NATALIE WOOD: Hun var stjernen som klarte å holde seg på stjernehimmelen gjennom 4 tiår. Foto: NTB scanpix
NATALIE WOOD: Hun var stjernen som klarte å holde seg på stjernehimmelen gjennom 4 tiår. Foto: NTB scanpix Vis mer

Natalie Wood

Hollywoodmysterium: Da Natalie Wood døde brått i 1981, begynte spekulasjonene

Hva skjedde egentlig den skjebnesvangre novembernatten?

Publisert

– Om natten, når himmelen er full av stjerner og sjøen er rolig får du en herlig følelse av å sveve. Natalie Wood var glad i havet. Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert.

Da nyheten om at Natalie Wood hadde druknet ble kjent morgenen 30. november, ble verden sjokkert. Den populære hollywoodstjernen, som hadde sjarmert kinopublikum siden hun som niåring slo gjennom i rollen som Susan i juleklassikeren Mirakelet på Manhattan, og senere blitt et tenåringsidol da hun spilte Judy i Rotløs ungdom, hadde druknet i sjøen ved CaFitalina, en øy utenfor kysten av California.

Hun hadde tilbrakt Thanksgiving-helgen på yatchen Splendour sammen med mannen, den like kjente skuespilleren Robert Wagner, og kollegaen Christopher Walken. Det var ektemannen som meldte henne og jollen som tilhørte båten savnet i ettiden natt til 30. november 1981.

Tidlig om morgenen ble Natalie funnet druknet. Wagner hadde mistet sin store kjærlighet. Og sladderpressen begynte straks å spekulere.

BARNESTJERNE: Natalie Wood fikk hovedrollen i «Miracle on 34th street» da hun bare var 9 år gammel.  Foto: NTB scanpix
BARNESTJERNE: Natalie Wood fikk hovedrollen i «Miracle on 34th street» da hun bare var 9 år gammel. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Vi hadde ikke noen sperrer overfor hverandre

Datet betydelig eldre menn

At lille Natasha, som hun ble kalt av familien, havnet foran kamera allerede som femåring, var moren Marias vilje. En sigøynerkvinne hadde spådd at datteren ville bli en stjerne – og også at hun skulle vokte seg for mørkt farvann. Det forteller lillesøsteren Lana i dokumentarfilmen «The Mystery of Natalie Wood».

Den ærgjerrige Maria, som selv hadde vært ballerina som ung, tok spåkvinnen på ordet, oppsøkte et filmsett og dyttet Natasha fram til regissøren Irving Pitchel. Pliktskyldig begynte hun å synge for ham. Han lot seg sjarmere, og vips ble Natasha omdøpt til Natalie Wood – et navn som klang mye bedre i Hollywood. Fire år senere, i 1947, var hun blitt USAs største barnestjerne.

LES OGSÅ: Er dette hemmeligheten til Jane Fonda?

ELSKET MENN: Natalie datet mange av datidens hunks, som her med Warren Beatty i 1962. Foto: NTB scanpix
ELSKET MENN: Natalie datet mange av datidens hunks, som her med Warren Beatty i 1962. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da Rotløs ungdom kom i 1955, ble Natalie tenåringsidol over natten. Hennes vakre dådyrøyne og sjarmerende smil bergtok kinopublikum, og gjorde henne populær hos sine mannlige skuespillerkolleger. En av dem var Robert Vaughn.

– Hun hadde livsgnist, og elsket livet hun hadde, livet moren hennes ville hun skulle ha. Det hun ønsket seg mest var å bli sett på som, ikke bare en god, men en strålende skuespiller. Hun elsket å snakke om skuespill, sier Vaughn i dokumentarfilmen The Mystery of Natalie Wood.

Populariteten hennes eksploderte, og Natalie sjokkerte alle ved å begynne å date betydelig eldre menn, som den 25 år eldre filmregissøren Nicholas Ray, og selveste Elvis. Moren Maria synes det ble for mye, og ønsket seg en mer passende mann til datteren. Hun visste at Natalie var svak for Robert Wagner.

– Jeg var 10 og han var 18 første gang jeg så ham hos 20th Century Fox. Jeg snudde meg til moren min og sa at han skulle jeg gifte meg med, sa Natalie i et intervju med magasinet People i 1976.

Moren fikk datterens agent til å fikse en date på Natalies 18-årsdag. Ett år senere, i 1957, giftet Natalie seg med den åtte år eldre stjernen. De ble Hollywoods heteste par.

– Vi kjørte en Corvette gjennom USA. Radiostasjoner annonserte når vi passerte hvor, og folk sto og ventet i veikanten i hver eneste småby, sa Natalie til People.

Ekteskapet varte i fem år, i en periode da Natalies popularitet var på sitt største. Hun spilte en rekke filmer, deriblant megasuksessen «West Side Story» der hun hadde den kvinnelige hovedrollen, Maria. Filmen mottok 10 Oscar året etter.

Nathalie mottok selv en BAFTA for rollen i Feber i blodet fra 1961. Suksessen tærte på forholdet, og da Wagner var utro, ba hun om skilsmisse. Utover 60-tallet datet hun en rekke menn, deriblant Warren Beatty.

– Hun hadde mange kjærester. Jeg leste om det i bladene, og tenkte, oi, enda en ny en. Det var slik det var. Det var delvis for publisitetens skyld, og delvis hennes måte å finne ut hvem hun var, sa venninnen hennes Faye Nuell Mayo i dokumentarfilmen.

TENÅRINGSIDOL: 17 år gammel spilte Natalie Wood mot James Dean i «Rotløs ungdom». James Dean døde i en bilulykke bare 24 år gammel, bare et par måneder  før filmen hadde premiere. Foto: NTB scanpix
TENÅRINGSIDOL: 17 år gammel spilte Natalie Wood mot James Dean i «Rotløs ungdom». James Dean døde i en bilulykke bare 24 år gammel, bare et par måneder før filmen hadde premiere. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik ser Grease-skuespillerne ut i dag

Ble dypt deprimert

Det var ikke så rart at Natalie hadde en indre uro. Hun hadde vært i rampelyset hele livet, og alltid blitt vurdert med argusøyne. En rekke filmflopper på midten av 60-tallet hjalp ikke. Natalie gikk til psykoanalyse fem dager i uken, men ble likevel dypt deprimert. Sommeren 1966 tok hun en overdose sovepiller, men overlevde.

Filmskaperen Henry Jaglom, som hun datet et halvår i 1966, beskriver henne slik:

– Hun var sjarmerende, pratsom, kvikk og veldig nervøs. Når vi var ute blant folk tok hun på seg det hun kalte «skiltet». Hun hadde en oppfatning av hvem hun virkelig var, og hvem hun skulle vise fram i offentligheten. Hun ville ikke at noe forstyrrende, ubehagelig eller konfronterende skulle skje da, fordi hun var så urolig innvendig.

Natalie fant tilsynelatende roen med den britiske skuespilleren Richard Gregson. De giftet seg i 1969, og året etter ble datteren Natasha født. Natalie tok fri fra skuespilleryrket for å konsentrere seg om morsrollen. Hun ble knust da hun oppdaget at Gregson var utro, og en opprivende skilsmisse fulgte i 1971.

Noen måneder senere tok Natalie opp kontakten med Wagner, og de to fant sammen igjen. I 1972 giftet de seg for andre gang – på en båt utenfor kysten av Catalina.

– Jeg tror de begge hadde blitt voksne. De forsto hva de betydde for hverandre og så verdien i det. Du merket at hjemmet deres var fylt med kjærlighet, sier venninnen Mayo i dokumentarfilmen.

I 1974 ble datteren Courtney født. Natalie stortrives i rollen som trebarnsmor – Wagners datter Katie bodde også hos dem.

– Jobb er ikke så viktig for meg som før. Når en kvinne gifter seg og får barn må noen deler av livet hennes settes på vent, sa Natalie til People.

DEN STORE KJÆRLIGHETEN: Natalie Wood og RObert Wagner giftet seg med hverandre to ganger. Han var også til stede i båten da Natalie druknet, et år etter at dette bildet ble tatt. Foto: NTB scanpix
DEN STORE KJÆRLIGHETEN: Natalie Wood og RObert Wagner giftet seg med hverandre to ganger. Han var også til stede i båten da Natalie druknet, et år etter at dette bildet ble tatt. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Lauren Bacall: Et stilsikkert Hollywood-ikon

Da hun og Wagner fikk roller i en tv-innspilling av «Katt på hett blikktak», ble hennes pasjon for skuespill vekket igjen. Natalie brant for yrket sitt, men det var ikke lett å få gode roller for en kvinne på 40 år. Likevel markerte hun seg ved å vinne sin andre Golden Globe pris som beste kvinnelige skuespiller i tv-versjonen av Herfra til evigheten i 1979.

Sammen med mannen kjøpte hun på denne tiden en yatch som ble omdøpt til Splendour, etter Natalies favorittfilm og favorittdikt, Splendour in the Grass av William Wordsworth. (Feber i blodets originaltittel er Splendour in the Grass.)

IKONISK: Filmen «West Side Story» ble belønnet med hele 10 Oscars. Foto: NTB scanpix
IKONISK: Filmen «West Side Story» ble belønnet med hele 10 Oscars. Foto: NTB scanpix Vis mer

Paret tilbrakte mye tid på yatchen, og Thanksgiving-helgen inviterte de med seg Christopher Walken, som var Natalies motspiller i filmen Brainstorm, som hun var midt i innspillingen av. Det hadde versert rykter om at de hadde en romanse. Og det var derfor spekulasjonene begynte da Natalie ble funnet druknet, iført nattkjole og dunjakke. Hadde det oppstått en krangel fordi Wagner var sjalu? Hadde hun forsøkt å komme seg vekk fra yatchen?

Konklusjonen ble at det var en ulykke, som delvis skyldes at Natalie hadde ganske høy promille etter kveldens festing. Hver gang stjernens brå død dras opp, trekkes imidlertid uklarhetene rundt dødsfallet frem. Senest i november i fjor delte Dr. Thomas Noguchi, som hadde foretatt obduksjonen av Natalie, tidligere ukjente opplysninger i sin bok «Coroner», der han forteller om omstendighetene rundt dødsfallene til kjendiser han har obdusert og som har dødd brått og uventet.

Han mener at blåmerker og skrubbsår viste at Natalie mest sannsynlig hadde sklidd og slått hodet da hun forsøkte å komme seg over i jolla, og dermed falt i vannet. Så hadde vinden ført jolla ut på havet, mens hun har forsøkt å komme seg opp i den. Promillen, det kalde vannet samt den våte og tunge dunjakken gjorde at hun ikke lykkes.

– Hadde hun bare tatt av seg dunjakken, hadde hun kommet seg opp i båten, skriver Noguchi, som anslo at den veide 15 til 18 kilo i våt tilstand.

Sammen med en ekspert på havsulykker, Paul Miller, konkluderte Dr. Noguchi med at Natalie hadde kjempet til siste slutt. Stedet jolla hadde drevet i land viser at hun hadde forsøkt å svømme seg til land, for vinden alene ville drevet jolla i en annen retning.

Hva som gjorde at hun sto opp, gikk ut på dekk og begynte å løsne jollas fortøyninger vet ingen med sikkerhet. Var hun lei av kranglingen til ektemannen, eller var grunnen noe så uskyldig som at jolla slo mot båten så hun ikke fikk sove? Utfallet av valget hennes om å gå opp på dekk og løsne jolla fra fortøyningen ble uansett tragisk. At jolla endte opp på stranden viser hvor nær hun var å redde seg i land. Men dessverre strakk ikke kreftene til i det kalde vannet. Hun mistet taket og druknet under i det mørke novembervannet, bare 43 år gammel.

NATALIE WOOD (1938-1981)

Født som Natalia Nikolaevna Zakharenko i San Francisco. Hennes russiske foreldre emigrerte fra Russland under revolusjonen i 1917.

Slo gjennom som niåring i julefilmen «Mirakelet på Manhattan», og ble en stor barnestjerne.

Som 17-åring fikk hun rollen som Judy i klassikeren «Rotløs ungdom», og ble Hollywoods store kvinnelige tenåringsstjerne.

21 år gammel spilte hun Maria i musikalfilmen «West Side Story».

Spilte i totalt 52 filmer, og ble nominert til en rekke priser.

Giftet seg med skuespiller Robert Wagner i 1957, skilte seg fem år senere. Gift med Richard Gregson fra 1969 til 1972. Fikk datteren Natasha med ham. Giftet seg med Wagner igjen i 1972, de fikk en datter, Courtney.

Døde i en båtulykke 29. november 1981, 43 år gammel.

Denne reportasjen står også i Henne nr 5, 2016. Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram for nye lesere. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer