Atlantic Crossing

- Hun levde ikke så lenge at vår generasjon har et forhold til henne

Tobias Santelmann spiller kronprins Olav i ny NRK-serie om kronprinsesse Märtha.

ATLANTIC CROSSING: Tobias Santelmann (midten) spiller kronprins Olav i serien «Atlantic Crossing», mens svenske Sofia Helin har rollen som kronprinsesse Märtha - kong Haralds foreldre. FOTO: NRK
ATLANTIC CROSSING: Tobias Santelmann (midten) spiller kronprins Olav i serien «Atlantic Crossing», mens svenske Sofia Helin har rollen som kronprinsesse Märtha - kong Haralds foreldre. FOTO: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På et hotell i hjertet av Praha, omringet av gotiske katedraler og praktfulle slott, møter vi den norske skuespilleren Tobias Santelmann. Han har akkurat kommet tilbake til den tsjekkiske hovedstaden for å gestalte rollen som kronprins Olav av Norge.

I rundt to måneder har han pendlet mellom Norge og Tsjekkia i forbindelse med innspillingen av NRK-serien «Atlantic Crossing» - en serie som hovedsakelig tar for seg kronprinsesse Märthas liv og virke under andre verdenskrig. Det er svenske skuespilleren Sofia Helin som har rollen som datidens førstedame av Norge.

- Hva visste du om kronprins Olav før du fikk rollen?

- Jeg visste ikke mer enn det gjennomsnittsnordmannen vet, tenker jeg. Han døde jo da jeg var rundt 10 år, men jeg husker at han levde og at jeg la ned en blomst utenfor slottet da han døde, sier Tobias Santelmann til KK.

Han lener seg bakover i stolen, lukker øynene et sekund og smaker på spørsmålet han nettopp er blitt stilt.

- Og så husker jeg jo bilder av ham fra da han gikk på ski i marka, og ikke minst det ikoniske fotografiet av Olav på Holmenkollbanen under oljekrisen på 70-tallet, sier han og smiler.

STERKT MINNE: Et av de øyeblikkene Tobias Santelmann forbinder mest med kong Olav, er da han i 1973 tok Holmenkollbanen fra Majorstuen i Oslo på grunn av oljekrisen. FOTO: Jan Greve // NTB Scanpix
STERKT MINNE: Et av de øyeblikkene Tobias Santelmann forbinder mest med kong Olav, er da han i 1973 tok Holmenkollbanen fra Majorstuen i Oslo på grunn av oljekrisen. FOTO: Jan Greve // NTB Scanpix Vis mer

Men Tobias erkjenner at det samtidig var veldig mye han ikke visste om mannen som med årene skulle få tittelen «Norges folkekonge».

- Det er en av fordelene med å jobbe med historiske prosjekter - jeg får fylt noen hull i allmennkunnskapen min, forklarer han.

«Atlantic Crossing» utspiller seg under andre verdenskrig fra 1940 til 1945, og ifølge Tobias har serieskaper Alexander Eik og manusforfatter Linda May Kallestein holdt på med prosjektet i åtte år.

Tobias Santelmann har dermed nytt godt av all researchen de to har foretatt seg over disse årene.

- Selv har jeg tilbrakt mye tid på Nasjonalbiblioteket, hvor jeg har gått gjennom bilder, videoer og filmklipp som de har tilgjengelig der.

- Er det noen spesielle fakter du har lagt merke til, som du har adaptert inn i rollen?

- Jeg har for det meste sett materiale av kronprins Olav i offisielle ærender, så jeg har hatt lite å gå etter med tanke på hvordan han var privat. Det var nok en forskjell på hvordan han var offentlig og hvem han var privat, og det er der jeg får lov til å dikte mye selv, sier skuespilleren.

Om å hoppe etter Anders Baasmo

I 2016 kom spillefilmen «Kongens nei» ut, og ble en umiddelbar suksess. Rollen som kronprins Olav var det Tobias Santelmanns gode venn og kollega Anders Baasmo Christiansen som hadde.

- Hvordan blir det å hoppe etter Anders Baasmo, som jo nå er blitt relativt etablert i rollen som kronprins Olav etter «Kongens nei»-filmen?

- Jeg leste et intervju med Anders hvor han forklarte at noe av jobben var å få Olav ned fra pidestallen, fordi han skulle gjøre kjøtt og blod ut av ham. Anders gjorde en fabelaktig tolkning, men jeg har ikke bedt om noen spesifikke tips til rollen. Jeg kan aldri tolke Olav slik som Anders. Jeg gjør min versjon, og sånn må det være.

TO TOLKNINGER AV KRONPRINSEN: Høsten 2020 får vi se skuespiller Tobias Santelmann i rollen som kronprins Olav i NRK-serien «Atlantic Crossing» - en mann som Anders Baasmo Christiansen portretterte i filmen «Kongens nei» i 2016. FOTO: NRK // Cinenord og Paradox Film 1 AS // Nordisk Film Distribusjon
TO TOLKNINGER AV KRONPRINSEN: Høsten 2020 får vi se skuespiller Tobias Santelmann i rollen som kronprins Olav i NRK-serien «Atlantic Crossing» - en mann som Anders Baasmo Christiansen portretterte i filmen «Kongens nei» i 2016. FOTO: NRK // Cinenord og Paradox Film 1 AS // Nordisk Film Distribusjon Vis mer

- Hvordan tolker du Olav?

- Dette er en historie hvor man går mer inn i forholdet mellom Märtha og Olav, og den utspiller seg over de fem lange krigsårene, og ikke kun aprildagene i 1940. Jeg er jo midt oppi det nå. Jeg leter. Så er det opp til publikum å se hvordan jeg tolker kronprins Olav.

- Det handler om en familie som blir splitta fordi krigen kommer til Norge

Ifølge Tobias er «Atlantic Crossing» et familiedrama, og omstendighetene rundt andre verdenskrig og kongefamilien gjør at serien får noen ekstra lag.

- Det handler om en familie som blir splitta fordi krigen kommer til Norge. Kronprins Olav er nødt til å være i nærheten av kong Haakon i tilfelle det skulle skje noe, og kongen er nødt til å være sammen med regjeringen i England. Der var det for farlig for kronprinsesse Märtha og barna å være, så da måtte de bort. Det er borte fra hverandre i fire og et halvt år, minus noen få besøk. Nå har vi fått lov til å lage en historie rundt hvordan vi tror det var.

Kronprinsesse Märtha og kronprins Olav giftet seg i 1929, etter å ha inngått en hemmelig forlovelse under OL i Amsterdam i 1928. Den norske kronprinsen og den svenske prinsessen hadde vært i de samme royale kretser siden de var barn, og hadde også møtt på hverandre ved enkelte anledninger ettersom de jo var fetter og kusine.

- Hun var ganske populær blant folket på den tiden, men dessverre levde hun ikke så lenge at vi i vår generasjon har et forhold til henne. Men jeg synes det er veldig fint at vi belyser dette nå, og fremstiller hennes historie mer enn Olavs, sier Tobias.

Fikk et nært forhold til den amerikanske presidenten

I 1930 ble kronprinsparet foreldre for første gang, da prinsesse Ragnhild ble født på Slottet i Oslo, to år senere ble prinsesse Astrid født og syv år etter kom den fremtidige kongen, lille Harald, til verden på Skaugum.

Under krigen dro kronprinsesse Märtha og barna til Sverige og siden til USA, hvor de bodde på eiendommen til daværende president Franklin D. Roosevelt (1882-1945) og hans kone Eleanor Roosevelt (1884-1962).

Allerede i 1940 hadde kronprinsessen oppfordret, via radio, alle norske kvinner til å slutte opp om tiltak som Kvinnenes Arbeidshjelp og Norsk Folkehjelp hadde satt i gang for å få alle kvinner innskrevet i manntall.

I USA jobbet kronprinsessen iherdig med å opprettholde forholdet mellom nordmennene i Amerika, og dro også til Canada ved tre anledninger for å besøke den norske treningsleiren i Toronto. I 1942 sto hun side om side med president Roosevelt da han holdt den berømte «Look to Norway»-talen, og hun holdt selv også en sterk tale til folket.

- Hvorfor er det viktig å få frem historien om kronprinsesse Märtha?

- Hun var tidlig ute med å trekke i tråder i det politiske spillet, og jeg tror ikke det var mange kvinner som hadde innflytelse på den måten som hun hadde.

Tobias trekker frem at han har fått inntrykk av at det miljøet hun var en del av var preget av en «herreklubb»-mentalitet.

- Etter hvert klarte hun å orientere seg, hun lærte seg det språket og det spillet som dette innebar. Den er denne reisen vi følger henne på gjennom serien.

FAMILIEN SOM BLE SPLITTET: Dette bildet er tatt året før krigen kom til Norge. I april-dagene måtte kongefamilien flykte fra hovedstaden på grunn av den tyske invasjonen. De ble gjenforent på norsk jord fem år senere. Her er kronprins Olav og kronprinsesse Märtha med barna prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald på Skaugum. FOTO: NTB Scanpix
FAMILIEN SOM BLE SPLITTET: Dette bildet er tatt året før krigen kom til Norge. I april-dagene måtte kongefamilien flykte fra hovedstaden på grunn av den tyske invasjonen. De ble gjenforent på norsk jord fem år senere. Her er kronprins Olav og kronprinsesse Märtha med barna prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald på Skaugum. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Når vi spør Tobias om hva hans eget forhold til monarkiet er trekker han på det. Nesten så lenge at det oppstår pinlig stillhet.

- Dette skjønner jeg at jeg kommer til å måtte tenke mer gjennom, enn det jeg har gjort til nå. Men da 22. juli skjedde...

Han lar det gå noen sekunder før han fortsetter. Denne gangen med litt mer følelser i stemmen.

- Kong Harald var stotisk og har aldri vært viktigere for Norge enn akkurat i tiden etter 22. juli-hendelsen. Det var stort å se ham ha kraft til å stå med armene utstrakt og trøste en hel nasjon i sorg, samtidig som vi alle så hvor dypt det også berørte ham.

HUSKER OLAV: Tobias Santelmann sier til KK at han husker at han la ned en blomst utenfor Slottet da kong Olav døde i 1991. FOTO: Mona Nordøy
HUSKER OLAV: Tobias Santelmann sier til KK at han husker at han la ned en blomst utenfor Slottet da kong Olav døde i 1991. FOTO: Mona Nordøy Vis mer

Premieren på den åtte episoder lange serien «Atlantic Crossing» er ikke før i høsten 2020, men storsatsingen - som har fått tildelt hele 27 millioner kroner i insentivtilskudd fra Norsk filminstitutt - er naturlig nok godt i gang med innspillingen.

- Man kan finne fantastiske steder som kanskje ville vært umulig å finne i Norge

For ettbarnsfaren Tobias Santelmann betyr det mye pendling mellom Praha, andre innspillingslokasjoner i Norge og hjemmet han deler med datteren Alba (snart 4) og samboeren Jennifer Bråthen (40). For Tobias har det vært en opplevelse å filme i Praha - en by han synes passer perfekt å spille inn en serie fra andre verdenskrig i.

- Det er flotte locations her. Slottene, palassene og de nydelige bygningene som finnes rundt her passer veldig godt til 1940-tallet, og man kan finne fantastiske steder som kanskje ville vært umulig å finne i Norge. Det er også en skikkelig, skikkelig god cast som jeg får lov til å leke med, sier han med et smil.

I tillegg til Tobias Santelmann og Sofia Helin, spiller også danske Søren Pilmark rollen som kong Haakon, amerikanske Kyle MacLachlan rollen som president Roosevelt og norske Anneke von der Lippe rollen som Märthas hoffdame Ragni Østgaard.

Atlantic crossing har premiere på NRK 25. oktober 2020.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer