Romjulen er for mange ensbetydende med restejulemat, familiesamvær, pysj hele dagen og serier og filmer på TV.
2. juledag er det premiere på sesong 2 av den populære serien Wisting på Viaplay, og også denne gangen skal etterforsker William Wisting (Sven Nordin) ut på en intens jakt for å fakke en seriemorder - eller er det flere som er involverte?

Så lang tid tar det før julekiloene «setter seg»
Handlingen i krimserien er basert på kriminalbøkene til kriminalforfatter og tidligere etterforskningsleder i politiet Jørn Lier Horsts (51) prisbelønte bøker Illvilje (2019) og Nattmannen (2009).
Sesong én var basert på bøkene Jakthundene (2012) og Hulemannen (2013).
Til KK forteller Jørn Lier Horst om tanken bak Wisting-universet, og at han hadde sett seg lei av den klassiske etterforsker-klisjeen om en ensom ulv som løser drapsgåter helt alene.
- Jeg trengte en hovedetterforsker da jeg skulle skrive min første bok, men allerede den gangen var jeg lei av å lese om ensomme etterforskere som gikk rundt og løste drapssaker på egenhånd i fylla. Som våknet om morgenen med tre dager gammelt skjegg og whiskyflaska stående klar på nattbordet.

- Ville bare være Tine. Ikke lillesøsteren til hun som forsvant
Politiarbeid er teamarbeid
For Jørn ville ha en krimhelt som var mer lik den politimannen som han selv kjente fra sin arbeidsdag.
- Det ble William Wisting. Han er en rettsindig og god politimann, men først og fremst et godt og inderlig menneske, forteller han til KK.
Samtidig var han opptatt av å vise at politiarbeid er en kollektiv oppgave.
- Intet menneske er en øy, og ingen forbrytelse løses av én mann alene. Politiarbeid er teamarbeid. Menneskene rundt Wisting er derfor like viktige.

Samtidig er Lier Horst klar på at Wisting er som oss andre: han er et menneske i endring.
- Bøkene om ham handler ikke bare om hva Wisting gjør med saken og hvordan han løser den, men hva saken gjør med ham. Wisting forandrer seg derfor fra bok til bok, men noe forblir ved det samme. Han er tålmodig og forståelsesfull. En dyktig etterforsker og et ordentlig menneske som aldri overskygger de andre karakterene i bøkene, forklarer han.
- Er det noen etterforsker Wisting er basert på?
- Ingen konkret person, selv om nok både politifolk og røvere er inspirert av mennesker jeg har møtt. Jeg har heller aldri hatt en klart bilde av hvordan han ser ut.
I bøkene er politietterforsker William Wisting, ifølge forfatteren, beskrevet med et litt grovskåret og kantede ansiktet og mørkt hår med stadig mer anstrøk av grått.

Hvem var egentlig Birgitte Tengs?
Cold case
I Viaplay-serien er det altså den anerkjente skuespilleren Sven Nordin (64) som har oppgaven med å gestalte den fiktive politietterforskeren.
- Men jeg har altså aldri sett ham klart for meg. Det handler nok om at jeg skriver om hvordan Wisting ser ut på verden rundt seg, ikke hvordan han blir betraktet.
Når vi spør forfatteren om handlingen i sesong 2 er inspirert av noen ekte hendelser, trekker Lier Horst frem at firebindverket Illvilje, som kom ut i 2019, handler om etterforskning av gamle saker - såkalte cold cases.
En idé han fikk da han besøkte forfatterkollega Michael Connelly (65) i Los Angeles for noen år tilbake.
- Han foreslo at jeg som hadde vær tidligere politimann burde møte en venn av ham, Timothy Garci, som leder Cold Case-avdelingen ved LAPD. Jeg fikk derfor en omvisning på avsnittet hans og han fortalte som saken de jobbet ned nå.

Saken Lier Horst fikk presentert var om en mann som sonet for to drap, men hadde tatt kontakt fra fengselet fordi han hadde mer å fortelle.
- Da jeg var i Los Angeles hadde han tilstått 64 drap, hvorav 32 var bekreftet. Nå er listen kommet opp i 93 saker. Det gjør Samuel Little til en av verdens verste seriemordere. Han rakk å bli dømt for åtte av drapene før han døde av korona-komplikasjoner i fengselet, forklarer Lier Horst til KK.
Cold case-leder Timothy Garci hadde tilbrakt timer med ham i avhørsrommet.
- Han fortalte på amerikansk vis at «to stare into his eyes was like stearing into pure evil». Det fikk meg til å tenke på de gangene jeg selv hadde møtt ren ondskap i min politikarriere. Jeg har møtt mange mennesker som har begått onde handlinger, men bare en håndfull ganger møtt noen som bærer på en egen vilje til å være ond.

Slik kan klokker avsløre mordere og kriminelle: - Aktivitetsklokken viste null puls
Ville finne ut hvor ondskapen kom fra
Etterforskerarbeidet til Jørn Lier Horst handlet først og fremst om å løse sakene han ble satt til å løse, men til KK forteller han at han noen ganger forsøkte å gå lenger, og finne ut hvor ondskapen kom fra.
- Med årene har jeg måttet forsone meg med at ondskap er noe vi ikke kan forstå. Dermed kan vi heller ikke sikre oss mot det, kontrollere det eller forhindre at ondskap skjer. Den skremmende forståelsen var utgangspunktet for å skrive historien bak sesong 2 av Wisting.
- Hvorfor tror du at serien er blitt så godt mottatt av publikum?
- Først og fremst tror jeg det handler om det realistiske preget. Dramatikken er som hentet ut av en politietterforskers hverdag, og det gir serien et snev av true crime. Men samtidig som det er en stram og intens historie, er krimgåten satt inn i en veldig følelsesladet kontekst som gjør det like mye til en karakterdrevet seeropplevelse.
- Men hvorfor lage underholdning av drap og grove ugjerninger, når realiteten og virkelighetens kriminalsaker er så grusomme i seg selv?
- Jeg tenker at det er nettopp derfor, sier han til KK.
- Å lese handler om å forstå. Krim - enten i bøker elle på TV - gir oss en mulighet til å begripe det ubegripelige. Vi slipper til på steder som normalt er lukket for oss; vi slipper til bak politisperringene, vi får innsikt i offerets frykt og i forbryterens tanker.

Han mener at kriminalromanen er et åpent vindu ut mot det utrygge og usikre, hvor vi får mulighet til å komme tett på mennesker og forbrytelser som vi ellers raskest mulig ville trukket oss unna.
- Vi gis en mulighet til å forstå kriminalitet og andre avvik. Kriminalromanen bevisstgjør oss, gir oss kunnskap og oversikt. Men i tillegg til å gjøre oss i stand til å forstå den vonde virkeligheten bedre, lar krimlitteraturen oss flykte fra den ellers vonde virkeligheten. En mulighet til å koble oss av fra verden rundt oss, til å drømme oss bort.

Rådebank-forfatteren: - Da pappa tok livet sitt følte jeg at jeg hadde vært en grusom datter
Den 51 år gamle forfatteren og tidligere etterforskeren i politiet er overbevist om at vi - leseren og titteren - gjennom en spennende og lettfattelig historie trekkes bort fra hverdagslige bekymringer og problemer.
- Vi identifiserer oss med helten. For en stakket stund blir vi en del av hans, eller hennes, univers; heltens fiender er våre fiender, vennene hans eller hennes er våre venner. Samtidig får vi tilfredsstilt vår iboende søken etter svar – enten det dreier seg om hvem som gjorde det, eller hvorfor. Og selvsagt handler det om spenningen. Vi blir tatt bort i tid og sted, ut på en spennende reise der pulsen slår litt raskere og det kribler i magen.

Og til de som lurer på om Wisting-navnet er hentet fra den berømte polfareren Oscar Wisting, svarer Lier Horst bekreftende at ja, hans krimhelt William Wisting er etterkommer av polfarerhelten fra Larvik.
- Å blande fiksjon og fakta på denne måten var et grep jeg gjorde for å skape en realistisk romankarakter. Da jeg begynte å skrive for snart 20 år siden tok jeg egenskaper fra Oscar Wisting og plasserte i min politimann. Begge er for eksempel ikke redd for å legge ut på ukjent farvann, samtidig er ingen av dem glad i oppmerksomhet eller stikker seg fram for å motta heder og ære.
Viaplay-serien Wisting har premiere 26. desember 2021.