Løvenes konge 2019:

Heidi og Espen har de norske stemmene til Nala og Simba i «Løvenes konge»

- Beyoncé er helt rå, så jeg kjente på en ærefrykt fordi hun har originalstemmen, sier Heidi Ruud Ellingsen til KK.

NALA OG SIMBA: Det er de norske musikalstjernene Heidi Ruud Ellingsen og Espen Grjotheim som har stemmene til Nala og Simba i den norske versjonen av «Løvenes konge». FOTO: NTB Scanpix
NALA OG SIMBA: Det er de norske musikalstjernene Heidi Ruud Ellingsen og Espen Grjotheim som har stemmene til Nala og Simba i den norske versjonen av «Løvenes konge». FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 17. juli er dagen vi har ventet på i hva som føles som en evighet - da er det nemlig norgespremiere på nyversjonen av «Løvenes konge»!

KK kan nå avsløre hvem som har de norske stemmene til Nala og Simba: Heidi Ruud Ellingsen (33) og Espen Grjotheim (42)!

Begge har lang fartstid innen musikalsjangeren - og det passer jo perfekt, ettersom «Løvenes konge» inneholder sanger som «Fyll ditt sinn med kjærlighet,» «Hakuna matata», «Livets sirkel» og «Snart blir jeg majestet».

- Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg ble så intenst glad for en rolle!

Vi har tatt en prat med Heidi og Espen, som gleder seg til å se det ferdige resultatet. Espen forteller at han var 17 år da den første «Løvenes konge»-filmen kom ut, og at det tok mange år før han så filmen. Heidi på sin side, som var ni år da filmen kom ut, er STOR fan (som hun selv sier) og kunne alle sangene og replikkene - baklengs!

- Jeg elsket den da og elsker den i dag. Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg ble så intenst glad for en rolle. Jeg fikk en SMS en uke etter stemmeprøve, og måtte ringe opp vedkommende for å juble, takke og uttrykke euforien! En barndomsdrøm har gått i oppfyllelse, sier Heidi entusiastisk til KK.

- Jeg var kanskje ikke helt i hovedmålgruppa den gangen, men med fire døtre har jeg nå fått tatt igjen det meste på den fronten i ettertid! supplerer Espen.

Heidi, som har en sønn på 2,5 år med skuespillersamboeren Mads Ousdal (48), forteller at også sønnen er blitt besatt av den originale «Løvenes konge»-filmen.

- Så før jeg fikk denne rollen har jeg allerede hatt en ny vår med «Løvenes konge» på grunn av sønnen min, og det gjør det ekstra stas og moro. Vi har vel sett den igjen 20 ganger - minst - det siste halve året. Vi blir ikke lei!

Espen ble også skikkelig glad da han fikk beskjed om at Disney hadde godkjent ham i rollen som den norske Simba.

- Det er noe magisk med «Løvenes Konge», og dessuten er den nye versjonen helt fantastisk! Men skal også innrømme at det er med en viss ærefrykt jeg har tilnærma meg dette materialet - jeg har jo skjønt at det er veldig mange som har et nostalgisk forhold til den originale filmen, sier Espen videre.

Espen forklarer at filmen er laget som en såkalt Live Action, og at 2019-versjonen derfor ser veldig realistisk ut.

- På grunn av dette har det vært et poeng for meg å ikke overkarikere karakterene. Jeg har derfor egentlig vært ganske nær meg selv i spill og stemme denne gangen. Jeg har heller ikke prøvd å direkte kopiere den originale stemmen, men gjøre den til min egen.

- EN DAG SKAL ALT DETTE BLI DITT: I «Løvenes Konge» må lille Simba ta over kongerollen etter sin far Mufasa, som blir drept av sin bror Scar - som selv vil overta tronen. FOTO: NTB Scanpix
- EN DAG SKAL ALT DETTE BLI DITT: I «Løvenes Konge» må lille Simba ta over kongerollen etter sin far Mufasa, som blir drept av sin bror Scar - som selv vil overta tronen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Er det noe spesielt du har gjort i forberedelsene for rollen, Heidi, for at den skal bli mest mulig Nala-aktig?

- Er det her jeg skal si at jeg har krøpet på alle fire og studert løver i Dyreparken i Kristiansand? Hehe, nei, dessverre, sier hun og ler.

- For å være ærlig er det begrenset hva vi kan gjøre for å forberede oss hjemme, fordi vi får ikke se noe av filmen før vi kommer i studio og vi begynner å jobbe med å legge på stemmene. Da jobber jeg tett med regi og tekniker, og vi snakker om rollen, kjernen, intensjoner og lignende. Stemmen skal synke med både munn og kropp til det tegnede dyret, og virke levende, det kan noen ganger være krevende, forklarer Heidi videre.

- Hun er «vår Beyoncé»

Ifølge Heidi har ofte de amerikanske skuespillerne allerede lagt grunnlaget, og dyrene er noen ganger animert også rundt deres spill, så det kan og være en utfordring for de som skal gjenskape dette på et annet språk, med en annen rytmikk.

- Dyrene ser så innmari ekte ut i denne filmen, og så skal de snakke som mennesker, og det å finne den balansen i energi, volum var veldig spennende å jobbe med. Fordelen var nok at jeg kjente den originale historien veldig godt, så jeg visste hvem hun var og hvilken historie vi skulle fortelle, forklarer Heidi.

- Hun er «vår Beyoncé», sier PR-ansvarlig Cathrine Kanck-Vårdal i Disney entusiastisk til KK.

For ja, det er selveste Beyoncé Knowles-Carter (37) som har den engelske stemmen til Nala og kollega Donald Clover (35) som har den engelske stemmen til Simba. I tillegg har Seth Rogen (37) stemmen som Pumbaa og Billy Eichner (40) stemmen til Timon. «12 Years a Slave»-stjernen Chiwetel Ejiofor (41) har stemmen til Scar, og det er også litt artig å tenke på at James Earl Jones (88) har stemmen til Mufasa – akkurat som for 25 år siden.

Hør det første klippet med Beyoncé som synger «Can You Feel The Love Tonight» under!:

Heidi innrømmer at det er litt stas å være i samme båt som popikonet Beyoncé.

- Hun er jo helt rå, så jeg kjente og kjenner mange ganger på en ærefrykt både for prosjektet og filmen, og fordi hun har originalstemmen. Likevel så er det dødfødt for meg å skulle prøve kopiere Beyoncé. Jeg har en helt annen stemme, et annet språk, og er en annen person. Men jeg inspireres av det hun har gjort, og så må jeg gjenskape det gjennom min egen stemme og karakter. Men på grunn av leppesynk og skrevne noter så må jeg - så godt jeg kan - følge hennes timing og fraseringer, er jo en stor ære og fryktelig gøy.

- Utenom Simba og Nala, hvem er deres favorittkarakterer i filmen og hva er favorittlåten deres fra «Løvenes konge»?

- Jeg er veldig fan av shamanen Rafiki! Og så er det jo gøy med Timon og Pumbaa! De er forresten også veldig fine i den nye filmen! Det er utrolig mye fin musikk i denne filmen, nesten litt vanskelig å trekke frem en sang, men «Circle of Life» er jo magisk! sier Espen entusiastisk.

- Åh, min favorittkarakterer er Pumbaa! Og sangen er uten tvil «Circle of life»! Den har også sønnen min vært besatt av i et halvt år, så vi har spilt den på full guffe hjemme på anlegget. Den er på livets soundtrack! legger Heidi entusiastisk til.

Dubbejobben tok rundt 20 timer for Espen og syv timer for Heidi, og ble gjort i SDI studios i Oslo.

- Mange blir overrasket over å høre hvordan man jobber når man dubber. Vi jobber én og én i studio, og tok replikk for replikk, og sang for sang! Det er fabelaktige Cathrine Bang som har stått for den norske regien.

«Løvenes konge» kom først ut som Disney-animasjonsfilm i 1994. Under den 67. Oscar-utdelingen, som ble avholdt i mars 1995, vant filmen statuett både for beste filmmusikk og beste original-sang med låten «Can You Feel The Love Tonight» - skrevet og fremført av Elton John (72).

SIMBA: Vi gleder oss til å se den nye versjonen av «Løvenes konge», som har norgespremiere 17. juli 2019. Det er Espen Grjotheim som har den norske stemmen til hovedrollen Simba. FOTO: Disney Enterprises
SIMBA: Vi gleder oss til å se den nye versjonen av «Løvenes konge», som har norgespremiere 17. juli 2019. Det er Espen Grjotheim som har den norske stemmen til hovedrollen Simba. FOTO: Disney Enterprises Vis mer

Det er kanskje unødvendig å fortelle hva «Løvenes konge» handler om, men kort fortalt befinner vi oss i et fiktivt univers i Afrika, hvor det er løven Mufasa som er konge over alle dyrene. Når han dør er det sønnen Simba som skal ta over kongetittelen, men onde makter gjør alt de kan for at tronen skal tas over av Simbas grufulle onkel Scar. Er Simba klar for å ta opp kampen om kongetronen?

Norgespremieren er som nevnt 17. juli, og det er også da den har premiere i resten av Europa. Det amerikanske publikum derimot, må vente i hele to dager før de kan få se den nye versjonen av 90-tallsklassikeren på kino. Den har nemlig premiere 19. juli i USA.

- Fun fact: Ved lanseringen av animasjonsfilmen for 25 år siden ventet publikum seks måneder etter USA - denne gangen er det de som må vente! sier Cathrine Kanck-Vårdal i Disney med et lurt smil.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer