Kate og William:

Hertuginne Kate lider nok en gang av ekstrem svangerskapskvalme

- Det er ikke innbilt, kvinnen kan ikke bare «ta seg sammen». Det er en sykdom, forklarer norsk overlege.

KATE OG WILLIAM: Det royale ekteparet venter sitt tredje barn. Dette bildet ble tatt i slutten av august da de markerte 20-årsdagen for prinsesse Dianas død på Kensington Palace. Gravidnyheten ble kjent noen dager senere. Foto: NTB Scanpix
KATE OG WILLIAM: Det royale ekteparet venter sitt tredje barn. Dette bildet ble tatt i slutten av august da de markerte 20-årsdagen for prinsesse Dianas død på Kensington Palace. Gravidnyheten ble kjent noen dager senere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen dager etter at det britiske folket - og royalister verden over - markerte 20-årsdagen for prinsesse Dianas dødsfall kom det en svært gledelig nyhet fra det britiske kongehuset: Hertuginne Kate (35) og prins William (35) venter sitt tredje barn!

«Hertugparet er veldig glade over å kunngjøre at hertuginnen er gravid med parets tredje barn. Dronningen og øvrig familie er i glede over nyheten. I likhet med de to foregående svangerskapene lider hertuginnen av hyperemesis gravidarum. (...) Hertuginnen får behandling på Kensington Palace», står det i pressemeldingen fra det britiske kongehuset.

Hyperemesis gravidarum er en ekstrem variant av svangerskapskvalme, og ifølge Lommelegen kan sykdommen få alvorlige konsekvenser for mor og barn dersom man ikke får riktig behandling. Sykdommen rammer 1-2 av hver 100. gravide kvinne.

- Disse kvinnene er like kvalme som ved cellegiftbehandling, de klarer ikke å håndtere arbeid eller ta seg av hus og hjem og må innlegges på sykehus for behandling, har Jone Trovik, som er professor og overlege på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus, tidligere opplyst på Lommelegen.

SNART BLIR DE FEM: Hertuginne Kate og prins William har barna prins George (4) og prinsesse Charlotte (2) fra før. Neste år blir de foreldre til barn nummer tre. Foto: NTB Scanpix
SNART BLIR DE FEM: Hertuginne Kate og prins William har barna prins George (4) og prinsesse Charlotte (2) fra før. Neste år blir de foreldre til barn nummer tre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trovik presiserer at hyperemesis gravidarum ikke er en psykisk tilstand, og sykdommen kjennetegnes ved ekstrem kvalme, vekttap og liten mulighet til å holde mat og drikke nede. På grunn av lite mat og væske blir man helt «slått ut».

- Det er ikke innbilt, kvinnen kan ikke bare «ta seg sammen». Det er en sykdom, forklarer hun videre.

På spørsmål fra KK om Hyperemesis gravidarum-sykdommen på noe måte endrer seg for hvert svangerskap kvinnen går gjennom svarer allmennlege Erik Ganesh Søegaard følgende:

- Økt alder har ikke noe å si, men sannsynligheten for at du blir rammet igjen øker for hver gang man har hatt det, og mer hvis det er samme far hver gang, forklarer han.

Norske kvinner som er rammet kan finne råd og støtte via Hyperemesis Norge.

LES OGSÅ: Camilla Parker-bowles: - Det var tre av oss i ekteskapet

Fikk ikke deltatt på prins Georges første skoledag

Dette har foreløpig ført til at hertuginnen har vært nødt til å avlyse deltakelse ved et par offisielle tilstelninger. Men det er nok et helt spesielt arrangement hertuginnen gjerne skulle ha deltatt på - eldstesønnen prins Georges (4) aller første skoledag.

Den 6. september - nøyaktig 20 år etter at prinsesse Diana ble gravlagt - fulgte prins William sønnen til privatskolen Thomas’s Battersea i Sør-London. Hertuginnen glimret naturlig nok med sitt fravær, men via sosiale medier delte hertugparet sine lykkeønskninger med et svært sjarmerende foto av far og sønn tatt utenfor Kensington Palace før de gikk i vei til privatskolen som den lille gutten nå skal gå på.

Fra før har det populære ekteparet altså barna prins George (4) og prinsesse Charlotte (2) - og allerede nå spekuleres det i hva den lille i hertuginnens mage skal hete og hvilket kjønn babyen er.

LES OGSÅ: Dronning Elizabeth nektet lillesøsteren å få sitt livs kjærlighet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer