Karina Hollekim:

- Husker synet av en livløs mamma

«Forræder»-vinneren åpner seg om tragedien, som førte til at én av hennes aller kjæreste den dag i dag er hjerneskadet.

TØFF FORTID: Karina Hollekims mamma, Sidsel, fikk en alvorlig hjerneskade etter bilulykken familen var utsatt for i 1981. Foto: Privat
TØFF FORTID: Karina Hollekims mamma, Sidsel, fikk en alvorlig hjerneskade etter bilulykken familen var utsatt for i 1981. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Datoen 20. august har mildt sagt skrevet seg langt inn i minnet til Karina Hollekim (46). 20. august i 2006 knuste hun alt fra hoftene og ned etter å ha deiset i bakken i over 100 kilometer i timen under et fallskjermhopp som gikk fryktelig galt.

På den samme datoen - i 1981 - var hun og familien involvert i en bilulykke som kunne kostet dem alle livet. Alle overlevde, men mamma Sidsel (72) er fortsatt hjerneskadet etter den fatale hendelsen.

Dramatisk bilferie

Fredag forrige uke fikk hundretusener av TV-seere se at Hollekim vant en av de største seersuksessene på TV 2 denne høsten, nemlig «Forræder». Det gjorde hun sammen med sin gode venninne og programleder i TV 2, Cathrine Fossum (44).

SEIER: Karina Hollekim og Cathrine Fossum gikk seirende ut av TV 2-programmet «Forræder». Foto: Fremantle/TV 2
SEIER: Karina Hollekim og Cathrine Fossum gikk seirende ut av TV 2-programmet «Forræder». Foto: Fremantle/TV 2 Vis mer

Hollekim var blant de «lojale» i programmet helt frem til nest siste innspillingsdag. Da ble hun «tvunget» over til forrædersiden, en side som skulle vise seg å sette motparten sjakk matt fredag kveld.

Hollekim skrur tiden tilbake: Året er 1981. Det er 20. august, og den nå 46 år gamle kvinnen er på bilferie med familien i Nord-Norge. De har hatt en fin ferie, og setter kursen hjemover. De aner fred og ingen fare, men så skjer noe som fører til at alle tre i bilen får hjertet i halsen.

- Plutselig ser vi at det kommer en bil mot oss i vårt kjørefelt, forteller «Forræder»-vinneren.

Det var pappa Bjørn som var sjåfør. Mamma Sidsel satt foran i passasjersetet, mens lille Karina, som da var bare fire år gammel, satt i baksetet.

Hollekims far er kjent med at Se og Hør omtaler saken.

Hun forklarer:

- I bilen som kom mot oss satt en ung gutt som nettopp hadde fått lappen. Han skulle bytte kassett i kassettholderen, men mistet den ned på gulvet ved passasjersetet. Han strakte seg ned etter den, dreiet rattet og kom derfor over i vår fil.

Fortsatt glass i ansiktet

Pappa Bjørn måtte tenke kjapt. Ren refleks gjorde at han selv satte kurs mot motsatt kjørefelt, det eneste riktige han kunne gjøre, for heller å havne i grøfta enn å frontkollidere. Men i siste sekund oppdaget den unge sjåføren i den andre bilen faren og dreide tilbake igjen i sitt eget kjørefelt.

Dermed var kollisjonen uunngåelig.

- Han traff rett inn i siden der mamma satt. Det var mamma som fikk hele smellen, det var rett og slett maks uflaks, forteller 46-åringen alvorlig.

Datteren, lille Karina, ble samtidig sendt som et prosjektil mot frontruta.

- Kroppen min knuste frontruten, og jeg landet foran bilen. Jeg har fortsatt, 42 år etterpå, glasskår i ansiktet og på andre deler av kroppen.

Mor Sidsel var bare 30 år gammel da ulykken skjedde. Og Karina kommer aldri til å glemme bildene i hodet fra da hun selv lå i veikanten og fikk se tilstanden til sin egen mor, som var den eneste som ikke viste tegn til liv.

- Jeg husker fortsatt synet av en livløs mamma som ligger på en båre i veikanten. Jeg husker maten og alle klærne våre som lå spredt rundt bilen, og en fremmed taxisjåfør som holdt meg fast i hånden da jeg ropte og ville bort til mamma, erindrer 46-åringen.

Ble hjerneskadet

Ifølge Hollekim lå moren i koma i de fire månedene som fulgte. Hun overlevde, men livet hennes er den dag i dag ødelagt.

- Siden det har hun bodd på et rehabiliteringshjem. Hun fikk en alvorlig hjerneskade og ble lam i hele høyresiden av kroppen. Hun mistet all hukommelse. Hun visste ikke engang hvem jeg var første gang jeg så henne etter ulykken.

- Har man sett en bedring i løpet av disse årene?

- Både ja og nei, egentlig. Den har blitt bedre i form av at hun nå klarer å gå. Men hun er fortsatt hjerneskadet og fungerer ikke i hverdagen. Nå kjenner hun meg i hvert fall igjen. Langtidsminnet fungerer fint, men korttidsminnet, det er helt borte.

Vokst opp med pappa

Hollekim legger ikke skjul på at både bil- og fallskjermulykken har satt dype spor i familien.

- Ja, det har det jo. For min egen del har dette formet meg på veldig mange måter. Alle gode og dårlige erfaringer former oss mennesker på et vis. Men det er én selv som velger hva man vil ta meg seg fra de erfaringene, sier hun, før hun fortsetter:

- Jeg kunne valgt å ta med meg en sårhet eller bitterhet for ikke å ha vokst opp med en mor, eller så kan jeg velge å ta med meg at hun har gitt meg de viktigste erfaringene jeg har i livet, egenskapen som handler om aldri å gi seg. Det humøret og den viljestyrken hun har vist i det hun har stått i … Noen bedre rollemodell kunne jeg ikke hatt i livet mitt.

- Og pappa?

- Han har på mange måter blitt mitt alt, han har gitt meg verdien av natur og å utfolde seg på den måten. Det er det språket han har snakket til meg hele veien og som har gjort meg til den jeg er, sier «Forræder»-vinner Karina Hollekim til Se og Hør.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer