Odd-magnus Williamson

- Hvis jeg får griseslakt kommer det til å gjøre vondt

Komiker Odd-Magnus Williamson legger humoren til side i «Aber Bergen» - eller gjør han det?

ABER BERGEN: Ellen Dorrit Petersen og Odd-Magnus Williamson spiller det fraseparerte ekteparet Elea og Erik Aber - som også jobber som partnere på samme advokatkontor i Bergen.  Foto: TV3
ABER BERGEN: Ellen Dorrit Petersen og Odd-Magnus Williamson spiller det fraseparerte ekteparet Elea og Erik Aber - som også jobber som partnere på samme advokatkontor i Bergen. Foto: TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 22. september er det premiere på TV3s storsatsing «Aber Bergen» - en mørk og dyster advokatserie med setting i Bergen. Skuespiller Odd-Magnus Williamson (35) har hovedrollen, og ved hans side står blant andre Ellen Dorrit Petersen (40) og Line Verndal (44) - i tillegg til en rekke andre kjente fjes fra den norske TV- og underholdningsbransjen. KK.no har anmeldt serien - les anmeldelsen nederst i saken!

Vi møtte Odd-Magnus Williamson i forbindelse med TV3s høstlansering i Oslo i begynnelsen av september, og han kunne fortelle at han uten tvil har nådd et mål ved nå å ha hanket inn sin første hovedrolle i en norsk TV-serie.

Hvor stas er det å ha hovedrollen i en ny, norsk dramaserie?

- Det er jævlig fett! Jeg føler jeg har lurt meg med på en fest som jeg snart kommer til å bli avslørt på. Kanskje det er nå de skjønner at jeg skal bli kastet ut av festen. Nå får det briste eller bære! Det har vært et mål for meg, og jeg har alltid hatt lyst til å ha en bærende rolle. «Aber Bergen» blir jo en slags syretest, så får vi se om det holder vann eller ikke. Men jeg begynner jo å få en selvtillit på at dette er noe som er bra, men generelt har jeg ikke superselvtillit når det kommer til det jeg driver med. Men hvis det går bra med serien har jeg helt klart nådd et mål. Det er en stor ære, rett og slett. Det må jeg ikke glemme.

Det er ikke uten grunn at adjektivene «mørk» og «dyster» går igjen når man beskriver «Aber Bergen», handlingen i serien er jo ikke av det mest positive slaget ettersom det nå separerte ekteparet Erik og Elea (spilt av Dorrit Petersen) jobber med både mord, voldtekt og sykdom - men serien i seg selv er filmet med mørk filter - noe som utgjør den lille ekstradetaljen for å få den perfekte «scan noir»-stemningen. Se «Aber Bergen»-traileren under:

Det er en stor ære, rett og slett. Det må jeg ikke glemme.

Hvordan var det å legge komikeren i deg til side?

- Det krever litt disiplin fordi det er en så stor del av meg. Hodet mitt er alltid innstilt på å lete etter komikken i situasjoner, i setninger, i dialog og i hendelser. Når man da plutselig ikke får lov til å bruke det og må skru det av, da kjente man raskt på fantomsmertene. Jeg hadde med andre ord et stort behov for å ventilere det mellom tagningene.

Han utdyper:

- Man kan kanskje sammenligne det litt med hva Atle Antonsen gjorde med «Dag», med tanke på å gå inn i en materie hvor man er tvunget til å være gravalvorlig gjennom alt sammen. Som komiker har man alltid en refleks i seg hvor man leter etter morsomme ting, og i dette tilfelle her er det ikke rom for det. Her skal man være i en ramme, og ha en disiplin i forhold til å holde seg i det seriøse. Det mørke sporet. Det er en vanskelig, men også en fin øvelse egentlig.

Men Odd-Magnus påpeker at det ikke er sånn at noe enten bare er komisk eller bare tragisk.

- Det henger sammen. Det er klisjeen om at i de beste komedier så finnes den verste tragedien – og motsatt. Sånn er jo tilfelle her også. Se på det norske rettsapparatet for eksempel. Jeg har gjort veldig mye research og blant annet vært i tingretten. Jeg har sett veldig mange forskjellige saker, og det er jo fantastisk mye komikk i de verste skjebner! For eksempel i barnefordelingssaker, i NAV-svindel eller i ran. I det aller meste finnes det glimt av komedie og når det dukker opp er det et eller annet befriende ved det, sier han til KK.no.

Danske og svenske serier er tatt svært godt imot her i Norge, kanskje mer enn de norske dramaseriene som er laget de siste årene. Hva tror du kan være grunnen til det?

- Det handler om den språklige distansen. Akkurat som at veldig mange dansker og svensker synes at sine egne serier er utroverdige og luggete – synes de at mange norske serier er kjempebra. Se på «Nobel», «Dag» og «Frikjent» – det produseres veldig mye bra her til lands, og vi er i starten av en gullalder nå. Jeg hadde ikke takket «ja» til å være med på dette prosjektet om jeg ikke hadde sett at kvaliteten var så bra som den er. Det er et veldig gjennomarbeidet prosjekt med dyktige folk på tastatur- og i registolen og på produsentsiden. Vi så tydelig at det her kan bli veldig bra. Det har vært ekstremt mye jobbing for å få det til. Det jeg frykter mest er at det er en kvalitetsserie som kanskje ikke blir sett av mange nok. At ikke folk får det med seg, og at den forsvinner i alt det andre som lages.

35-åringen er overbevist om at nordmenns TV-vaner reflekterer samfunnet vi lever i, og at det er nettopp dette som gjør at vi benker oss foran TV-skjermen for å få med dystre dramaserier og «true crime»-dokumentarer av typen «Making a murderer» og «The Jinx».

- Jeg tror at grunnen til at vi liker «scandi noir» og «true crime»-serier er en sunn refleksjon. Jeg tror det handler om at vi har det bra i samfunnet. Vi har et solskinnsamfunn med boligprisvekst og vi har det generelt ganske bra. I andre samfunn, som kanskje er mer preget av tragedie, vil TV-vanene prege det nasjonale lynne, og vi som har det såpass okey nyter å kikke inn i de mørke krokene, mens der hvor det er mørkere og det står dårligere til har man kanskje behov for å se på solskinnshistorie og optimisme. Dersom seertallene til «Allsang på grensen» plutselig skyter i været er det med andre ord fare på ferde.

KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad har sett de to første episodene av «Aber Bergen» og dette er dommen:

Jeg er personlig meget fan av sjangeren «scandi noir» og skandinaviske serier generelt, og har slukt TV-serier som «Bedrag», «Borgen», «Broen», «Arvingene», «Portkod 1321» og «Portkod 1525» i ett jafs. Min kjærlighet til norsk TV-drama er det dessverre så som så med, og jeg må til en viss grad si meg enig med Odd-Magnus Williamson at det mest sannsynlig handler om den språklige distansen - selv om fjorårets NRK-suksess «Unge lovende» beviste det stikk motsatte. Det var derfor med blandede følelser jeg satte meg ned med episode 1 og 2 av «Aber Bergen». Komiker Odda aka Tina fra «Tina og Bettina» som seriøs advokat, liksom?

Det er umulig å ikke trekke på smilebåndet når Ellen Dorrit Petersens karakter Elea Aber ber advokat-partnerne om å se på saken med friske øyne - og én av kollegene faktisk er blind. Tørt og deilig! Og når vi snakker om Ellen Dorrit Petersen - for en dame! Hennes karakter Elea Aber er en streng og nådeløs kvinne, som ikke gir seg før hun har fått viljen sin. Jeg har savnet en sånn type «girl power»-dame på norsk TV, og får raskt assosiasjoner til den danske «Arvingene»-skuespilleren Trine Dyrholm - som er blant mine ultimate favorittskuespillere.Det kan umulig funke, tenkte jeg. 

Komiker Odda aka Tina fra «Tina og Bettina» som seriøs advokat, liksom?

Men til tross for litt «typisk norsk»-dialog de første minuttene av serien beviser Odd-Magnus at han er en allsidig skuespiller. Det funker jo! Og som han selv uttaler til KK.no så finner man komikk i de mest tragiske situasjoner, og heldigvis finner vi dette også i «Aber Bergen». 

For meg er også introsekvensen i seriene svært viktig. Ja, som rosinen i pølsa vil jeg si! Og her har serieskaperne virkelig skutt gullfuglen. Artist Sivert Høyem har lånt bort stemmen og låta «Sleepwalking Man» fra fjorårets album «Lioness». Perfekt! Det er i utgangspunktet vanskelig å bedømme en serie på 10 episoder - når man kun har sett to. Men konklusjonen er allikevel den at ja, jeg kunne ønske jeg satt med alle 10 episodene foran meg! «Aber Bergen» har premiere torsdag 22.september kl. 21:55 på TV3.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer