Gutter i kjole:

- Hvis han vil gå med kjoler så får han lov til det!

Hollywood-stjernen Brian Austin Green tar sønnen (4) i forsvar.

GUTTER I KJOLE: Hollywood-ekteparet Megan Fox og Brian Austin Green lar sønnen Noah på fire år få lov til å gå med akkurat de klærne han vil - også kjoler. Foto: NTB Scanpix
GUTTER I KJOLE: Hollywood-ekteparet Megan Fox og Brian Austin Green lar sønnen Noah på fire år få lov til å gå med akkurat de klærne han vil - også kjoler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trebarnsmor og Hollywood-skuespiller Megan Fox (31) la nylig ut et bilde på sin offisielle Instagram-profil av ektemannen Brian Austin Green (44) og sønnene Noah (4), Bodhi (3) og Journey (1), men det som bare skulle være en hyggelig markering har skapt furore blant internett-folket.

Det er nemlig flere som reagerer sterkt på at sønnen Noah er ikledd kjole, inspirert av Elsa i «Frost», på bildet. Nå tar pappa Brian Austin Green, kjent for de fleste fra 90-tallsserien «Beverly Hills 90210», sønnen i forsvar.

- Det har kommet meg for øret at flere sier at de ikke mener at han skal få lov til å gå med kjole. Til dem må jeg bare si: Jeg bryr meg ikke. Han er fire år og dersom han ønsker å gå med kjole, så går han med kjole. Når man er i fire-fem-årsalderen så skal man få lov til å ha det gøy. Han skader ingen ved å gå med kjole. Om kan vil det, kult! Bra for ham, sier Green til Hollywood Pipeline, ifølge Hello Magazine.

LES OGSÅ: Romeo (5) utestengt fra kirkens lekegruppe: - Han elsker å kle seg i kjoler

- Stakkars barn, han kommer til å tro at han er en jente

Det diskuteres fremdeles heftig i kommentarfeltet til bildet som ble lagt ut i august, og en som kaller seg «maseysmama83» mener at det er kritikkverdig at Megan Fox lar sønnen ikle seg kjole. Også mellomstesønnen Bodhi har kledd seg i kjole ved flere anledninger.

«Menn kan ikke være damer, og damer kan ikke være menn. Stakkars barn, han kommer til å tro at han er en jente. Som mor er hun ansvarlig for hans velbefinnende, og ved å lære ham å bruke kjole så er hun ekstremt uansvarlig. Det er derfor alle ser på vårt folk som en gjeng med klovner; det finnes ingen moral lenger. Det er bare trist, skriver personen».

En annen, som kaller seg «joelflynn321» skriver: «Jeg hater hvordan foreldre oppdrar barna sine om dagen - fordi, de oppdrar dem ikke».

Men det er heldigvis også flere som hyller Noah og hans foreldre.

Takk for at dere går foran som et godt eksempel og tillater at sønnen deres går kledd akkurat slik han selv vil. Det er så mange ignorante mennesker der ute som har helt syke holdninger som går på at det å ikle ham kjole kommer til å gjøre ham homofil. Det å faktisk fortelle ham at det er feil av ham å like å gå med kjoler kommer til å undertrykke selvfølelsen hans, og få ham til å føle at han må skjule hvem han er. Et lykkelig barn er et suksessfullt barn, skriver en som kaller seg «mommmy_cristy».

LES OGSÅ: - De fleste smågutter som liker å gå i prinsessekjoler og leker med Barbiedukker, er ikke «født i feil kropp»

- Hvorfor kan vi ikke bare akseptere hverandre?

OUT AND ABOUT: Megan Fox med sønnene Noah (t.h.) og Bodhi (t.v.) på vei til parken i Malibu tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
OUT AND ABOUT: Megan Fox med sønnene Noah (t.h.) og Bodhi (t.v.) på vei til parken i Malibu tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også Megan Fox' søster, Kristi Branim Fox, kommenterer under Instagram-bildet.

«Negativiteten her inne er trist - og ikke bare fordi det er myntet på min søster og min nevø, men det gjør meg trist å tenke på at dette er holdningene og tankene til mennesker. Hvorfor kan vi ikke bare akseptere hverandre, UTEN å dømme hverandre. Vi trenger ikke være enige med hverandre, men vi må prøve å akseptere, respektere våre forskjeller og ha forståelse for hverandre», skriver Kristi, som kaller seg «kfox0602» på Instagram, i kommentarfeltet.

Megan Fox og Brian Austin Green giftet seg i 2010. To år senere kom Noah til verden, og i 2014 ble Bodhi født. Ekteparet gikk hver til sitt i 2015, og Megan ønsket skilsmisse. Men i fjor fant de to tilbake til hverandre, og kort tid senere ble sønn nummer tre født.

LES OGSÅ: Kan en gutt være Lucia?

- Jeg tror det er mer skadelig å tvinge folk inn i et kjønnsuttrykk de selv ikke er komfortabel med

Vi tok en prat med Thomas J. Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, for å høre om det egentlig er «skadelig» for barna å la dem få kle seg i utradisjonelle antrekk - som ikke

- Nei, det er det ikke, sier Winther bastant, før han fortsetter:

- Det kan for så vidt by på kulturelle utfordringer, fordi vi lever i et samfunn med en konstitusjonell forståelse for hvordan vi velger å kle oss. Folk som velger å kle seg annerledes havner dermed utenfor normen. Jeg tror det er mer skadelig å tvinge folk inn i et kjønnsuttrykk de selv ikke er komfortabel med. Barn bryr seg ikke så mye om det. De kan synes det er spennende og morsomt å kle seg i klær som ikke nødvendigvis er beregnet på deres kjønn, men det trenger ikke å bety noe mer underliggende i det hele tatt.

- Er man uansvarlig som foreldre, slik som mange hevder at Megan Fox og Brian Austin Green er?

- Nå må vi huske på at dette er amerikanere, og de henger bak oss i forståelse for at ting er annerledes. Majoriteten av amerikanere er veldig kristne. Vi i Europa er flere hestehoder foran mange andre kontinenter med tanke på det å tolerer det som ikke er A4. Det er selvfølgelig mange i USA som også er frisindige og tolerante, men veldig mange som ikke er det.

- Hvis du gjør det stikk motsatte, altså nekter barna dine å gå kledd slik de selv vil, sier du implisitt tilbake at det er noe feil med deg og at samfunnet vil ikke ha det sånn. I Norge i dag er det å for eksempel være trans 1000 ganger lettere enn for 20 år siden. Før var det sånn at de ikke viste det til samfunnet, og tok livet av seg før fylte 40. Og ingen hengte seg i kjolen sin, for å si det sånn, forklarer Winther.

Han mener at det er lettere å være jente og transe, enn omvendt.

- Å være jente og transe er helt okey. Ingen stusser på at en jente bruker bukser, for de fleste gjør det allikevel. Det er altså lettere for en kvinne å gå inn i et mannsuttrykk, enn en mann å gå inn i et kvinneuttrykk, forklarer Winther til KK.

LES OGSÅ: Frank Kjosås (33) var drittlei av å høre at han så ung og og lignet på en jente. Gjett hva han gjorde!

- Mange barn utforsker og leker med kjønnsuttrykk

For mange barn kan det å ikle seg kjoler når man er gutt, eller gutteklær når man er jente, være et uttrykk for at man har diagnosen transseksualisme - følelsen av å være født i feil kropp, det er følelsen av å ikke passe inn sjelelig og sosialt.

- Det er ikke uvanlig at barn helt ned i 3-5 årsalderen synliggjør for foreldre at de opplever seg som jente eller gutt, selv om kroppen skulle tilsi noe annet. Andre synliggjør noen år senere og noen når de kommer i pubertet og tenåringsfasen. Men de fleste informerer om at de har opplevd seg annerledes siden tidlig barndom, har Tone Maria Hansen, som er daglig leder i pasient- og brukerorganisasjonen Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS), tidligere forklart til KK.

Hvis du nekter barna dine å gå kledd slik de selv vil, sier du implisitt tilbake at det er noe feil med deg Sexolog og familieterapeut Thomas J. Winther

Men hun påpeker at barn som liker å kle seg i klær som egentlig er «beregnet» på motsatt kjønn enn det barnet selv er ikke nødvendigvis er et barn som er «født i feil kropp».

- De fleste barn (gutter) som liker å gå i prinsesse kjoler, skjørt og leker med Barbie dukker, viser seg å ikke være et barn som er «født i feil kropp». De fleste av disse barna viser seg senere å være feminine homofile eller heterofile gutter, har Hansen tidligere forklart.

Dette støtter også sexolog og familieterapeut Thomas J. Winther.

- Nei, det at man velger å kle seg i jenteklær som gutt og i gutteklær som jente betyr ikke nødvendigvis at man «er født i feil kropp». Mange barn utforsker og leker med kjønnsuttrykk. Det er både en spennende og sunn greie. Hvis det er vedvarende kan man nok regne med at det er en tilstand, og at barnet føler at det er født i feil kropp. Dette finner man veldig ofte ut tidlig, tidlig i barndommen.

LES OGSÅ: Jeanette (67) lever endelig fritt som transperson

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer