Hertuginne Meghan og prins Harry:

Hertugparet trekker seg tilbake

– Meghan skuffer en hel verden, sier kongehusekspert i Se og Hør Anders Johan Stavseng.

Publisert
Sist oppdatert

– Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi tatt en beslutning om å gjøre en overgang dette året for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen, kommer det frem i teksten hertugparet av Sussex har delt på sin Instagram-profil.

Videre står det at de skal tre tilbake som seniormedlemmer av kongefamilien og vil være økonomisk uavhengige. De legger også til at de vil støtte hennes majestet dronningen fullt ut.

– Hertuginne Meghan skuffer en hel verden, mener Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng.

– Folket trodde at hun sammen med prins Harry ville tilføre kongehuset noe helt unikt. Paret skulle sammen med Kate og William utgjøre «The fab four».

«THE FAB FOUR»: Hertuginne Meghan, prins Harry, prins William og hertuginne Kate. Foto: NTB Scanpix
«THE FAB FOUR»: Hertuginne Meghan, prins Harry, prins William og hertuginne Kate. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men så rosenrødt ble det altså ikke. Helt siden Meghan ble en del av det britiske kongehuset har det stormet rundt hertugparet. Mye omhandlet den nye hertuginnens familie. Flere av dem har stått frem i media og snakket om Meghan - og tjent penger på det.

Flere artikler har også blitt publisert hvor det ryktes at Meghan har behandlet tjenerne på Kensington Palace ufint.

– Da hertuginne Kate tok det opp med Meghan resulterte det i full splid mellom de to hertugparene. Harry tok Meghans side, og William Kates. Det endte med at Meghan og Harry flyttet ut så fort de kunne, og viste seg bare sammen når de absolutt måtte, sier Stavseng.

KONGELIG: Under et veldedighetsarrangement i Royal Albert Hall i oktober 2019 viste hertuginne Meghan nok en gang at hun viker unna tradisjonell, royal etikette. Vis mer
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ærlig i intervju

«Takk for at du spør, det er ikke mange som har spurt om det går bra med meg», svarer hertuginne Meghan på spørsmål fra journalist Tom Brady i et intervju fra 2019 med ITV News.

Helt siden det ble kjent at prins Harry hadde blitt sammen med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle i 2016, har det daglig blitt skrevet om de to.

I intervjuet med Tom Brady kommer det frem at Meghan har slitt med å takle sin nye rolle og det som kommer med. Hun bekrefter også overfor Brady at det ikke går så bra med henne.

I samme intervju kommer det også frem at Meghan ble frarådet fra å gifte seg med prinsen.

– Da jeg møtte Harry var vennene mine glade på mine vegne fordi jeg var glad. Men mine britiske venner sa: «Jeg er sikker på at han er bra, men du burde ikke gjøre det. De britiske tabloidene vil ødelegge livet ditt.»

Hun svarer med å si at hun er naiv og at det ikke er sånn i USA. Hun forsto ikke hvor vanskelig det faktisk kom til å bli.

– Fremstår som falsk

– Hertuginne Meghan fremstår som falsk, mener kongehusekspert Stavseng.

Han forteller til KK at Meghan kom inn i den britiske kongefamilien som et friskt pust og at alle heiet på henne, men at måten ting er blitt håndtert på ikke er optimalt.

– Kritikerne i forkant av bryllupet fikk rett. I England beskyldes hun nå for å stå bak riften mellom brødrene, og den nye riften mellom prins Harry og kongefamilien.

I et intervju med prins Harry kommer det frem at han og broren er «på forskjellige steder i livet».

Stavseng trekker også frem det at hertugparet brenner for miljøet, og ofte bruker store ord om en bærekraftig fremtid. Likevel tar de valg som ikke støtter den bærekraftige tankegangen.

– Privat foretrekker de privatjet og dyre luksusferier, stikk i strid med det de sier.

Ifølge NBC News skal prins Harry ha forklart at de valgte å fly på denne måten på grunn av sikkerhet.

BÆREKRAFTIG? Anders Johan Stavseng stiller spørsmål ved hertugparets måte å reise på ettersom de er så opptatte av miljøet. Foto: NTB Scanpix
BÆREKRAFTIG? Anders Johan Stavseng stiller spørsmål ved hertugparets måte å reise på ettersom de er så opptatte av miljøet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I hertugparets Instagram-innlegg forteller de at de ønsker å fortsette med sine veldedige formål. Én av grunnene skal også være at deres sønn, Archie, «kan gjennom den geografiske balansen oppdra ham til å sette pris på de kongelige tradisjonene han ble født inn i, men også å fokusere på deres nye kapittel i livet».

Planlagt exit

Det er sikkert flere grunner til at Meghan og Harry har tatt den avgjørelsen de har gjort, men Stavseng mener en av dem er hertuginnens måte å takle kritikk.

– Under den offisielle reisen til Sør-Afrika benyttet hun anledningen til å kuppe pressen med sitt private søksmål mot pressen på grunn av et brev som hadde blitt publisert. Meghan tåler ikke kritikk fra noe hold, og det er en av grunnene til at hun «slutter».

Men denne avgjørelsen om å trekke seg tilbake er langt ifra et spontant valg. Stavseng mener de har planlagt denne exit-en ned til minste detalj.

MEDIEOPPSLAG: Exit-en til Meghan og Harry ble selvsagt medieoppslag over hele verden. Foto: NTB Scanpix
MEDIEOPPSLAG: Exit-en til Meghan og Harry ble selvsagt medieoppslag over hele verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Selv en nettside som forklarte hvordan de ville jobbe i fremtiden lå klar. Men her feilet det totalt. Uten å si et ord til dronning Elizabeth, prins Charles eller prins William og hertuginne Kate, offentliggjorde de på sin instagram at de slutter som fremtredende kongelige og flytter utenlands.

Like etter at pressen fikk nyss om at Meghan og Harry planla å gjøre det som nå har skjedd, delte Buckingham Palace følgende budskap:

«Diskusjoner med hertugen og hertuginnen av Sussex er på et tidlig stadium. Vi forstår deres ønske om å ta en annen tilnærming, men dette er kompliserte saker som vil ta tid å jobbe seg gjennom.»

«SVÆRT SKUFFENDE»: Kongeekspert Stavseng mener hertugparet behandler kongehuset og dronning Elizabeh på en svært skuffende måte. Foto: NTB Scanpix
«SVÆRT SKUFFENDE»: Kongeekspert Stavseng mener hertugparet behandler kongehuset og dronning Elizabeh på en svært skuffende måte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke lenge etter delte hertugparet nyhetene på sin Instagramkonto.

– Dette er selvsagt et grovt svik mot dronning Elizabeth, som har gjort alt for å legge til rette for hertugparet. De har fått huset de ville ha, bryllupet de ville ha, reisene de ville og fått innvilget en seks ukers ekstraordinær pause. Selv om de har vært «vanskelige», har kongefamilien støttet dem. Måten de behandler kongehuset og dronning Elizabeth på som takk er svært skuffende.

Og det er ikke bare Se og Hørs kongehusekspert som deler sine bekymringer. Hertugparets nyheter har fått navnet «Megxit» - en sammenslåing av «Meghan» og «exit». Flere aviser rundt om i verden har også viet sine forsider til nyheten. Mange har valgt å fokusere på den manglende kommunikasjonen mellom hertugparet og dronningen.

Instagram-innlegget er så langt det siste vi har hørt fra hertugparet. Til tross for en trøblete fortid (og muligens nåtid) med media, står det på deres nyopprettede nettside at de «anerkjenner deres roller som medlemmer av kongefamilien og at de er av offentlig interesse, og ønsker nøyaktig og ærlig mediedekning, og samtidig stå for det som blir sagt hvis det er rett. Som andre medlemmer av samfunnet setter også de pris på privatlivet som individer og som en familie.»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer