Johnny Depp og Amber Heard

Hva skjer hvis Amber ikke kan betale?

Hun ble dømt til å betale Johnny Depp over 100 millioner kroner, mens karrieren hennes ligger an til å gå i stå.

JOHNNY DEPP OG AMBER HEARD: I det sivile søksmålet ble Amber Heard dømt til å betale eksmannen Johnny Depp 15 millioner kroner erstatning for ærekrenkelse. Summen ble senere redusert til ti millioner dollar. FOTO: Images/BEI/REX/NTB
JOHNNY DEPP OG AMBER HEARD: I det sivile søksmålet ble Amber Heard dømt til å betale eksmannen Johnny Depp 15 millioner kroner erstatning for ærekrenkelse. Summen ble senere redusert til ti millioner dollar. FOTO: Images/BEI/REX/NTB Vis mer
Publisert

I juni 2022 falt dommen, etter at det tidligere ekteparet Johnny Depp og Amber Heard hadde møttes i en seks uker lang TV-sendt rettssak. De to skuespillerne anklaget hverandre for ærekrenkelse, i et sivilt søksmål fra Depp, og et motsøksmål fra Heard, men da juryens kjennelse ble lest opp fikk Depp medhold fra en enstemmig jury.

Amber Heard ble dømt til å betale skuespilleren 15 millioner dollar, noe som senere ble redusert til ti millioner dollar, grunnet en øvre grense i staten Virginia. Depp på sin side ble dømt til å betale Heard to millioner dollar, også det av en enstemmig jury.

To dager etter at dommen ble lest opp på direktesendt TV, uttalte Heards advokat Elaine Bredehoft at Amber Heard «absolutt ikke» var i stand til å betale ti millioner dollar, og at hun anker. Ifølge Bredehoft har Heard allerede betalt over seks millioner dollar i saksomkostninger, altså rundt seksti millioner kroner.

Må hun betale?

Men dersom en eventuell ny rettssak ikke skulle gi et annet utfall, hva skjer videre? Må Amber Heard betale Depp ti millioner dollar? Erstatningssummen tilsvarer over hundre millioner kroner, noe man skal være en stjerne av ganske store dimensjoner for å betjene.

Amber Heard begynte karrieren med å spille i independentfilmer, og flere av de senere filmene hennes har fått blandet mottakelse. Hennes største film så langt er rollen som Mera i «Aquawoman», og det spørs kanskje om rollene vil stå i kø i kjølvannet av rettssirkuset som kledde av de to skuespillerne ned til hver minste ydmykende detalj.

– Depp vil ikke straffe Heard

Det amerikanske magasinet People har sett på følgene, dersom Heard ikke skulle være i stand til å betale Depp 10 millioner dollar. Jussekspert og analytiker Emily D. Baker sier til magasinet at partenes advokater sannsynligvis vil begynne å forhandle om erstatningssummene. Hun trekker fram at Depps forsvarer Benjamin Chew sa i sluttprosedyren at det for Depp «aldri handlet om pengene», eller om å «straffe Heard». Baker utdyper at hun tror at partene vil prøve å komme til enighet, og at det vil komme en pressemelding om at de ikke kommer til å kreve dommen fullbyrdet.

Heard må ikke gjenta påstandene

Men dersom det kommer til at partene virkelig krever at dommen fullbyrdes, forklarer Baker at det vil være starten på en helt ny og separat rettsprosess, der eiendom vil komme på bordet for å finne løsninger for hvordan pengene skal betales. Baker tror imidlertid at Depp og hans team vil være mer opptatt av at Heard ikke skal kunne gjenta de ærekrenkende påstandene hun nå er dømt for, altså at Depp er en konemishandler:

– Om han ikke er interessert i pengene, tror jeg han er mer opptatt av at hun ikke skal gjenta disse beskyldningene, sier Baker til People, og understreker at det å få en dom er én ting, noe ganske annet er det å faktisk få erstatningen.

Krav på hus og hjem

Dersom Depp skulle velge å kreve pengene, kan han ifølge Baker gjøre rettslig krav på eiendom og lønnsinntekter, i en rettslig prosess som starter etter at dommen blir rettskraftig. Baker forteller at det i så fall vil være en lang rettsprosess.

– PR-messig er det ikke ideelt om Johnny Depp aggressivt krever dommen fullbyrdet, sier Baker.

Hun utdyper at det ikke nødvendigvis vil hjelpe å slå seg selv konkurs, for å komme unna kravet, siden Amber Heard ble dømt for å med overlegg ha forsøkt å sverte Depp.

– Ærekrenkelse mot en kjent person som er gjort med overlegg tar bort muligheten til å forkaste kravet gjennom konkurs, sier Baker ifølge People.

Vil fortsatt donere til veldedighet

Da Amber Heard og Johnny Depp skilte seg i 2016, gikk Heard offentlig ut og sa at hun ville donere hele skilsmisseoppgjøret på sju millioner dollar til veldedighet, halvparten til The American Civil Liberties Union og den andre halvparten til Children's Hospital Los Angeles. Under rettssaken gjorde Depps team et poeng ut av at Heard fortsatt ikke har skjenket pengene, som skulle betales i årlige rater. I vitneboksen sa Heard selv at hun fortsatt har alle intensjoner om å donere pengene.

Kort tid etter at juryens kjennelse ble lest opp, la både Johnny Depp og Amber Heard ut innlegg på Instagram. Heard sa at hun var svært skuffet og knust, og at utfallet var et tilbakeslag for alle kvinner som hever stemmen.

Depp takket juryen for å ha gitt ham livet sitt tilbake, og håpet at man fra nå av er uskyldig til det motsatte er bevist, både i retten i i mediene.

I skrivende stund er det blitt kjent at Johnny Depp kommer til Norge for å holde konsert, i Oslo og Kristiansund. Billettene ble revet bort på få minutter.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer