Slottet svarer KK:

Hva skjer hvis tronarvingen er homofil eller barnløs?

- Homofili er ikke omtalt i Grunnlovens bestemmelser om tronen, sier Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe til KK.

KONGELIG: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har barna prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus sammen. Her fra ferie på Dvergsøya utenfor Kristiansand sommeren 2020. FOTO: Lise Åserud / NTB
KONGELIG: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har barna prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus sammen. Her fra ferie på Dvergsøya utenfor Kristiansand sommeren 2020. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmål om hva som skjer med tronen i Norge dersom tronarvingen er homofil har blusset opp igjen denne høsten.

Dette kommer etter at den nederlandske statsministeren Mark Rutte (54) i oktober offentlig uttalte at medlemmer av den nederlandske kongefamilien kan arve tronen, dersom de skulle ønske å gifte seg med en partner av samme kjønn.

Også den fiktive TV-serien Young Royals på Netflix har fått folket til å reflektere over hva som kan skje med tronen dersom den fremtidige kronprinsen eller kronprinsessen er homofil.

For skal vi tro statistikken er oddsen rimelig stor for at det en gang i fremtiden kommer til å skje at en tronarving er homofil, ettersom Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår at 7 prosent av den norske befolkningen har ikke-heterofil orientering eller tiltrekning.

Hvordan forholder det norske kongehuset seg til samme problemstilling her hjemme?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer