Janka Polliani:

Hetset: - Tøft og sårbart

Beskyldningene fikk moteinfluenser Janka Polliani til å reagere.

JANKA POLLIANI: Moteinfluenseren kjempet hardt for å få retusjeringsloven i Norge. Foto: Andreas Fadum
JANKA POLLIANI: Moteinfluenseren kjempet hardt for å få retusjeringsloven i Norge. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert

Tidligere i år gjorde moteinfluenseren Janka Polliani (44) sin catwalk-debut under den danske moteuken i København.

44-åringen imponerte stort som modell da hun gikk samme motevisning som realitystjernen Lisa Rinna (59). Likevel skal flere ha hatt sterke meninger rundt Pollianis debut - nærmere bestemt om hvordan kroppen hennes så ut.

I den nyeste episoden av podkasten «Janka og Marte» deler 44-åringen åpenhjertig om både hets og alvorlige beskyldninger hun har lest om seg selv.

- Det føles som et overtramp, forteller hun til Se og Hør.

- Kroppssjikane

Det var denne uken at Polliani fikk varsel om at det hadde blitt delt et innlegg om henne på nettet.

Da hun gikk inn på forumet, så hun at folk snakket om motevisningen i København.

- De har tatt bilder fra visningen og zoomet inn på kroppen min. Så er de ordentlig ekle i hvordan de snakker om meg. Det som stikker mest, er at de beskylder meg for å ha redigert hvordan jeg ser ut i sosiale medier, forteller hun ærlig i podkasten.

Overfor Se og Hør beskriver hun det hele som en sjikane:

- Det er så kroppssjikane som det går an å bli. Her er det en gjeng folk med anonymt navn og bilde som får si akkurat det de vil.

Polliani legger til at hun var med på å innføre retusjeringsloven som kom i 2021.

- Jeg tåler at folk reagerer. Kropp er kropp, og dette er min. Den kan endre seg fra time til time. Men her kom folk med beskyldninger uten at det var noe som helst hold i det - jeg skjønner ikke at det er lov.

- Klump i halsen

For influenseren ble det overveldende å lese gjennom forumet.

- Jeg følte jeg var tilbake på ungdomsskolen og at det står folk rundt meg og sier ting som ikke stemmer. Jeg fikk en stor klump i halsen.

Polliani forteller at hun ikke er ute etter å ta noen, men heller ute etter rettferdighet.

- Her får folk snakke fritt om meg og komme med beskyldninger uten at jeg har kontroll på det, så får det likevel stå. Det må tas grep for å forhindre nettroll.

Hun legger til:

- Det føltes veldig tøft og sårbart, og det gikk skikkelig innpå meg. Jeg gruet meg til episoden kom ut, for jeg visste at det kom til å bli plukket opp.

44-åringen forteller at hun valgte å åpne seg om hendelsen fordi hun mener det er nødvendig med en endring.

- Hvis ingen sier fra, så kommer det aldri til å bli en endring i verken lover eller regler. Jeg tror det forventes at man som offentlig person skal finne seg i så mye.

- Det må en endring til. Ikke bare for meg, men for barna. Folk skal ikke få kaste rundt beskyldninger uten noe grunnlag. Jeg ble sjokkert da jeg gikk inn på forumet og leste hva som blir skrevet om norske profilerte mennesker. At det ikke finnes et bedre system og regler for hvordan folk kan prate om andre er sinnsykt.

Retusjeringsloven

Moteinfluenseren var en av dem som jublet høyest da retusjeringsloven kom for et par år siden.

I juni i 2021 ble det gjort endringer i markedsføringsloven og Stortinget vedtok at retusjert reklame må merkes i sosiale medier:

«Annonsør, og den som utformer reklame, skal videre sørge for at reklamen der en kropps fasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller annen manipulering, skal merkes.»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer