Torstein Raaby

- Han er blitt en besettelse for meg

Filmskaper Stian Indrevoll har viet 27 år av livet sitt på å jakte på «den glemte motstandsmann» Torstein Raaby.

TORSTEIN RAABY: Krigshelten falt for Oslojenta Solveig i 1946. De to giftet seg, men gikk etter hvert hvert til sitt. Kvinnen til høyre er Sigrun Petersen, som siden ble gift med Torsteins kullkamerat på Krigsskolen, Asbjørn Ellingsen. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll
TORSTEIN RAABY: Krigshelten falt for Oslojenta Solveig i 1946. De to giftet seg, men gikk etter hvert hvert til sitt. Kvinnen til høyre er Sigrun Petersen, som siden ble gift med Torsteins kullkamerat på Krigsskolen, Asbjørn Ellingsen. FOTO: Utlånt av Stian Indrevoll Vis mer
Publisert

Åtteåringen knuger den myke, rynkete hånden han har holdt i så mange ganger før. Bestemoren geleider ham mellom gravstøttene, og med ett stopper de opp ved en høyreist stein med kors og tre korte linjer.

«Torstein Raaby. Født 1918 i Dverberg. Død i Canada i 1964», leser hun.

Gutten ser opp på bestemoren, mens den velkjente, varme røsten forteller om den glemte krigshelten fra Andøya i Nordland – der han selv har levd sine første åtte år.

I dette øyeblikket blir det sådd et lite frø i guttungen. Uten at han vet det der og da, skal han vie nesten tre tiår av livet sitt på å jakte på historien om motstandsmannen.

Stian Indrevoll er ikke lenger er en liten guttunge, men derimot filmskaper, tobarnsfar og en slags detektiv på 45 år. Han minnes spaserturen på Dverberg kirkegård med bestemoren med varme.

- Bestemor fortalte at hun var konfirmert sammen med Torstein, at han hadde deltatt i krigen, vært med på Kon-tiki-ekspedisjonen og at han hadde dødd på mystisk vis under en ekspedisjon i Canada, forteller Stian til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer