Hollywood-stjernene du kanskje ikke visste at hadde norske aner!

Disse 7 kjendisdamene har alle tilknytning til Norge.

Publisert

At Norge har gjort seg bemerket i Hollywood gjennom både filmer og TV-serier, er gammelt nytt. Men visste du at det er flere store skuespillere som har norske aner?

Under har vi listet opp 7 Hollywood-damer som har en link til Norge gjennom sine forfedre. Se også video i topp!

Renée Zellweger (50)

Dersom skjebnen ville ha hatt det annerledes hadde skuespilleren, kjent fra filmer som «Bridget Jones's Diary», «Cold Mountain» og «Chicago», vokst opp på Ekkerøy i nærheten av Vadsø i Finnmark.

Hennes mor Kjellfrid Irene Andreassen er nemlig født og oppvokst der. Hun var utdannet sykepleier og jordmor, men flyttet til Texas i USA for å jobbe som guvernante hos en norsk familie.

NORSK MOR: Renée Zellwegers foreldre Emil Erich og Kjellfrid Irene Zellweger fotografert under en filmtilstelning i Los Angeles i 2008. Kjellfrid Irene ble født i Vadsø i Finnmark. FOTO: NTB Scanpix
NORSK MOR: Renée Zellwegers foreldre Emil Erich og Kjellfrid Irene Zellweger fotografert under en filmtilstelning i Los Angeles i 2008. Kjellfrid Irene ble født i Vadsø i Finnmark. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kjellfrid Irene møtte den sveitsiske mannen Emil Erich Zellweger fra St. Gallen på Hurtigruta, og sammen bosatte de seg i Texas. De giftet seg i 1963, fikk sønnen Andrew i 1967 og to år senere ble de foreldre til Renée Zellweger.

I et intervju med The Sun publisert i 2012, har Renée Zellweger åpnet opp om morens liv i Norge.

- Mamma snakket ikke så mye om barndommen hun hadde i Norge. Hun vokste opp under andre verdenskrig. Søstrene hennes snakket litt, men hadde vanskeligheter med å sette ord på hva de hadde sett. De fortalte om kvinner som hadde født i tuneller, fordi det ikke var noen andre steder som var trygge.

Ifølge lokalavisen iFinnmark troppet Renée, broren Andrew og foreldrene Kjellfrid og Emil overraskende opp på slektstreff i Vadsø i 2007.

MOR OG DATTER: Renée Zellweger med moren Kjellfrid Irene på shopping i 2010. FOTO: NTB Scanpix
MOR OG DATTER: Renée Zellweger med moren Kjellfrid Irene på shopping i 2010. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Paris Hilton (38)

Hotellarvingen Paris har en tippoldefar som ble født på tettstedet Kløfta i Ullensaker, Akershus. Og det er også her det nå verdensberømte Hilton-navnet kommer fra.

Det var nemlig nordmannen Augustus Halvorsen Hilton (1854–1919) som indirekte la grunnlaget for hotellkjeden som nå er en av verdens største, da han emigrerte til USA på slutten av 1800-tallet.

Sønnen Conrad Hilton, Paris' oldefar, grunnla sitt første hotell, Dallas Hilton, allerede i 1925. Det er dette Paris Hilton i dag høster fruktene av, og som har gjort henne verdensberømt - da spesielt gjennom TV-serien «The Simple Life» som ble sendt første gang i 2003.

OLDEFAR: Paris Hiltons oldefar Conrad Hilton (t.h.) grunnla den i dag verdenskjente hotellkjeden. Navnet er hetet fra Kløfta i Norge, der Conrads far Augustus Halvorsen Hilton emigrerte fra til USA på 1800-tallet. FOTO: NTB Scanpix
OLDEFAR: Paris Hiltons oldefar Conrad Hilton (t.h.) grunnla den i dag verdenskjente hotellkjeden. Navnet er hetet fra Kløfta i Norge, der Conrads far Augustus Halvorsen Hilton emigrerte fra til USA på 1800-tallet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det er uvisst om Paris Hilton har besøkt sine norske aner på Kløfta, men da den norske versjonen av «Paradise Hotel» rullet over skjermen i 2013, var Paris Hilton med som programleder Triana Iglesias' sidekick.

Jennifer Connelly (48)

Den prisbelønte skuespilleren, som blant annet har hanket inn en Oscar-statuett for birollen hun hadde i filmen A Beautiful Mind fra 2001, har en far med norsk aner. Bestemoren hennes skal ha emigrert til USA, hvor hun siden fikk sønnen Gerard Karl Connelly - Jennifers far.

Hun har tre barn - Kai (22), Stellan (15) og Agnes (8) - og om sistnevnte navnevalg er inspirert av hennes norske aner, vites ikke. Sønnen Stellan er for øvrig oppkalt etter den svenske skuespilleren Stellan Skarsgård (68).

FAREN: Skuespiller Jennifer Connelly med faren Gerard Karl Connelly på en Oscar-fest i 2002. Hans mor kom fra Norge. FOTO: NTN Scanpix
FAREN: Skuespiller Jennifer Connelly med faren Gerard Karl Connelly på en Oscar-fest i 2002. Hans mor kom fra Norge. FOTO: NTN Scanpix Vis mer

Chrissy Teigen (33)

Flere medier har i årevis beskrevet Chrissy som «Den norske supermodellen», men det er nok ikke helt riktig - selv om vi gjerne vil at hun skal være helnorsk. Da vi intervjuet ektemannen John Legend (40), da han holdt konsert i Oslo i 2017, oppklarte han forvirringen rundt konas norske aner.

Det er nemlig hans svigerfar, Ron Teigen Sr. som har norske aner.

- Chrissys far er halvt norsk og halvt tysk. Hennes mor er thai. Mr. Teigen vokste opp i et område i Washington med mange norsk-amerikanere, og føler definitivt en sterk tilknytning til sin norske arv.

Til KK fortalte Legend at han og kona Chrissy håper at de en dag får tid til å lære den norske kulturen bedre å kjenne og at de da vil ta med seg barna Luna (3) og Miles (1) på norgesbesøk.

- Chrissy har vært i Norge med meg før, og vi håper at vi kan lære mer om hennes norske arv i fremtiden. Kanskje vi kan finne ut av hvilken by hennes slektninger er fra, og reise dit på besøk? sa han til KK i 2017.

Kristen Wiig (45)

Skuespillerens etternavn er en amerikanisert versjon av Vik-etternavnet som har røtter fra Sogn og Fjordane. Bestefaren Gunnar Vik emigrerte nemlig fra Sogn og Fjordane som barn, og familien bosatte seg i Rochester i New York, og det var da de gjorde om Vik-navnet til det mer USA-klingende Wiig. Gunnar fikk etter hvert sønnen Jon Wiig, som er Kristen far.

NORSK BESTEFAR: Bestefaren til skuespiller og komiker Kristen Wiig, Gunnar Vik, emigrerte fra Sogn og Fjordane til USA som barn. FOTO: NTB Scanpix
NORSK BESTEFAR: Bestefaren til skuespiller og komiker Kristen Wiig, Gunnar Vik, emigrerte fra Sogn og Fjordane til USA som barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kristen har gjort stor suksess i Hollywood som både komiker og skuespiller, og er kjent fra TV-serien «Saturday Night Live» og komedien «Bridesmaids». Til Dagbladet har hun tidligere fortalt at hun har vært i Norge, og at hun i anledning farens 75-årsdag tok ham med seg på norgesbesøk.

Hun kunne også avsløre at oldefaren har jobbet for den norske kongen.

- Min fars bestefar var visstnok sjefgartner for den norske kongen, sa hun stolt til avisen i 2018.

Michelle Ingrid Williams (38)

Skuespilleren, kanskje mest kjent fra ungdomsserien «Dawson's Creek» som gjorde suksess på slutten av 90-tallet, er vokst opp i Montana i USA. Det var nemlig her hennes oldefar John Bertin Brørs (født i 1882) slo seg ned som 20-åring, etter å ha emigrert fra Brørsbakken i Brørs i Namdalseid, Nord-Trøndelag.

Tippoldemoren Inge Jacobin emigrerte som 15-åring over til USA, og bosatte seg i Montana i likhet med John Bertin Brørs.

I et intervju med Interview Magazine, som sto på trykk i 2011, fortalte hun om sine norske røtter - og at det gikk mye i lefser i barndommen.

- Jeg har aldri vært i Norge, og mamma snakket ikke norsk. Vi lagde mye «lefsa», en norsk dessert, for å kompensere for det. Nylig snakket jeg med bestemoren min på telefonen som sa: «Hørte du noen gang om historien om Inge? Inge Jacobin?» og jeg sa: «Nei, men det er et fint navn. Fortell meg om Inge Jacobin.».

Og ifølge Michelles bestemor hadde Inge gått om bord på et skip fra Norge som 15-åring, kommet seg over til Ellis Island, hoppet på en kjerre, som siden tok henne til Montana.

NORSKÆTTET: Både tippoldemoren og oldefaren til skuespiller Michelle Williams emigrerte fra Norge. Hun heter Ingrid til mellomnavn, i likhet med sin mor. FOTO: NTB Scanpix
NORSKÆTTET: Både tippoldemoren og oldefaren til skuespiller Michelle Williams emigrerte fra Norge. Hun heter Ingrid til mellomnavn, i likhet med sin mor. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette var etter at Michelle Williams spilte i filmen «Meek's Cutoff» fra 2010, hvor hun spiller en ung kvinne som reiser gjennom 1840-tallets USA i nettopp en kjerre.

Michelle har datteren Matilda Ledger (13) med den avdøde skuespilleren Heath Ledger (1979-2008) og i 2018 giftet hun seg med den amerikanske skuespilleren Phil Elverum (41). Også han har tilknytning til Norge, og gjorde om etternavnet sitt Elvrum til Elverum, etter den norske byen i Hedmark. Han har siden bodd en hel vinter i en hytte i Norge og har ønsket å flytte hit.

I likhet med sin mor Carla Ingrid Swenson har også Michelle Williams det norske navnet Ingrid som mellomnavn. I 2011 spilte hun i filmen «My Week with Marilyn», hvor hun portretterte den avdøde skuespilleren - som også har norske aner.

Marilyn Monroe (1926-1962)

Den amerikanske skuespilleren, modellen og sangeren ble født i 1926, og fikk da navnet Norma Jean Mortenson. Hun tok siden navnet Marilyn Monroe. Hennes far er ukjent, men moren Gladys Pearl Baker giftet seg for andre gang i 1924 med Martin Edward Mortensen.

De ble separert bare syv måneder etter giftemålet, men til tross for skilsmissen, satte Gladys opp eksmannen som Normas far på fødselsattesten - mange har spekulert i om dette ble gjort for å unngå stigmatiseringen rundt det å få et barn utenfor ekteskapet.

PERSONLIG BREV: I dette brevet, som er skrevet for hånd av Marilyn Monroe, forteller hun at hun gleder seg over å ha fått sjansen til å møte sin far. Hvem denne mannen var, er fremdeles et mysterium. Men mannen som står oppført på fødselsattesten hennes, Martin Edward Mortensen, var halvt norsk. Brevet ble solgt på en auksjon i 1998. FOTO: NTB Scanpix
PERSONLIG BREV: I dette brevet, som er skrevet for hånd av Marilyn Monroe, forteller hun at hun gleder seg over å ha fått sjansen til å møte sin far. Hvem denne mannen var, er fremdeles et mysterium. Men mannen som står oppført på fødselsattesten hennes, Martin Edward Mortensen, var halvt norsk. Brevet ble solgt på en auksjon i 1998. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Stefar Martin Edward Mortensen far, Martin Mortensen, ble født i 1861 i Stavanger av foreldrene Morten Abrahamsen og Ingeborg Christine Aadnesdatter. Han emigrerte siden til USA, hvor altså sønnen etter hvert havnet på fødselsattesten til det som med årene skulle bli et av USAs hotteste sexsymbol.

Øvrige kilder: The Guardian, Se og Hør, Aftenposten, Huffpost, CallDrMatt, WikiTree og Vice.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer