Farmen

Hemmeligheten bak Farmen-kostymene

Ved en ren tilfeldighet ble Lise Kragset Furuseth kostymeansvarlig for Farmen.

FARMEN: Lise Kragset Furuseth sammen med skogeier Haaken Eric Mathiesen som eier markedsplassen og «Torpet» i Hurdal. Foto: Privat
FARMEN: Lise Kragset Furuseth sammen med skogeier Haaken Eric Mathiesen som eier markedsplassen og «Torpet» i Hurdal. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Har du noen gang lurt på hvor Farmen-produksjonen får tak i alle klærne som kaster oss 100 år tilbake i tid?

KK har snakket med Lise Kragset Furuseth. Hun har vært kostymeansvarlig for Farmen – både vanlig og kjendis-utgaven – i fem sesonger nå. Og hun er allerede klar for neste innspillingsrunde, som starter til sommeren.

Det var ganske tilfeldig at Lise ble kostymeansvarlig for Farmen. I 2021 ble innspillingen lagt til Steinsjøen gård i Hurdal, hvor Lise driver et skisenter og en barnehage sammen med ektemannen. Produksjonen trengte et rekvisittlager, og Lise tilbød seg å ordne det. Og så ballet det på seg med oppgaver hun bisto med.

Etter hvert spurte produksjonen om hun kjente noen som kunne ha ansvar for kostymer, men det var ingen som kunne ta på seg den jobben.

- Jeg tenkte at det umulig kunne være så vanskelig, så kanskje jeg kunne klare det selv? Siden jeg allerede var så involvert på andre måter. Og de tok sjansen på meg, noe som var veldig gøy.

OVERTALT: Lise sammen med mannen sin, Paal Mogens Furuseth, som hun fikk overtalt til å bli med én gang. Foto: Privat
OVERTALT: Lise sammen med mannen sin, Paal Mogens Furuseth, som hun fikk overtalt til å bli med én gang. Foto: Privat Vis mer

Sydd mye tidligere

Lise er en kreativ sjel, og hun har sydd mye opp gjennom årene. Da hun bodde i USA sydde hun kostymer til universitetsteateret, og hun har også sydd sin egen brudekjole.

- Jeg elsker historie, og synes det er kjempegøy å få være med på den reisen tilbake i tid.

FARMEN: Fra innspillingen. Foto: Privat
FARMEN: Fra innspillingen. Foto: Privat Vis mer
STATISTBILDER: Noen bilder fra innspilling på Steinsjøen gård i Hurdal. Foto: Privat
STATISTBILDER: Noen bilder fra innspilling på Steinsjøen gård i Hurdal. Foto: Privat Vis mer

Jobben innebærer ikke kun å finne kostymer – det handler også om å finne de riktige folkene. Derfor er hun også med på å caste statister som er med på marked og lignende.

Gjennom ukene med innspilling jobber Lise flere dager hver uke – ofte på helg også, da det er marked, eller hvis det skjer noe spesielt på gården. Plutselig må ting endres i siste liten. Slik som for eksempel matvarene på markedet.

- Det var ikke tilfeldig at det var ketchup på markedet da Emma Ellingsen skulle dit, ler Lise.

FULL KRANGEL: Vi inviterte Bahare Viken og Cristian Brennhovd for å løse konflikten. Video: Rød Løper Vis mer

Mye brukt

- Hvor får du tak i tøyet som brukes?

- Jeg overtok en del fra tidligere Farmen-produksjoner, men det er stadig vekk behov for å fornye. Jeg har bygd opp et lager med ting jeg har kjøpt fra bruktbutikker. Veldig mange har også plagg fra sine egne klesskap, som det fint går an å bruke. Det er en erfaring jeg har gjort meg underveis, så jeg ber gjerne statistene lete litt selv. For da finner de jo klær man vet passer, og da føler man seg mer komfortabel.

Når det er behov for spesielle ting, leier de fra et kostymelager på Jar, forklarer Lise.

- Ellers har jeg gått til innkjøp av mange ulike hatter av alle slag. Bare man får en hatt på hodet reiser man langt tilbake i tid, ler hun.

Hundrevis av kostymer

- Hvor mange kostymer har du laget?

- Jeg vil si at det blir godt over 100 per sesong.

- Det høres ut som veldig mye jobb?

- Om statistene klarer å lete i egne skuffer og skap, letter det veldig på arbeidsmengden. Noe som ofte er vanskelig, er å finne sko. Det er overraskende mange menn som ikke har dressko, for eksempel. Noe alle burde ha.

KAMERATEAM: Det ene kamerateamet med lyd, regi og foto. Foto: Privat
KAMERATEAM: Det ene kamerateamet med lyd, regi og foto. Foto: Privat Vis mer

Lise forteller at hun bruker mesteparten av tiden til å finne antrekk, og tilpasse dem – hun syr veldig lite selv. Og noen ganger møter hun på problemer som ikke så lett lar seg løse.

- I den ene sesongen hadde vi med en to meter lang ordfører. Det viste seg at buksa han skulle ha på seg var altfor trang, så jeg måtte sprette opp hele buksebaken for å få igjen knappen foran. Heldigvis hadde han en lang pingvinfrakk på seg, så ingen så hvordan buksa så ut bakfra, ler hun.

Noen antrekk er litt mer staselige enn andre. Som for eksempel presten som var med i uke to av årets sesong:

- Han hadde på seg min bestefars 100 år gamle prestekjole. Med skikkelig pipekrage og prestekjole i ull. Det var veldig gøy, sier Lise entusiastisk.

PRESTEKJOLE: Presten i Lises bestefars prestekjole. Foto: Skjermdump
PRESTEKJOLE: Presten i Lises bestefars prestekjole. Foto: Skjermdump Vis mer

Mange bidrar

Lise forteller at hun er veldig takknemlig for alle statistene som er med under Farmen-innspillingen.

- Det er veldig stas at det engasjerer lokalbefolkningen, og at folk ønsker å være med. Og det må jeg si – de som stiller opp uke etter uke på markedet, gjør det helt gratis. De gjør en kjempeinnsats, for det går med mange timer hver gang. Og så blir det bare vist noen minutter eller sekunder på tv-skjermen. Det er utrolig mye vi filmer og organiserer, som ikke blir noe av.

Det er ingen tvil om at Lise trives godt i jobben, men det er ikke bare fryd og gammen, kan hun fortelle.

- Ingenting er hugget i stein, så plutselig skjer det endringer, og man må være med på å løse noen utfordringer. Det kan være krevende – det er ingen jobb for primadonnaer. Jeg er utrolig imponert over crewet. De jobber til alle døgnets tider, i alle slags vær, når det står på. Men vi får brukt oss selv på mange måter, sier hun, og legger til:

- Det er en helt fantastisk gjeng som jobber med Farmen. Man kommer tett på hverandre, og opplever mange ting sammen.

CREW: Emilie Holme, Brit Johanne Eide Landa og Oddrun Helen Gangsøy var innspillingsledere på markedet under Farmen kjendis 2022. Foto: Privat
CREW: Emilie Holme, Brit Johanne Eide Landa og Oddrun Helen Gangsøy var innspillingsledere på markedet under Farmen kjendis 2022. Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet