Meghan spontanabort

Hertuginne Meghan mistet sitt andre barn i sommer

- Jeg visste, mens jeg holdt rundt min førstefødte, at jeg mistet min andre, skriver ettbarnsmoren.

MEGHAN SPONTANABORT: I essayet beskriver hertuginne Meghan spontanaborten hun gikk gjennom i sommer. FOTO: NTB
MEGHAN SPONTANABORT: I essayet beskriver hertuginne Meghan spontanaborten hun gikk gjennom i sommer. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et svært personlig essay, publisert i avisen The New York Times 25. november 2020, forteller hertuginne Meghan (39) åpent om at hun i sommer gikk gjennom en spontanabort.

Essayet er signert med byline Meghan, hertuginne av Sussex - og med beskrivelsen: skribenten er mor, feminist og aktivist.

«Det var en juli-morgen som begynte som en hvilken som helst annen dag: jeg lagde frokost. Matet hundene. Tok vitaminer. Fant den sokken som hadde forsvunnet. Plukket opp sminken som hadde rullet under bordet. Satte opp håret mitt i en hestehale, før jeg plukket opp sønnen min fra barnesengen.

«Etter å ha byttet bleie på ham, kjente jeg en skarp krampe. Jeg falt på gulvet med ham i armene mine, og nynnet frem en sang for å holde oss begge rolige. Den muntre tonen var en sterk kontrast til følelsen jeg fikk om at noe ikke var som det skulle.

«Jeg visste, mens jeg holdt rundt min førstefødte, at jeg mistet min andre.».

SØNNEN: I mai 2019 ble Meghan og Harry foreldre til lille Archie. Her fra en offisiell tilstelning da de ennå var en del av det britiske kongehuset. FOTO: NTB
SØNNEN: I mai 2019 ble Meghan og Harry foreldre til lille Archie. Her fra en offisiell tilstelning da de ennå var en del av det britiske kongehuset. FOTO: NTB Vis mer

Råderett over hvilke kanaler hun kan bruke til å fremme sine egne hjertesaker

Essayet har tittelen «The Losses We Share» og ingressen «Perhaps the path to healing begins with three simple words: Are you OK?».

Prins Harry og Meghan giftet seg 18. mai 2018, og året etter, 6. mai 2019, kom sønnen Archie Harrison Mountbatten-Windsor til verden.

Tidligere i år valgte ekteparet å løsrive seg fra det britiske kongehuset, og flyttet over Atlanteren for å starte en ny epoke i livet - der de selv utformer normer og regler, og påtar seg oppdrag som står sitt eget hjerte nærme - og ikke kongehusets.

Før Meghan giftet seg med den britiske prinsen, drev hun livsstilsbloggen The Tig, men den ble lagt ned da hun inngikk ekteskap med prins Harry. Hun sto også bak Instagram-kontoen @sussexroyal, der stort og smått ble delt fra hertugparets liv og virke - men også den opphørte, da ekteparet flyttet over Atlanteren våren 2020.

Nå, derimot, har hertuginnen selv råderett over hvilke kanaler og plattformer hun kan bruke til å fremme sine egne hjertesaker. Og det er også dette som er tilfelle i forbindelse med artikkelen om spontanaborten, som ble trykket i The New York Times vinteren 2020.

- Å miste et barn betyr at man bærer med seg en nesten uutholdelig sorg

I artikkelen trekker hun også frem den pågående koronapandemien, og de brutale drapene på amerikanske Breonna Taylor og George Floyd som skapte furore over hele verden tidligere i år, og tar også opp USA-valget som nylig er gjennomført.

ENGASJERT: For hertuginne Meghan har det vært viktig å dele av egen erfaring og egen sorg, for å hjelpe andre i samme situasjon. FOTO: NTB
ENGASJERT: For hertuginne Meghan har det vært viktig å dele av egen erfaring og egen sorg, for å hjelpe andre i samme situasjon. FOTO: NTB Vis mer

Meghan oppfordrer videre til mer åpenhet, slik at man kan bryte tabuer og hjelpe hverandre med å takle sorg.

«Å miste et barn betyr at man bærer med seg en nesten uutholdelig sorg - opplevd av mange, snakket om av få. Underveis i sorgen, har min ektemann og jeg oppdaget at i et rom med 100 kvinner, kommer mellom 10 og 20 til å gå gjennom en spontanabort. Men til tross for de svimlende fellestrekkene denne smerten har, forblir samtalen forbundet med tabu, (uberettiget) skam og en evig syklus av sørging i ensomhet.».

Dette ønsker ettbarnsmoren Meghan å gjøre noe med - ved å dele av sin egen erfaring.

KONGELIG: Under et veldedighetsarrangement i Royal Albert Hall i oktober 2019 viste hertuginne Meghan nok en gang at hun viker unna tradisjonell, royal etikette. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer