Claire Danes:

- Han var sjokkerende vakker

Claire Danes innrømmer at hun aldri hadde tungekysset før hun debuterte med Jared Leto under innspillingen av kult-serien «My So-Called Life».

VERDT ET GJENSYN: Midtskill har aldri sett bedre ut. Ikke hjemmefarget rødt hår heller. Vi elsker rett og slett 90-tallsserien «My So-Called Life» med Claire Danes og Jared Leto i hovedrollene. FOTO: NTB Scanpix
VERDT ET GJENSYN: Midtskill har aldri sett bedre ut. Ikke hjemmefarget rødt hår heller. Vi elsker rett og slett 90-tallsserien «My So-Called Life» med Claire Danes og Jared Leto i hovedrollene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å komme forbi at det blir mye tv om dagen. FOR mye - uten tvil, men det finnes tidtrøyte, og det finnes perfekte 90-tallsskatter som ligger og venter på deg og venninnene dine, som tidskapsler å tre inn i, når dagene er lange og nettene likeså.

«My So-Called Life», eller «Angela» som serien het her i Norge da den ble vist på TV2 i 1994, er en slik serie. Og er du født en gang på tidlig 80-tallet, vil jeg anta at også du ble like forelsket i Jordan Catalano (Jared Leto) som det Angela Chase (Claire Danes) ble.

Som hun selv sier i serien når hun skal beskrive hva hun tiltrekkes av:

- I just like how he's always leaning against stuff. He leans great.

DÅDYRBLIKK: Skuespiller og musiker Jared Leto (48) ble tenåringsidol over natten. Målgruppa var hakket yngre enn ham selv den gangen. Foto: Shutterstock/ABC
DÅDYRBLIKK: Skuespiller og musiker Jared Leto (48) ble tenåringsidol over natten. Målgruppa var hakket yngre enn ham selv den gangen. Foto: Shutterstock/ABC Vis mer

Og det gjør han helt klart. Ingen kan lene seg mot trappegelendre, vegger, skoleskap (finnes det noe mer amerikansk?) eller bildører som Jordan Catalano.

Eller som en av venninnene mine uttalte det da vi ble enige om å se serien om igjen (noen av oss har den seff på DVD, mens andre streamet gjennom Hulu eller kjøpte episoder via Amazon.com) mens vi delte et glass vin på en videotjeneste parallelt:

- Jeg tror jeg lette etter en Jordan Catalano til langt ut på 2000-tallet, jeg. Og alt jeg fant var en fyr med midtskill som syns det var vanskelig å uttrykke følelser!

Ble bare en sesong

Serien fikk mye omtale og gode kritikker både i USA og her hjemme da den gikk på tv, og at det ikke ble flere sesonger framstår i dag som et mysterium. For det må da være noe av det beste som er laget, like ever?

Kommentator i The Atlantic, Megan Garber skrev i forbindelse med seriens 25-års jubileum i fjor en kommentar om hvor godt serien faktisk holder seg, og påpeker at særlig dialogene, og Angelas observasjoner - ofte levert som voice over, er det som gjør serien unik.

The Wire framholder at serien var den første ungdomsserien som portretterte ungdom som hele mennesker, og ikke sjablongfigurer.

Likevel var ikke seertallene all verden, mye grunnet tøff konkurranse fra serier som«Friends» og «Mad About You» som ble sendt på andre kanaler på samme tidspunkt.

HEI,GJENGEN: 90-tallet ringte, osv. Her er hele vennegjengen samlet, med lillesøsteren til Angela i front - som har sneket seg med, slik lillesøstre har en tendens til å gjøre den dag i dag. Foto: NTB Scanpix/ ABC
HEI,GJENGEN: 90-tallet ringte, osv. Her er hele vennegjengen samlet, med lillesøsteren til Angela i front - som har sneket seg med, slik lillesøstre har en tendens til å gjøre den dag i dag. Foto: NTB Scanpix/ ABC Vis mer

Det faktum at så å si alle skuespillerene gikk på skolen og sjonglerte innspilling og lekselesning samtidig, er også framholdt som årsaken til at det ble med den ene sesongen - riktignok bestående av hele 19 episoder.

Og la oss heller ikke glemme at Claire Danes hadde takket ja til rollen som Julie i nyinnspillingen av Shakespeare-dramaet «Romeo og Julie» med Baz Luhrman på regi og selveste Leonardo de Caprio som Romeo, noe som anses å ha vært medvirkende årsak.

I retrospekt må for øvrig Claire Danes kunne sies å ha spilt mot de to hotteste gutta Hollywood kunne by på på 90-tallet, noe som på et vis føltes litt oppløftende, ettersom hun med sitt rødblonde hår, flakkende blikk og litt keitete framtoning framsto som en vi andre pubertale kunne kjenne oss igjen i. «Hvis hun kan få sjans på en som Jordan, kanskje jeg også da kan osv ...»

Bare tull så klart, men slik funker nå en gang tenåringshjernen.

Serien lever dessuten evig i pressen - skuespiller Claire Danes stadig blir spurt om hvordan det var å spille den inn, over 25 år etter at den gikk på tv.

I et ferskt intervju i magasinet Porter forteller hun at hun på en treningstime noen dager i forkant av møte med journalisten, fikk høre hvor sterkt inntrykk serien hadde gjort på en treningskamerat.

- Det var mye magi i den serien, men jeg forsto det nok ikke helt da det pågikk, jeg var bare fjorten år, sier Danes i intervjuet.

VANT GOLDEN GLOBE FOR ROLLEN:  Claire Danes vant sin første Golde Globe for rollen som Angela. Da var hun bare femten. Foto: NTB Scanpix/ ABC
VANT GOLDEN GLOBE FOR ROLLEN: Claire Danes vant sin første Golde Globe for rollen som Angela. Da var hun bare femten. Foto: NTB Scanpix/ ABC Vis mer

Joda, verden elsker henne i rollen den angstdrevne briljante Carrie Mathison i «Homeland», men vi klarer ikke glemme henne som den lett nevrotiske, intelligente og følsomme Angela Chase (en slags lillesøsterfigur til Carrie?), jenta som i sine store collegensere og hjemmefarga røde hår kapret den desidert kjekkeste gutten på skolen.

- Han var sjokkerende vakker

Eller det vil si, de var ikke sammen mer enn i en episode, men de svermet rundt hverandre i hver eneste episode og deres relasjon er bærende for hele serien. Hun drømte om ham, han lente seg inntil ting i hennes nærhet og vi døde av hvor kjekk det var mulig å bli, og hvor lite en gutt i grunn behøvde å åpne munnen for å uttrykke hva han følte.

Å åpne leppene derimot - i det perfekte kyss - det var imidlertid noe Jordan Catalano så ut til å mestre langt bedre enn for eksempel skolearbeid.

- Jeg var ikke ukysset, men det var første gang jeg kysset på den måten, forklarer skuespiller Claire Danes (40) lattermildt til radioverten Howard Stern i et intervju fra 2019.

Hun forklarer også at det sto beskrevet i manus at hun skulle kysse ansiktet hans, noe hun stusset over. Etter litt forklaring fra regi, ble det tydelig at det var klining det var snakk om, noe hun ikke hadde erfaring med fra før.

Stern spør også om hun utviklet noen romantiske følelser for motspilleren.

- Han var jo sjokkerende vakker, sier hun og ler før hun avkrefter at det dukket opp slike følelser og forklarer at for henne framsto skuespiller Jared Leto som «gammel».

- Han var 21 og jeg var 14, og tok i grunn veldig godt vare på meg, sier Danes og forteller at han også tok henne med på en klubb for første gang.

Serien ble et gjennombrudd for dem begge som skuespillere, og Claire Danes mottok sin første Golden Globe for rollen som Angela. Jared Leto mottok Oscar for beste birolle i 2013, for sin innsats som transen Rayon i «Dallas Buyers Club». Unektelig imponerende, ettersom Leto hovedsakelig har valgt å satse på musikken gjennom bandet sitt «30 Seconds to Mars».

At serien fortjener et gjensyn, helt klart. Og har du ikke sett den før - her er tre gode grunner til å pløye gjennom nitten episoder (ca femten timer) med hjerte, smerte, latter og rødming:

1. Serien tok opp temaer som homofili, vold i hjemmet og utenforskap og en av hovedpersonene, Ricky som spiller en av bestevennene til Angela, regnes som den første, åpne homofile ungdomskarakteren i en amerikansk tv-serie.

2. Den perfekte 90-tallsinspirasjonen klesmessig, finner du i denne serien. Faktisk kan man mistenke at de som designer for kleskjedene i disse dager har plukket opp en rekke plagg nettopp herfra. Lurer du på hvordan du skal få flanellskjorten til å se kul ut er dette serien du trenger.

3. Musikken er i grunn et kapittel for seg. Mange stiftet bekjentskap med band som Smashing Pumpkins og The Lemonheads gjennom denne serien. Sjekk spotify for spillelister!

LES OGSÅ: Anmeldelser: Her er påskekrimmen du bør få med deg!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer