- Vet du om noen andre i din nærmeste familie sliter med problemer tilknyttet mental sykdom?
- Jeg spør bare fordi jeg, gjennom kolleger, er blitt gjort oppmerksom på søstrene, sier prinsesse Margarets (spilt av Helena Bonham Carter) psykolog i sesong 4 av Netflix-serien The Crown.
Og søstrene som psykologen snakker om er dronning Elizabeth og prinsesse Margarets ukjente kusiner Katherine og Nerissa Bowes-Lyon - som ble plassert bort på mentalsykehuset Royal Earlswood Hospital i Surrey i 1941. Da var de bare 15 og 22 år gamle.

Selv om den prisbelønte storserien The Crown er en dramaserie, er den basert på ekte hendelser, og historien om Bowes-Lyon-søstrene er hentet fra virkeligheten.
For det stemmer at dronning Elizabeths og prinsesse Margarets tante Fenella og onkel John Bowes-Lyon hadde to døtre som, på bakgrunn av å være det man på den tiden beskrev som imbesil, var blitt plassert vekk. John var broren til dronning Elizabeths mor.
I episoden ser vi at dronning Elizabeth og prinsesse Margaret blar i slektsboken Burke’s Peerage, der det blir gitt uttrykk for at Nerissa døde i 1940 og Katherine i 1961. Men sannheten var at de var høyst levende - stuet inne på et mentalsykehus.

Prinsesse Diana om Camilla: - Det var tre av oss i ekteskapet
Ord som «imbesil» og «galehus» prydet førstesidene
I tillegg til søstrene var også tre andre kvinnelige familiemedlemmer plassert vekk på mentalsykehuset Royal Earlswood Hospital. Idonea Elizabeth Fane ble født i 1912 og døde i 2002, Rosemary Jean Fane kom til verden i 1914 og døde i 1971, mens Etheldreda Flavia Fane ble født i 1922 og gikk bort i 1996. De var døtrene til Fenellas søster Harriet.
Det var ikke før i 1987 at sannheten om de ukjente kusinene kom frem i lyset. En mann som utga seg for å være en slektning av søstrene kom seg inn på mentalsykehuset, og tok bilder av yngstesøsteren Katherine.
Siden skulle det vise seg at han jobbet for britisk tabloidpresse, og det tok ikke lang tid før overskrifter med ord som «imbesil» og «galehus» prydet førstesidene.
Nektet å kommentere saken
I The Crown forsøker dronning Elizabeths og prinsesse Margarets mor, Elizabeth Bowes-Lyon (spilt av Marion Bailey) å avfeie det hele med at hennes side av familien hadde vært en helt oridinær skotsk aristokratfamilie før ektemannen George VI måtte overta tronen etter kong Edward VIIIs abduksjon i 1936.

Nå hadde de dermed en direktelinje til den britiske tronen, og på bakgrunn av dette indikerte hun at brorens to mentalt syke barn, hennes egne nieser, dessverre måtte lide under dette.
Hvorvidt dette stemmer med virkeligheten eller ei, er det nok bare dronning Elizabeth som vet. Da historien ble kjent på slutten av 80-tallet nektet Buckingham Palace å kommentere saken, og mente at det var et privatsak for familien Bowes-Lyon.
En niese av de to søstrene Katherine og Nerissa, Lady Elizabeth Anson (senere Lady Elizabeth Shakerley) sa til BBC i 1987 at det «aldri har vært gjort forsøk fra familien å dekke til deres eksistens» og at «mange av familiemedlemmene har besøkt dem på sykehuset».
Nerissa gikk bort i 1986, i en alder av 66 år, mens Katherine ble 87 år gammel og døde i 2014.

23 år gammel ble søsteren til John F. Kennedy lobotomert
Lille prins John
Men det var ikke bare på dronningmoren Elizabeth Bowes-Lyon det fantes familiemedlemmer som ble holdt unna offentligheten.
Også dronning Elizabeths onkel, prins John, ble fra 11-årsalderen av skjermet fra offentlighetens søkelys, da det ble kjent at han led av epileptiske anfall. Han kom til verden i 1905, og var sønn av kong George V og Mary av Teck.

Lille prins John var for øvrig nevøen og gudsønnen til vår egen kong Haakon - som var gift med Maud, søsteren til prins Johns far. Han vokste opp i beskyttede omgivelser på Sandringham House i England, og ble kun avbildet ved helt spesielle anledninger.
Prins John døde som følge av et anfall i 1919, bare 13 år gammel.
Det britiske kongehuset har heller ikke nå, etter at serien The Crown igjen rettet søkelyset mot den tragiske historien om søstrene Bowes-Lyon, kommentert saken.
Kilder: The Independent, Vogue og Express