Meghan og Harry

Harry med ærlig kjærlighetserklæring til kona

Prins Harry trakk både frem sin avdøde mor, sin vakre kone og Nelson Mandela i talen han holdt under FN-møtet.

MEGHAN OG HARRY: Ekteparet prins Harry og hertuginne Meghan på plass i FN-bygningen i New York i forbindelse med Mandela-dagen. FOTO: NTB
MEGHAN OG HARRY: Ekteparet prins Harry og hertuginne Meghan på plass i FN-bygningen i New York i forbindelse med Mandela-dagen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I forbindelse med Mandela-dagen, som hvert år feires 18. juli for å minnes den sør-afrikanske menneskretettighetsforkjemperen og tidligere presidenten Nelson Mandelas fødselsdag, var ekteparet prins Harry (37) og hertuginne Meghan (40) til stede i FN-bygningen i New York.

Prins Harry har et meget nært og personlig forhold til den avdøde aktivisten, som gikk bort i desember 2013. Han hadde nemlig et svært nært vennskap med prinsens mor, prinsesse Diana, som døde i en fatal bilulykke i Paris i 1997.

NÆRT KNYTTET: Prins Harry under et besøk på et senter for voldsutsatte barn i Lesotho i Afrika i 2002. FOTO: NTB
NÆRT KNYTTET: Prins Harry under et besøk på et senter for voldsutsatte barn i Lesotho i Afrika i 2002. FOTO: NTB Vis mer

Prinsen besøkte Afrika for første gang som 13-åring, og har siden den gang vært nært knyttet til kontinentet.

Hedret Mandela og moren

I en tale under Mandela-dagen hos FN i New York, åpnet prinsen opp på det personlige plan - som satte tydelige spor hos kona Meghan.

- Det er i Afrika at jeg føler meg nærest min mor, og det var også der jeg søkte trøst da hun døde. Jeg har alltid funnet styrke, håp og kraft på dette kontinentet, og der jeg visste at jeg kom til å finne en sjelevenn i min kone, sa prins Harry.

Han delte også en personlig historie om Mandela, og avslørte en rørende gest.

- På veggen, og i hjertet mitt hver eneste dag, har jeg hengende et bilde av min mor og Mandela etter et møte dem i mellom i Cape Town i 1997.

PRINSESSEN OG PRESIDENTEN: Sør-Afrikas president Nelson Mandela og prinsesse Diana hadde et svært nært vennskap. Her fra Cape town i mai 1997 - bare tre måneder før hun døde. FOTO: NTB
PRINSESSEN OG PRESIDENTEN: Sør-Afrikas president Nelson Mandela og prinsesse Diana hadde et svært nært vennskap. Her fra Cape town i mai 1997 - bare tre måneder før hun døde. FOTO: NTB Vis mer

Bildet ble gitt til prinsen av den nå avdøde erkebiskopen Desmond Tutu, som han delte et nært vennskap med.

- Min kone og jeg hadde gleden av å introdusere vår fire måneder gamle sønn for ham tilbake i 2019.

- Det første som slår meg når jeg ser på bildet, er gleden i min mors ansikt. Lekenheten. Litt rampete, til og med. Ekte glede over å være i kontakt med en sjel som deler samme engasjement overfor menneskeheten.

GODE MINNER: Det var erkebiskop Desmond Tutu som introduserte prinsen for bildet av Diana og Mandela i 2019. Her fra et besøk med sønnen Archie i Cape Town samme året. FOTO: NTB
GODE MINNER: Det var erkebiskop Desmond Tutu som introduserte prinsen for bildet av Diana og Mandela i 2019. Her fra et besøk med sønnen Archie i Cape Town samme året. FOTO: NTB Vis mer

Han fortsatte:

- Så ser jeg på Mandela. Han var en mann med tyngden av verden på sine skuldre. Forventet av sitt land om å lede dem bort fra fortidens traumer, og inn i en lysere fremtid. En mann som hadde kjent det verste menneskeheten har å by på - rasisme og statlig brutalitet. En mann som mistet 27 år med sine barn og sin familie, som han aldri kunne få tilbake.

Nelson Mandela satt fengslet i nettopp 27 år, for sitt brennende anti-aparteidengasjement. Han var Sør-Afrikas president fra 1994 til 1999.

Intim middag på italiensk restaurant

Etter møtet i FN-bygningen avsluttet Harry og Meghan med en intim vennemiddag på den trendy, italienske restauranten Locanda Verde i Tribeca.

Ekteparet bor til vanlig i California, etter at de to forlot den britiske kongefamilien og flyttet fra Storbritannia i 2020, og det var nok godt for dem å møte gamle venner i storbyen som aldri sover.

PÅ JOBB SAMMEN: Meghan og Harry under Mandela-markeringen i FN-bygningen i New York. FOTO: NTB
PÅ JOBB SAMMEN: Meghan og Harry under Mandela-markeringen i FN-bygningen i New York. FOTO: NTB Vis mer

Paret har barna Archie (3) og Lilibet (1) sammen, og vier livet til veldedighetsarbeid og å rette fokus på sine hjertesaker - som da først og fremst omhandler volds- og overgrepsutsatte barn, mental helse blant barn og unge, og mot undertrykkelse av kvinner.

Et engasjement han uten tvil har arvet etter sin mor, som gikk bort så altfor tidlig. Prinsen var bare 12 år da prinsesse Diana døde.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer