Tv-serie:

Hun er virkelighetens Carrie Bradshaw

- Jeg giftet meg aldri med mr. Big.

TV-SERIE: Sarah Jessica Parker har hovedrollen som Carrie Bradshaw i den legendariske tv-serien Sex og singelliv. Spesielt de to første sesongene av serien skal være sterkt inspirert av virkelighetens Carrie Bradshaw. Foto: NTB
TV-SERIE: Sarah Jessica Parker har hovedrollen som Carrie Bradshaw i den legendariske tv-serien Sex og singelliv. Spesielt de to første sesongene av serien skal være sterkt inspirert av virkelighetens Carrie Bradshaw. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Helt siden den amerikanske TV-serien Sex and the City, eller Sex og singelliv som vi kjenner den som her hjemme, rullet over skjermene for første gang i 1998, har den vært svært populær.

De første sesongene av serien som opprinnelig gikk på HBO, kretset rundt livet til en venninnegjeng på Manhattan, alle i tredveårene - som bakset rundt med singellivets gleder og sorger - mens de datet, hadde seg, ble dumpet, festet og shoppet - og alltid var der for hverandre uansett hva som skjedde.

Det er skuespiller Sarah Jessica Parker som gestalter hovedpersonen Carrie Bradshaw – en journalist som skriver den faste spalten Sex and the City.

GO`GJENGEN: Slik så venninnegjengen ut da første sesongen av Sex in The City kom i 1998. Sarah Jessica Parker i midten, omringet av Cynthia Nixon, Kristin Davis og Kim Cattrall. Foto: NTB
GO`GJENGEN: Slik så venninnegjengen ut da første sesongen av Sex in The City kom i 1998. Sarah Jessica Parker i midten, omringet av Cynthia Nixon, Kristin Davis og Kim Cattrall. Foto: NTB Vis mer

Som aldri helt finner ut av det med sitt livs store kjærlighet Mr. Big, men har en stabil lidenskap for det eksklusive skomerket Manolo Blahnik.

Karakteren er slettes ikke tatt fra løse lufta - men basert på den amerikanske journalisten Candace Bushnell.

Som i det virkelige skrev den faste spalten Sex and the City for avisen The New York Observer og signerte den med aliaset Carrie Bradshaw.

En blanding av alle

Candace Bushnell (64) var i midten av tredveårene da hun skrev spalten på midten av 1990-tallet, med det som beskrives som et skarpt og vittig blikk på venninnenes sex-liv.

Da spalten ble gitt ut som boken Sex and the City anthology i 1996, ble den raskt en bestselger.

ORIGINALEN: Candace Bushnell er virkelighetens Carrie Bradshaw. Spesielt de første to sesongene av Sex og singelliv skal ligge tett opp til hennes liv. Hun var i midten av tredveårene da hun skrev spalten som skulle inspirere tv-suksessen. Foto: NTB
ORIGINALEN: Candace Bushnell er virkelighetens Carrie Bradshaw. Spesielt de første to sesongene av Sex og singelliv skal ligge tett opp til hennes liv. Hun var i midten av tredveårene da hun skrev spalten som skulle inspirere tv-suksessen. Foto: NTB Vis mer

Da serieskaper Darren Star kjøpte filmrettighetene til boka, og fikk full kreativ frihet, ble suksessen også et faktum for TV-kanalen HBO.

Siden har venninnegjengen blitt en del av populærkulturen.

I et intervju Bushnell ga til det amerikanske magasinet Womens Health, svarte hun med sin egen bokstav på spørsmålet om hvem av dem hun identifiserer seg mest med:

A: Den giftige og ambisiøse Miranda, B: Den begjærlige og direkte Samantha, C: Den eventyr og romantisk inspirerte Charlotte eller D: Den karismatiske og komplekse Carrie?

- E. Jeg er alle de.

Eide byen

Spesielt de første to sesongene av Sex og singelliv skal ligge tett opp til Bushnell sitt eget liv.

Til Time sier hun blant annet dette:

- Serien handlet genuint om noe. Den handlet om et nytt fenomen som jeg skrev om, om kvinner som hadde gått gjennom 1980-tallet og alt drama rundt dating og karriere, og så brått befant seg ugift i tredveårene. Men vi var ikke lei oss. Vi følte vi eide byen.

LIKE: Candace Bushnell og Carrie Bradshow deler både yrke, turbulent kjærlighetsliv og en forkjærlighet for eksklusive klær og sko. Foto: NTB
LIKE: Candace Bushnell og Carrie Bradshow deler både yrke, turbulent kjærlighetsliv og en forkjærlighet for eksklusive klær og sko. Foto: NTB Vis mer

- Grunnen til suksessen, tror jeg handler om at kvinner ble gitt frihet til å tenke om seg selv på en annen måte, du vet: «Jeg har en verdi og jeg trenger ingen mann for å ha verdi. Det er ting som skjedde i mitt virkelige liv som jeg skrev om i boken, og som også ble med i serien. De første to sesongene var ganske nære.

I ny tapning

I kommentarfeltet mottar Bushnell både kjærlighet og skarpe korreksjoner:

- Hvorfor må Time skrive om et TV-show som portretterte lavintelligente kvinner som konstant siklet over menn og kun hadde fokus på overfladiske ting? skriver en.

- Nei, skriver en annen og utdyper: Målet var å finne den perfekte mannen. På samme måte som det perfekte skoparet. Serien lærte en generasjon med kvinner, at ikke bare var vår verdi fortsatt knyttet til det å finne en partner, men den var også knyttet til hva slags klesmerker vi brukte.

- Den lærte oss ikke at vi hadde en egenverdi, eller at makten over eget liv handler om økonomisk uavhengighet. Den oppmuntret oss til å medisinere oss med shopping.

DEFINERENDE: Rollen som Carrie Bradshow har definert hele yrkeslivet til Sarah Jessica Parker. Foto: NTB
DEFINERENDE: Rollen som Carrie Bradshow har definert hele yrkeslivet til Sarah Jessica Parker. Foto: NTB Vis mer

Uavhengig av kritiske stemmer, fortsetter Sex og Singelliv å rulle over skjermene. I 2021 var venninnegjengen tilbake i ny tagning i tv-serien And Just Like That - som nå omhandler livet i femtiårene, med dertilhørende sorger og gleder. Nylig ble det bekreftet at en tredje sesong av serien skal lages.

Den største forskjellen

Også Candace Bushnell er i fortsatt godt driv.

Hun er fortsatt høyst yrkesaktiv, jobber både med en ny tv-serie og er stadig på turné med sitt enkvinne show, iført siste sesongs Manolos.

Showet er basert på hennes siste bok Is There Still Sex in the City.

Der forteller hun ifølge Womens Health om forskjellene på henne og Carrie i tv-serien.

De var like på den måten at de begge var journalister som var glade i å handle eksklusive klær og sko.

PÅ FEST: Candace Bushnell til venstre, i anledning en lanseringsfest på Hamptons utenfor New York. Det er uvisst om det er hennes egen venninnegjeng hun her poserer sammen med, men la oss si det sånn, for artighetens skyld. Foto: NTB
PÅ FEST: Candace Bushnell til venstre, i anledning en lanseringsfest på Hamptons utenfor New York. Det er uvisst om det er hennes egen venninnegjeng hun her poserer sammen med, men la oss si det sånn, for artighetens skyld. Foto: NTB Vis mer

Men det var også flere store forskjeller.

Selv om også Bushnell giftet seg - et ekteskap med en danser, som varte fra 2002-2012, uttalte hun dette til Womens Health:

- Jeg føler meg ikke som karakteren Carrie Bradshaw, for jeg giftet meg ikke med Mr. Big, og både mitt budskap og mitt liv har vært så annerledes. Jeg vet veldig godt hvem jeg er, og hva som er mitt budskap til verden.

Hva det er?

- For kvinner så er det å være sin egen Mr. Big – i motsetning til å være på utkikk etter Mr. Big, svarte Candace Bushnell.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer