Lise Finckenhagen

Hedrer sine ukrainske røtter med den unike festdrakten

TV-kokk Lise Finckenhagens ukrainske bestefar var krigsfange i Norge.

LISE FINCKENHAGEN: Den populære TV-kokken Lise Finckenhagen står for de kulinariske innslagene under NRKs 17. mai-sending. FOTO: Alf Simensen / NTB
LISE FINCKENHAGEN: Den populære TV-kokken Lise Finckenhagen står for de kulinariske innslagene under NRKs 17. mai-sending. FOTO: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert

TV-kokk Lise Finckenhagen (45) står for de kulinariske innslagene under den direktesendte 17. mai-sendingen til NRK.

Dette skal hun gjøre, ikledd sin unike festdrakt som hun fikk sydd for 16 år siden.

- Mamma og jeg fikk sydd oss like festdrakter. Moren til naboen der vi bodde før, Marion fra Bergen, har sydd den og satt den sammen for oss, etter våre innspill, forteller Lise til KK.

Den blå festdrakten har unike detaljer, slik at de skiller seg fra hverandre. Også Lises niese har fått sydd seg en lik festdrakt.

- Nå kaller vi den bare Finckenhagen-drakta, sier Lise og ler.

Har aldri følt seg helt norsk

45-åringen ønsket seg i utgangspunktet en bunad, men følte at det ble feil, ettersom en bunad skal fortelle om identitet og historie.

- Bakgrunnen min er på en måte «litt her» og «litt der», og da følte jeg at en festdrakt ble mer riktig, for den kan fortelle flere historier, sier hun og smiler.

UNIKT DESIGN: Bestefaren til Lise Finckenhagen kom fra Ukraina, og har derfor valgt ukrainsk-inspirert mønster i borden på festdrakten. Hun har også hentet inspirasjon fra jubileumsdrakten til Oslo, samt Gudbrandsdalsbunaden. FOTO: Alf Simensen / NTB
UNIKT DESIGN: Bestefaren til Lise Finckenhagen kom fra Ukraina, og har derfor valgt ukrainsk-inspirert mønster i borden på festdrakten. Hun har også hentet inspirasjon fra jubileumsdrakten til Oslo, samt Gudbrandsdalsbunaden. FOTO: Alf Simensen / NTB Vis mer

Lise er oppvokst i Groruddalen i Oslo, og betegner seg selv som «en skikkelig Oslojente», men har også røtter fra Ukraina gjennom bestefaren sin. Derfor var det helt naturlig for henne å velge ukrainsk-inspirert mønster i borden på festdrakten.

- Jeg har aldri følt meg helt norsk. Jeg er veldig stolt av mine ukrainske gener, men jeg har kanskje aldri vært så stolt som jeg er nå. Nå ble det litt mer nært igjen, sier hun, og hentyder til den pågående krigen i Ukraina.

- Jeg har Tatjana som tredje fornavn, og sønnen min Lukas Nikolaj er oppkalt etter bestefaren min, forteller Lise videre til KK.

EVENTYRAKTIG: Lise Finckenhagen har valgt en skjorte og sølje inspirert av eventyrenes verden til den spesialdesignede festdrakten. FOTO: Alf Simensen / NTB
EVENTYRAKTIG: Lise Finckenhagen har valgt en skjorte og sølje inspirert av eventyrenes verden til den spesialdesignede festdrakten. FOTO: Alf Simensen / NTB Vis mer

Bestefaren var ukrainsk krigsfange i Norge

Bestefaren kom til Norge som krigsfange under andre verdenskrig, og satt som så mange andre landsmenn, samt sovjetiske krigsfanger, jugoslavere og serbere, i fangeleir i Nord-Norge.

- Da freden kom ble de satt i interneringsleir nede ved Holmestrand, som også var en type arbeidsleir. Bestefar gjorde alt for å slippe å bli sendt tilbake. De som ble sendt hjem, ble sendt rett i en ny leir, som det gikk rykter om at man mest sannsynlig ikke kom levende fra, forteller hun.

SIBIR: Mange av de norske krigsfangene ble sendt direkte til arbeidsleire, som Gulag-leire, i Sibir etter krigen. Lise Finckenhagens bestefar var en av dem som slapp unna, ved å bli værende i Norge etter krigen. Dette bildet er fra 1951, og viser ukjente USSR-fanger i en slik arbeidsleir. FOTO: Sovfoto/Universal
SIBIR: Mange av de norske krigsfangene ble sendt direkte til arbeidsleire, som Gulag-leire, i Sibir etter krigen. Lise Finckenhagens bestefar var en av dem som slapp unna, ved å bli værende i Norge etter krigen. Dette bildet er fra 1951, og viser ukjente USSR-fanger i en slik arbeidsleir. FOTO: Sovfoto/Universal Vis mer

Flere av disse leirene befant seg i Sibir, og ble kalt Gulag-leire, og er ifølge Store Norske Leksikon en betegnelse på tvangsarbeidsleirer og straffekolonier i Sovjetunionen fra 1920-årene til noen år etter Josef Stalins død i 1953.

«Arbeidsleirene hadde et strengt regime. Dit ble farlige kriminelle sendt, dessuten mange politiske fanger, og som regel også andre som var dømt til mer enn tre års straffarbeid», skriver SNL.

I likhet med mange andre krigsfanger, og andre verdenskrig-overlevende, forble Lises bestefar taus om hva han hadde opplevd og sin personlige historie.

- Vi har egentlig vært veldig nysgjerrig på hvor bestefar kom fra, og hva han opplevde, men han ville ikke snakke om det. Det skyldes nok at han var ganske traumatisert. Jeg husker at han en gang snakket om da de kom inn i Ukraina, og hadde hengt opp barn i lyktestolper. Det lille han sa var grusomme skildringer, og han fikset det ikke i det hele tatt.

UKJENTE RØTTER: Lise Finckenhagen sier til KK at hun vil lære sin egen familiehistorie bedre å kjenne, og spesielt hvor faren kom fra og hva han opplevde under krigen. FOTO: Astrid Waller
UKJENTE RØTTER: Lise Finckenhagen sier til KK at hun vil lære sin egen familiehistorie bedre å kjenne, og spesielt hvor faren kom fra og hva han opplevde under krigen. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Familien Finckenhagen har forsøkt å grave i familiehistorien, uten særlig hell.

- Bestefar hadde ikke noe familie igjen, og slik jeg forsto det ble de drept under krigen alle sammen. Han hadde aldri et ønske om å finne ut noe mer. Jeg vet at bestemoren min forsøkte ved hjelp av Røde kors. De fant ingenting, og derfor har vi bare forsonet oss med at det var bare sånn.

Selv kjenner hun at hun vil vite mer om familiehistorien.

- Og særlig etter at jeg selv fikk barn. Jeg blir mer og mer nysgjerrig på historien vår. Det er et eller annet som ligger der der, og hvor kommer det fra? spør hun retorisk.

Ekstra følsomt å bære festdrakten i år

I tillegg til det ukrainsk-inspirerte mønsteret i borden på festdrakten, er det også hentet inspirasjon fra Oslos jubileumsdrakt og Gudbrandsdalsbunaden.

- I barndommen bodde mamma mange år i Gudbrandsdalen, der foreldrene hennes jobbet på ulike gårder. Deler av stoffet er derfor hentet fra den blå Gudbrandsdalsbunaden. Det er også viktig for meg å få med meg Oslo i festdrakten, og derfor har vi hentet inspirasjon fra jubileumsdrakten, forteller hun.

Nå er det to år siden sist hun brukte den, og i år blir det ekstra stas å ikle seg den blå festdrakten.

- Jeg er kjempeglad i den! Og spesielt i år, med to år med pandemi og den pågående krigen i Ukraina, føles det ekstra følsomt å bære festdrakten, sier Lise til KK.

17.mai-sendingen på NRK1 starter klokken 07.50 til 14.15. NRK2 sender barnetoget i Oslo fra klokken 09.30 til 14.00.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer