Har du sett Netflix-serien «Squid Game», eller er du en av dem som ikke har latt seg friste enda? Uansett har du nok garantert hørt eller lest om serien de siste ukene.
Hele 132 millioner seere skal ha sett på serien i løpet av de 23 første dagene den lå ute, og den har blitt mye omtalt både i aviser og i sosiale medier.
For deg som ikke er helt oppdatert, er «Squid Game» en sørkoreansk thrillerserie. Den handler om ulike mennesker i Sør-Korea som er i dyp gjeld, og som takker ja til å delta i barneleker for å få muligheten til å vinne flere milliarder sørkoreanske won. Baksiden er at de som ikke klarer lekene blir drept på brutalt vis.
Den er én av tidenes mest populære Netflix-serier, og på TikTok har hashtagen #SquidGame blitt sett mer enn 22,8 milliarder ganger.
Men hva er grunnen til at alle velger å se på en sørkoreansk thrillerserie om barneleker?
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Velger du ofte tv-serier foran andre gjøremål? Da er du kanskje en av mange seriomaner

En annerledes TV-serie
- Hva tror du er grunnen til at "alle" ser Squid Game?
- For det første er dette en serie som Netflix tydeligvis har satset på, og siden veldig mange har tilgang til Netflix i hele verden, har serien eksepsjonelt mange potensielle seere. Netflix har også klart å skape en atmosfære av «må se»-TV, så folk ser den også fordi de blir nysgjerrig på hva alle andre snakker om.
Det sier Gry Cecilie Rustad, som er faglig ansvarlig for film og TV ved Høgskolen i Innlandet til KK. Hun er pedagog og forsker innen film og TV og har en doktorgrad fra UiO.
Rustad sier at grunnen til at seere fortsetter å se på serien nok er at «Squid Game» virker annerledes enn mye annet på TV.
- Det er en ikke-engelskspråklig serie fra et land som spesielt mange i vesten ikke har stor kjennskap til, og det gjør at den skiller seg ut. Videre er plotet, om ikke veldig originalt, velfortalt. I tillegg ser serien stilig ut, har en tematikk som treffer tidsånden og interessante hovedkarakterer, forklarer Rustad.

Slik gikk det med «The Nanny»-stjernene?

Ikke en serie for barn
Serien undersøker urettferdighet, privilegier og sosial makt. For hovedpersonene i serien er barnelekene et siste forsøk på å komme seg ut av dyp gjeld og fortvilelse.
Både plottet og serien er veldig annerledes enn i de fleste andre serier.
- Kan serien ha noen negative konsekvenser?
- Serien er veldig voldelig, men ikke noe verre enn det man er vant til å se i mange andre filmer. Videre får volden en mening i at den kan bli sett som en satire og kritikk av det senkapitalistiske samfunnet. Forhåpentligvis kan serien heller få publikum til å reflektere over de negative konsekvensene av å leve i et kapitalistisk samfunn, sier Rustad.
Rustad sier at det nok imidlertid er lurt for foreldre å ta en omgang med serien før dere lar barn se på den.

11 dødsfall vi aldri kommer over i film og tv-serier

- Vi er flokkdyr
- Når såpass mange ser på «Squid game», vi leser om det i mediene og hører kollegaer snakke om det, er det ikke så rart at vi blir fristet til se på det selv. Vi mennesker er flokkdyr, og vi vil ikke føle oss utenfor. En del er nok også nysgjerrig og vil se hva alt oppstyret handler om.
Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.
Winther sier at noen ganger fenges vi av det makabre og det som skiller seg litt ut.
- Hvis plottet er bra nok, fortsetter vi gjerne å se på. Det samme gjaldt serien «The Walking Dead», som fenget mange seere som vanligvis ikke er glad i den typen serie. Det er momenter som er utenfor det vanlige, noe som gjør at fryktelig mange går inn for å se, forklarer han.
«Squid Game» inneholder nyanser og elementer som vekker interessen hos mange, til tross for at de kanskje ikke vanligvis liker blodige og voldelige TV-serier.
For mange handler det nok også om noe så enkelt som FOMO - fear of missing out.

Krista (36) måtte lære seg norsk for rollen som etterforsker i HBO-serien «Beforeigners»

Dette visste du neppe om de populære suksess-seriene!
