Stephanie Monaco

Hviler det en forbannelse over fyrstefamilien av Monaco?

Dramatiske dødsfall, utroskap og rusmisbruk - historien er som hentet ut av en Hollywoodfilm.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke ett kongehus i Europa - eller verden for den saks skyld - som ikke er forbundet med mystikk, skandaler og kontroverser, og det er kanskje derfor vi aldri får nok av å suge til oss informasjon om dem.

Men det er dog én rojal familie som står øverst på skandalelisten - nemlig fyrstehuset i lilleputtstaten Monaco.

Ifølge legenden skal fyrstehusets forbannelse ha startet den dagen prins Louis Honoré Charles Antoine Grimaldi (1870 - 1949) møtte den franske kabaretdanserinnen Marie Juliette Louvet (1867–1930) på begynnelsen av 1900-tallet. Sammen fikk de datteren Prinsesse Charlotte av Monaco, hertuginne av Valentinois (1898 -1977) - men ettersom hun var født utenfor ekteskap ble hun aldri tatt ordentlig inn i varmen av medlemmene i fyrstehuset, opplyser Wikipedia.

Hertuginnen av Valentinois skulle vise seg å bli det eneste barnet til prins Louis II, så for at tronen ikke skulle havne i klørene på en tysk fyrste (noe Frankrike ikke hadde tolerert ettersom de i 1918 hadde inngått en avtale om delvis beskyttelse av Monaco) ble det sørget for at Charlotte ble adoptert av Louis II og siden giftet bort til den franske greven Pierre av Polignac (1895 - 1964). Bryllupet fant sted i mars 1920. Målet var at de skulle få en sønn, som siden skulle arve den monegaskiske tronen (les mer på Wikipedia).

I 1920, ganske nøyaktig ni måneder etter bryllupet, ble de foreldre til prinsesse Antoinette, baronesse av Massy (1920 - 2011), og tre år senere kunne de puste lettet ut da den lille guttungen Rainier III (1923 - 2005) ble født. Bare 26 år gammel, den 9. mai 1949, ble Rainier III fyrste av Monaco da bestefar Louis II gikk bort i en alder av 78 år.

Grace Kelly fikk slag mens datteren var i bilen

I 1956 giftet fyrsten seg med den amerikanske skuespillerinnen Grace Kelly (1929 - 1982), og de fikk barna prins Albert (58), prinsesse Caroline (59) og prinsesse Stéphanie (51). Rainier og Grace Kelly var gift til 1982, da den vakre og populære skuespillerinnen omkom etter en tragisk bilulykke på vei hjem fra familiens fjellhytte på Mont Agel. Hun ble rammet av slag, og døde på sykehuset dagen etter ulykken (les mer om Grace Kelly på Wikipedia). Yngstedatteren Stéphanie (som var 17 år på dette tidspunktet) var passasjer i bilen da ulykken fant sted, og hun ble lettere skadet. 

IDYLLEN SOM BRAST: På dette bildet har fyrst Rainier og Grace Kelly feiret 10 år som mann og kone. Året var 1966, og den lille kjernefamilien skulle få 16 år til sammen før idyllen brast da Grace Kelly omkom etter en bilulykke.  Foto: NTB Scanpix
IDYLLEN SOM BRAST: På dette bildet har fyrst Rainier og Grace Kelly feiret 10 år som mann og kone. Året var 1966, og den lille kjernefamilien skulle få 16 år til sammen før idyllen brast da Grace Kelly omkom etter en bilulykke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Morens dødsfall skulle gå hardt inn på tenåringen, som utviklet en stadig mer utagerende oppførsel i årene som kom. På 90-tallet ble Stéphanie titulert «skandaleprinsessen» i den kulørte pressen, og spesielt hennes hunger etter menn ble nøye dokumentert. I 1991 innledet hun et forhold med livvakten sin Daniel Ducruet (51), til tross for at han ventet barn med kjæresten Martine Malbouvier. Stéphanie og Daniel ble foreldre til Louis Ducruet (23) og i 1994 ble Pauline Ducruet (22) født. 

Stéphanie kjempet en hard kamp for å få lov til å gifte seg med Daniel Ducruet, og etter at pappa Rainier ga henne grønt lys inngikk de to borgerlig ekteskap i 1995. Men «én gang utro, alltid utro» er det noe som heter - og det er Daniel Ducruet et levende bevis på. På midten av 90-tallet dukket det opp svært pikante bilder av Daniel og en ukjent kvinne, som gjorde at Stéphanie ikke lenger følte at hun kunne stole på ektemannen. Ekteskapet ble oppløst i 1996. I 2000 falt hun for den portugisiske sirkusakrobaten Adans Lopez Peres (40), og de giftet seg i en hemmelig seremoni i Sveits i 2003. Men heller ikke dette ekteskapet skulle bli langvarig. I 2004 var de allerede skilt.

KJEMPET FOR KJÆRLIGHETEN: Prinsesse Stéphanie kjempet lenge mot sin far for å få lov til å gifte seg med livvakten sin Daniel Ducruet. Men det tok ikke lang tid før han var utro mot henne, og ekteskapet brast. Dette bildet er fra 1994, og i armene har Daniel yngstedatteren Pauline. Foto: NTB Scanpix
KJEMPET FOR KJÆRLIGHETEN: Prinsesse Stéphanie kjempet lenge mot sin far for å få lov til å gifte seg med livvakten sin Daniel Ducruet. Men det tok ikke lang tid før han var utro mot henne, og ekteskapet brast. Dette bildet er fra 1994, og i armene har Daniel yngstedatteren Pauline. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nekter å avsløre hvem som er faren til yngstedatteren

Overraskelsen var stor da det i 1997 ble kjent at Stéphanie var gravid. Sommeren 1998 ble Camille Marie Kelly født på Princess Grace Hospital Centre i Monte Carlo - sykehuset hvor mormor Grace Kelly døde i 1982. Prinsessen har aldri bekreftet offentlig hvem faren til yngstedatteren er, men ifølge ryktene skal det være skiinstruktøren og livvakten Jean Raymond Gottlieb (49) som er Camilles far.

Ettersom de aldri giftet seg, og hun aldri har bekreftet hvem faren er, regnes ikke Camille som en av tronfølgerne til den monegaskiske tronen. I dag lever Stéphanie et tilbaketrukket liv med sine tre barn i Villa Clos Saint-Martin i Monaco-ville, og har blant annet engasjert seg for FN og er velvillighetsambassadør for UNAIDS - en organisasjon som retter fokus mot arbeidet for å bekjempe HIV og AIDS.

I DAG: Prinsesse Stéphanie har lagt skandalelivet på hylla og jobber i dag med sine nærmeste hjertesaker. Hun er velvillighetsambassadør for UNAIDS - en organisasjon som retter fokus mot arbeidet for å bekjempe HIV og AIDS. Dette bildet er tatt i New York i juni i år. Foto: NTB Scanpix
I DAG: Prinsesse Stéphanie har lagt skandalelivet på hylla og jobber i dag med sine nærmeste hjertesaker. Hun er velvillighetsambassadør for UNAIDS - en organisasjon som retter fokus mot arbeidet for å bekjempe HIV og AIDS. Dette bildet er tatt i New York i juni i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Heller ikke storebror Albert og storesøster Caroline har kommet unna intriger og dramatikk, og også her er det flere som hevder at «fyrsteforbannelsen» har satt sine spor.

Prinsesse Caroline giftet seg med den franske bankmannen Philippe Junot (76) i 1978, men kjærligheten dabbet av og paret valgte å gå hvert til sitt i 1980. Tre år senere lovet hun på nytt evig troskap, denne gangen til den italienske sosietetsprofilen og forretningsmannen Stefano Casiraghi (1960 - 1990). De fikk tre barn sammen; Andrea Casiraghi (32), Charlotte Casiraghi (30) og Pierre Casiraghi (29). Men ekteskapet fikk en brå slutt da Stefano omkom i en formel 1-båtulykke i oktober 1990.

Prinsesse Caroline og ektemannen bor hver for seg

Siden har hun giftet seg med prins Ernst August av Hanover (62) - som på det tidspunktet Caroline og Ernst August innledet forholdet var gift med Carolines sveitsiske bestevenninne Chantal Hochuli (61). Seks måneder etter at bryllupet fant sted i en borgerlig seremoni i Monaco i januar 1999 kom datteren prinsesse Alexandra Charlotte Ulrike Maryam Virginia til verden. 

Men heller ikke dette ekteskapet har vært en dans på roser. Prins Ernst August har i en årrekke slitt med stort alkoholmisbruk, og dagen før svigerfar Rainier gikk bort i 2005 havnet han i koma. De to er ikke blitt fotografert sammen siden 2009, og lever i dag separate liv. Han bor i Paris, mens Caroline bor i Monte Carlo i Monaco.

EKTEMANN NUMMER TRE: Prinsesse Caroline og prins Ernst August av Hanover fotografert i Monaco lørdag 23. januar 1999 - rett før deres borgerlige vielse. De er fremdeles gift i dag, men lever separate liv. Foto: NTB Scanpix
EKTEMANN NUMMER TRE: Prinsesse Caroline og prins Ernst August av Hanover fotografert i Monaco lørdag 23. januar 1999 - rett før deres borgerlige vielse. De er fremdeles gift i dag, men lever separate liv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det ble i mange år spekulert i om prins Albert, som i 2005 ble fyrste av Monaco etter farens bortgang, skulle «ta en bestefar Louis II» - og forbli ugift og barnløs. Det vil si, to barn hadde han fått - utenfor ekteskap. I 2003 fikk han sønnen Éric Alexandre Stéphane Coste (12) med flyvertinnekjæresten Nicole Coste (44), og i 2006 bekreftet Albert i en offentlig uttalelse at han i 1992 hadde fått datteren Jazmin Grace Rotolo (24) med den amerikanske servitrisen Tamara Rotolo (54).

Men under et svømmestevne i Monaco i 2001 møtte prins Albert den sørafrikanske elitesvømmeren Charlene Wittstock (38) - og amors piler skjøt fart. Fyrstebryllupet fant sted i Monaco i 2011 - hele ti år etter at de fant sammen.

FYRSTEBARNA: Fyrst Albert og prinsesse Charlene er foreldre til tvillingene prins Jacques og prinsesse Gabriella. De ble født i 2014. Foto: NTB Scanpix
FYRSTEBARNA: Fyrst Albert og prinsesse Charlene er foreldre til tvillingene prins Jacques og prinsesse Gabriella. De ble født i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dag er de foreldre til tvillingbarna prinsesse Gabriella og prins Jacques (1,5). Til tross for at Gabriella kom til verden to minutter før sin bror Jacques er det sistnevnte prins som har arverett til fyrstetronen etter sin far - ettersom det monegaskiske fyrstehuset fremdeles lever etter den noe gammeldagse regelen «førstefødte sønn har arverett til tronen».

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, og er hentet frem til nytte for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer