen. Uten at han vet det der og da, skal han vie nesten tre tiår av livet sitt på å jakte på historien om motstandsmannen.

Stian Indrevoll er ikke lenger er en liten guttunge, men derimot filmskaper, tobarnsfar og en slags detektiv på 45 år. Han minnes spaserturen på Dverberg kirkegård med bestemoren med varme.

- Bestemor fortalte at hun var konfirmert sammen med Torstein, at han hadde deltatt i krigen, vært med på Kon-tiki-ekspedisjonen og at han hadde dødd på mystisk vis under en ekspedisjon i Canada, forteller Stian til KK.

Dessuten var de også i slekt.

- Han var tremenningen til min bestefar, men vi var i slekt på begge sider. Når man er fra en liten plass som Andøya, da har alle en form for slektskap til alle, sier Stian og ler.

Nært vennskap med eventyrer Thor Heyerdahl

Årene går, og Stian samler sammen all informasjon han kommer over som har med Raaby å gjøre. Permene blir flere og flere, de er proppfulle av materiale som omhandler den døde motstandsmannen. De er med på flyttelass etter flyttelass.

Som 22-åring tar Stian kontakt med Kon-Tiki-leder Thor Heyerdahl via et brev. Han bor i Tenerife i Spania på denne tiden. Det var Heyerdahl som rekrutterte Raaby til å bli med på ekspedisjonen, fordi han trengte en dyktig telegrafist.

ANDRE VERDENSKRIGSHELT: Torstein Raaby var radiotelegrafist og agent for britiske Secret Intelligence Service (SIS) under andre verdenskrig, og for helteinnsatsen ble han i 1944 tildelt Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse, til tross for at han «bare» var menig. FOTO: Lars Spjelkavik
ANDRE VERDENSKRIGSHELT: Torstein Raaby var radiotelegrafist og agent for britiske Secret Intelligence Service (SIS) under andre verdenskrig, og for helteinnsatsen ble han i 1944 tildelt Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse, til tross for at han «bare» var menig. FOTO: Lars Spjelkavik Vis mer

Ingen hadde ord på seg til å være dyktigere på dette feltet enn nettopp Raaby. Det hadde han bevist under krigen, og for sin innsats var han en av ytterst få menig soldater som hadde blitt dekorert med krigskorset med sverd.

Heyerdahl og Raaby møttes på tampen av krigen, og ble raskt nære venner.

«Jeg traff ham i bitende kulde under nordlyset på Finnmarksvidda siste krigsvinteren», skrev Heyerdahl i nekrologen over sin gode venn.

Gleden var stor da Raaby kort og konsist ytret at han ville delta på sydhavsekspedisjonen på balsaflåten fra Peru til Polynesia i 1947.

«Deltar Torstein.» skrev Raaby i telegrammet til krigskollegaen. Hverken mer, eller mindre.

EKSPEDISJONSGJENGEN: Thor Heyerdahl, Bengt Danielson, Erik Hesselberg, Torstein Raaby, Herman Watzinger og Knut Haugland på balsaflåten på vei ut fra Peru. FOTO: NTB
EKSPEDISJONSGJENGEN: Thor Heyerdahl, Bengt Danielson, Erik Hesselberg, Torstein Raaby, Herman Watzinger og Knut Haugland på balsaflåten på vei ut fra Peru. FOTO: NTB Vis mer

Det skulle bli starten på en superstjernetilværelse menig Pettersen umulig kunne ha sett for seg at skulle inntreffe, da han satt i skjul over veien for Gestapos hovedkvarter i Bankgata i Tromsø under krigen, og sendte morsesignaler til Secret Intelligence Service i England.

For ja, det var Pettersen han egentlig het. Men etter krigen byttet Torstein etternavn til slekts- og dekknavnet Raaby. Hvorfor? Regissør Stian har spekulert i om det kan ha hatt noe å gjøre med at han ikke ønsket å bli gjenkjent på diverse navnelister.

- Torstein tok dekknavnet sitt etter krigen. Det tror jeg har å gjøre med at han var involvert i sovjetisk etterretning. Det er ikke sikkert han hadde fått innreise til USA i forbindelse med Kon-Tiki, dersom det hadde kommet frem at han het Pettersen. Han endret også fødselsår fra 1918 til 1919.

Mye hysj-hysj

Krig. Britisk etterretning. Gestapo. Sovjetisk etterretning. Kon-Tiki. Kjendisstatus. Polekspedisjon. Mystisk dødsfall. Det er ikke rart at Stian ble besatt av tanken på å finne ut mer om sambygdingen.

- Torstein er jo Nord-Norges svar på James Bond, sier Stian og trekker på smilebåndet.

Permene med informasjonen over Raaby han har samlet sammen over flere år, låner Stian etter hvert ut til Knut J. Støvne, skribent og pensjonert oberst fra Hæren.

Knut får i oppdrag å skrive boken om Raaby, mens Stian konsentrerer seg om dokumentarfilmen. Begge slippes relativt synkront høsten og vinteren 2022.

- Det er veldig besnærende for en liten gutt. Farlige ekspedisjoner og mye hysj-hysj. Han gjorde noe ikke alle andre gjorde, og han kom fra den plassen jeg er fra. Det har vært viktig for meg.

MENIG SOLDAT: Torstein Raaby er en av svært få menig soldater som fikk krigskorset med sverd for sin innsats under krigen. FOTO: Lånt ut av Stian Indrevoll
MENIG SOLDAT: Torstein Raaby er en av svært få menig soldater som fikk krigskorset med sverd for sin innsats under krigen. FOTO: Lånt ut av Stian Indrevoll Vis mer

I brevet Stian sender til Thor Heyerdahl forklarer han at han gjerne vil vite mer om krigshelten og Kon-Tiki-ekspedisjonen, og legger også ved en dokumentarsnutt han har laget om Raaby.

Heyerdahl blir åpenbart imponert, for etter en stund havner det et brev med Heyerdahl-stempel på i postkassen til kollektivet til Stian.

- Det brevet har jeg fremdeles!

- Hva sto det i brevet?

- Han fortalte at det hadde vært fornøyelig å lese rapporten om Torstein og se filmen jeg hadde laget. Han hadde ikke tid til å svare på de tingene jeg lurte på. Det meste sto i boken han hadde skrevet, sa han.

EN SUKSESS: Kon-tiki-gjengen med Gerd Vold Hurum, som de kalte "det syvende ekspedisjonsmedlem". Hun holdt blant annet i korrespondansen mellom gutta og familiene deres under ekspedisjonen. Gerd jobbet også for Milorg under krigen. FOTO: Lånt ut av Stian Indrevoll
EN SUKSESS: Kon-tiki-gjengen med Gerd Vold Hurum, som de kalte "det syvende ekspedisjonsmedlem". Hun holdt blant annet i korrespondansen mellom gutta og familiene deres under ekspedisjonen. Gerd jobbet også for Milorg under krigen. FOTO: Lånt ut av Stian Indrevoll Vis mer

Men dersom Stian en dag skulle befinne seg på Tenerife, hadde han en stående middagsinvitasjon hos Heyerdahl, slik at han kunne belyse de tingene Stian lurte på.

22-åringen Stian var ikke vond å be, og billetter til Tenerife ble booket og bestilt. Med seg på laget hadde han kompisen Magne.

- Jeg tok «en spansk en», og ringte Kon-tiki-museet og sa at Heyerdahl hadde sagt at jeg skulle komme på besøk, og at jeg kunne sjekke med dem når han var på Tenerife.

Kompisene hadde altså ingen konkret intervjuavtale med Heyerdahl. De ville heller ta sjansen på å opprette kontakt mens de var på Tenerife – for da kunne vel ikke eventyreren si nei til dem.

- Vi ringte ham da vi var på plass første kveld. Da var det ingen svar. Da jeg ringte andre kvelden fikk jeg tak i ham. Det gikk nok ikke opp for ham at jeg var på Tenerife, sier Stian og ler.

JAKTEN PÅ HEYERDAHL: Filmregissør Stian Indrevoll fant eventyrer Thor Heyerdahl på Tenerife i 2000. FOTO: Stian Indrevoll
JAKTEN PÅ HEYERDAHL: Filmregissør Stian Indrevoll fant eventyrer Thor Heyerdahl på Tenerife i 2000. FOTO: Stian Indrevoll Vis mer

Neste morgen banket det på døren på det slitne hotellrommet Stian og Magne bodde på.

- Og der sto det en mann fra resepsjonen med en faks fra Heyerdahl. Det sto at han gjerne ville møte oss, og så var det tegnet et kart til der han bodde. På den tiden fantes det ikke GPS.

Etter mye knoting med kartet fant gutta endelig frem til eventyrerens spanske residens.

- Jeg husker jeg var veldig opptatt av å ringe på det eksakte tidspunktet vi hadde avtalt. Ikke ett minutt før eller etter!

Kjente umiddelbart på ærefrykt

Stian og Magne blir tatt imot av Heyerdahls tredje kone Jaqueline Beer, tidligere Miss France. Hun geleider dem forbi den frodige hagen, og til et rom i kjelleren. Et slags møterom. Eventyreren selv er fashionably late.

Mens de venter, registrerer gutta at bokhyllen prydes av flere Påskeøya-figurer og andre minner fra Heyerdahls ekspedisjoner. Stian kan ikke tro at han sitter hjemme hos Heyerdahl.

Etter det som føles som en evighet står endelig eventyreren der, i sin egen høyreiste skikkelse. Stian kjenner umiddelbart på ærefrykt, og tør ikke ta opp kameraet for å filme møtet.

- Jeg var både nervøs og redd, men også preget av ærefrykt. Jeg skulle liksom ikke forstyrre ham. Men etter en stund skjønte jeg at han ikke brydde seg.

LIVETS GLADE DAGER: Etter krigen la Torstein Raaby ut på Kon-Tiki-ekspedisjonen med blant andre Thor Heyerdahl. Det skulle endre livene deres radikalt. FOTO: Kon-Tiki-museet
LIVETS GLADE DAGER: Etter krigen la Torstein Raaby ut på Kon-Tiki-ekspedisjonen med blant andre Thor Heyerdahl. Det skulle endre livene deres radikalt. FOTO: Kon-Tiki-museet Vis mer

Heyerdahl sto selv i bresjen for å bruke kamera for selvpromotering.

- Han var en av de første, og største, i Norge på den tiden med tanke på det å bruke pressen og media til selvpromotering. Det var slik han skapte interesse for Stillehavsekspedisjonen, forteller Stian.

- Hvordan var han under møtet på Tenerife?

- Vi delte samme fascinasjon for Torstein. Jeg følte at han spolte seg selv femti år tilbake i tid, da han ble kjent med Torstein, og vi lo og delte historier. Det var god stemning! minnes Stian.

Og nettopp det å fortelle og dele historier var helt i Torstein Raabys ånd. Ifølge venner og bekjente var han nemlig en ener når det kom til historiefortelling.

«Der Torstein Raaby oppholdt seg, var det morsomt å være. Der var ingenting trist, leit eller farlig. Med latter og mot kunne han flytte håpløshetens berg. Han hadde midnattssolen i seg og øste varme og glede av den for alle som kom i hans vei», skrev Heyerdahl i Raabys nekrolog i 1964.

Steinar Laugen fra Nannestad, som var med på Canada-ekspedisjonen, fortalte at «både menn og kvinner ble særs betatt av Raaby».

- Du vet de folka som forteller historier, og alt blir bare helt stille. Alle sitter og lytter. Der har du Torstein. Han bare «tok» rommet, og hadde en helt egen aura rundt seg. Han var en utrolig god historieforteller, supplerer Stian.

GRENSEBEVIS: Torsteins falske grensebevis under krigen. Her bruker han dekknavnet Petter Erik Råby, og hevder han er kontormann av yrke. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll
GRENSEBEVIS: Torsteins falske grensebevis under krigen. Her bruker han dekknavnet Petter Erik Råby, og hevder han er kontormann av yrke. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll Vis mer

- Hva tror du han hadde tenkt om din evig lange jakt på historien om ham?

- Han hadde nok syntes at det hadde vært litt too much, muligens!

Stian ler litt halvhjerta.

- Tror du virkelig det?

- Jeg vet ikke!

- Han hadde vel sett på det som en ære at du har viet 27 år av livet ditt på å jakte på, og å formidle, hans historie?

- Ja, det er kanskje det jeg må si!

- Nei da, men det er sant, det. Hadde ikke jeg, og vi, fortalt historien om Torstein Raaby, hadde den bare forsvunnet. Det er fakta. Det er enkelte som vinner kampen om historien; hvilken historie man skal bære med seg videre, og andre som ikke gjør det. Nå er det på tide å fortelle Torsteins historie.

Stjerneliv og forelskelse

Etter krigsinnsatsen i nord faller Torstein for Oslojenta Solveig. Torstein går på Krigsskolen, men han er ikke akademisk anlagt, og skoleformen passer ikke for ham. Kjæresteparet bor en periode sammen i Sveits, der hun studerer til å bli arkitekt.

KJÆRLIGHET: Torstein Raaby falt for Oslojenta Solveig i 1946. De to giftet seg, men gikk etter hvert hvert til sitt. Kvinnen til høyre er Sigrun Petersen, som siden ble gift med Torsteins kullkamerat på Krigsskolen, Asbjørn Ellingsen. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll
KJÆRLIGHET: Torstein Raaby falt for Oslojenta Solveig i 1946. De to giftet seg, men gikk etter hvert hvert til sitt. Kvinnen til høyre er Sigrun Petersen, som siden ble gift med Torsteins kullkamerat på Krigsskolen, Asbjørn Ellingsen. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll Vis mer

Siden lever Raaby et stjerneliv i kjølvannet av Kon-Tiki-suksessen. Da Kon-Tiki-dokumentaren hadde premiere i New York, var det visstnok to kilometer lang kø utenfor kinosalen. «Alle» ville ha et glimt av Oscar-vinnerne. Av sjarmøren Torstein og staute Thor, og de andre ekspedisjonsmedlemmene.

De var og ble superstjerner, og Torstein reiste rundt i Europa og holdt uendelig med foredrag om Stillehavsturen.

DYKTIG: Et av de siste bildene tatt av Raaby i teltet under den mislykkede ekspedisjonen til Nordpolen. FOTO: Erik Lunde
DYKTIG: Et av de siste bildene tatt av Raaby i teltet under den mislykkede ekspedisjonen til Nordpolen. FOTO: Erik Lunde Vis mer

Men det gode liv i rampelyset, skulle til slutt bli et onde. Forholdet med Solveig tok slutt, Torstein søkte til alkoholen. Livsstilen gjorde at han la på seg flerfoldige kilo, og motstandsmannen fra krigens dager var ikke lenger til å kjenne igjen.

- Det var whisky, sigar og en usunn livsførsel som han førte. Heyerdahl sa det: «når du lever det livet, eser du ut». Det var et utrolig trist forfall, og kanskje også noe av grunnen til at han ble glemt.

- Hva tenker du på da?

- Livsførselen hans. Kanskje det har noe med det livet han levde de årene mellom Kon-Tiki og døden. Det gjorde kanskje at han ble litt utelatt fra det gode selskap.

Stian påpeker at dette bare er spekulasjoner fra hans side.

- Det var noen som møtte ham på slutten av 50-tallet, som har beskrevet at han tilnærmet levde et slags bomsens liv. Jeg tror han hadde perioder i livet der han var mer skakkjørt enn andre.

Slik mottok kjæresten dødsbudskapet

Også Torsteins kjæreste, Synnøve Pedersen (97), som var sammen med ham fra 1961 frem til hans død i 1964, mener at det ikke nødvendigvis var krigserfaringene som bidro til å ødelegge livet til Torstein.

- Hun har fortalt meg at alle mulighetene som Kon-Tiki-suksessen ga, og muligheten til å være festens midtpunkt, skal ha satt sitt preg på ham. Hun var lite opptatt av «helten Torstein Raaby», men mannen hun forelsket seg i og ble glad i var morsom og interessant å diskutere med, sier Stian.

FIKK HØRE HISTORIEN: Sommeren 2022 møtte filmskapet Stian Indrevoll den da 96 år gamle Synnøve Pedersen. Hun var kjæreste med Torstein Raaby i årene før han døde. FOTO: Stian Indrevoll
FIKK HØRE HISTORIEN: Sommeren 2022 møtte filmskapet Stian Indrevoll den da 96 år gamle Synnøve Pedersen. Hun var kjæreste med Torstein Raaby i årene før han døde. FOTO: Stian Indrevoll Vis mer

KK møtte den spreke 97-åringen under premierefesten av dokumentarfilmen «Hva skjedde med Torstein Raaby?», og hun kunne fortelle om den siste kvelden med kjæresten:

- Jeg var nede hos ham i Oslo helgen før han skulle reise. Kvelden før var vi hjemme hos noen venner av Torstein og hadde en avskjedsmiddag. Det var en fin avskjed, forteller Synnøve til KK.

Hun syntes at det var sterkt å se dokumentarfilmen, og trenger tid for å ta innover seg inntrykkene og minnene hun har sett på lerretet.

- Det mest personlige var å se sekvensen om dødsfallet hans. Vi fikk ikke så mange år sammen, men tiden vi hadde sammen minnes jeg med glede.

- Hvordan møttes dere?

- Vi ble kjent gjennom en kusine av Torstein. Kusinen hans og jeg studerte sammen i Oslo, og så introduserte hun meg for ham.

Hun falt umiddelbart for Torstein.

- Jeg falt for hans lune humor. Og så var han veldig sjarmerende. Han trakk folk til seg og hadde alltid en god historie på lager. Han var en veldig god forteller, sier hun og smiler.

MIDTPUNKT: Torstein Raaby var midtpuktet i gjengen. Her med kjæresten Synnøve Pedersen (t.h.) og hennes sønn mellom dem. Synnøves kusine i midten og vennerpar til venste. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll
MIDTPUNKT: Torstein Raaby var midtpuktet i gjengen. Her med kjæresten Synnøve Pedersen (t.h.) og hennes sønn mellom dem. Synnøves kusine i midten og vennerpar til venste. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll Vis mer

Selv om paret bodde på hver sin kant av Norge, han i Oslo der han jobbet i Forsvarets fellessamband, og hun i Trondheim i jobb for Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

- Vi reiste på ferier sammen, og var sammen så ofte vi kunne.

- Hva tenkte du da han fortalte at han skulle ut på ekspedisjon til Nordpolen?

- Nei, hva tenkte jeg ... ! sier hun og ler.

- Han spurte ikke meg om lov til å gjøre det! Det var noe han hadde bestemt seg for, og som han hadde et stort ønske om å gjøre.

- Husker du hvordan du mottok dødsbudskapet?

- Det var en av sjefene i Fellessambandet som ringte meg og fortalte at han var død. Man vil jo ikke tro på det, når man får et sånt budskap.

PÅ PREMIEREFEST: Synnøve Pedersen var med på premierevisning- og fest på Kon-Tiki-museet i november 2022. Her foran kjæresten Torstein Raaby i hvit dress. Bildet av ham ble tatt i forbindelse med Kon-Tiki-ekspedisjonen. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
PÅ PREMIEREFEST: Synnøve Pedersen var med på premierevisning- og fest på Kon-Tiki-museet i november 2022. Her foran kjæresten Torstein Raaby i hvit dress. Bildet av ham ble tatt i forbindelse med Kon-Tiki-ekspedisjonen. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Synnøve var til stede i begravelsen fra Dverberg kirke på Andøya, som var en krigshelt verdig.

- Jeg husker da kisten ble båret ut av kirken. Det var mye militær, og det syntes jeg at var litt uvant.

- Hva tenker du om at minnene om Torstein lever videre gjennom dokumentaren og boken?

- Dette er jo mange år siden nå, og jeg har jo levd mitt liv siden den gang. Har både barn, barnebarn og oldebarn. Men det er fint at flere får lære Torstein å kjenne. Han var en bra mann, minnes Synnøve nå 61 år etter at hun falt for mannen med den lune humoren.

Bestevennen begikk selvmord under krigen

En mørk skygge fra krigen, som skullel forfølge Torstein resten av livet, var tapet av sin gode venn Kalle Rasmussen. Han begikk selvmord under krigen, etter å ha blitt arrestert av Gestapo, for å verne om Torstein og de andre kameratene.

- Det at Kalle døde under krigen var fordi at Torstein dro ham med inn i det. Dødsfallet var en direkte konsekvensen av Torsteins handlinger, forklarer Stian.

Raaby fikk kameraten til å delta i motstandsarbeid, til tross for at han hadde kone og et lite barn hjemme.

- Jeg tror at det, og krigen som helhet, spenningen og opplevelsene, har påvirket ham. Tapet av Kalle tror jeg nok gikk sterkest innpå ham. Han hadde neppe mye kontakt med kona og barnet etter krigen, og de følte nok at han tok Kalle fra dem, synser Stian.

KALLE: Motstandsmannen Raaby fikk bestekompisen Kalle Rasmussen med på laget under krigen. Det skulle koste ham livet. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll
KALLE: Motstandsmannen Raaby fikk bestekompisen Kalle Rasmussen med på laget under krigen. Det skulle koste ham livet. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll Vis mer

Det som skiller Torstein Raaby fra andre kjente, norske motstandsmenn – og som trolig har gjort at han er gått i «glemmeboken», er det at han ikke skrev eller formidlet personlige erindringer etter krigen. Han gjorde ett intervju i 1958, men utover det har han holdt kortene tett til brystet.

I motsetning til hva blant andre krigsheltene Max Manus og Gunnar Sønsteby gjorde. Stian tror også det faktum at han kom fra Nord-Norge hadde mye å si.

- Han var langt unna Oslopressens område, og det var enklere for journalistene å snakke med Oslogutta, enn dem i andre deler av landet. Det er blitt skrevet og fortalt svært lite om de nordnorske heltene og den nordnorske krigshistorien.

Det er først de senere årene at det som skjedde i eksempelvis Narvik og Finnmark, er blitt belyst i litteratur og på lerretet.

- Det var i Finnmark betydningen for verdenskrigen var, med ishavsflåten som lå der oppe. Den brente jords taktikk i 1944, og ikke minst angrepet på Narvik ved krigens start, forklarer Stian.

Det var jo også en kjensgjerning at man helst ikke skulle snakke om krigen, og krigsopplevelser, i etterkrigstiden – men for mange virket tausheten mot sin hensikt.

Mange vil hevde at det er «klassisk menn» å ikke snakke om følelser, noe Torstein Raaby er et eksempel på.

DEN GLEMTE MOTSTANDSMANN: Torstein Raaby med medaljene han fikk under krigen. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll
DEN GLEMTE MOTSTANDSMANN: Torstein Raaby med medaljene han fikk under krigen. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll Vis mer

- Hva tror du kunne ha vært annerledes om krigsheltene faktisk hadde snakket om opplevelsene og følelsene sine etter krigen?

- Jeg tror at det å snakke om ting er lurt, og ikke holde det inni seg. Det er ting man har lært i ettertid. Det var med krigsseilerne man for første gang begynte å skjønne verdien av det der, og først da PTSD og tanken om senskader satte seg.

Torstein valgte å tilbringe deler av livet på balsaflåte over Stillehavet, som prosjektleder under utbyggingen av et navigasjonssystem på Jan Mayen og som telegrafist på Bjørn Staibs Nordpolen-ekspedisjon.

Mystisk dødsfall

Det var også under sistnevnte ekspedisjon at Torstein Raaby skulle trekke sitt siste åndedrag. Planen var at krigshelten skulle bo på en militærforlegning, men endte i stedet opp i telt i bitende kulde.

- Det er klart at når du reiser til Nordpolen med en flaske whisky på innerlomma, kjøpt på Grønland, da er det noe som ikke stemmer, sier Stian.

Dødsfallet omtales som «mystisk», og blir belyst både i Stians dokumentarfilm «Hva Skjedde med Torstein Raaby?» og boken «Raaby. Krigshelt og eventyrer fra Tirpitz til Kon-Tiki», skrevet av Knut J. Støvne.

HØYT DEKORERT: Torstein Raabys krigs- og kon-tiki-medaljer er utstilt på Kon-Tiki-museet i Oslo. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
HØYT DEKORERT: Torstein Raabys krigs- og kon-tiki-medaljer er utstilt på Kon-Tiki-museet i Oslo. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Ifølge Raabys gode venn, og senere stortingspolitiker Alfred Henningsen, var det som at Raaby visste at han kom til å ende sine dager under ekspedisjonen.

- Da jeg intervjuet Alfred fortalte han meg at den siste gangen de tok farvel, før Torstein la ut på ekspedisjonen, føltes det som at det var et endelig farvel.

Stian påpeker at det kan hende at det var etterrasjonalisering fra Alfreds side.

- Men han hevdet hardnakket at Torstein visste at han skulle dø der oppe.

DET SISTE BILDET: Torstein Raaby (t.v.) med reservetelegrafist Ragnar Otterstad på den kanadiske basen Alert i 1964. Det var på denne turen Raaby døde. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll
DET SISTE BILDET: Torstein Raaby (t.v.) med reservetelegrafist Ragnar Otterstad på den kanadiske basen Alert i 1964. Det var på denne turen Raaby døde. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll Vis mer

Under intervjuet sa han til meg: «Da vi tok rundt hverandre, var det akkurat som om vi skulle ha tatt rundt hverandre for aller siste gang». Det var sterkt å høre, sier Stian.

Torstein Raaby fra Dverberg i Nordland, menig soldat med krigskors med sverd, Kon-tiki-medlem og eventyrer, ble bare 45 år.

- Hva vil du si døde med Torstein den marsdagen i 64’?

- Det er jo derfor han er blitt så mytisk også, fordi at han døde så tidlig. Hadde han levd lenger, er det ikke sikkert at jeg hadde blitt interessert i ham. Min helt døde den dagen, men kanskje det også nettopp er derfor Torstein ble helten min?

Stian slår ut med armene. Han forventer ikke svar på spørsmålet han har latt henge i lufta.

Aldri glemt av vennene sine

Etter en 27 år lang jakt – eller besettelse som han er enig i at er en mer presis beskrivelse – har Stian gjort seg en bemerkelsesverdig observasjon.

- Raaby er det man sier hvis man ikke kjenner til historien til Torstein Raaby. Jeg brukte selv etternavnet hans i begynnelsen, men nå har det naturlig gått over til at jeg omtaler ham ved fornavn.

Stian føler at han på den måten virkelig har tatt sambygdingen Torstein til seg.

- Det er en slags erkjennelse av at han var en person av kjøtt og blod, som tilfeldigvis kom fra samme plass som meg. Han tok noen flere sjanser enn det jeg ville ha gjort, for jeg er jo en feiging, sier Stian og ler.

ALDRI GLEMT: Til tross for at man kan si at Torstein Raaby er en av Norges mange glemte motstandsmenn, ble han aldri glemt av vennene sine. Her med Raaby-entusiast Svein. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll
ALDRI GLEMT: Til tross for at man kan si at Torstein Raaby er en av Norges mange glemte motstandsmenn, ble han aldri glemt av vennene sine. Her med Raaby-entusiast Svein. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll Vis mer

I nekrologen, ført i pennen av Heyerdahl, avsluttes det med at han aldri ble borte for sine mange venner.

«En glemmer aldri Torstein Raaby når en har sett ham sitte vindblåst, skjegget og pelskledd med sigarett i munnviken og en lystig historie på leppene, mens han hamret på sin morsenøkkel for å få avsted sine meldinger som intet i verden ville skremme ham fra å trumfe igjennom eteren».

Torstein Raaby gikk ut av tiden 23. mars 1964.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer