THE TALE:

HBO advarer: - Det var aldri en 13-åring og en voksenpersonen i overgrepsscenene samtidig

The Tale er den rystende historien om filmskaper Jennifer Fox' vonde tenåringsår.

THE TALE: Skuespiller Laura Dern portretterer filmskaper Jennifer Fox, som i voksen alder oppdager at hun som tenåring ble utsatt for overgrep. Unge Jennifer spilles av Isabelle Nélisse. FOTO: HBO
THE TALE: Skuespiller Laura Dern portretterer filmskaper Jennifer Fox, som i voksen alder oppdager at hun som tenåring ble utsatt for overgrep. Unge Jennifer spilles av Isabelle Nélisse. FOTO: HBO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

The Tale er dokumentarskaper Jennifer Fox' (59) første spillefilm, og i den rundt to timer lange filmen får vi et innblikk i den personlige historien til Fox. Det var først i voksen alder hun kom over en skolestil hun hadde skrevet da hun var i begynnelsen av tenårene, hvor hun beskriver et intimt forhold til sin mannlige løpetrener og kvinnelige ridelærer.

Skolestilen vekker de vonde minnene hun har fortrengt, og Jennifer Fox (som spilles av Laura Dern) begynner å grave i historien. Ved hjelp av gamle brev hun har skrevet, og samtaler med de som sto henne nær da overgrepene skjedde på slutten av 70-tallet, nøster hun opp i saken.

Ridelæreren Mrs. G (spilles av Elizabeth Debick og Frances Conroy) og løpetreneren Bill (som spilles av Jason Ritter og John Heard) er svært manipulerende, og lurer den unge og uskyldige jenta inn i en situasjon hvor hun selv føler at hun er i et hemmelig forhold med den tilsynelatende sjarmerende og omsorgsfulle mannen.

MANIPULERENDE: Ridelæreren Mrs. G (spilles av Elizabeth Debick) skulle være en god rollemodell og en trygghet for den unge jenta Jennifer Fox (spilles av Isabelle Nélisse). Slik ble det ikke. Her fra filmen The Tale. FOTO: HBO
MANIPULERENDE: Ridelæreren Mrs. G (spilles av Elizabeth Debick) skulle være en god rollemodell og en trygghet for den unge jenta Jennifer Fox (spilles av Isabelle Nélisse). Slik ble det ikke. Her fra filmen The Tale. FOTO: HBO Vis mer

Det som for Fox til å begynne med var minner om en nær og trygg relasjon, får henne etter hvert å innse at hun er blitt utnyttet på det groveste. Noe som dessverre kan være typisk - de uskyldige barna vet ikke bedre og lar seg manipulere til å tro at dette er en normal relasjon. Det er ikke før i voksenalder at man innser hva man har vært utsatt for.

LES OGSÅ: Marianne husket ikke at hun var blitt utsatt for overgrep. Men kroppen hadde visst det hele tiden. En dag sa den tydelig ifra.

Man skal aldri - aldri - akseptere overgrep selv om tiden har gått

13 år gamle Fox spilles av den kanadiske skuespilleren Isabelle Nélisse, og hun går inn i rollen med en ekstrem modenhet og integritet. HBO, som distribuerer filmen, har på forhånd gått ut med en advarsel hva gjelder det grove innholdet.

«Vær oppmerksom på at det et blitt tatt særskilte hensyn under innspillingen av sexscenene, som kan oppfattes som både ukomfortabel og forstyrrende. En voksen stedfortreder ble brukt i overgrepsscenene, det var aldri en 13-åring og en voksenpersonen i scenene samtidig.»

Isabell Goren, som er PR- og presseansvarlig i HBO Norge, forklarer overfor KK hvorfor HBO har gjort som de har gjort i dette tilfellet.

- Jeg kan ikke komme på at det er brukt tidligere, men dette er en ganske spesiell situasjon ettersom skuespilleren i filmen bare var 11 år gammel da filmen ble innspilt. Så produsentene har, naturlig nok, valgt å bruke body double i de mest kontroversielle scenene, og også opplyse om dette dersom det skulle være noen tvil, forklarer Goren.

Noe av det beste med The Tale er måten Jennifer Fox konfronterer overgriperne på i nåtid. Med #Metoo-bevegelsen og #Timesup-kampanjen som slo innover verden i fjor høst friskt i minne, er det befriende å se at Laura Derns rollefigur tar opp kampen og sier høyt ifra at det hun har opplevd ikke er greit - til tross for at det skjedde for mange tiår siden.

Filmen fikk stående applaus da den ble vist under filmfestivalen Sundance i USA i januar, og under et pressemøte i forbindelse med festivalen fortalte Fox, i et videoklipp publisert på Deadline Hollywood, at det hadde tatt henne lang tid å prosessere hendelsen.

- Det var ikke før jeg kom opp i 40-årene at jeg tenkte, ok, nå er jeg klar og nå er jeg moden nok til å gjøre det. Jeg fikk en a-ha-opplevelse da jeg lagde en annen dokumentar om kvinner rundt om i verden. Den handlet ikke spesifikt om overgrep, men alle kvinnene jeg snakket med, uavhengig av klasse, kultur eller hudfarge, hadde en overgrepshistorie å fortelle. Jeg ble slått i bakken av historiene, fordi at de var så lik min egen historie, og plutselig innså jeg at jeg ikke lenger kunne holde den for meg selv som min egen private, lille fortelling, forklarer hun under pressemøtet i januar.

JENNIFER FOX: Med The Tale har dokumentarfilmskaper Jennifer Fox laget sin første spille film, som handler om hennes egne opplevelser av seksuelt overgrep som barn. FOTO: HBO
JENNIFER FOX: Med The Tale har dokumentarfilmskaper Jennifer Fox laget sin første spille film, som handler om hennes egne opplevelser av seksuelt overgrep som barn. FOTO: HBO Vis mer

LES OGSÅ: Hvorfor er det så vanskelig å oppdage at et barn er blitt seksuelt misbrukt?

- Jeg hadde den oppfattelsen av at de voksne ikke kunne hjelpe meg

Skuespiller Ellen Burstyn (85), som spiller Jennifer Fox' mor i nåtid, spør henne under pressemøtet om scenen hvor 13 år gamle Fox ringer overgriperen og forteller ham at hun aldri ønsker å se ham igjen faktisk skjedde, og om det var noe som gjorde at hun «overlevde», og ikke så på seg selv som et offer.

- Det er faktisk akkurat slik det skjedde. Helt ærlig så ser jeg på alle oss som har opplevd noe sånt som overlevere, rett og slett fordi at det er det vi gjør. Vi overlever. Vi gjør folk til ofre ved å kalle dem ofre, sier hun og legger til:

- For mitt vedkommende var det at jeg reddet meg selv, og ingen andre gjorde det for meg, en god ting for meg psykisk sett. Det betyr ikke at jeg mener at alle skal redde seg selv. Men for min del følte jeg meg som den sterke i situasjonen. Samtidig hadde en oppfattelse av at de voksne ikke kunne hjelpe meg. At de voksne er dumme. At de ikke ser hva som skjer. For jeg trodde at dersom jeg fortalte foreldrene mine om det jeg hadde opplevd, så kom det til å føre til bråk og at det ikke hadde hjulpet meg, sier hun ærlig.

LES OGSÅ: - Som niåring tok marerittet enda en ny vending. Da begynte jeg til stadighet å bli solgt til flere voksne menn som voldtok meg som en simpel vare

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer