Gianni Versace

Hvem myrdet motekongen?

På morgenen 15. juli 1997 ble Gianni Versace skutt 10 ganger i hodet av en ukjent mann i hvitt.

BROR OG SØSTER: Gianni og søsteren Donatella var nære, hun og broren Santo styrer nå det enorme Versace-imperiet.  Foto: NTB-Scanpix
BROR OG SØSTER: Gianni og søsteren Donatella var nære, hun og broren Santo styrer nå det enorme Versace-imperiet. Foto: NTB-Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Filmstjerner, artister og kongelige kledde seg i Gianni Versaces kreasjoner. Han designet eksklusive klær som ble vist av supermodeller som Naomi Campbell og Linda Evangelista. På 1980- og 90-tallet levde han et luksusliv med bosteder i flere verdensdeler, hvor han menget seg med prinsesse Diana, Elton John, Madonna, Cher og Sting.

Han ble født 2. desember i 1946 i Calabria, Italia, og vokste opp med sin eldre bror Santo og yngre søster Donatella. Mamma Francesca var syerske, og Gianni ble tidlig moteinteressert og hjalp henne gjerne. Han studerte først arkitektur, men 26 år gammel flyttet han til Milano for å jobbe med mote. I 1978 åpnet han sin første motebutikk. 
Etter hvert som Versace ble et av de store motehusene, ble Gianni meget rik. På midten av 1990-tallet hadde han en formue på 8,3 milliarder kroner.

Ti skudd i hodet

Han ble beskrevet som en temperamentsfull mann som likte luksus, ville fester og mannlige prostituerte. Gianni var åpen om sin homoseksuelle legning og levde sammen med Antonio D’Amico i en overdådig art déco-villa i Miami.

På morgenen 15. juli 1997 går Gianni ut for å kjøpe moteblader. Da han kommer hjem igjen og skal låse opp døren, blir han skutt med ti skudd i hodet. Gianni faller død om på marmortrappen, som farges rød av alt blodet. Den ukjente mannen, kledd i hvit skjorte og grå shorts, går rolig vekk til en ventende bil.

Mordet rystet en hel verden. Trappen foran villaen ble fylt av blomster, og alle spurte hva motivet kunne være og hvem morderen var. 

En merkelig detalj var at det inntil Giannis kropp lå en død due. Var duen morderens visittkort? 

Både politiet og familien Versace avfeide teorien om et bestillingsmord. Mistanken ble i stedet rettet mot Andrew Cunanan, en 27 år gammel luksusprostituert. Han var blitt sett ved åstedet, og et par dager senere ble han funnet død i båten sin. Han hadde begått selvmord med samme pistol som Gianni var blitt drept med. Men noe motiv for Versace-mordet ble aldri funnet.

PARTYLØVE: Gianni elsket fester og å omgi seg med kjendiser. Her er han sammen med Sting og kona Trudie Styler, Donatella og Elton John. Foto: NTB-Scanpix
PARTYLØVE: Gianni elsket fester og å omgi seg med kjendiser. Her er han sammen med Sting og kona Trudie Styler, Donatella og Elton John. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: "Making a murderer"-profilens eksforlovede: -Han er et monster!

Bestillingsdrap?

Flere år senere hevdet den italienske journalisten Gianluigi Nuzzi i en bok at mordet på Gianni Versace var et bestillingsdrap. Den døde duen skulle være et tegn på at det var mafiaen som sto bak.

Familien Versaces kontakter med mafiagruppen ‘ndrangheta, skal ha begynt allerede da mamma Francesca skal ha blitt tvunget til å betale dem penger for beskyttelse. Da Gianni senere etablerte seg i Milano, ville mafiaen ha betalt av ham også. Dette skal ha utviklet seg til et samarbeid der mafiaen fikk hvitvasket penger fra narkosalg i moteimperiet, som også tjente en slant.

Franco Coco Trovato passet mafiaens forretninger med Versace, og han og Gianni ble gode venner, hevder Gianluigi Nuzzi. De festet og reiste sammen blant annet til Mallorca og Brasil. Franco viste gjerne fram de spesialdesignede og signerte slipsene han hadde fått av Gianni.

Franco beskrives som en kaldblodig type, kjent for å torturere fiendene sine og for å ha vært involvert i en brutal krig med en rivaliserende mafiaklan der 200 mennesker ble drept. Franco sitter i dag i fengsel for livstid etter å ha blitt dømt for mord.

I løpet av 1990-tallet skal Gianni ha blitt lei av samarbeidet og skal ha vurdert å offentliggjøre de skitne forretningene. Da bestemte mafiaen seg, ifølge Nuzzi, for å kvitte seg med Gianni. Mafiaen engasjerte en leiemorder som skjøt Gianni, og etterpå ble Andrew Cunanan brukt som syndebukk. Da han ble funnet død med drapsvåpenet, ble saken avsluttet.

Teori avfeid

Donatella og Santo Versace, som etter mordet leder moteimperiet, har protestert mot de påståtte mafiakontaktene.

– Gianni har aldri hatt noe å gjøre med ‘ndrangheta. Det eneste broren min har gjort seg skyldig i, er at han har brukt mye penger og spandert på folk, har Santo sagt.

Selv Giannis partner Antonio D’Amico har avfeid teorien om ­samarbeidet med mafiaen.

– Jeg kjente Gianni i 24 år og var sammen med ham i 15, og at han hadde noe å gjøre med mafiaen er det dummeste jeg har hørt. Han besøkte aldri en bank og visste ikke engang hvordan man skrev ut en sjekk. Så hvordan skulle han ha hvitvasket deres svarte penger?

Ord står mot ord – og det er ennå ikke klarlagt om Gianni Versace hadde mafiaforbindelser. Motehuset Versace er fortsatt fremgangsrikt, og stjerner som Lady Gaga, Beyoncé, Britney Spears og Christina Aguilera sørger ­for at kjendisfaktoren for de alltid 
oppsiktsvekkende klærne er høy.    

Denne artikkelen har også stått på trykk i Allers Krim fra virkeligheten 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer