Titanic 20 år:

Her er de 7 sprøeste «Titanic»-teoriene

Hva om «Titanic» egentlig er en del av Inception, eller om Jack egentlig reiser i tilbake i tid?

TITANIC 20 ÅR: Det mangler ikke på kreative teorier om historien til Rose og Jack. FOTO: Titanic
TITANIC 20 ÅR: Det mangler ikke på kreative teorier om historien til Rose og Jack. FOTO: Titanic Vis mer
Publisert

Tirsdag 19. desember er det hele 20 år siden «Titanic» ble vist på kinolerettet, og kjærlighetshistorien til Jack og Rose fikk folk til å finne frem lommetørklene.

Siden den gang har fansen sett filmen flere titalls ganger, og i kjølvannet har det dukket opp en hel rekke teorier, om hva som egentlig skjedde bak kulissene den skjebnesvangre dagen, om bord i cruiseskipet.

Den vanligste av dem alle, og som blir diskutert mest av fansen, er om det egentlig var plass til Jack også, oppe på den samme tredøra som holdt Rose i live. Vi har likevel samlet en rekke andre teorier også, så kan du bestemme selv, hvilke du velger å tro på.

LES OGSÅ: Millvina var den yngste passasjeren ombord i Titanic

1. Det var plass til dem begge

Denne diskusjonen har pågått i 20 år. Mange fans mener at de begge kunne overlevd, om bare Rose flyttet litt på seg, og ga stakkars Jack litt mer plass på den flytende døra. I 2012 gikk til og med teamet i «Mythbusters» inn i diskusjonen, for å bevise at det faktisk var mulig å få plass til to personer på den flytende døra, om de tenkte litt kreativt. Om Rose og Jack hadde lagt flytevestene under døra, for å oppnå bedre flyteevne, kunne de begge ha ligget der, og ventet på redningen. Se klippet nedenfor:

2. Jack døde da skipet sank

Denne teorien inneholder altså spøkelset til Jack Dawson. Denne teorien er det Redditor Cloudsurfer 101 som står for, da han forklarer at Jack døde da den andre delen av skipet sank ned i havet. Det var altså spøkelset hans som fant Rose så raskt, sammen med døra som kun hadde plass til henne. Denne teorien peker også på de siste ordene han sa til henne, «Du skal lage barn, og dø som en gammel dame, varm i din egen seng. Ikke her, og ikke i natt». Spøkelset prøver ikke å holde liv i henne med oppmuntrende ord, men ser faktisk inn i fremtiden. Som vi ser på slutten av filmen, er det akkurat slik det ender for Rose.

3. Jack reiser i tid

Denne teorien har vært med oss en stund, men det er vanskelig å se filmen på nytt uten å forestille seg at Jack har reist tilbake i tid, når du faktisk tar deg tid til å se på bevisene denne teorien tilbyr. En av de første feilene publikum la merke til etter å ha sett Titanic i 1997 var at Jack nevnte en innsjø kalt Lake Wissota, en innsjø han en gang skal ha fisket i. Det eneste problemet er at denne innsjøen er menneskeskapt, og ikke eksisterte før i 1917, fem år etter at Titanic sank. Deretter har du berg- og dalbanen Jack lover å ta med Rose til, på Santa Monica Pier. Akkurat som innsjøen, ble ikke denne berg- og dalbanen bygget før mye senere. Teorien forteller også at Jack gamblet for billetten til Titanic, rett og slett fordi han ikke hadde noe valuta som passet inn i den tidsperioden han befant seg i, og at han utelukkende gikk ombord i Titanic for å redde Rose fra å hoppe overbord. Om du trenger mer bevis enn det, se bare på Jack sitt malplasserte hår, og ryggsekk. Denne typen stil ble ikke vanlig før nærmere 1930.

LES OGSÅ: Dette fikk Titanic-passasjerene servert for 104 år siden

PLASS TIL TO: Hadde det vært plass til to på den døra, om bare Rose flyttet på seg? Eller, kanskje ikke Jack egentlig var det i det hele tatt? Foto: Titanic
PLASS TIL TO: Hadde det vært plass til to på den døra, om bare Rose flyttet på seg? Eller, kanskje ikke Jack egentlig var det i det hele tatt? Foto: Titanic Vis mer

4. Rose var psykisk syk, og Jack var kun en fantasi

En av de nyere Titanic-teoriene kommer fra nok en Redditor, som mener Jack er en del av Rose sin fantasi. Hun diktet ham rett og slett opp, for å distrahere seg selv fra den virkeligheten hun så gjerne ville slippe unna. Den første gangen hun møter ham, mens hun henger utenfor rekkverket til båten, snakker hun egentlig med sin egen underbevissthet. Dessuten, senere i filmen, når vi møter Rose i «nåtid», sier Bill Paxton og resten av teamet at det ikke finnes noen spor av Jack i det hele tatt. Det kan være lett å forklare den sporløse forsvinningen med at han vant billetten i et pokerspill, men svaret til Rose, «Han eksisterer nå kun i minnet mitt», får teoristene til å lure.

5. Jack er Jay Gatsby

Dette er en morsom, og på mange måter lystigere, teori enn resten. Etter å ha fått smaken på livet på førsteklasse finner Jack ut at han liker luksusen han omgir seg med, og kommer opp med en plan for å bli rik i en fei. Han finner ut at smykket til Rose, kalt havets hjerte, passer perfekt. Etter å ha tegnet Rose med smykket rundt halsen, stjeler han det for å bytte det ut med en kopi. Etter at skipet har sunket, iscenesetter han sin egen død, og skifter deretter navn til Jay gatsby når han kommer tilbake til Amerika i 1912. Som boka forteller oss, er Jay Gatsby en person som liker å holde fortiden for seg selv, og han er også veldig redd for å svømme. Kan det være fordi han er traumatisert etter Titanic? Dessuten er det jo veldig passende at Gatsby faktisk faller ned i et basseng etter å ha blitt skutt.

JACK OG JAY: Flere mener at Jack Dawson og Jay Gatsby er samme person. Foto: Titanic / The Great Gatsby
JACK OG JAY: Flere mener at Jack Dawson og Jay Gatsby er samme person. Foto: Titanic / The Great Gatsby Vis mer

6. «Titanic» er prologen til «Inception»

Denne teorien dukket opp på Reddit i 2012, to år etter at filmen «Inception» tok verden med storm. Etter Jack sin død, våkner han opp i limbo, med linjene mellom fortid og fremtid visket ut. Det å bli dynket i vann er en av oppvåkningsmetodene de brukte i Inception, og derfor virker det veldig naturlig at det er akkurat det som skjer, da Jack synker ned i dypet i «Titanic». Det er også flere likheter mellom filmene, og karakterene i filmene. For eksempel prøver både Cobb og Jack å komme seg hjem til Amerika.

LES OGSÅ: Det var fire norske kvinner ombord på Titanic

7. «Revolutionary Road» er virkeligheten, slik den ville sett ut om Jack overlevde

Denne teorien bygger på tanken om at Jack overlevde Titanic, og at han i all hemmelighet brukte et annet navn da han ble plukket opp av redninsskipet Carpathia. Flere år senere gifter Jack og Rose seg, og de slår seg ned i Connecticut for å leve livet videre som Frank og April Wheeler. Hvem ønsker seg vel ikke en lykkelig slutt for Jack og Rose? Dessuten var dette den første filmen Kate Winslet og Leonardo DiCaprio spilte sammen i, etter «Titanic».

LES OGSÅ: Ny forskning viser at en brann kan ha svekket Titanic før avgang

OM HAN OVERLEVDE: Mange mener «Revolutionary Road» er historien om hvordan det ville gått, om Jack overlevde Titanic. Foto: Revolutionary Road
OM HAN OVERLEVDE: Mange mener «Revolutionary Road» er historien om hvordan det ville gått, om Jack overlevde Titanic. Foto: Revolutionary Road Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer