Dian Fossey:

Hvem drepte egentlig gorillaekspert Dian Fossey? 32 år senere er det brutale drapet fremdeles uløst

Den amerikanske kvinnen viet over 18 år av livet sitt i jungelen i Rwanda. Det skulle få fatale følger.

DIAN FOSSEY: Den amerikanske kvinnen Dian Fossey brukte 18 år på å studere fjellgorillaer i jungelen i Rwanda. FOTO: National Geographic
DIAN FOSSEY: Den amerikanske kvinnen Dian Fossey brukte 18 år på å studere fjellgorillaer i jungelen i Rwanda. FOTO: National Geographic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig om morgenen 3. juledag 1985 ble den 53 år gamle gorillaeksperten Dian Fossey funnet drept i hytten sin i Virunga-fjellene i Rwanda - et sted hun hadde viet de siste 18 årene av sitt liv til, for å studere de svært utsatte fjellgorillaene i området. Fossey ble funnet liggende på gulvet ved siden av sengen, og det var tydelige machete-spor på kroppen og i ansiktet hennes.

Den dag i dag står den myteomspunne drapsgåten uløst. I den nye dokumentarserien Dian Fossey: Mordgåten i gorillaens rike, som sendes over tre lørdager på National Geographic, får vi et unik innblikk i Dian Fosseys liv og virke.

Hun ble født i San Francisco i januar 1932, og var datter av en modell og en forsikringsagent. Foreldrene skilte seg da hun var seks år, og dette skulle bli starten på en trøblete barndom. Dian og stefaren kom nemlig ikke spesielt godt overens. Hun startet tidlig å ri, og fant trøst i selskapet hos dyrene. Stefaren ønsket at hun skulle gå i hans fotspor og studere på handelshøyskolen, men Dian ville bli veterinær. Til tross for at hun var en dyktig student slet hun med fysikk og kjemi, og dette gjorde at hun byttet over til ergoterapi-studier. Hun fullførte en bachelorgrad i 1954, og jobbet blant annet på et sykehus for handikappede barn.

NÆRKONTAKT: Dian Fossey med en av de mange gorillaene som hun utviklet et nært forhold til i jungelen i Rwanda. FOTO: National Geographic
NÆRKONTAKT: Dian Fossey med en av de mange gorillaene som hun utviklet et nært forhold til i jungelen i Rwanda. FOTO: National Geographic Vis mer

Men det var dyrene hun trivdes best med, og ønsket å vie livet sitt til. 24. september 1967 opprettet hun Karisoke Research Center på tre tusen meters høyde i Rwanda, hvor målet var å studere og observere fjellgorillaene i området. Blant de lokale fikk hun tilnavnet Nyirmachabelli - som kan oversettes til «Kvinnen som bor alene i fjellet». For det var akkurat det Dian Fossey gjorde. Hun hadde riktignok besøk innimellom av forskningsassistenter, studenter og fotografer, men det var bare Dian som ble værende i jungelen sammen med gorillaene.

- Det var verken skjebnen eller kjærligheten som tok meg til Afrika. Jeg hadde et dypt ønske om å se og leve med ville dyr, forklarer Fossey i første episode av den tre episoder lange dokumentaren.

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

Flere gorillaer ble skutt og drept av tyvskyttere

Hun knyttet nære bånd til gorillaene og kom svært tett på dem. Dians funn og teorier gjorde at hun etter hvert ble ansett som verdensledende på fysiologi og atferd hos fjellgorilla-gruppen, og hun definerte dem som en svært sosial og intellektuell dyreart, med ulike personligheter og sterke familiebånd. Hun ble derfor svært opprørt da det viste seg at flere av gorillaene ble skutt av krypskyttere, og at hodene og hendene ble kappet av og solgt i Europa.

COVER: Dette bildet ble brukt på januar-utgaven til National Geographic i 1970. Bildet er tatt av magasinets fotograf Robert M. Campbell - som Fossey utviklet varme følelser for. Dessverre var han gift, og forholdet tok slutt da han dro tilbake fra Rwanda. FOTO: National Geographic
COVER: Dette bildet ble brukt på januar-utgaven til National Geographic i 1970. Bildet er tatt av magasinets fotograf Robert M. Campbell - som Fossey utviklet varme følelser for. Dessverre var han gift, og forholdet tok slutt da han dro tilbake fra Rwanda. FOTO: National Geographic Vis mer

En av de gorillaene som Dian hadde knyttet nær kontakt med var en hun kalte Digit. Ved nyttårstider i 1977 ble Digit drept av krypskyttere, og gorillaens kropp ble funnet uten hode og hender. Digit var ikke den eneste av gorillanene som ble skutt, og dette gjorde at hun nå ble ber og mer besatt av tanken på å få bukt med det hun mente var terror mot gorillaene. Hun var nemlig overbevist om at fjellgorilla-stammen kom til å bli utryddet på grunn av krypskytterne og den økende turismen, som hun mente bidro til ødeleggelser. Derfor tok hun saken i egne hender.

Flere har beskrevet metodene hennes som svært kontroversielle. Hun tok blant annet en av de lokale til fange fordi hun mistenke ham for å være en krypskytter, og pinte ham med brennesle for å få ham til å snakke. I tillegg ikledde hun seg halloween-masker som hun skremte de lokale med. Hun ble besatt av tanken om å få de skyldige dømt, og dette kan ha kostet henne livet.

Etter 18 år i jungelen i Rwanda ble hun brutalt drept 2. juledag 1985, men ikke funnet før morgenen etter. Ran ble raskt utelukket ettersom Dian Fosseys pass, penger og våpen ble funnet i hytten. Alle de involverte i Fosseys stab ble arrestert og avhørt av politiet, og en guide ved navn Emmanuel Rwelekana, som Fossey hadde sparket fire måneder før drapet, ble raskt mistenkt for ugjerningen. Også studenten og research-assistenten Wayne McGuire fra Oklahoma ble mistenkt for drapet. Begge hadde vært til stede på Karisoke Research Center i den aktuelle perioden drapet skal ha funnet sted. Rwelekana ble senere funnet død i fengselet, og politiet mistenkte at han hadde begått selvmord.

LES OGSÅ: Norske Brynhild emigrerte til Amerika i 1881 - så drepte hun rundt 40 menn og flere barn

- Vi visste at hun hadde fiender, men hun fortjente ikke å dø på den måten

I dokumentaren Dian Fossey: Mordgåten i gorillaens rike blir Wayne McGuire, som i dag er 66 år, intervjuet. Han var en del av Karisoke Research Center i rundt fem måneder før Fossey ble drept. I 1986 ble han dømt for drapet på Fossey av en domstol i Rwanda. Han har hele tiden hevdet sin uskyld, og i dokumentaren forteller han om sjokket han opplevde da han fant kollegaen drept.

- Da jeg kom inn i rommet så jeg at stoler var veltet og papirer fløt rundt. Det var blod i ansiktet hennes, det var blod i håret hennes og på teppet som hun lå på. Jeg var i sjokk. Jeg ble nummen. Vi visste at hun hadde fiender, men hun fortjente ikke å dø på den måten, sier McGuire.

Også Jean Bosco Bizumuremy, som bare var en ung gutt da han jobbet på Karisoke Research Center i 1985, forteller i dokumentaren om hvordan det var å finne Dian Fossey drept.

- Jeg er fremdeles traumatisert av det jeg så den dagen. Hodet hennes så ut som om det hadde blitt slått med en hammer. Hun ofret livet sitt for gorillaene, sier han tydelig preget av det han opplevde for over 30 år siden.

Ifølge Los Angeles Times ble Wayne McGuire dømt til døden ved henging. Dommen kom i desember 1986 etter en 40 minutter lang rettssak i landsbyen Ruhengeri i Nordvest-Rwanda. Ingen forsvarssak ble lagt frem. McGuire hadde allerede i juli samme år reist tilbake til USA. Han ble tipset av ansatte ved den amerikanske ambassaden i Rwanda om at en arrestordre var blitt utstedt på ham. Rettssaken ble gjennomført in absentia, det vil si at den tiltalte ikke er til stede og kan svare på anklagene, og ettersom amerikanske myndigheter ikke har en utleveringsavtale med Rwanda har han ikke sonet dommen.

HEVDER SIN USKYLD: Den amerikanske research-assistenten Wayne McGuire ble dømt til døden ved henging av domstolen i Rwanda for drapet på Dian Fossey. Han har hele tiden hevdet sin uskyld. Dette bildet ble tatt i august 1986, da han på en pressekonferanse i Los Angeles kom med en kort uttalelse hvor han avviste drapsanklagene. FOTO: NTB Scanpix
HEVDER SIN USKYLD: Den amerikanske research-assistenten Wayne McGuire ble dømt til døden ved henging av domstolen i Rwanda for drapet på Dian Fossey. Han har hele tiden hevdet sin uskyld. Dette bildet ble tatt i august 1986, da han på en pressekonferanse i Los Angeles kom med en kort uttalelse hvor han avviste drapsanklagene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vel fremme på amerikansk jord kom McGuire med en kort uttalelse om anklagene i august 1986.

- Jeg ønsker å svare på de urimelige anklagene som myndighetene i Rwanda har kommet med, om at jeg har drept Dr. Dian Fossey. Jeg har absolutt ingenting å gjøre med Dians tragiske død. Hun var min venn og en av mine mentorer. Jeg hadde alt å tape og ingenting å vinne på hennes død. Jeg er sjokkert og opprørt over de falske anklagene. Justisdepartementet er velkommen til å avhøre meg når som helst, sa han ifølge The Washington Post.

LES OGSÅ: Casey Anthony beskyldt for å ha drept datteren (2): - Jeg sover godt om natten

- Politisk sett var det svært passende at en amerikaner, og ikke afrikaner, ble dømt for drapet

Ifølge dommen, som kom fire måneder etter McGuires uttalelse, skal hovedmotivet ha vært at McGuire drepte Fossey fordi han ønsket å ta research-materialet hennes. I 1983 kom boken Gorillas in the Mist ut, skrevet av Dian Fossey, og ble raskt en bestselger. I tiden før hun ble drept skrev hun på en oppfølger av suksessboken, og det er nettopp dette materialet som domstolen i Rwanda hevder at Wayne McGuire skal ha vært ute etter.

Enkelte hevder også at myndighetene i Rwanda og USA har samarbeidet om «en mulig løsning på problemet» ved å dømme en hvit mann for drapet - som kunne bli sendt tilbake til USA slik at han ikke hadde mulighet til å avtjene straffen - og på den måten avverge en internasjonal krise.

- Politisk sett var det svært passende at en amerikaner, og ikke afrikaner, ble dømt for drapet på Dian Fossey, sa McGuires advokat W. Michael Mayock i august 1986.

Andre teorier går på at hun ble drept fordi myndighetene hadde sett seg lei av at hun prøvde å forhindre turisme til Rwanda, mens noen mente at hun ble drept av lokale krypskyttere som ville opprettholde handelen av gorilla-suvenirer.

Hvem som egentlig drepte forsker Dian Fossey står med andre ord den dag i dag som en uløst drapsgåte. Hun ligger begravet ved siden av Digit og de andre gorillaene som ble drept av tyvskyttere i jungelen i Rwanda.

LOKALKJENT: Dian Fossey ble på godt og vondt kjent med de lokale i Rwanda. FOTO: National Geographic
LOKALKJENT: Dian Fossey ble på godt og vondt kjent med de lokale i Rwanda. FOTO: National Geographic Vis mer

Den tredelte serien Dian Fossey: Mordgåten i gorillaens rike sendes lørdag 2. desember, 9. desember og 16. desember klokken 21 på National Geographic.

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer