Kong Juan Carlos

Hevder at kong Juan Carlos skjøt og drepte lillebroren som barn

Pistolen skal ha gått av og truffet den lille gutten i pannen.

KONG JUAN CARLOS: Prinsesse Maria Mercedes med sønnene Juan Carlos (t.h.) og Alfonso. FOTO: NTB

KONG JUAN CARLOS: Prinsesse Maria Mercedes med sønnene Juan Carlos (t.h.) og Alfonso. FOTO: NTB

Vis mer
Publisert

Skjærtorsdag i 1956 står som en mare i den spanske kongefamilien. Det var nemlig dagen da 18 år gamle Juan Carlos, senere kong Juan Carlos av Spania, skjøt og drepte lillebroren Alfonso de Borbón.

Den lille gutten, som var det yngste barnet til Don Juan Carlos de Borbón og prinsesse María de las Mercedes og ble kalt Alfonsito av familie og venner, ble bare 14 år.

Skuddet skal angivelig ha blitt fyrt av da unge Juan Carlos, som var hjemme på påskeferie fra militærskolen han gikk på, rengjorde en pistol han hadde fått av en venn.

LILLE ALFONSITO: Gutten ble bare 14 år. FOTO: NTB
LILLE ALFONSITO: Gutten ble bare 14 år. FOTO: NTB Vis mer

Lille Alfonsito døde momentant.

- Faren hans krevde der og da at han skulle sverge på at han ikke hadde gjort det med vilje. Det var ikke lett for en 17-18 år gammel gutt, sier Antonio Eraso, nær venn av kong Juan Carlos, i den ferske HBO-dokumentaren Saving the King.

Eraso var selv til stede den fatale ulykkesdagen.

Familien bodde på denne tiden i eksil i Portugal, ettersom diktator Francisco Franco satt med makten i Spania. Etter en folkeavstemning i 1947 gjeninnførte Spania monarkiet, og general Franco skulle fungere som en riksforstander på livstid.

Han skulle selv få velge sin etterfølger til tronen, og i motsetning til hva Don Juan Carlos trodde, falt valget på Don Juan Carlos sønn og ikke ham.

BEGRAVELSEN: 2. april 1956 ble lille Alfonsito gravlagt. Her er faren Don Juan, med sønnen Juan Carlos bak seg. På bildet sees også ekskonge Umberto av Italia. FOTO: NTB
BEGRAVELSEN: 2. april 1956 ble lille Alfonsito gravlagt. Her er faren Don Juan, med sønnen Juan Carlos bak seg. På bildet sees også ekskonge Umberto av Italia. FOTO: NTB Vis mer

General Franco ville nemlig ha unge Juan Carlos som tronfølger, ikke den liberale faren Don Juan Carlos.

Dette betydde også at den fatale ulykken som skjedde skjærtorsdag i 1956, der den unge Alfonsito mistet livet, måtte bli dysset ned - for ikke å skade den fremtidige kongen.

Faren ønsket ingen politietterforskning eller obduksjon

Ingen politietterforskning ble satt i gang, og heller ingen obduksjon ble gjennomført. Alt på befaling fra den lille guttens far Don Juan Carlos.

- Man ser i avisutklippene fra den tiden at det viktigste om hendelsen er utelatt. At det var Juan Carols som forårsaket sin brors død. Det er typisk for sensuren i et diktatur, forklarer journalist Casimiro Garcia-Abadillo i HBO-dokumentaren.

Ekspertene mener videre at dette var det første journalistiske tiltaket for å redde kongen - for det skulle komme mange flere «journalistiske redningsaksjoner» for å skjule spanskekongens utroskap og grove korrupsjon.

TRIST DRAG: Helt siden lillebrorens død skal Juan Carlos ha hatt et trist drag over ansiktet, hevder journalist Luis María Ansón. Dette bildet av Juan Carlos med kona Sofia og barna prinsesse Elena, prins Felipe og prinsesse Cristina er tatt i 1968. FOTO: NTB
TRIST DRAG: Helt siden lillebrorens død skal Juan Carlos ha hatt et trist drag over ansiktet, hevder journalist Luis María Ansón. Dette bildet av Juan Carlos med kona Sofia og barna prinsesse Elena, prins Felipe og prinsesse Cristina er tatt i 1968. FOTO: NTB Vis mer

Kong Juan Carlos abdikerte i 2014, etter å ha vært spansk regent siden 1975. Han overlot tronen til sønnen Felipe (54) og svigerdatteren Letizia (50).

Men tapet av den tre år yngre broren Alfonsito skulle være med Juan Carlos resten av livet.

- Helt siden da, når Juan Carlos er alvorlig og rolig, har han et trist blikk. Sorgen skyldes Alfonsitos død, sier journalist Luis María Ansón i dokumentaren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer