Märtha Louise

- Hun er mer selvsikker enn noen gang

Kongeparets eldste barn fyller 46 år.

MÄRTHA LOUISE: Den flotte trebarnsmoren prinsesse Märtha Louise fyller 46 år 22. september. Vi i KK.no synes jubilanten bare blir flottere og flottere med årene! Disse bildene er tatt i henholdsvis 2016 (t.v.) og 2013. Foto: NTB Scanpix og Mattis Sandblad for VG
MÄRTHA LOUISE: Den flotte trebarnsmoren prinsesse Märtha Louise fyller 46 år 22. september. Vi i KK.no synes jubilanten bare blir flottere og flottere med årene! Disse bildene er tatt i henholdsvis 2016 (t.v.) og 2013. Foto: NTB Scanpix og Mattis Sandblad for VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var overskyet over Oslo by den 22. september 1971, men på Rikshospitalet (som på den tiden lå ved Pilestredet) ble det født en liten solstråle med blått blod. Kong Olav (1903 - 1991) hadde dermed fått nok et barnebarn.

Den lille prinsessen fikk det royale navnet prinsesse Märtha Louise - og ble oppkalt etter farmor kronprinsesse Märtha (1901 - 1954) og tippoldemor (kong Haakons (1872 - 1957) mor) dronning Louise (1851 - 1926).

Til tross for at den lille jenta var kronprins Harald og kronprinsesse Sonjas første barn, gjorde datidens lover og regler slik at prinsessen ikke hadde arverett til den norske tronen - slik som hennes lillebror kronprins Haakon (43) har i dag. Denne grunnlovsendringen ble ikke gjennomført før i 1990.

KK.nos kongehusreporter Malini Gaare Bjørnstad (29) har fra barnsben av fulgt prinsesse Märtha Louises liv, og har latt seg inspirere av prinsessens åpenhet og mot:

- Märtha Louise har flere ganger gitt uttrykk for at hun hadde en tøff oppvekst preget av mye usikkerhet i tenårene. Samværet med hestene og engletroen ble verktøy som gjorde at 46-åringen i dag stråler av en selvtillit som for tiårsiden ikke falt seg naturlig for prinsessen.

- Det var en vond tid da jeg hadde det sånn

I et stort intervju som sto på trykk i Allers i forbindelse med 40-årsdagen i 2011 fortalte hun åpent om usikkerheten:

– Da jeg var yngre var det jo vanskelig at pressen alltid var der i tide og utide. Det har bidratt til å forme meg som menneske. Det å våge å ta tak i at «dette er jeg ikke». Altså det speilbildet i mediene som jeg overhodet ikke kjente meg igjen i. Og så begynne å tenke: «Hvis dette ikke er meg, hvem er jeg da?» Da begynte jeg å nøste opp i det, selv om det var en vond tid da jeg hadde det sånn.

I Allers-intervjuet forteller hun også at hun har arvet mange gode kvaliteter fra sin mor dronning Sonja:

- Jeg tror vi er ganske like. Men jeg tror vi opplevde at vi var veldig forskjellige da jeg var liten. Jeg skjønte jo at jeg var min mors datter, men vi var nok mye mer forskjellige. Det var sånn jeg opplevde det i hvert fall. Men nå kjenner jeg meg ofte igjen i henne på veldig mange ting. Hun er jo et fyrverkeri av en kvinne som aldri går, men løper fra
det ene til det andre. Derfor er hun også så sprek. Hun har så mye energi.

– Jeg tror nok den effektiviteten, det å få ting gjort og avgjørelser tatt, det har jeg nok arvet etter henne. Jeg løper ikke så mye som henne, men det å ha mye å gjøre og ha mange baller i luften samtidig og allikevel være rolig – det har jeg arvet, sa hun i 2011.

Märtha Louise har døtrene Maud Angelica (13), Leah Isadora (11) og Emma Tallulah (7) fra ekteskapet med kunstner og forfatter Ari Behn (43).

LES OGSÅ: Prinsesse Märtha Louise: - Marius var det første barnet jeg følte at jeg klikket ordentlig med

KK.no gratulerer prinsessen med den store dagen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer