Stella Mwangi MGP:

Hvor har du vært, Stella Mwangi?

MGP-aktuelle Stella Mwangi (31) snakker ut om tiden etter «Haba Haba» - suksessen, og baksidene ved musikkbransjen.

STELLA MWANGI: Denne måneden deltar hun i Melodi Grand Prix, slipper ny musikk og lanserer nettbutikken VAA KI AFRIKA. FOTO: Igor Zaitcev
STELLA MWANGI: Denne måneden deltar hun i Melodi Grand Prix, slipper ny musikk og lanserer nettbutikken VAA KI AFRIKA. FOTO: Igor Zaitcev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har gjort så mye at jeg føler jeg burde vunnet en spellemannspris for lengst, sier Stella Mwangi i en lattermild tone.

Siden hun vant den norske Melodi Grand Prix finalen i 2011 med låta «Haba Haba» har det vært stille i media fra den norsk-kenyanske artisten. Ifølge henne selv har hun likevel hatt hendene fulle. Ta for eksempel denne måneden; I tillegg til å være aktuell som deltaker i den norske Melodi Grand Prix-finalen skal Stella også gi ut mer musikk, samt lansere nettbutikken VKASTORE.com - et prosjekt hun har jobbet med i snart tre år. Gjennom merkevaren har hun skapt en visjon om å sammensmelte to kulturer, nemlig det skandinaviske rene og det frodige fra Afrika.

Hun driver også sitt eget plateselskap, «BADILI AKILI», som på swahili betyr «New mindset Music». Der jobber hun med mange unge artister, blant annet sin egen lillesøster Cherie Angela, som snart skal lansere sin aller første musikk.

– Jeg føler jeg har så mye å gi henne, fordi jeg har vært gjennom det selv. Jeg vil støtte henne, samtidig som at jeg vil beskytte henne fra hele det sirkuset som musikkbransjen kan være, en slags fabrikk som virkelig kan knekke en artist.

- Har du opplevd det selv - å bli knekt som artist?

– Ja. Når det gjelder musikk og artister så glemmer ofte folk at det er mennesker de jobber med. Det er mennesker som gjør dette her - som gir av seg selv, og som ikke kan puttes i en boks. Dessverre er det ofte det som skjer, og da kan det fort føre til at man som artist og kreativ person kan ende opp med å føle seg knekt.

LES OGSÅ: Alejandro Fuentes MGP: - Jeg ble far og følte at karrieren gikk til helvete

Hjelper unge artister

Etter Stellas mening er det viktig at de som jobber med artister virkelig har god kunnskap om hvordan man arbeider med mennesker, og dette er noe hun savner i den norske musikkbransjen.

– En måte jeg kan gi noe til bransjen er å starte min egen greie, og jobbe med unge artister.

«BADILI AKILI» har produsenter over hele verden, folk fra Afrika, Italia, Nederland, Storbritannia og USA. Hun har også managementet sitt i Nairobi, et apparat som ikke bare er tenkt for henne selv, men for hva hun kan gjøre for andre.

– Jeg føler meg på en måte som et tre som har masse frukt å gi, og så kan folk komme og plukke.

LES OGSÅ: Dagny Norvoll Sandvik: Fra stjerneskudd til popstjerne

Lever av musikken

Stella har vært travelt opptatt med musikkarrieren de siste årene, men mange av oss har likevel hørt lite om henne.

Hun har hatt musikk i flere store amerikanske filmer og serier, blant annet «Bad Moms», og filmen «Rough Night», en skikkelig chickflick med blant andre Scarlett Johansson. Forrige uke pitchet hun inn musikk til serien «Black Lightning», en Netflix-serie som den siste tiden har gjort seg svært populær.

Hun har også utmerket seg i moteverden, da den superpopulære designeren Tommy Hilfiger har brukt musikken hennes på visningene sine opptil flere ganger.

– Altså jeg har gjort så mye! Jeg lever av å være låtskriver og artist i utlandet, og så har jeg klart å investere inntektene mine på å starte klesmerket mitt, med skreddere både i Norge og i hjemlandet mitt Kenya - for å få litt ekstra «human touch» over det hele.

LES OGSÅ: MGP 2018: - Jeg tenker liksom at «oi, wow! Nå må jeg huske å oppføre meg ordentlig» - men det gjør jeg jo aldri

– Handlet om politikk

Da Stella vant den norske finalen i Melodi Grand Prix i 2011 ble hun hele Norges favoritt over natta. I den internasjonale semifinalen gikk det derimot ikke like bra. Norge endte på en sur 17. plass og gikk ikke videre til finalesendingen.

– Det var jo ikke det at jeg gjorde det dårlig den gangen, men det handlet om urettferdighet. Jeg ble satt i en semifinale med omtrent bare østeuropeiske land, der ingen av de store landene som Storbritannia, Frankrike eller Tyskland kunne stemme på meg.

Stella sammenligner hendelsen med da Stig van Eijk representerte Norge i 1999 og mistet lyden på øret under sending. Og så kom Stella - en afrikansk jente med afrikanske rytmer som skulle representere Norge i Tyskland. Se Stellas opptreden i Eurovison her:

– Det handlet bare om politikk. Man kan gå dypt inn i den situasjonen, men jeg tror det var verden som ikke var like fremtidsrettet som det Norge var på det tidspunktet. Det å stemme på afrikanske rytmer, respektere en annen kultur og ta det som sitt; altså, Norge burde vunnet Nobelprisen for bare det liksom. Haha!

LES OGSÅ: Karoline Krüger: Livet er i ferd med å gå i en annen retning

17. PLASS: Det var en trist Stella Mwangi som møtte pressen etter at hun røk ut i semifinalen i Eurovision Song Contest i Tyskland 2011. FOTO: NTB Scanpix
17. PLASS: Det var en trist Stella Mwangi som møtte pressen etter at hun røk ut i semifinalen i Eurovision Song Contest i Tyskland 2011. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sa først nei

I høst fikk Stella en telefon av MGP-ansvarlig Stig Karlsen som gjerne ville at hun igjen skulle delta i det hun selv beskriver som en eneste stor musikkfest. Han hadde en låt med sang og rap, og hadde allerede skaffet den dyktige sangerinnen Alexandra Rotan (21), som også skulle vise seg å være fra Stellas hjemplass Eidsvoll. Han kunne ikke tenke seg noen andre enn den tidligere MGP-vinneren til å gjøre rap-delen. Stella sa umiddelbart nei.

– Jeg har gjort det før, og så vant jeg jo, så jeg følte på en måte vi hadde runda det spillet. Det er jo som å ta lappen på nytt, man har jo allerede gjort det.

Men etter å ha tatt noen dager for å tenke over tilbudet, så Stella saken med et nytt perspektiv.

– Jeg tenkte det var en ny mulighet for meg til å fortsette med det jeg brenner for, nemlig å sammensmelte forskjellige kulturer og være én i musikken. Alexandra er jo ordentlig nordmann, så jeg tror vi to sammen kan tilføre noe fint, vise et bilde som verden trenger, og at vi kan skape harmoni gjennom musikken.

«YOU GOT ME»: Syv år etter «Haba Haba» - suksessen er Stella Mwangi igjen klar for å stå på MGP-scenen, denne gangen sammen med Alexandra Rotan. Sangen deres heter «You Got Me». FOTO: NTB Scanpix
«YOU GOT ME»: Syv år etter «Haba Haba» - suksessen er Stella Mwangi igjen klar for å stå på MGP-scenen, denne gangen sammen med Alexandra Rotan. Sangen deres heter «You Got Me». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Etter å ha tenkt over saken kom Stella fram til at deltakelsen ikke trengte å handle om henne selv, men om bildet de to artistene kan inspirere andre med. I motsetning til for syv år siden får Stella denne gangen fokusere på det hun har drevet med siden hun var åtte år gammel, nemlig rappingen. Hun har skrevet om teksten i sangen og skapt det hun selv beskriver som en «Stella-flow» i rappen.

– Jeg vokste opp med foreldre som kunne vekke oss fem om morgenen med trommer og Bob Marley på full guffe. Det var så mye frihet, og det var også det jeg tenkte da jeg skrev «Haba Haba». Det handler ikke om hvordan man høres ut, eller hvordan man ser ut. Jeg tenkte ikke nå skal jeg være Celine Dion og synge dette her, men jeg ville dele av energien og gleden jeg har, og det var det som var fokuset.

LES OGSÅ: Anita Skorgan: - Da jeg skjønte at jeg ville bli alene på julaften, ble jeg fryktelig lei meg

KJENDIS: Som MGP - deltaker blir man kjendis over natten. Her møter Stella Mwangi pressen dagen etter at hun røk ut av semifinalen i Eurovision, og tårene er byttet ut med et bredt smil. FOTO: NTB Scanpix
KJENDIS: Som MGP - deltaker blir man kjendis over natten. Her møter Stella Mwangi pressen dagen etter at hun røk ut av semifinalen i Eurovision, og tårene er byttet ut med et bredt smil. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vil skape ro i kulturfrykten

For syv år siden deltok hun i Melodi Grand Prix med ønske om å la folk bli kjent med henne, forelske seg i både musikken og energien hennes, og å bli berømt. I dag handler det ikke om det samme lenger for Stella.

– Nå handler det om å vise et bilde, og å skape ro i kulturfrykten som mange har. Det finnes så mye fordommer; muslimer-ditten, somaliere-ditten, flyktninger - alltid grunner til å separere folk. Men jeg håper Alexandra og jeg kan skape lys, for det finnes jo så mange som ønsker harmoni, og da kan de komme opp og frem og bli hørt og sett.

Hun hadde aldri sett for seg å delta i musikk-konkurransen igjen, men muligheten havnet plutselig i fanget på henne, og da Stella er ganske spirituell av seg tenker hun gjerne at muligheter ofte kommer av en grunn.

– Jeg hadde ikke egentlig lyst til å delta. Men så tok jeg meg selv ut av situasjonen, og tenkte på hva det var vi faktisk kunne skape her, og hvilket bilde Alexandra og jeg sammen kunne vise.

Stella og Alexandra vil også fortsette samarbeidet utenfor Melodi Grand Prix. Kvinnedagen 8. mars slipper de singelen F.I.L, som står for Fall in love, gjennom Stellas plateselskap «BADILI AKILI».

– Det er en tøff, sexy og energisk eksplosjon av afrobeat, RnB og Hip Hop, forklarer Stella.

SINGEL: Kjemien mellom de to Eidsvoll-jentene er så god at de ønsker å fortsette samarbeidet også utenfor MGP! 8. mars slipper de låta F.I.L. FOTO: BADILI AKILI
SINGEL: Kjemien mellom de to Eidsvoll-jentene er så god at de ønsker å fortsette samarbeidet også utenfor MGP! 8. mars slipper de låta F.I.L. FOTO: BADILI AKILI Vis mer

Og til slutt; hvordan har du det for tiden?

– Jeg kan bare si at livet er herlig!

Den norske MGP-finalen arrangeres lørdag 10. mars, hvor Stella og Alexandra deltar med låta «You Got Me».​ Hør den her:

​LES OGSÅ: Å delta i «Hver gang vi møtes» ble overraskende emosjonelt for Tone Damli

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer