Gina Lollobrigida

– Hun fikk Marilyn Monroe til å ligne en barnestjerne

Motspillerne fikk hakeslepp av tiltrekningskraften hennes. Selv skulle hun bli opptatt av noe helt annet enn å tekkes menn.

GINA LOLLOGRIGIDA: Den italienske skuespilleren Gina Lollobrigida i filmen Trapeze. Hun var kjent for sin utstråling, men privat skulle hun bli opptatt av noe ganske annet enn å tekkes menn. FOTO: NTB
GINA LOLLOGRIGIDA: Den italienske skuespilleren Gina Lollobrigida i filmen Trapeze. Hun var kjent for sin utstråling, men privat skulle hun bli opptatt av noe ganske annet enn å tekkes menn. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da den italienske filmdivaen Gina Lollobrigida gikk bort i januar 2023, hadde hun rukket å bli 95 år gammel. Den mørkhårede skuespilleren slo gjennom på 50-tallet, og ble fort omtalt som «verdens vakreste kvinne».

Hun ble født i Italia 1927 og begynte sin karriere som kunststudent og skulptør under krigen, og deltok siden i missekonkurranser og endte som nummer tre i Miss Italia. Da Gina, som egentlig het Luigina, siden fikk sin første filmrolle, var veien ikke lang til Hollywood.

Først hadde hun riktignok sine kvaler. Da en talentspeider tilbød henne en audition på Cinecitta, Europas største filmstudio på den tiden, skal hun ha vært i tvil.

– Jeg nektet da de tilbød meg min første rolle, sa Gina i et intervju, skriver BBC.

– Så de sa de ville betale meg tusen lire. Jeg sa at prisen min var en million lire, og tenkte at det ville sette en stopper for alt sammen. Men så sa de ja!

– Magnetisk

Gjennom 50- og 60-tallet spilte hun inn flere filmer i året, og motspillerne var sjarmører som Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Rock Hudson og Sean Connery.

MAGNETISK: Gina Lolobrogoda i filmen Trapeze, sammen med de strømpebuksekledde førsteelskerne Burt Lancaster og Tony Curtis i 1956. FOTO: AP Photo/NTB
MAGNETISK: Gina Lolobrogoda i filmen Trapeze, sammen med de strømpebuksekledde førsteelskerne Burt Lancaster og Tony Curtis i 1956. FOTO: AP Photo/NTB Vis mer

Og på filmsettet var det ingen som gikk upåvirket av Ginas utstråling og tiltrekningskraft. Ifølge BBC skal legenden Humphrey Bogart ha beskrevet henne slik:

– Hun fikk Marilyn Monroe til å ligne på Shirley Temple.

Shirley Temple var en barnestjerne på 50-tallet, kjent for sin sjarm og sine blonde krøller.

LEGENDER: I filmen «Never som few», spilte Gina Lollobrigida mot Frank Sinatra. FOTO: REX/NTB
LEGENDER: I filmen «Never som few», spilte Gina Lollobrigida mot Frank Sinatra. FOTO: REX/NTB Vis mer

Ikke bare «øyegodis»

Men Gina Lollobrigida var langt mer enn «øyegodis». På 70-tallet, da karrieren var på dalende, grep hun til kamera og ble fotograf. Som fotojournalist tok hun bilder av blant annet Paul Newman, Salvador Dalí, David Cassidy, og Tysklands herrelandslag i fotball.

Hun gjorde dessuten et aldri så lite journalistisk skup da hun skaffe seg et eksklusivt intervju med Cubas revolusjonsleder Fidel Castro på Cuba. Intervjuet ble publisert i det italienske magasinet Gente, og startet slik:

«Da jeg fikk ideen om å lage en fotoreportasje om Fidel Castro, spurte jeg meg selv om det kunne være farlig. Jeg hadde hørt at han alltid var omgitt av bevæpnede soldater, med ideen fascinerte meg samtidig. Castro hadde ikke blitt fotografert eller intervjuet av noen på lenge».

PÅ CUBA: Gina Lollobrigida gjorde et eksklusivt intervju med Cubas revolusjonære leder Fidel Castro på 70-tallet. Bildet er fra Roma i 1972. FOTO: AP Photo/Massimo Sambucetti/NTB
PÅ CUBA: Gina Lollobrigida gjorde et eksklusivt intervju med Cubas revolusjonære leder Fidel Castro på 70-tallet. Bildet er fra Roma i 1972. FOTO: AP Photo/Massimo Sambucetti/NTB Vis mer

Gina var også politisk engasjert og i 1999 forsøkte hun å få et av setene i Europaparlamentet for venstresentrumspartiet I Democratici.

I 1986 ledet hun juryen i den 36. Filmfestivalen i Berlin.

Mannen manager

I 1949 hadde hun giftet seg med den med slovakiske legen Mirko Skofic, og sønnen Mirko Skofic junior ble født i 1957. Mannen hennes sluttet snart som lege for å bli manageren hennes, men i 1971 gikk paret hver til sitt. Gina hadde siden flere forhold, men ble ikke gift på nytt.

På 80-tallet hadde hun et TV-comeback i rollen som Francesca Gioberti i serien «Falcon Crest». Det ga henne en Golden Globe-nominasjon, for «Best supporting actress» 1985, i rollen som tanten til Lance Cumson. KK har tidligere intervjuet Lorenzo Lamas, som spilte Lance. Lorenzo er i dag helikopterpilot, og KKs journalist ble med ham på flytur over Los Angeles, med Lorenzo Lamas selv bak spakene.

Politiker som 94-åring

Så sent som i 2022, da Gina var 95 år, forsøkte hun, uten hell, å få en plass i det italienske senatet. Før valget sa hun til avisen Corriere della Sera: «Jeg er lei av politikere som krangler med hverandre uten å komme til poenget».

AKTIV: Gina hvilte ikke på sine laurbær og var frem til få år før sin død å se på den politiske arena, og på den røde løper. Her fra den internasjonale filmfestivalen i Roma. FOTO: NTB
AKTIV: Gina hvilte ikke på sine laurbær og var frem til få år før sin død å se på den politiske arena, og på den røde løper. Her fra den internasjonale filmfestivalen i Roma. FOTO: NTB Vis mer

Gina har tidligere sagt følgende om sitt liv:

– Jeg ønsket aldri å være en stjerne. Jeg ønsket å være en personlighet.

Gina døde 16. januar 2023 på en klinikk i Italia. Hun ble 95 år gammel.

SLUKNET: Gina Lollobrigida ble gravlagt i Roma i januar 2023. Utenfor kirken strømmet folk til med bilder av stjernen, som sammen med Sophia Loren for alvor satte Italia på filmstjernekartet fra 50-tallet og utover. FOTO: NTB
SLUKNET: Gina Lollobrigida ble gravlagt i Roma i januar 2023. Utenfor kirken strømmet folk til med bilder av stjernen, som sammen med Sophia Loren for alvor satte Italia på filmstjernekartet fra 50-tallet og utover. FOTO: NTB Vis mer

Kilder: BBC, CNN, NTB, Wikipedia

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer