Kongelig bryllup:

- Hun kjørte ned som Sonja Haraldsen og kom tilbake som kronprinsesse. Det var helt vilt!

Nå kan kongeparet feire 51 år som mann og kone.

KONGELIG BRYLLUP: Torsdag 29. august 1968 fikk kronprins Harald sin store kjærlighet - Sonja Haraldsen. Vielsen ble holdt i Oslo Domkirke. Her vinker det nygifte paret til folkemassen som hadde samlet seg utenfor kirken i Oslo sentrum. FOTO: NTB Scanpix
KONGELIG BRYLLUP: Torsdag 29. august 1968 fikk kronprins Harald sin store kjærlighet - Sonja Haraldsen. Vielsen ble holdt i Oslo Domkirke. Her vinker det nygifte paret til folkemassen som hadde samlet seg utenfor kirken i Oslo sentrum. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter å ha kjempet for kjærligheten i ni lange år var det endelig duket for giftemål mellom den da 31 år gamle kronprins Harald og jevngamle Sonja Haraldsen. En kvinne av borgerskapet, født på Vinderen i Oslo. Bryllupet fant sted i Oslo Domkirke torsdag 29. august 1968.

I årene før forlovelsen ble kjent i mars samme år, hadde det lenge blitt utkjempet en kamp i kulissene. Kong Olav V (1903-1991) var blant dem som mente at dersom sønnen giftet seg med en av borgerskapet var det et brudd med tidligere konvensjoner. Ideelt sett hadde han ønsket seg en svigerdatter hentet fra Europas kongehus eller adel.

Men kronprins Harald var heldigvis ikke en mann som lot seg pille på nesen. Han sto støtt i diskusjonene som herjet mellom Regjeringen, Stortinget og hans egen far - kong Olav. Til NRK har han tidligere åpnet opp om at han ga sin far beskjed om at han ikke kom til å gifte seg dersom han ikke fikk Sonja.

- Jeg vet ikke hva som er et ultimatum, men jeg sa at hvis jeg ikke kan gifte meg med henne, så kommer jeg til å forbli ugift. Men jeg vet ikke om det er et ultimatum, akkurat.

I boken Kongen ser tilbake utgitt i 1977, skrevet av den da profilerte journalisten og forfatteren Kjell Arnljot Wig (1924-2015), åpnet Olav opp om debatten.

SVIGERDATTER: Kong Olav gjør honnør til folket, mens den kommende kronprinsessen vinker. Dette bildet er tatt rett før de entret Oslo Domkirke. FOTO: NTB Scanpix
SVIGERDATTER: Kong Olav gjør honnør til folket, mens den kommende kronprinsessen vinker. Dette bildet er tatt rett før de entret Oslo Domkirke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«Beslutningen om å gi samtykke for Harald til å gifte seg borgerlig, var naturligvis ikke lett å ta. Det var jo ikke noe presedens i dette land for slik. I pressen og andre steder var det også lenge tydelig at tanken ikke var modnet i folks bevissthet. Med mine døtres giftemål var det noe helt annet, i og med at vi kun har agnatisk tronfølge. Avgjørelsen var vanskelig, bl.a. fordi en slik bestemmelse er entydig og endelig. Her var det ikke tale om å kunne finne frem til noe kompromiss! Og selv om beslutningen i henhold til Grunnloven tilligger Kongen, betyr ikke det at han kan velge og vrake helt som han vil i et slikt spørsmål. Han blir nødt til å avfinne seg med å forhøre seg. Det ble også gjort. Det ble innhentet like mange opplysninger og uttalelser som man ville ha gjort om det ikke hadde vært Kongens selvstendige vedtak. Jeg forhørte meg med Regjeringens medlemmer og med de parlamentariske førere i Stortinget - og ingen hadde noen vektige innvendinger å fremkomme med.».

«I høyeste grad måtte man jo også prøve å ta hensyn til de unge mennesker som ville bli berørt - og som et eventuelt avslag ville gå ut over. Det var jeg og er jeg meget opptatt av: At deres ønske må etterkommes, hvis det overhodet lar seg gjøre. Såvidt jeg skjønner har det også vært en lykkelig løsning. Den ble forstått, og den ble akseptert. Dette er jeg glad for. Og særlig fordi jeg tror at folket er glad for det - og glad i dem.».

LES OGSÅ: Sonjas reise - fra munter attpåklatt til standhaftig dronning

- De bildene kan ingen glemme, de som har sett dem

Og at folket var blitt glad i dem var det ingen tvil om. Det fikk Sonja og kronprins Harald virkelig erfare på bryllupsdagen.

Allerede tidlig om morgenen den 29. august 1968 begynte folket å samle seg i gatene rundt Slottet, ned langs Karl Johans gate, ved Grensen og utenfor Oslo Domkirke. Det ble viftet med norske flagg og folket sendte sine lykkeønskninger ved å juble i det den åpne bilen med kong Olav og bruden tok av fra Slottet i retning domkirken.

FØRT TL ALTERS: Kong Olav hadde fått det ærefulle oppdraget med å føre Sonja til alteret. Her ventet kronprins Harald og hans forlover grev Flemming av Rosenborg. FOTO: NTB Scanpix
FØRT TL ALTERS: Kong Olav hadde fått det ærefulle oppdraget med å føre Sonja til alteret. Her ventet kronprins Harald og hans forlover grev Flemming av Rosenborg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette er et øyeblikk som står spesielt sterkt hos blomsterdekoratør Finn Schjøll (71). Han var 20 år da bryllupet fant sted, og sier til KK at han husker det som om det var i går.

- Jeg husker ALT! Men spesielt den åpne bilen med kongen og den kommende kronprinsessen. Hun kjørte ned som Sonja Haraldsen og kom tilbake som kronprinsesse. Det var helt vilt! Den bilen og der de sitter å vinker til folket... Vi hadde jo ikke sett noe så vakkert før. De bildene kan ingen glemme, de som har sett dem, minnes han.

ÅPEN BIL: Til tross for at kjøreturen bare tar noen minutter, ble det satt at god tid slik at det nygifte paret fikk tatt imot hyllesten fra folket. De kjørte åpen bil fra Oslo Domkirke til Slottet. FOTO: NTB Scanpix
ÅPEN BIL: Til tross for at kjøreturen bare tar noen minutter, ble det satt at god tid slik at det nygifte paret fikk tatt imot hyllesten fra folket. De kjørte åpen bil fra Oslo Domkirke til Slottet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Finn Schjøll husker også forlovelsen veldig godt, og forteller om spalten Trollhaugens tass i Tønsberg Blad (senere i Aftenposten), hvor redaktøren hadde skrevet en notis med tittelen «Sånn ja, Harald!».

- Dette syntes vi var veldig bra. Alle på min alder den gangen heiet på Sonja, og vi syntes det var helt fantastisk at de endelig skulle få lov til å gifte seg! En konge som går dronningløs, det er jo ikke så veldig bra.

FINN SCHJØLL: Blomsterdekoratør Finn Schjøll husker bryllupet mellom Sonja og Harald som om det var i går. Han satte spesielt pris på de fine blomstene som pyntet opp Oslo Domkirke. FOTO: NTB Scanpix
FINN SCHJØLL: Blomsterdekoratør Finn Schjøll husker bryllupet mellom Sonja og Harald som om det var i går. Han satte spesielt pris på de fine blomstene som pyntet opp Oslo Domkirke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

En annen ting Finn Schjøll husker spesielt godt fra selve bryllupet, og det kommer kanskje ikke som en overraskelse, er alle blomstene som preget Domkirken.

- Den var jo så vidunderlig pyntet, og tro det eller ei, men hele altertavlen i Domkirken var brodert med røde gladiolblomster tett i tett. Det var helt fabelaktig! Vi hadde aldri før sett så mange fine blomsterdekoreringer noen gang. Vi som var blomsterhandlere var så stolte av det var noen - og det var jo ikke hvem som helst - som ville ha det så fint. De har vært en drahjelp for vår bransje, nettopp gjennom bryllupet sitt, og kronprinsparet satte virkelig blomster på kartet, mener han.

Det var blomsterdekoratør Fernando Oscar Menk, opprinnelig fra Zürich i Sveits, som lagde brudebuketten til Sonja. Han hadde flere oppdrag for kongehuset, både før og etter bryllupet.

- Selv om jeg ikke deltok så mye som en gang å løfte et grønt blad, så føler jeg at jeg har vært delaktig siden Menk var min sjef, sier Finn Schjøll med et smil.

LES OGSÅ: - Jeg var 14 år og ville se med mine egne øyne at ekte kjærlighet tross alt vinner til slutt

- Jeg hørte selv at mitt ja ble for spedt

Da bruden trådte inn i kirken, ledsaget av sin kommende svigerfar kong Olav, var det, ifølge Kongehuset, til tonene av den engelske komponisten Henry Purcells høytidelige Trumpet tune and Air fra 1685. Både kongen og bruden nikket imøtekommende til gjestene som hadde samlet seg i Domkirken for å feire kjærligheten.

Ved alteret ventet kronprins Harald og hans forlover, grev Flemming av Rosenborg. Det var biskop Fridtjov Søiland Birkeli som viet og velsignet paret. Da han spurte kronprinsen: «Vil du ha Sonja Haraldsen som hos deg står, til din ekte hustru? Vil du leve med henne etter Guds hellige ord, elske og ære henne, og bli fast hos henne i gode og onde dager inntil døden skiller dere ad?» kom det to kraftfulle og alvorlige «ja» fra brudgommen.

Bruden ga, på sin side, sine to «ja» med smil om munnen - men med mindre kraftfull røst enn sin tilkommende ektemann. Det var tydelig at paret var preget av stundens alvor, men at de også var lykkelige over å endelig få hverandre - helt og fullt.

ENDELIG GIFT: Kronprins Harald måtte vente hele ni år før han fikk sin store kjærlighet, Sonja Haraldsen. Her går det ferske ekteparet ut til tonene av komponist Johann Sebastian Bachs velkjente Preludium i Ess-dur. FOTO: NTB Scanpix
ENDELIG GIFT: Kronprins Harald måtte vente hele ni år før han fikk sin store kjærlighet, Sonja Haraldsen. Her går det ferske ekteparet ut til tonene av komponist Johann Sebastian Bachs velkjente Preludium i Ess-dur. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I boken Dronningen, ført i pennen av journalist og forfatter Ingar Sletten Kolloen og utgitt i 2012, kommenterer dronning Sonja «ja»-et sitt.

- Jeg hørte selv at mitt ja ble for spedt, nesten oppslukt av det enorme kirkerommet. Men jeg kunne jo ikke gjenta det heller.

For bruden var også blomstene viktig, og i Dronningen minnes Sonja den deilige blomsterduften som fylte kirkerommet, når hun skal beskrive hva hun husker fra selve seremonien.

- Jeg hadde følelsen av å gå ved siden av meg selv. Jeg hørte orgelet, kjente blomsterduften og så at kirkerommet var blitt enda vakrere enn jeg hadde forestilt meg, og allikevel var det som om en annen enn meg opplevde dette, en jeg betraktet.

LES OGSÅ: De fire dronningene deler samme sorg - mistet sine søstre altfor tidlig

- Da kronprinsesse Sonja dro halve utlandet ut på Høvikodden oppdro hun oss på en forbilledlig måte

Da vielsen var over gikk det ferske ekteparet arm i arm ut til tonene av den tyske komponisten Johann Sebastian Bachs velkjente Preludium i Ess-dur. Verket ble først publisert i 1739. Utenfor ventet det norske folket på å ta imot det nygifte paret. Jubelen ville ingen ende ta - heller ikke da brudeparet entret slottsbalkongen for å vinke til folket.

ELLEVILL JUBEL: Tusenvis hadde møtt frem for å hylle brudeparet. Dette bildet er tatt utenfor Slottet, mens brudeparet vinker til folket. FOTO: NTB Scanpix
ELLEVILL JUBEL: Tusenvis hadde møtt frem for å hylle brudeparet. Dette bildet er tatt utenfor Slottet, mens brudeparet vinker til folket. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

På Slottet var det duket for fest, med middag, taler og brudevals. Bryllupet ble feiret tre dager til ende, og gjestene ble blant annet tatt med til Henie-Onstad kunstsenter på Høvikodden - helt i tråd med kronprinsessens interesser. Det ble også lagt besøk innom Holmenkollen og Skimuseet.

- Vi har vært svineheldige både med kongen og dronningen. Han er jo et sportsfantom og hun er en kulturinstitusjon. Den gang lagde folk «keramøkk», men da hun så på det ble det keramikk. Moderne kunst var «fy» og «æsj» på den tiden, men da kronprinsessen dro halve utlandet ut på Høvikodden oppdro hun oss på en forbilledlig måte. Hun har lært oss SÅ mye! Og kongen - ja, han har vært konge. Vi har mye å være takknemlig for, sier Finn Schjøll til KK.

- Hva er din lykkeønskning til kongeparet som i dag kan feire gullbryllup?

- Jeg har heller lyst til å takke. Takk fra hjertet. De har gjort en fantastisk jobb! Det er så deilig å ha folk som representerer landet, og som kan det. Den jobben kan de beholde! sier Finn Schjøll entusiastisk.

Kong Harald og dronning Sonja feirer gullbryllupet med en festgudstjeneste i Oslo domkirke klokken 15.00 onsdag 29. august 2018 - der også kongeparet hadde invitert 200 gjester fra folket til å delta på festlighetene. På kvelden var det privat familiemiddag på Slottet, med kun nærmeste familie til stede.

LIKE FORELSKET: 50 år etter at de ga hverandre sine ja i Domkirken i Oslo er kongeparet like forelsket. Dette bildet ble tatt på gullbryllupsdagen 29. august 2018. Vi smelter! FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
LIKE FORELSKET: 50 år etter at de ga hverandre sine ja i Domkirken i Oslo er kongeparet like forelsket. Dette bildet ble tatt på gullbryllupsdagen 29. august 2018. Vi smelter! FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Se flere bilder fra det kongelige bryllupet 29. august 1968 under:

Se bilder fra gullbryllupsfeiringen under:

GULLBRYLLUP: Hele kongefamilien var til stede i Oslo Domkirke under festgudstjenesten for å feire gullbryllupet mellom dronning Sonja og kong Harald. Barnebarna prinsesse Ingrid Alexandra og Maud Angelica leste tekster under seremonien. Kongeparet giftet seg 29. august 1968. FOTO: NTB Scanpix

LES OGSÅ: Sonja Haraldsen - Vestkantpiken som ble Norges dronning

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer