Bo Derek var «Drømmekvinnen 10»

Hun var 16, han var 46

Han var regissør og gift med en av Hollywoods vakreste kvinner. Så møtte han 16 år gamle Bo, og skilte seg. Ingen trodde paret hadde noen fremtid.

GAMMEL KJÆRLIGHET: Ekteskapet mellom Bo og John Derek holdt helt til han døde i 1988. FOTO: NTB Scanpix
GAMMEL KJÆRLIGHET: Ekteskapet mellom Bo og John Derek holdt helt til han døde i 1988. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det gikk et sus gjennom kinosaler verden over da Bo Derek i 1979 kom joggende i saktefilm bortover stranden i «Drømmekvinnen 10», i hudfarget badedrakt og barmen struttende til værs. Håret lå i ikoniske fletter langs hodebunnen, men den som påstår de forbinder Bo Derek med flettene, lyver mest sannsynlig.

For det er ingen overdrivelse å si at Bo Dereks former ble ettertrykkelig fremhevet på lerretet på 70- og 80-tallet, både med og uten klær. Og aller mest ble de fremhevet av hennes egen ektemann

SLÅENDE: Verden hadde sjelden sett maken, da Bo Derek i «Drømmekvinnen 10» kom løpende i sakte film bortover stranden. FOTO: NTBScanpix.
SLÅENDE: Verden hadde sjelden sett maken, da Bo Derek i «Drømmekvinnen 10» kom løpende i sakte film bortover stranden. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Mor gift med stuntmann

Bo Derek het egentlig Mary Cathleen Collins. Hun ble født i Long Beach i California i 1956. Faren hadde vært radiooperatør i Korea-krigen og jobbet i et seilbåtfirma, og moren var frisør og makeupartist for den svensk-amerikanske skuespilleren Ann-Margret.

SUPER SVENSKE: Bo Dereks mor var makeupartist for den svenske superstjerna Ann-Margret. FOTO: NTBScanpix
SUPER SVENSKE: Bo Dereks mor var makeupartist for den svenske superstjerna Ann-Margret. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Mary Cathleen fikk sånn sett underholdningsbransjen inn med morsmelka, og enda mer skulle det bli da moren senere giftet seg med en stuntmann. Men likevel, derfra til at hun skulle bli en av de største sexsymbolene gjennom tidene.

Drop- out

Mary Cathleen gikk på High School i California og levde et sporty liv. I 1973, da hun var 16 år, begynte hun imidlertid å skulke. I et intervju på Late Night med David Letterman i 1985 fortalte Derek:

– I en hel måned var jeg på stranden og bare og surfet og badet, mens jeg egentlig skulle vært på skolen. Da moren min oppdaget det ble hun rasende. Jeg begynte på skolen igjen og trivdes med det. Og så dro jeg til Hellas for å lage denne filmen med John.

LES OGSÅ: Slik gikk det med norske Lorenzo Lamas fra Falcon Crest

Møtte 30 år eldre mann

Her begynner den pikante historien om Bo Derek, eller Mary, som hun fortsatt het. Hun var nemlig bare 16 år og gikk første året på High School, da hun innledet et forhold til den 30 år eldre regissøren og filmprodusenten John Derek, som hun møtte på en filminnspilling.

NYFORELSKET: Bo og John innledet et forhold da hun var 16 og han var 46. Paret giftet seg siden og hun spilte i flere av filmene hans. FOTO: NTBScanpix
NYFORELSKET: Bo og John innledet et forhold da hun var 16 og han var 46. Paret giftet seg siden og hun spilte i flere av filmene hans. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Derek var 46 år og hadde tidligere vært gift med Ursula Andress. Da han møtte tenåringen Mary var han gift med en ny Hollywood-skjønnhet, Linda Evans, som senere spilte Krystle Carrington i «Dynastiet». Men nå skilte han seg, til fordel for tenåringen.

I et intervju i Interview i 2016 innrømmet Derek at hun har hatt samvittighetskvaler overfor Evans.

– Hun var en jeg beundret og satte svært høyt. Linda var alltid så snill mot meg. Så skjedde alt dette, og jeg må ta en stor del av skylden for all smerten hun gikk gjennom.

SVIKTET: Linda Evans som senere ble kjent som Krystle Carrington i «Dynastiet». Hennes mann John Derek forlot henne til fordel for 16 år gamle Mary, som senere tok navnet Bo Derek. FOTO: :NTBScanpix
SVIKTET: Linda Evans som senere ble kjent som Krystle Carrington i «Dynastiet». Hennes mann John Derek forlot henne til fordel for 16 år gamle Mary, som senere tok navnet Bo Derek. FOTO: :NTBScanpix Vis mer

Da Mary og John møttes var hun mindreårig, og paret flyttet til Tyskland, for å slippe unna lovgivningen i California.

– Moren min ble jo fullstendig rasende, sa Bo Derek da hun ble intervjuet på CBS i 2015 om det forholdet.

– Men du vet, når man er 17 år, så tror du at du vet alt. Du tror du vet hva du gjør.

Pikant film som tenåring

Samme år dro paret til Hellas der Mary spilte inn flere vovede scener i kjærestens lavbudsjettfilm, med det passende navnet «Fantasies». Da filmen etter å ha blitt klippet om flere ganger kom ut først åtte år senere fikk den en ikke spesielt overstrømmende mottagelse.

Etter Marys 18-årsdag kunne paret flytte til USA igjen. De giftet seg i 1976, da Mary var 19 og John 49. Nå hadde hun tatt navnet Bo Derek, og farget håret blondt.

Hennes første Hollywoodrolle var i «Orca The Killer Whale», hvor hun i rollen som Annie på ulykksalig vis fikk benet avspist av en mannevond spekkhogger.

DRØMMEKVINNEN: Bo Dereks fletter ble ikoniske, og er senere kopiert av mange, blant annet av Kim Kardashian. FOTO: NTBScanpix.
DRØMMEKVINNEN: Bo Dereks fletter ble ikoniske, og er senere kopiert av mange, blant annet av Kim Kardashian. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

To år senere kom gjennombruddet, da Bo Derek i den romantiske komedien «Drømmekvinnen 10», kom løpende i badedrakt mot Dudley More og begeistret alt fra kritikere til kåte menn. For rollen ble hun nominert til Golden Globe Award for Best New Star.

Playboy og Tarzan

En stjerne, for ikke å si en supernova, var født. I 1980 ble Bo fotografert to ganger for «Playboy» og bildene sto på trykk både i 1981, 1984 og 1994. Flere av filmene hun spilte i hadde tema «formfull, ung kvinne faller for eldre mann».

1981 fikk hun sin første hovedrolle i filmen «Tarzan, apenes konge» regissert av ektemannen John Derek. Men filmen viste seg å fokusere mer på Bo Dereks attributter enn på Tarzan selv, blant annet gjennom scener der hun både bades og kroppsmales. Filmselskapet skal før utgivelsen ha blitt saksøkt av rettighetshaverne til «Tarzan», da man mente at filmen utnyttet «Tarzan»-navnet.

RASK SUKSESS: Det gikk unna i «Tarzan», selv om fokuset nok var mer på Bo Derek enn på Tarzan i filmen. FOTO: NTBScanpix
RASK SUKSESS: Det gikk unna i «Tarzan», selv om fokuset nok var mer på Bo Derek enn på Tarzan i filmen. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Naken i galopp

Bedre gikk det ikke i neste film, også regissert av ektemannen. I filmen «Bolero – et erotisk eventyr» (1984), utforsket han hovedrollens seksuelle oppvåkning, og i nakenscener på blant annet hesteryggen følger han henne rundt i verden på jakt etter den perfekte elskeren som skal ta møydommen hennes. Da Bo kom ridende i galopp med puppene bare, måpte en hel verden, hvert fall den delen av verden som lot seg lokke til VHS-hylla av lettkledde damer.

I FULL FRES: Bo Derek var ikke redd for å vekke oppsikt i filmene sine. Her fra «Bolero», regissert av ektemannen John Derek. FOTO: NTBScanpix
I FULL FRES: Bo Derek var ikke redd for å vekke oppsikt i filmene sine. Her fra «Bolero», regissert av ektemannen John Derek. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Det trengs kanskje ikke rare #MeToo-lyset for å heve øyenbrynene i dag, men selv i 1981 lot ikke kritikken vente på seg. For sin rolletolkning fikk Bo Derek en Raspberry-award for Verste skuespiller, og «Bolero» ble «belønnet» med ytterligere fem priser i kåringen, for Verste film, Verste regi (John Derek), Verste Manus (John Derek), Verste nye stjerne (Olivia D’Abo) og Verste filmmusikk.

EN KVINNE FOR SIN HATT: John Dereks «Bolero» film utforsket seksuell oppvåkning, med kona Bo Derek i hovedrollen. FOTO: NTBScanpix
EN KVINNE FOR SIN HATT: John Dereks «Bolero» film utforsket seksuell oppvåkning, med kona Bo Derek i hovedrollen. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Hesteaktivist

Men der hesten i «Bolero» kanskje mest ble brukt som et påskudd for å plassere en naken Bo Derek over skrevs, skulle hennes engasjement for de firbente strekke seg mye lenger enn til Hollywood. Bo hadde selv ridd siden hun var liten og i de siste årene har hun engasjert seg for å stoppe slakting av amerikanske hester til bruk som menneskemat utenlands.

Som talskvinne i organisasjonen Animal Welfare Institute fronter hun en kampanje som har satt seg fore å stanse hesteslakt. I en opplysningsfilm for organisasjonen forteller Bo Derek at amerikanske hester hvert å slaktes i hopetall og sendes til restauranter i blant annet Frankrike, og hun appellerer til hestens betydning i krig, og at den som et stolt individ fortjener en bedre skjebne enn å ende opp som mat. Som et alternativ til slakt viser filmen at man har opprettet «gamlehjem», såkalte refuges for hester, der folk kan adoptere en hest, og selv komme å stelle for den.

FORTSATT I FARTA: Bo Derek er fortsatt aktiv og har engasjert seg både for krigsveteraner og mot slakting av hester. FOTO: NTBScanpix
FORTSATT I FARTA: Bo Derek er fortsatt aktiv og har engasjert seg både for krigsveteraner og mot slakting av hester. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Besøkte kongressen

Så iherdig jobber Bo Derek jobber for saken at hun nylig var hun på Capitol Hill for å gi sin støtte til en lovgivning mot slakting av hester.

– Titusenvis av hester blir slaktet på grusomt vis her i landet hvert år, bare for at noen i Europa skal få et lekkert måltid. Det er helt galt, sa hun til lovgivere og presse.

– Vi amerikanere oppdretter ikke hester til mat, og vi spiser dem ikke. Jeg vil bidra til å få slutt på denne forferdelige praksisen.

Sammen til John døde

Bo og John Derek bosatte seg på en ranch i California, omgitt av nettopp hester. De var gift helt frem til John døde av hjerteattakk i 1998. Paret fikk ingen barn men arbeidet tett sammen. Da Bo Derek under intervjuet på CBS ble spurt om hvorfor hun trodde ekteskapet deres holdt så lenge, svarte hun:

– Først og fremst tror jeg ekteskapet fungerte for meg fordi jeg elsket ham, og han elsket meg. Selv om han var 46, så var også han i en modningsprosess. Jeg tror vi tok det fra dag til dag. Jeg tror ikke vi helt forventet at det skulle vare, heller.

– Trengte aldri beundring

Etter ektemannens død skulle Bo finne kjærligheten på nytt. Siden 2002 har hun vært sammen med skuespilleren John Corbett, kjent fra «Sex og Singelliv», og paret bor på en ranch i Santa Ynez Valley i California med hester. Høsten 2021 sa Corbett i en podcast at han og Bo hadde giftet seg, etter å ha vært sammen i 20 år.

LYKKELIG PÅ NY: Bo Derek fant kjærligheten på nytt med skuespiller John Corbett som spilte Aiden i «Sex & Singelliv». FOTO: NTBScanpix
LYKKELIG PÅ NY: Bo Derek fant kjærligheten på nytt med skuespiller John Corbett som spilte Aiden i «Sex & Singelliv». FOTO: NTBScanpix Vis mer

Bo Derek har i de senere år hatt små roller i flere filmer og tv-serier, deriblant «Sharknado 3». Hun er æresmedlem i styret i Veterans Affairs, og har engasjert seg i arbeidet for krigsveteraner. Hun har også i en årrekke sittet i styret for Californias Horse Racing Board, og har gitt ut boken «Riding Lessons: Everything That matters in Life, I learnt from a horse».

I intervjuet på CBS i 2015 sa Bo Derek:

– Jeg trenger ikke mye. Jeg trengte aldri beundringen eller tilbedelsen. Jeg elsket jobben min. Det gjør jeg ennå.

Kilder: cbsnews.com, awionline.org, interviewmagazine.com, wikipedia.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer