Kurt Cobain

Hvordan kunne det gå så galt?

Han var oppfinnsom, glad og talentfull - og følte allerede som liten at verden lå åpen for ham. Så gikk det nedover.

SKJØNN LITEN GUTT: Kurt Cobain likte å tegne og lese som barn. Selv beskrev han barndommen sin som fantastisk - frem til han var ni år. FOTO: NTB Scanpix
SKJØNN LITEN GUTT: Kurt Cobain likte å tegne og lese som barn. Selv beskrev han barndommen sin som fantastisk - frem til han var ni år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

8. april 1994. Nyheten slo ned som en bombe : Nirvana-vokalist Kurt Cobain hadde tatt livet av seg. Musikkelskere verden over sørget og bildet av grungeren med det blå, sorgtunge blikket prydet snart ungdomsrom og t-skjorter: «Kurt Cobain 1967-1994». I sympati med han som var blitt selve symbolet for generasjon X gikk «alle» nå med rutete skjorteflak over jeansen, og hadde «Nevermind» og «In utero» i CD-samlingen.

I år er det 25 år siden Kurt Cobain døde - siden låtene «Smells Like Teen spirit» og «Come as you are» ble hans evigsorte ettermæle. Fra nå av ble det ingen fler mollstemte Seattle-låter, sunget med Kurts ru, dirrende røst bak sortmalte øyne.

KURT COBAIN: Nirvana-vokalisten fikk legendestatus nesten over natten etter at albumet «Nevermind» kom ut i 1991. FOTO: NTB Scanpix
KURT COBAIN: Nirvana-vokalisten fikk legendestatus nesten over natten etter at albumet «Nevermind» kom ut i 1991. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

For mange var Kurt Cobain bare nok en rocker som ikke fikset livet. Som dopet seg, og tråkket seg selv enda mer nedover, i takt med at rockestjernestatusen økte. Listen over likesinnede var tross alt lang: Jimi Hendrix. Janis Joplin. Sid Vicious, for å nevne noen. Andre så på Kurt Cobain som en sart poet som bukket under for berømmelsen.

Men hvorfor gikk det sånn? Måtte det gå sånn?

«Ekstremt lykkelig barndom»

Kurt Cobain var sønn av Donald og Wendy Cobain. Han ble født i Hoquiam, Washington i 1967, og familien flyttet senere til småbyen Aberdeen, ved Stillehavskysten. Ifølge tanten var Kurt «sanger fra han var to år. Han pleide å synge Beatles-låter som «Hey Jude». Han hadde stor utstråling helt fra han var liten».

HOS FOTOGRAFEN: Kurt og lillesøster med mor og far hos fotografen. Bare få år etter var skilsmissen et faktum. FOTO: NTB Scanpix
HOS FOTOGRAFEN: Kurt og lillesøster med mor og far hos fotografen. Bare få år etter var skilsmissen et faktum. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Selv beskrev Kurt barndommen sin slik: «Frem til jeg var åtte år hadde jeg en ekstremt lykkelig barndom. En virkelig god en. Moren min var veldig hengiven og støttende og interesserte seg veldig for kunst» sa han i et lydopptak og fortalte videre at han alltid tegnet og leste og følte at verden lå åpen for ham.

Men i 1975 skilte foreldrene seg, da Kurt var ni år, og hendelsen skulle bli skjellsettende for ham. Ifølge ham selv ble han manisk depressiv i en alder av ni år. I et intervju, «Kurt Cobain - the lost intervju» i The Guitar som ble publisert i 1997 skal han ha sagt:

«Jeg husker følelsen av skam, av en eller annen grunn. Jeg var skamfull over mine foreldre. Jeg kunne ikke se vennene mine på skolen i øynene lenger, fordi jeg desperat ønsket å ha den klassiske, du vet, typiske familien. Mor, far. Jeg ønsket meg trygghet, så jeg overså mine foreldre i flere år på grunn av dette».

BARNDOMSHJEM: I dette huset i Aberdeen vokste rockelegenden Kurt Cobain opp. FOTO:NTB Scanpix
BARNDOMSHJEM: I dette huset i Aberdeen vokste rockelegenden Kurt Cobain opp. FOTO:NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Den norske Hollywood-stjerna skjøt og drepte seg selv ved en feil.

Fars strenge hånd

Skilsmissebarnet Kurt bodde først med moren og senere en stund med faren. Han hadde noen trassige ungdomsår der han motsatte seg farens forsøk på å få ham til å drive med sport. Kurt skal til og med ha lagt inn strategiske feil, for å slippe unna.

I et lydopptak forteller han om en streng oppdragelse fra farens side, at han og faren hadde et distansert forhold, og at de etterhvert mistet kontakten. I opptaket beskriver Kurt at foreldrene hans «totally fucked up» ved å skille seg, og at de ikke visste hva et barn i den alderen trenger.

På 14-årsdagen fikk Kurt en gitar, og nå begynte han å skrive sanger. På videregående traff han Krist Novoselic og de to begynte å spille sammen i Novoselics mors frisørsalong. Dette skulle bli begynnelsen på bandet «Nirvana». Etter å ha gitt ut plata «Bleach», debuterte bandet i 1991 på stort selskap med «Nevermind». Albumet er blitt hyllet som en av 90-tallets viktigste, og utgivelsen ga bandet legendestatus nærmest over natten.

Kronisk syk

Resten kunne kanskje vært solskinnshistorie. Men slik skulle det ikke gå. Kurt Cobain slet med helsa, både depresjoner, kronisk bronkitt, og smerter grunnet en kroniske magetilstand. Han skal ha vært 19 da han første gang prøvde heroin. Bruken var sporadisk, men ved utgangen av 1990 var han blitt avhengig. Selv hevdet han det var en måte å behandle magesmertene og skal ha sagt:

«Det startet med tre dagers bruk av heroin, og nå har jeg ikke magesmerter. Det var en skikkelig lettelse». Da han i 1992 fikk vite at han skulle bli far, forsøkte han å venne seg av, men heroinbruken tiltok igjen i 1994, under «In Utero»-turneen.

EKTEPAR: Kurt og Courtney, med lille Frances Bean mellom seg på vei til MTV-Awards i 1993. Bare måneder senere var Kurt Cobain død. FOTO: NTB Scanpix
EKTEPAR: Kurt og Courtney, med lille Frances Bean mellom seg på vei til MTV-Awards i 1993. Bare måneder senere var Kurt Cobain død. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ble far

I 1992 giftet Kurt seg med sangeren i Courtney Love og samme år ble datteren Frances Bean Cobain født. Bildene viser en inderlig, men også sorgtung Kurt som andektig bærer veslejenta si på armen. For i takt med at datteren etterhvert lærte seg å både snakke og gå, tiltok problemene hans.

FARSKJÆRLIGHET: En ganske nyfødt Frances Bean i pappa Kurt Cobains armer. FOTO: NTB Scanpix
FARSKJÆRLIGHET: En ganske nyfødt Frances Bean i pappa Kurt Cobains armer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I 1994 fant Courtney mannen sin livløs i sengen etter en overdose champagne og piller. Denne gangen klarte de å redde ham. Kona hevdet senere at dette var hans første selvmordsforsøk. To uker senere skal han ifølge Courtney ha låst seg inne på et rom med en pistol, hvorpå hun ringte politiet.

Funnet død

Da Cobain senere samme måned gikk gjennom en såkalt intervensjon i forbindelse med avvenning, omgitt av familie, venner og folk fra bransjen, beskrev tidligere Nirvana-manager Danny Goldberg Cobain som «svært motvillig» og at han «benektet at han gjorde noe selvødeleggende.»

SØKELYS: Medietrykket på familien var enormt, og Kurt Cobain så ikke alltid ut til å trives. FOTO: NTB Scanpix
SØKELYS: Medietrykket på familien var enormt, og Kurt Cobain så ikke alltid ut til å trives. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Likevel, Cobain gikk med på å legge seg inn, men bare dager senere klatret han over gjerdet, tok taxi til flyplassen og fløy tilbake til Seattle. De følgende dagene ante ikke familien hvor han befant seg, og Courtney Love skal ha leid en privatdetektiv for å finne ham.

Den 8. april 1994 ble Kurt Cobain funnet død i sitt hjem. Ifølge myndighetene hadde han skutt seg. Obduksjonen viste at han hadde dødd tre-fire dager tidligere, og at kroppen han inneholdt store mengder heroin og valium.

FUNNET DØD: Kurt Cobain ble funnet død i sitt eget hjem i april 1994, angivelig av en elektriker som kom for å installere et elektrisk anlegg. FOTO: NTB Scanpix
FUNNET DØD: Kurt Cobain ble funnet død i sitt eget hjem i april 1994, angivelig av en elektriker som kom for å installere et elektrisk anlegg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«Homofil i ånden»

Både kvinner og menn elsket Kurt Cobain. Det skjøre blikket røpet at det var noe der inne som måtte reddes - men som ikke lot seg redde. Selv var han ikke så nøye med å trekke grenser for seksualiteten. I et intervju med The Advocate i 1993 hevdet Cobain at han var «homofil i ånden» og «trolig kan være bifil». Han uttalte også at han brukte en sprayboks til å male «Gud er homse» på lastebiler rundt i hjembyen Aberdeen. I boken «Journals», en samling av Kurt Cobains tegninger og tekster som ble utgitt i 2002, skriver han: «Jeg er ikke homofil, men jeg skulle ønske jeg var det, bare for å irritere homofober».

Likefullt, Kurt Cobain kjempet for de homofiles rettigheter og på coveret til platen «In Utero» skrev Nirvana: «Om du er sexist, rasist, homofob eller rett og slett et ra**høl, ikke kjøp denne platen. Jeg bryr meg ikke om du liker meg, jeg hater deg».

Myrdet?

Dokumentaren «Cobain – Montage of heck» fra 2015 baserer seg blant annet på Kurts egne videoopptak og viser scener av Kurt, Courtney og lille Frances Bean. En annen dokumentar, «Kurt and Courtney» fra 1998 legger frem konspirasjonsteorier som antyder at Courtney Love tok livet av mannen sin, og påstanden er bare en av mange i en film som stadig tar uventede vendinger. Filmen har av mange blitt avskrevet som spekulativ.

Nylig la Courtney Love ut et bilde på Instagram, på det som ville vært Kurts 51-årsdag. Bildet viser Courtney som ligger tett inntil Kurts bryst: «Happy birthday baby god I miss you» , skriver hun

Se dette innlegget på Instagram

happy birthday baby god I miss you

Et innlegg delt av Courtney Love Cobain (@courtneylove)

Courtney har bak seg en karriere som skuespiller, modell og sanger i bandet «Hole», og er i dag soloartist. Hun har levd et skandalepreget liv med rusmisbruk, og vært i retten flere ganger etter å ha mistet foreldreretten til datteren. Frances Bean har dermed ikke fått de beste forutsetningene for å klare seg, og forholdet til moren har vært turbulent.

Arvet enorme inntekter

Kurt Cobains datter jobber i dag som kunstner og musiker og er hans arving. Ifølge People,com tjener hun over 95 000 dollar i måneden på rettighetene til farens arbeid. Men arven har ifølge henne selv ikke bare vært enkel å forholde seg til:

– Mitt forhold til penger er annerledes fordi jeg ikke har tjent dem selv. Det føles nesten som et stort lån som jeg aldri blir kvitt, sier hun i podkasten «Ru Paul: What’s the Tee?», ifølge People.

Men penger og det blå blikket er ikke det eneste hun har arvet etter faren. Frances har selv slitt med avhengighet, og i 2017 feiret hun i en post på Instagram at hun hadde vært nykter i to år, uten at hun gikk i dybden på hva avhengigheten besto i.

Se dette innlegget på Instagram

🕊🌬🎶

Et innlegg delt av Frances Bean Cobain (@thespacewitch)

Selvmordsbrev

Da Kurt Cobain døde i 1994 etterlot han seg et selvmordsbrev til kona Courtney, der han avsluttet med ordene:

«Vær så snill å hold ut, for Frances skyld. For livet hennes vil bli så mye bedre uten meg. I love you. I love you», skrev han.

På 25-årsdagen for farens død, i april 2019, fremførte Frances Bean en smakebit på sin første egenproduserte låt. På spørsmål om hva hun tror faren ville syntes om at hun har valgt musikk som del av sitt kunstneriske uttrykk, svarte hun: «Jeg håper han ville vært stolt av det mennesket jeg er. Selv om han kanskje ikke ville likt kunsten min».

LES OGSÅ: Frances Bean er Marc Jacobs nye ansikt

Kom som du er

Etter Kurt Cobains død ble asken spredd i elven McLane Creek, og i hjembyen hans Aberdeen ligger et minnested hvor fansen kan komme for å minnes ham som ga stemme til en hel generasjon.

Ved inngangen til Aberdeen står et stort skilt som hedrer byens sønn: «Welcome to Aberdeen – come as you are»

KURT LEVER: Kurt Cobains stemme preget en hel generasjon, og den lever fortsatt videre. FOTO: NTB Scanpix
KURT LEVER: Kurt Cobains stemme preget en hel generasjon, og den lever fortsatt videre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kilder: Washingtonpost, People.com, Dagbladet.no, Wikipedia, eonline.com.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer