Nettvett

«Hva gjør jeg hvis noen sender meg et nakenbilde?»

TV-profil Johannes Slettedal har skrevet netvett-guide til både foreldre og barn.

NETTVETT: I den nye boken NETTVETT av Johannes Slettedal tar han for seg spørsmål som mange barn, tenåringer og foreldre lurer på i forbindelse med bruk av sosiale medier og internett. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
NETTVETT: I den nye boken NETTVETT av Johannes Slettedal tar han for seg spørsmål som mange barn, tenåringer og foreldre lurer på i forbindelse med bruk av sosiale medier og internett. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I en verden fylt av Tiktok-videoer, fake news og utallige some-kontoer hvor man kan dele stort og smått, kan det være lurt å ha verktøy som kan hjelpe oss å navigere rundt på de ulike plattformene.

Dette har Johannes Slettedal (24), kjent fra NRK Supernytt og TV 2 Skole, tatt tak i - og nå lanserer forlaget Gyldendal NETTVETT - en bok både barn, ungdom og foreldre kan ha stor glede av.

- Denne boken er først og fremst viktig fordi den gir foreldre større innblikk i, og forståelse for, de utfordringene barn og unge står i når de er på nett. Forhåpentligvis vil den skape gode holdninger og hjelpe foreldre til å vise enda mer engasjement for barnas hverdag på nett! Det handler jo om bevisstgjøring, som gjør foreldrene enda bedre rustet til å snakke med barna sine – og være førevar! sier Johannes til KK.

NETTVETT: Forfatter Johannes Slettedal håper han kan fremstå som en troverdig «storebror», som barna og ungdommene kan ha tillit til. FOTO: Julia Marie Naglestad
NETTVETT: Forfatter Johannes Slettedal håper han kan fremstå som en troverdig «storebror», som barna og ungdommene kan ha tillit til. FOTO: Julia Marie Naglestad Vis mer

«Medietilsynet slår fast at 65 prosent av norske barn i alderen 9-18 år bruker TikTok, til tross for at aldersgrensen for å opprette en profil er 13 år. TikTok er en app for å lage videoklipp, meldinger og direktesendinger. Nettverket eies av det kinesiske ByteDance, og har fått mye oppmerksomhet for sin svake personvernspolicy», opplyser Medietilsynet.

- Hva kan barna og ungdommene lære av nettvett-boken?

- Jeg håper denne boken kan bidra til å gjøre barn og unge mer kritiske til det de ser og leser på nett – er virkelig alt som står på nettet sant? Boken vil også gi dem de tipsene de trenger, om alt fra passord og aldersgrenser, til gaming og nakenbilder, for lettere å kunne ta kloke og gjennomtenkte valg når de er på nett, forklarer Johannes.

Ble selv lurt av fake news - da oppsto bokideen

Boken er lagt opp på en slik måte at det skal være superenkelt å finne frem til svaret på det de lurer på.

- Med denne boken gir jeg også kidsa over 100 av mine beste tips til hva man bør - og kanskje ikke bør gjøre - når man er på nett. Jeg håper jeg har klart å skrive en bok som kidsa tenker er skrevet rett til dem, fra en troverdig «storebror» de kjenner fra NRK Supernytt.

Johannes fikk selv ideen til nettvett-boken, da han selv ble lurt av en falsk nyhet for et drøyt år siden.

- Den falske nyheten handlet om en øy i Nord-Norge som skulle kvitte seg med tiden. En klokkefri øy, rett og slett. Var det mulig? Det var det ikke, minnes han.

- «Det må vel finnes noen enkle tips og triks for å ikke bli lurt av falske nyheter», tenkte jeg. Det ene førte til det andre, og før jeg visste ordet av det satt jeg og skrev på en bok som ikke bare handlet om falske nyheter, men om nettvett generelt.

Johannes oppdaget nemlig ganske raskt at det ikke fantes én bok – eller ett nettsted – som tok for seg alt barn og unge, inkludert foreldre og besteforeldre, burde vite om nettvett.

- «Den boken ville jeg skrive!», tenkte jeg. Med meg på dette prosjektet har jeg hatt min gode venn og tidligere kollega i NRK, Martin Aas - et kreativt hode av de sjeldne! Vi har jobbet tett sammen hele veien. Mens jeg har skrevet, har Martin med utgangspunkt i min tekst funnet idéer til hvordan temaene kan illustreres på en så gøyal og morsom måte som mulig! Jeg håper vi har klart å lage en bok med ALT man trenger å vite om nettvett, og litt til, sier Johannes til KK.

Gir svar på hvordan man kan ferdes trygt på nettet

Et av spørsmålene Johannes stiller i boken er «Hva gjør jeg hvis noen sender meg et nakenbilde?». Dette kan være et ømfintlig tema både for foreldre og barn, og er noe Johannes har skrevet om i Nettvett-boken. Dette kan være til hjelp for både barn og foreldre, hvis slike ubehagelige hendelser dukker opp.

NETTVETT OM NAKENBILDER: Denne siden er hentet fra NETTVETT-boken skrevet av Johannes Slettedal. ILLUSTRASJON: Nettvett// Gyldendal // Martin Aas
NETTVETT OM NAKENBILDER: Denne siden er hentet fra NETTVETT-boken skrevet av Johannes Slettedal. ILLUSTRASJON: Nettvett// Gyldendal // Martin Aas Vis mer

Han lover at boken kommer til å gi flere og grundige svar på alt det både foreldre og barn måtte lure på, når det kommer til å ferdes trygt på nettet.

- Både når det kommer til nakenbilder, aldersgrenser, passord (bør de egentlig deles med venner?), hva man bør gjøre hvis man har blitt lurt på nett, hvordan man avslører fake news og hvordan man kan være kildekritisk, hva som er lurt og dele på nett og ikke, gaming og avhengighet og ikke minst – hvordan man kan være en god venn på nett!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer