Påskekrim 2021

Her er årets anmeldelser!

Du trodde Tobias Santelmanns rolle i Exit var syk. Vent til du ser den danske påskekrim-serien!

PÅSKEKRIM 2021: Tobias Santelmann spiller i den danske serien «Den som dreper - Mørket» på Viaplay. Skikkelig mørk påskekrim! FOTO: Viaplay
PÅSKEKRIM 2021: Tobias Santelmann spiller i den danske serien «Den som dreper - Mørket» på Viaplay. Skikkelig mørk påskekrim! FOTO: Viaplay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen påske uten påskekrim! Og for andre år på rad feirer vi påske midt under en verdensomspennende pandemi. Derfor skal det bli ekstra godt å kunne fordype seg inn i en helt annen verden, der ingen bruker munnbind eller antibac, eller jobber iherdig for å overholde meter'n.

Denne påsken har vi flere gode krimserier å benke oss foran - og du, de aller, aller beste er faktisk de skandinaviske!

Pssst, her er anmeldelsen av årets påskekrim (2022)!

TV2 byr på gjensyn med den danske Sommerdahl-gjengen, NRK har kan skilte med en britisk politietterforsker som gir assosiasjoner til gode, gamle Hercule Poirot, og på Viaplay kan vi se EXIT-aktuelle Tobias Santelmann i rollen som kjærlig familiefar på dagtid, og psyko seriemorder på kveldstid.

Under følger en liste over våre favoritter - og de som ikke nådde helt opp. Men husk: smaken er som baken. God påske til deg og dine!

TV2:

Sommerdahl-mordene

er akkurat sånn en god og lettbeint påskekrim skal være; superidyll i det ene øyeblikket, og drap og grufullheter i det neste.

Sjefetterforsker Dan Sommerdahl bekjemper kriminelle i arbeidstiden, og private demoner på kveldstid. Han gjør nemlig alt han kan for å vinne kona Marianne, som også jobber innen politiet, tilbake etter at han har latt jobben komme i veien de siste 25 årene.

SOMMERDAHL-MORDENE: Marianne Sommerdahl (Laura Drasbæk), Dan Sommerdahl (Peter Mygind) og Flemming Torp (André Babikian) er tre av karakterene i påskekrim-serien Sommerdahl-mordene. FOTO: TV2
SOMMERDAHL-MORDENE: Marianne Sommerdahl (Laura Drasbæk), Dan Sommerdahl (Peter Mygind) og Flemming Torp (André Babikian) er tre av karakterene i påskekrim-serien Sommerdahl-mordene. FOTO: TV2 Vis mer

Men Marianne har også et godt øye til Dans bestekompis og kollega Flemming - eller var det han som hadde et godt øye til henne?

Her blir det drama i ekte skandinavisk påskekrim-tradisjon, både på privaten og på jobb når mystiske dødsfall og drap må etterforskes og oppklares.

Det er en fordel å ha sett sesong 1, slik at du henger med når det kommer til etterforsker Dans privatliv.

TERNINGKAST: 5

Bloodlands

er serien som kommer til å få deg til å tvile på alt og alle halvveis inn i de fire episodene. Et høytstående IRA-medlem er forsvunnet, og den nord-irske politimannen Tom Brannick blir satt på saken som har stor personlig betydning for ham. Han mistet nemlig sin kone i et brutalt angrep i 1998. Eller?

BLOODLANDS: Skuespiller James Nesbitt har hovedrollen som politietterforsker Tom Brannick i påskekrimmen Bloodlands. FOTO: TV 2
BLOODLANDS: Skuespiller James Nesbitt har hovedrollen som politietterforsker Tom Brannick i påskekrimmen Bloodlands. FOTO: TV 2 Vis mer

Har seriemorderen med kodenavnet Goliath, som man mistenker at har en med tilknytning innad i politiet, dukket opp fra dvale?

Politiet finner nemlig flere lik nedgravd på en øy - kan det tenkes at politietterforsker Brannicks kone er blant de døde?

Denne serien er for deg som elsker politikk, drap og de nord-irske omgivelsene. Her er det mange politiske røde tråder, så man burde egentlig være rimelig up to date med hva den politiske konflikten som herjet i Nord-Irland fra slutten av 60-tallet til slutten av 90-tallet gikk ut på, for å få fullt utbytte av serien.

Den blir tidvis rimelig kjedelig og uoriginal, før alt snur brått midtveis i serien. Spørsmålet er bare om man har tålmodighet til å vente så lenge.

TERNINGKAST: 3

VIDEO: BBC Vis mer

The Sister

starter som en av påskens store godbiter. Nathan har tilsynelatende alt: en god jobb, et fint hjem, en vakker kone og en drøm om å starte en familie.

Men det er noe som plager Nathan så mye, at han på et tidspunkt ønsker å ta livet sitt. En fatal nyttårsfest i 2009, da livet ble snudd opp ned.

THE SISTER: Nathan (Russel Tovey) rives mellom fortid og nåtid. Nathans kone Holly Fox spilles av tronsøværingen Amrita Acharia (midten t.h.). FOTO: TV 2
THE SISTER: Nathan (Russel Tovey) rives mellom fortid og nåtid. Nathans kone Holly Fox spilles av tronsøværingen Amrita Acharia (midten t.h.). FOTO: TV 2 Vis mer

Unge Elise har forsvunnet fra nyttårsfesten, og Nathan og kompisen Bob var de siste to som så henne i live. Har de noe med forsvinningen å gjøre?

Nathan knytter sterke bånd med Elises storesøster Holly etter forsvinningen - og hun blir etter hvert hans kone. Men klarer Nathan å leve med skylden på samvittigheten?

Nå er alt på vei opp til overflaten.

Nathans kone Holly spilles for øvrig av den norsk-britiske skuespilleren Amrita Acharia (34), kjent fra TV-serien Game of Thrones.

Serien har mange spennende elementer, men er også tidvis litt treig. Et lyspunkt er at serien «bare» består av fire episoder, det gjør at den er overkommelig.

TERNINGKAST: 3

VIDEO: Fremantle Vis mer

VIAPLAY:

Den som dreper - mørket

Tre unge menn er funnet drept i skogen på øya Fyn i Danmark, og når politiet ikke klarer å løse drapsgåtene etter over fem år, setter en av mennenes mor, som er døende av kreft, drapsekspert Louise på saken.

DEN SOM DREPER: Tobias Santelmann spiller side om side med danske Natalie Madueño, kjent fra blant annet TV-serien Bedrag. FOTO: Per Arnesen (t.h.) og Martin Dam Kristensen // Viaplay
DEN SOM DREPER: Tobias Santelmann spiller side om side med danske Natalie Madueño, kjent fra blant annet TV-serien Bedrag. FOTO: Per Arnesen (t.h.) og Martin Dam Kristensen // Viaplay Vis mer

Louises oppgave blir å utforme en profil, slik at politiet kan snevre inn mulige potensielle drapsmenn. Men er det nå så sikkert at hun og politikollegene «leser» drapsmannen riktig?

På det private plan går ikke ting helt slik Louise hadde håpet på. Et brudd med kjæresten fører henne inn i armene på den kjekke og omsorgsfulle nordmannen Peter Vinge som bor med sønnen sin på Fyn.

Men er han virkelig den han utgir seg for å være?

Her snakker vi skikkelig god og deilig skandinavisk påskekrim - så her er det bare å lene seg godt til rette i sofaen!

TERNINGKAST: 5

NRK:

Mordene i Pembrokeshire

Klassisk scenario: kjekk einstøing av en politimann med ekskone-problemer og vanskeligheter med å knytte seg til sine to barn. Dette har vi sett mange, mange ganger før.

Det dukker opp en cold case-sak som politietterforsker Steve Wilkins, spilt av Luke Evans kjent fra blant annet Hobbiten, Skjønnheten og Udyret og The Girl on the Train, må ta tak i. Han kjemper en intens kamp mot klokka, for å få bevist at det er den mistenkte mannen John Cooper som har utført drapene.

For, som etterforsker Wilkins sier: menn som ham, de dreper alltid igjen.

MORDENE I PEMBROKESHIRE: Politietterforsker Steve Wilkins (Luke Evans) får hendene fulle - når en potensiell seriemorder kan bli løslatt fra fengsel. FOTO: ITV // NRK
MORDENE I PEMBROKESHIRE: Politietterforsker Steve Wilkins (Luke Evans) får hendene fulle - når en potensiell seriemorder kan bli løslatt fra fengsel. FOTO: ITV // NRK Vis mer

Heldigvis har teknologien utviklet seg, og det finnes nye måter å undersøke gammelt DNA på. Vil det gi resultater?

Denne serien er basert på ekte krimgåter, som fant sted på slutten av 80-tallet og på 90-tallet - og det gir det hele en ekstra dimensjon.

TERNINGKAST: 4

VIDEO: NRK Vis mer

Grace

Den uortodokse politimannen Roy Grace er ikke fremmed for å ta i bruk synske for å få den hjelpen han trenger i kriminalsakene han blir satt på.

Han har selv mistet sin kone Sandy Grace, så han er godt kjent med hva tap i nær relasjon gjør med en.

GRACE: Roy Grace (John Simm) får god hjelp av kollegaen Glenn Branson (Richie Campbell) med å løse drapsgåten. FOTO: ITV // NRK
GRACE: Roy Grace (John Simm) får god hjelp av kollegaen Glenn Branson (Richie Campbell) med å løse drapsgåten. FOTO: ITV // NRK Vis mer

En kameratgjeng havner utfor en bilulykke, og i bilen de kjørte har de boltret kompisen Michael fast i en kiste som en slags utdrikningslagsspøk. Men da ulykken inntreffer, blir kisten liggende igjen i grøfta. Den eneste kommunikasjonsmetoden mannen i kisten har er via en walkietalkie, men er det noen på andre siden til å høre hans rop om hjelp?

Raskt funderer etterforskerne på om dette er en «praktical joke» som ikke gikk ette planen, eller om noen har planlagt å drepe brudgommen Michael. Kan det være at bestekompisen og businesskompanjongen Mark har utført plottet for egen vinning?

Denne korte miniserien, som egentlig er to deler, men som sendes som én full episode, er intens og spennende - likevel er det ikke alle ting som henger helt på greip til at den får full pott.

TERNINGKAST: 4

The Bay

SÅNN skal en ekte påskekrim starte!

En idyllisk hagefest. Noen ringer på døren. Far og sønn åpner. Sønn ser far bli skutt foran øynene sine. Hvem er drapsmannen? Den unge sønnen legger merke til én spesifikk detalj, som skal felle drapsmannen.

Her har vi nok en gang en klassisk påskekrim; der det florerer av løse tråder og der politietterforskeren har problemer på privaten. Denne gangen er politietterforskeren riktignok en kvinne.

Lisa Armstrong, som i forrige sesong fikk en knekk i politikarrieren etter en uheldig episode på jobb, får nok en gang en rystende drapsgåte i fanget.

THE BAY: Vi får et nytt møte med politikvinnen Lisa Armstrong (Morven Christie) og makker Med (Taheen Modak) i sesong 2 av krimserien The Bay. FOTO: ITV
THE BAY: Vi får et nytt møte med politikvinnen Lisa Armstrong (Morven Christie) og makker Med (Taheen Modak) i sesong 2 av krimserien The Bay. FOTO: ITV Vis mer

Sammen med makkeren Med, som hun både elsker og hater, må hun sette alle kluter til for å oppklare drapssaken. Men rollene har snudd, og det er Lisa som må ta imot ordre fra sin tidligere underordnede, Med. Det byr på utfordringer.

I tillegg har ekskjæresten, og faren til Lisas to barn, plutselig dukket opp igjen - og driver et slags psykologisk spill på henne. Klarer hun å løsrive seg, før det er for sent?

Denne påskekrimmen har potensiale, men står dessverre igjen som en miks av «du burde ha sett den første sesongen før du så denne», og «det er åpenbart at de har planlagt en sesong til, så her er det mange løse tråder».

TERNINGKAST: 3

VIDEO: NRK Vis mer

McDonald & Dodds:

Denne lettbeinte og til tider tørr-humoristiske todels-påskekrimmen tar oss tilbake til Hercule Poirot- og Agatha Christie-universet - bare nåtid.

Sjefetterforsker Lauren McDonald og den noe blyge og særegne makkeren DS Dodds står overfor drapsgåter de aldri har sett maken til før. En luftballongtur har gått til helvete, og bare fire av fem returnerer trygt nede på jorden.

Har de fem bestekompisene av avdøde noe med saken å gjøre?

MCDONDALD & DODDS: Ambisiøse Lauren McDonald og tilbakeholdne Dodds er tilbake for å løse krimgåter i og rundt Bath. Sammen utgjør de det perfekte makker-par! FOTO: ITV
MCDONDALD & DODDS: Ambisiøse Lauren McDonald og tilbakeholdne Dodds er tilbake for å løse krimgåter i og rundt Bath. Sammen utgjør de det perfekte makker-par! FOTO: ITV Vis mer

Uten tvil kan man si at den noe særegne etterforskeren Dodds er og blir en slags moderne, britisk versjon av den belgiske privatdetektiv-karakteren Hercule Poirot - og dét vinner serien mye på!

Der mange andre serier i påskekrim-utvalget blir klassiske krimserier, har denne en ekstra påskekrim-dimensjon nettopp på grunn av assosiasjonene til Poirot og Agatha Christie-universet. Dessuten er det også litt finurlig at de faktisk har klart å få med koronapandemien inn i en av episoden. Skremmende aktuelt!

TERNINGKAST: 5

Nedgravde hemmeligheter

Denne påskekrimmen rakk vi dessverre ikke å anmelde, ettersom NRK ikke hadde fått tilsendt episodene før deadline. Men vi rakk å se første halvdel - og det lover godt!

Etterforsker Cassie og Sunny, radarparet vi har sett i tre tidligere sesonger, blir tilkalt når en hodeløs kropp blir funnet på et gjenvinningsanlegg. Det eneste de har å gå etter er en tatovering på likets arm. Sunny og Cassies team mistenker at liket har vært oppbevart i en fryseboks.

NEDGRAVDE HEMMELIGHETER: Nicola Walker og Sanjeev Bhaskar som Cassie og Sunny i Nedgravde hemmeligheter. FOTO: MAINSTREET PICTURES // NRK
NEDGRAVDE HEMMELIGHETER: Nicola Walker og Sanjeev Bhaskar som Cassie og Sunny i Nedgravde hemmeligheter. FOTO: MAINSTREET PICTURES // NRK Vis mer

Etter hvert nøster de opp at mannen med tatoveringen, satt i en bil med fem personer som akkurat hadde gjort ferdig politiutdannelse, den dagen han sist ble sett. Klarer de å finne ut hvem drapsmannen eller drapsmennene er?

TERNINGKAST: Ettersom vi ikke har sett alle episodene, får ikke denne serien terningkast av oss

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer