Marie Antoinettes datter:

Hun var «dronning» i 20 minutter

Eldstedatteren til Marie Antoinette og kong Ludvig 16. skulle få en ganske annerledes fremtid enn hun hadde trodd.

ENSOM MAJESTET: Marie Therese Charlotte var eneste overlevende barn til kong Ludvig 16. og dronning Marie Antoinette etter den franske revolusjonen. Mens hun selv satt i fangenskap ble faren, moren og tanten giljotinert, og lillebroren døde i fangenskap. FOTO: NTB Scanpix
ENSOM MAJESTET: Marie Therese Charlotte var eneste overlevende barn til kong Ludvig 16. og dronning Marie Antoinette etter den franske revolusjonen. Mens hun selv satt i fangenskap ble faren, moren og tanten giljotinert, og lillebroren døde i fangenskap. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Spenningen var stor på slottet Versailles i 1778 da dronning Marie Antoinette skulle føde sin førstefødte. Mens veene tiltok i styrke, sto både hennes mann kong Ludvig 16. og hoffet tett i tett rundt sengen for å bivåne fødselen av det som forhåpentligvis ble en mannlig arving til den franske tronen.

Marie Antoinette og Ludvig hadde vært gift i åtte år, fra Marie Antoinette var 14 år og Ludvig 16, og det unge paret hadde hatt problemer med å fullbyrde ekteskapet. Det gikk så langt at Marie Antoinettes bror året før ble sendt ens ærende fra Wien for å gi søsteren en oppstrammende prat om de ekteskapelige pliktene.

Ekteskapet var tross alt kommet i stand for å styrke forbindelsen mellom Frankrike og Østerrike.

Og nå, nå skulle det altså endelig skje! Mens dronningens smertestønn steg og sank mellom bladgull og sateng, trakk hoffet nærmere. Kanskje dro de sengegardinen helt til side for å se bedre.

Glad i deg, selv om du er jente

Da lille Marie Thérèse Charlotte av Frankrike endelig så dagens lys, kunne man fornemme et sus av skuffelse rundt dronningens seng. Åtte år, og ikke engang en arving!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer