Marie Antoinettes datter:

Hun var «dronning» i 20 minutter

Eldstedatteren til Marie Antoinette og kong Ludvig 16. skulle få en ganske annerledes fremtid enn hun hadde trodd.

ENSOM MAJESTET: Marie Therese Charlotte var eneste overlevende barn til kong Ludvig 16. og dronning Marie Antoinette etter den franske revolusjonen. Mens hun selv satt i fangenskap ble faren, moren og tanten giljotinert, og lillebroren døde i fangenskap. FOTO: NTB Scanpix
ENSOM MAJESTET: Marie Therese Charlotte var eneste overlevende barn til kong Ludvig 16. og dronning Marie Antoinette etter den franske revolusjonen. Mens hun selv satt i fangenskap ble faren, moren og tanten giljotinert, og lillebroren døde i fangenskap. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Spenningen var stor på slottet Versailles i 1778 da dronning Marie Antoinette skulle føde sin førstefødte. Mens veene tiltok i styrke, sto både hennes mann kong Ludvig 16. og hoffet tett i tett rundt sengen for å bivåne fødselen av det som forhåpentligvis ble en mannlig arving til den franske tronen.

Marie Antoinette og Ludvig hadde vært gift i åtte år, fra Marie Antoinette var 14 år og Ludvig 16, og det unge paret hadde hatt problemer med å fullbyrde ekteskapet. Det gikk så langt at Marie Antoinettes bror året før ble sendt ens ærende fra Wien for å gi søsteren en oppstrammende prat om de ekteskapelige pliktene.

Ekteskapet var tross alt kommet i stand for å styrke forbindelsen mellom Frankrike og Østerrike.

UNG OG BLOMSTRENDE: Marie Antoinette giftet seg med kronprins Ludvig av Frankrike da hun var 14 år, og ble dronning av Frankrike da hun bare var 18 år. FOTO: NTB Scanpix
UNG OG BLOMSTRENDE: Marie Antoinette giftet seg med kronprins Ludvig av Frankrike da hun var 14 år, og ble dronning av Frankrike da hun bare var 18 år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Og nå, nå skulle det altså endelig skje! Mens dronningens smertestønn steg og sank mellom bladgull og sateng, trakk hoffet nærmere. Kanskje dro de sengegardinen helt til side for å se bedre.

Glad i deg, selv om du er jente

Da lille Marie Thérèse Charlotte av Frankrike endelig så dagens lys, kunne man fornemme et sus av skuffelse rundt dronningens seng. Åtte år, og ikke engang en arving!

Marie Antoinette på sin side, så på den lille datteren, som hun senere ga kjælenavnet Mousseline, og sa:

«Stakkars lille ting; du er ikke hva de forventet, men vi elsker deg uansett. En sønn ville ha tilhørt staten; du skal være min og skal få all min omsorg; du skal dele mine glede og dempe min sorg.»

SOVEROM I VERSAILLES: Kanskje var det i nettopp denne sengen på slottet i Versailles at Marie Antoinette fødte sin lille datter Marie Therese. FOTO: NTB Scanpix
SOVEROM I VERSAILLES: Kanskje var det i nettopp denne sengen på slottet i Versailles at Marie Antoinette fødte sin lille datter Marie Therese. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Henrettelse og død

Å dempe morens sorg skulle vise seg å bli en vanskelig oppgave for lille Mousseline. Marie Antoinette skulle senere få to sønner og en datter, og miste dem alle. I tillegg var den østerrikskfødte dronningen forhatt av det franske folket, noe som skulle få fatale konsekvenser for Marie Antoinette. Selv skulle Marie Thérèses skjebne bli et liv i frykt og ensomhet, med død, henrettelser og landflyktighet som hovedingredienser. Et liv så full av omveltninger at da hun i voksen alder selv var neste i rekken som dronning av Frankrike, varte det kun noen korte minutter.

Kongefamilien arrestert

La oss ta et skritt tilbake, til den franske revolusjonen. Det franske folket har reist seg i sinne og sult og er lei av kongefamiliens ødsling og ekstravagante livsstil som står i sterk kontrast til folkets lidelser. Den 5. oktober 1789 marsjerer kvinner fra Paris til Versailles for å tømme matlagrene. De stormer slottet og kongefamilien blir omringet og ført i en slags folkets arrest i slottet Tuileriene i Paris, der de skal «leve som sine undersåtter».

Marie Antoinette skriver i et brev til en venninne:

«Man våker over oss som forbrytere, og denne tvangen er nesten ikke til å holde ut. Det er fryktelig å alltid være redd for at noe skal skje med ens kjære, og vi kan ikke nærme oss et vindu uten å bli overøst med fornærmelser. Når vi går tur med barna, blir vi ropt og skreket til».

KRINGSATT: Da franske arbeiderkvinner marsjerte mot Paris og Versailles i 1789 ble kongefamilien ført i arrest i Paris, for å leve «som sine undersåttere». FOTO: NTB Scanpix
KRINGSATT: Da franske arbeiderkvinner marsjerte mot Paris og Versailles i 1789 ble kongefamilien ført i arrest i Paris, for å leve «som sine undersåttere». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Foreldrene halshugges

Etter et mislykket fluktforsøk to år senere, ledet av svenske Axel von Fersen, føres kongefamilien tilbake til hovedstaden og settes i fangenskap i borgen Tour de Temple. Her sitter de i arrest helt til kong Ludvig blir henrettet i giljotinen 21. januar 1793. Og videre, da dronning Marie Antoinette blir anklaget for forbrytelser mot den franske nasjon, og blir sendt til giljotinen og henrettet hun også.

DET SISTE MØTET: Marie Therese klamrer seg til mamma Marie Antoinette idet faren, kong Ludvig 16. blir ført ut av fengselscellen, på vei til giljotinen. Senere blir også moren sendt til giljotinen. Tanten som sitter i stolen ble også halshugget. Lillebror Ludvik Karl, strekker seg etter faren idet han blir ført bort. Ludvik Karl var arveprins, og ble senere ble funnet død i en fengselscelle, alene og forlatt. FOTO: NTB Scanpix/Verdinier, Paris Bibliothèque Nationale.
DET SISTE MØTET: Marie Therese klamrer seg til mamma Marie Antoinette idet faren, kong Ludvig 16. blir ført ut av fengselscellen, på vei til giljotinen. Senere blir også moren sendt til giljotinen. Tanten som sitter i stolen ble også halshugget. Lillebror Ludvik Karl, strekker seg etter faren idet han blir ført bort. Ludvik Karl var arveprins, og ble senere ble funnet død i en fengselscelle, alene og forlatt. FOTO: NTB Scanpix/Verdinier, Paris Bibliothèque Nationale. Vis mer

Marie Thérèse bror, Ludvig Karl, av rojalistene utnevnt til Ludvig 17. av Frankrike, skal også lide en trist skjebne. Etter foreldrenes henrettelse blir jakobitten Simon gitt i oppdrag å oppdra gutten, men da Simon ble henrettet sammen med Robespierre og andre jakobitter, levde Ludvig Karl i Temple-fengselet overlatt til seg selv, frem til hans døde kropp ble funnet i cellen i 1795.

Eneste overlevende?

I et annet fangetårn satt Marie Thérèse, alene og uvitende om hva som hadde skjedd med familien. Som 17-åring ble hun endelig løslatt og sendt til Wien, hennes mors fødeby, og det er nå Marie Thérèses historie begynner. Den i landflyktighet - og siden den kronglete veien tilbake mot den franske tronen.

FRI: Da Marie Therese ble satt i fengsel var hun et barn. Som 17-åring fikk hun tilbake friheten, da som familiens eneste overlevende. FOTO: NTBScanpix
FRI: Da Marie Therese ble satt i fengsel var hun et barn. Som 17-åring fikk hun tilbake friheten, da som familiens eneste overlevende. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Som familiens eneste overlevende ankom hun Wien 9. januar 1796, tre uker etter at hun slapp ut av fengselet. Her traff hun sin fars bror, som etter lille Ludvig Karls død hadde erklært seg selv som kong Ludvig 18. av Frankrike.

Onkelen var barnløs og ba Marie Thérèse gifte seg med hans nevø Louis-Antoine, hertug av Angoulême, for å potensielt sikre arverekken. Marie Thérèse sa ja, uten egen familie som hun var, og kanskje så hun gjennom fingrene med at den vordende brudgom ble oppfattet som en sky og litt tafatt ung mann, som i tillegg var hennes fetter. Etter vielsen fikk Marie Thérèse tittelen hertuginne av Angoulême. Ekteparet og den rojale familien flyttet til Hartwell House i Buckinghamshire i Storbritannia, en landflyktigheten som varte helt til Napoleon Bonaparte abdiserte i 1814.

Nå overtok Marie Thérèses onkel den franske tronen, som Ludvig 18. av Frankrike, 21 år etter at hans bror Ludvig 16. ble giljotinert. Huset Bourbon var dermed forsøkt gjenreist.

LES OGSÅ: Marie Antoinettes perle ble solgt for 300 millioner kroner

Napoleon gir seg ikke

Men kampen var ikke over. I 1815 kom Napoleon tilbake og fikk raskt tilhengere. Kongen flyktet, mens Marie Thérèse ble værende Bordeaux, til tross for Napoleons ordre om at hun skulle arresteres. For å spare Bordeaux for ødeleggelser, gikk hun likevel med på å dra, noe som fikk Napoleon til å uttale at hun var «det eneste mannfolket i hennes familie».

Etter at Napoleon ble beseiret ved Waterloo den 18. juni 1815, kom kongen tilbake, og Bourbonhuset ble nå gjenreist på den franske tronen for andre gang.

I årene som fulgte kom mange på banen og hevdet at de var Marie Thérèses bror, og dermed den rette arvingen til tronen. Det ble spekulert i at kroppen som ble funnet i fengselet ikke tilhørte tronarvingen, selv om moderne genteknologi senere har tilbakevist dette.

Svindelforsøkene må naturligvis ha vært en påkjenning for Marie Thérèse, som neppe ønsket noe mer enn nettopp å ha et familiemedlem i live. Hjemkomsten til Frankrike ble også vanskelig, gitt de mange franskmenn som enten hadde støttet republikken eller Napoleon. Men sett på den lyse siden kunne hun nå besøke sin brors og foreldrenes grav.

Skulle arve tronen

Da Ludvig 18. døde i 1824 ble han etterfulgt av sin yngre bror, som Karl 10. av Frankrike. Karl var Marie Thérèses svigerfar, og hennes ektemann ble dermed tronarving, såkalt dauphine. Marie Thérèse fikk nå tittelen Madame La Dauphine og ville med andre ord bli den neste dronningen av Frankrike. Sterke antimonarkistiske krefter var imidlertid i sving. I 1830, etter den såkalte julirevolusjonen, ble Karl 10. tvunget til å abdisere. Og hvem var neste i arverekken til tronen? Jo, Marie Thérèses ektemann. Og det var her Marie Thérèses korte fartstid som «dronning» kom inn i bildet. I dragsuget av svigerfarens ufrivillige signering av abdiseringsdokumentet, ble nemlig Marie Thérèses ektemann bare 20 minutter senere tvunget til å gjøre det samme.

BARNDOMMENS GRØNNE DAL: Marie Therese trådte sine barnesko på slottet Versailles utenfor Paris. En stund så det ut som hun skulle bli dronning, som sin mor. FOTO: NTB Scanpix
BARNDOMMENS GRØNNE DAL: Marie Therese trådte sine barnesko på slottet Versailles utenfor Paris. En stund så det ut som hun skulle bli dronning, som sin mor. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Man kan ikke kalle MarieThérèse for dronning. Noen kroning fant tross alt aldri sted i de 20 minuttene hennes mann var neste i arverekken til tronen. I historiebøkene omtales Marie-Thérèse ved tittelen som ble gitt henne ved fødselen, Madame Royale, og siden hertuginne av Angoulême og Madame La Dauphine. Men i sitt hjerte var Marie-Thérèse kanskje aller mest Mousseline, kjælenavnet moren ga henne da hun var liten. Datteren til Marie Antoinette og kong Ludvig 16. Hun som var vokst opp mellom myke silkeputer, formklippede hekker og luftige kremkaker, og som siden fikk alt revet bort og i årevis ble holdt innesperret i et fangetårn. En 17 år gammel jente som da hun endelig slapp ut fant ut at hennes foreldre var blitt halshugget, og at broren også var død.

Lev, min gode mor!

Marie-Thérèse døde i 1851, 72 år gammel. Hun ligger begravet på Annunciation Parish Churc i Nova Gorica, på gravstedet til huset Bourbon. Hun fikk aldri egne barn. Og kanskje oppsummerer de livet hennes, ordene man fant innrisset på veggen i fangetårnet i Paris, etter at hun som foreldreløs jente ble satt fri:

MINNET OM MOR: Marie Antoinette. Kanskje var det slik datteren Marie Therese husket henne, hyllet i et glemselens slør. FOTO: NTB Scanpix
MINNET OM MOR: Marie Antoinette. Kanskje var det slik datteren Marie Therese husket henne, hyllet i et glemselens slør. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«Marie-Thérèse er den mest ulykkelige i verden. Hun kan ikke få vite noe om sin mor, heller ikke bli forent med henne, skjønt hun har bedt om det tusenvis av ganger. Lev, min gode mor! Som jeg elsker mye, men som jeg ikke får høre noe tidender om. Å min far! Vokt over meg fra himmelen over, livet var så grusom mot henne. Å min Gud! Tilgi de som har drept min familie».

Kilder: Wikipedia, Store Norske Leksikon, historienet.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer