Isabel Ødegård

– Hun er et rævholl, men det sier man jo ikke høyt

For Isabel Ødegård ble Instagramkontoen om barndomsvenninna Bodil et sted å hylle småby-arketypene.

POPULÆR INSTAGRAM: Artist og skuespiller Isabel Ødegård har stor suksess min instagramkontoen om barndomsvenninna Bodil. FOTO: Kristoffer Myhre
POPULÆR INSTAGRAM: Artist og skuespiller Isabel Ødegård har stor suksess min instagramkontoen om barndomsvenninna Bodil. FOTO: Kristoffer Myhre Vis mer
Publisert

Du kjenner hennes fra suksesserien «Side om side», der Isabel Ødegard spiller figuren Isabelle. Den du garantert ikke kjenner – hvert fall ikke av utseende – er Isabels barndomsvenninne Bodil. På under to år har Isabel Ødegård fått nærmere en kvart million følgere på Instagram, og kontoen, der hun snakker med Bodil i telefonen, og man kun hører Isabels side av saken, har skapt både latter og gjenkjennelse.

I de korte snuttene drar fiktive Bodil på festival og drikker seg altfor full, hun farger brynene altfor mørke med hjemmefarge, hun skader seg på poledance rundt flaggstanga, og hjemme på sofaen har hun en voksen sønn som ikke gjør en dritt, og som hun har lagt sine beskyttende vinger om.

– Jeg tilspisser det veldig, så folk skal se det gøye, sier Isabel Ødegård (47).

– Jeg bruker mye småbysjargong som mange kjenner seg igjen i, og følgerne sier ofte at Bodil minner dem om noen de kjenner.

Ble mobbet som barn

Ideen fikk hun under korona og lockdown, da hjemmesittingen senket terskelen for å tørre:

– Jeg kommer jo fra en småby, og har alltid vært litt redd for hva folk synes om meg.

Isabel vokste opp i Narvik. I tenårene fikk hun modelloppdrag, og jobbet etter hvert flere år i utlandet som modell. Siden giftet hun seg med skuespiller Christian Skolmen, og har blant annet deltatt i Melodi Grand Prix og hatt suksessen som skuespiller.

CHESS: Isabel (t.h.) og venninnen Katja medvirket i musikalen Chess sammen med Tommy Körberg. FOTO: Provat
CHESS: Isabel (t.h.) og venninnen Katja medvirket i musikalen Chess sammen med Tommy Körberg. FOTO: Provat Vis mer

Hun regner seg som en ambassadør for hjembyen, og kan ikke få fullrost hvor fint det er der. Likevel:

– Om du stikker deg frem i en liten by, skal du jekke deg ned noen hakk, og på kontoen tar jeg også opp det som har vært vondt for meg. Jeg var jo et kjempemobbeoffer på barne- og ungdomsskolen.

Isabel forteller om gjengangerne som var ute etter henne, med kommentarer både om mellomrom mellom beina og mellom fortenna.

– Barndomsvenninnen mine sier de husker meg som artig og snill, men jeg hadde det ikke så bra på den tiden. Da jeg begynte som modell fikk jeg høre: «Du skal ikke tro at du er noe pen, bare for at du er modell og vært i avisa». Vi vokste opp i en tid der man ikke skulle skryte av seg selv, men det skal man jo. Mobbingen satte dype spor i meg.

TUNG TID: Isabel Ødegård forteller at mobbingen fra barne- og ungdosmskolen satte dype spor i henne. FOTO: Privat
TUNG TID: Isabel Ødegård forteller at mobbingen fra barne- og ungdosmskolen satte dype spor i henne. FOTO: Privat Vis mer

Hun forsikrer at byen er en ganske annen i dag, og at det etter hvert endret seg også for henne:

– Da jeg var 14 år begynte Katja i klassen min. Hun kom sørfra og kjente ingen i Narvik, og jeg trengte en venn Hun ble min styrke og selvtillit i ungdommen. Du trenger bare én å støtte deg på.

Isabel smiler.

– Da jeg var for brisen til å komme inn på utesteder, satte Katja øynene i dørvakten og ba ham skjerpe seg

Inspirert av bygdedyret

Isabel henter inspirasjon til Bodil-snuttene fra folk på gata, venninnene og moren sin Trude. Men også fra bygdedyret, det folk sier om hverandre, ofte maskert bak omsorg:

– «Å kor koselig, har ho gifta seg? En gang til?». Sånne ting. Men jeg prøver å ta et oppgjør med det, og sier til Bodil: «Du må slutte å snakke sånn. Du blir utslitt av det! ».

Sist Isabel var nordpå besøkte hun en venninne med nydelig terrasse og utsikt mot fjellene. Isabel satte seg og åpnet en øl.

– Venninna mi kom ut og lurte på hva jeg drev på med: «Barna er ikke engang kommet hjem fra skolen. Hell det hvert fall over i en kopp, i tilfelle naboen sitter med kikkerten!».

Isabel samler på setninger og ord og uttrykk, og når hun har funnet et godt, tar hun på seg ørepropper med forstyrrende mange knuter, og ringer til Bodil. Og Bodil svarer alltid, sånn som ekte barndomsvenninner gjør.

– Jeg bruker mye av humoren nordfra. Men mye av det man sier tåler jo ikke dagens lys. Iblant har man lyst å si til venninner: «Mellom oss, hun er et rævholl», men det sier man jo ikke høyt. Med kontoen kunne jeg endelig putte det i en kontekst. Men det er veldig viktig å understreke at jeg har mye omsorg og varme for Bodil.

VENNINNETUR: Hver gang Isabel er i Narvik, møter hun venninnene fra hjembyen: FOTO: Privat
VENNINNETUR: Hver gang Isabel er i Narvik, møter hun venninnene fra hjembyen: FOTO: Privat Vis mer

Isabel har syv venninner, som alle møtes når Isabel er i Narvik.

– Venninnene mine og jeg og jeg er utrolig forskjellige, og for meg er det veldig rørende å holde på barndomsvennene. Det holder meg jordet og forankret.

– Er det noen av venninnene som er selveste Bodil?

– Vi er alle Bodil. Jeg også. Hun er del av oss alle.

Hun blunker lurt:

– Men hvem som er hoved-Bodil, det vil jeg holde for meg selv.

VENNER: Isabel og en av hennes «Bodil»s, humorkarakteren hun har tuftet på vennegjengen sin. FOTO: Privat
VENNER: Isabel og en av hennes «Bodil»s, humorkarakteren hun har tuftet på vennegjengen sin. FOTO: Privat Vis mer

Kjendisliv

Selv bor Isabel i en kjendistung leiegård i Oslo, og er sånn sett lysår unna Bodils hverdag i småbyen nordpå. Er hun redd noen skal snu på flisa, og lage en motkonto, der Bodil snakker med sin kulturvenninne i hovedstaden, som er blitt fin på det og attpåtil gift med en kjendis?

– Det er allerede noen som har gjort det, sier Isabel og ler.

– Folk har sendt med TikTok-videoer, med det Bodil sier i samtalene våre. Det tar jeg bare som en stort kompliment.

– Hender det at folk blir fornærmet? At de føler byjenta Isabel driter ut røttene sine?

– Aldri, sier Isabel.

– Folk ser omsorgen jeg har for Bodil. Og siden jeg er fra en småby selv, har jeg lov til å tulle med det. Det er jo like mye meg selv jeg tuller med.

Nordnorsk bannskap og kraftuttrykk farer utemmet gjennom den krøllete handsfree-ledninga. Isabel mener mange i kvinner i småbyer bruker ordtak med så stor overbevisning at «man skulle tro de hadde funnet opp uttrykket selv». Selv har hun en lei tendens til nettopp det – å finne på uttrykk.

– Venninna min Linn Skåber sa i talen da jeg giftet meg: Alle vi har noen nordnorske ordtak du har lært oss, men som er helt feil. Men du sier det med så stor overbevisning at vi tror det er sant.

Isabel trekker frem moren sin som det fremste eksempelet:

– Om noen ikke finner noe hjemme hos oss sier mamma alltid: Alt som ikke er brent eller stjålet, dukker opp igjen. Så mannen min laget en video, de vi lot som om vi ikke fant brillene hans, og så talte vi til tre og bare ventet på det. Og så kom det fra stua: Det som ikke er brent eller stjålet, dukker opp igjen.

Savner hjembyen

Isabel er mor til tre. Eldstedatteren har hun fra et tidligere forhold, og med mannen Christian har to sønner. Alle i familien snakker «søring», bortsett fra Isabel. Og Bodil, da. Springer dyrkingen av erkenordlenningen muligens ut fra en lengsel til hjembyen?

– Jeg elsker å komme hjem til Narvik, sier Isabel.

– Der føler jeg meg jordet. Jeg føler mye fortsatt står stille der hjemme. Alt er som før. Trolldeigsfigurene jeg laget til gudmoren min henger kanskje fortsatt på veggen. Det er en nostalgi i det, og godt å mimre tilbake til tiden før alle bekymringene kom.

Hver gang hun lander på Evenes flyplass, napper mannen Christian henne i armen. For skal hun virkelig ta bilde av de samme fjellene? Enda en gang? Hun har jo tusenvis av det samme motivet.

Ja, sier jeg. Men ikke i dette fine lyset! Jeg er mye mer takknemlig nå.

Spennende planer for Bodil

Bodil og Isabel snakker sammen hver dag. Av og til flere ganger om dagen, med «mye fliring og galgenhumor». Med en kvart millioner innom kontoen i løpet av uka, har hun muligens falt for fristelsen å fire på kvalitet til fordel for kvantitet? Isabel rister på hodet:

– Jeg legger ikke ut innlegg på måfå. Jeg skal flire av det sjøl, og det må ha et poeng. Noen dager må jeg bare la det ligge.

Nylig begynte det å dukke opp sponsede innlegg. Isabel som gir Bodil råd om for eksempel makeup, med varierende resultat.

– Jeg sier bare ja til spons som jeg kan stå for, og ikke minst som Bodil kan stå for. Det skal være troverdig.

Isabel røper at hun har morsomme planer for Bodil, og at instagramkontoen bare er starten på et langt vennskap. Hvordan er det, skulle hun ønske at Bodil fantes, på ordentlig?

– Hun finnes jo! sier Isabel med ettertrykk.

– Jeg har pakket alle oss venninnene i i henne, og vi ler godt av det, alle sammen. Både av oss selv og av hverandre.

– Hender det dere dekker på en ekstra på jentefesten?

– Det kan godt hende, ja! Og Bodil er ikke den som legger seg først. Hun drikker te-knert, og har med seg både tepose, sukker og sprit.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer