Tre nøtter til Askepott

- Hun har stått meg nærmest det siste året

Astrid Smeplass og Cengiz Al har bevart det nære vennskapet - også utenfor Tre nøtter til Askepott-bobla.

TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Artist Astrid Smeplass og skuespiller Cengiz Al spiller Askepott og prinsen i den nye norske storfilmen. Her fra førpremieren i begynnelsen av november. FOTO: Andreas Fadum
TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Artist Astrid Smeplass og skuespiller Cengiz Al spiller Askepott og prinsen i den nye norske storfilmen. Her fra førpremieren i begynnelsen av november. FOTO: Andreas Fadum Vis mer
Publisert

For artist Astrid Smeplass (25) er nyversjonen av Tre nøtter til Askepott hennes aller første hovedrolle i en spillefilm. Motspilleren Cengiz Al (23) har derimot litt mer erfaring enn henne, etter blant annet å ha spilt i TV-suksessen Skam. Han er også aktuell i kinofilmen Nordsjøen.

Under innspillingen, som foregikk i fjor vinter hovedsakelig i Norge, utviklet de unge skuespillerne et nært vennskap.

Den nybakte pappaen Cengiz, som ble far til lille Noor med samboeren Maiken Blom (23), fikk spørsmål om han ville spille prinsen bare ti dager etter at sønnen kom til verden.

Naturlig nok er også Astrid blitt godt kjent med Cengiz lille familie, og han har bare godord å si om kollegaen.

- Jeg er blitt et mye bedre menneske etter å ha blitt kjent med Astrid. Hun er veldig god med mennesker. Hun har stått meg nærmest det siste året, med tanke på barn og familie og alt, forteller Cengiz når vi møter ham i forbindelse med presselanseringen av filmen.

- Jeg har rett og slett begynt å leve mer i nuet etter at jeg ble kjent med henne!

Plukket opp to haikere fordi Astrid ville ha gjort det

Cengiz forteller at han nylig plukket opp to haikere, og at tanken på at Astrid hadde gjort det samme fikk ham til å gjøre det.

- Her om dagen var det to danske damer som haiket, og jeg plukket dem opp fordi jeg tenkte; hva hadde Astrid gjort? Hun hadde sikkert tatt de med!

- Hadde du tatt de med, Astrid?

- Ja, det hadde jeg nok gjort! sier hun og ler.

STANDHAFTIG: Astrid Smeplass spiller Askepott - som går sine egne veier for å få prinsen. FOTO: Stom films / Nordisk Film Distribusjon
STANDHAFTIG: Astrid Smeplass spiller Askepott - som går sine egne veier for å få prinsen. FOTO: Stom films / Nordisk Film Distribusjon Vis mer

Også Astrid har bare gode ting å si om Tre nøtter til Askepott-kollegaen.

- Jeg føler akkurat det samme med Cengiz! Hvor hardtarbeidende han er, og hvordan han ser og møter folk. Han er så omsorgsfull og morsom. Det har vært en gave å få jobbe med ham, og det er få jeg har tilbrakt like mye tid med det siste året, som ham.

Astrid Smeplass er oppvokst i Trøndelag, mens Cengiz er født i Norge av tyrkiske foreldre, og har uttalt at han ser på seg selv som en liberal muslim.

For Astrid har det å se originalfilmen Tre nøtter til Askepott på NRK hver julemorgen vært en del av tradisjonen, mens Cengiz ikke så originalen før han var i slutten av tenårene.

- Jeg ble fortalt mange ganger gjennom livet at originalen er veldig bra, og at jeg burde se den. Jeg ga den en sjanse da jeg var sånn 18 år, og min ærlige reaksjon var at jeg syntes den var litt gammeldags, forklarer ettbarnsfaren til KK, og legger til:

- Men jeg skjønte jo hvorfor folk ville se den, fordi originalen er veldig ekte med et fint og viktig budskap.

ORIGINALEN: Libuse Safrankova og Pavel Trávníček spilte Askepott og prinsen i 1973-versjonen. Hun døde sommeren 2021. FOTO: NRK
ORIGINALEN: Libuse Safrankova og Pavel Trávníček spilte Askepott og prinsen i 1973-versjonen. Hun døde sommeren 2021. FOTO: NRK Vis mer

Kan forstå at folk er skeptiske

Astrid sier til KK at hun kan forstå at folk som har et nært forhold til originalen kan føle at de er skeptisk til nyversjonen.

- Men jeg håper likevel at publikum har lyst til å gi den en sjanse. Man må huske at eventyr er en sjanger som er til for å gjenfortelles og å gjøres aktuell.

Astrid er opptatt av å få frem at moralen i denne filmen er annerledes enn andre Disney- og prinsessefilmer.

- Veldig mange filmer i den sjangeren har en type moral der man får et spesifikt dilemma, og dersom man ikke klarer å få en prins til å bli forelsket i deg og vil gifte seg med deg, blir du forhekset og ulykkelig i alle dine dager.

Hun fortsetter:

- Det som er så fint i vår film er at vi utfordrer den moralen der. Jeg føler at med denne filmen er det lagt mer vekt på Askepotts reise, det å finne tilhørighet og sin egen identitet. Det å tørre å stå opp for seg selv. Hun tar ansvar for sin egen lykke.

GUTTA: Prinsen med sine to bestekompiser. Cengiz Al spiller prinsen, mens Sjur Vatne Brean kjent fra Rådebank, og Arthur Hakalahti kjent fra Kongens nei, spiller kompisene. FOTO: Storm films / Nordisk Film Distribusjon
GUTTA: Prinsen med sine to bestekompiser. Cengiz Al spiller prinsen, mens Sjur Vatne Brean kjent fra Rådebank, og Arthur Hakalahti kjent fra Kongens nei, spiller kompisene. FOTO: Storm films / Nordisk Film Distribusjon Vis mer

Artisten, som har laget låten Når Snøen Smelter til nyversjonen, synes at resultatet de har kommet frem til er blitt en fin motvekt til de klassiske Disney-filmene, slik som den originale Tre nøtter-versjonen var da den kom ut i 1973.

- Askepott har lyst på prinsen, men magien og nøttene er hjelpemidler som hjelper henne med å komme dit, men det å få ham er noe hun tar ansvar for helt selv!

- Hvordan er det egentlig å spille forelska på film?

- For min del har jeg skjønt at det handler om å på en måte ikke spille forelska, men sette seg inn i hva rollen og karakteren føler og tenker, forklarer Astrid.

- Og når man da kommer på settet stenger man alt det andre ute, og man sitter jo og er forelska på ekte på en måte fordi man har satt seg så inn i det at man til slutt nesten tror på det.

FORELSKA: Til KK forteller både Cengiz og Astrid at de nesten måtte føle at de var forelska på ekte under innspillingen. Ingen tvil om at de to hadde god kjemi! FOTO: Storm films / Nordisk Film Distribusjon
FORELSKA: Til KK forteller både Cengiz og Astrid at de nesten måtte føle at de var forelska på ekte under innspillingen. Ingen tvil om at de to hadde god kjemi! FOTO: Storm films / Nordisk Film Distribusjon Vis mer

Dette er også en strategi den litt mer erfarne skuespilleren Cengiz bruker.

- På forhånd har man brukt mye tid på å sette seg inn i rollen og følelsene karakteren har, og når man da kommer på settet og spesielt i de vakre omgivelsene som her, er det nesten sånn at man får den følelsen på ekte.

Møttes for fire år siden

For Cengiz var hver dag en glede da han var på settet under innspillingen av filmen - mye på grunn av kostymene, omgivelsene og Astrid.

- Jeg elsket å stå opp og inn i det kostymet, møte Astrid og de andre, i de omgivelsene! Jeg var forelska i alt. Jeg har hatt et helt annet eierskap til denne rollen og dette prosjektet sammenlignet med tidligere prosjekter jeg har gjort. Jeg var bare forelsket i hele situasjonen, jeg, sier han og ler.

- Det var ganske euforisk! stemmer Astrid i.

- Kjente dere hverandre fra før?

- Ja, vi møttes for første gang på en etterfest etter en Karpe-konsert i 2017, forklarer Astrid til KK.

Denne historien har Cengiz delt om på Instgram-profilen sin, og forteller om reisen fra Astrid S-fanboy til skuespillerkollega, og nå en av hverandres nærmeste venner.

- Har inntrykket av hverandre endret seg, nå som dere kjenner hverandre godt?

- Ja, men til det bedre! sier begge i kor.

Tre nøtter til Askepott har kinopremiere 12. november 2021

Trailer: Tre nøtter til Askepott Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer